• No results found

RUIMTELIJKE ONTWIKKELINGEN

3.1 Inleiding

In dit hoofdstuk wordt per ruimtelijke ontwikkeling inzicht gegeven in de ontwikkeling en de planologische verantwoording daarvan. Daarbij worden allereerst de ligging,

begrenzing en status van de ontwikkeling beschreven. Vervolgens wordt de

ontstaansgeschiedenis van de ontwikkelingslocatie geschetst alsmede de ruimtelijke en functionele structuur daarvan. Daarna wordt per ontwikkelingslocatie een korte

samenvatting gegeven van de door de initiatiefnemer aangeleverde ruimtelijke onderbouwing. De ruimtelijke onderbouwingen inclusief de rapportages van de uitgevoerde onderzoeken zijn als bijlagen bij het bestemmingsplan opgenomen.

3.2 Planologische verantwoording

3.2.1 Ontwikkelingslocatie Antoniusstraat 6

De initiatiefnemer is voornemens een langgevelboerderij aan de Antoniusstraat 6 te splitsen in 2 woningen en aan de Hooidries 2 vrijstaande woningen te realiseren.

3.2.2 Ontwikkelingslocatie Diesdonk 41

De initiatiefnemer is voornemens om op deze locatie zijn onderneming, een

ontwerpstudio, te vestigen. De schuur die vanuit de Diesdonk zichtbaar is, zal worden gebruikt als kantoor, werkruimte (tekenkamer) en werkplaats. Het andere bijgebouw zal verder worden aangepast om als verhuurbare ruimte geschikt te maken, met als functie bed & breakfast/vakantiewoning (maximaal 1). De voormalige agrarische bedrijfswoning zal worden bewoond als bedrijfswoning ten behoeve van de ontwerpstudio.

3.2.3 Ontwikkelingslocatie Emmastraat 51

De initiatiefnemer is voornemens om slijterij ‘Astein’, momenteel gevestigd aan Hemel 4, naar Emmastraat 51/53 te verplaatsen waar thans creatief centrum ‘In de brouwerij’ is gevestigd. De vrijgekomen bebouwing aan Hemel 4 zal daarbij bestemd worden als een reguliere woonbestemming voor ter plaatse maximaal twee grondgebonden woningen.

De bestemming op de locatie vindt daarmee aansluiting bij de omliggende woonomgeving.

Tevens wordt op termijn één grondgebonden woning beoogt ter plaatse van Hemel 6 waar thans de kapsalon ‘Kapper en Shop’ is gevestigd. In samenhang met deze ontwikkeling zal de bedrijfswoning Hemel 2 die thans is gekoppeld aan het bedrijf

Emmastraat 51/53 een reguliere woonbestemming verkrijgen. Op de locatie Emmastraat

Toelichting verzamelplan – 2018-1 28 53 zullen tevens twee woonappartementen planologisch mogelijk worden gemaakt. Deze appartementen zullen worden gesitueerd boven de slijterij.

Het muziekpakhuis aan de Emmastraat 55 wordt herbestemd naar een

bedrijfsverzamelgebouw voor ambachtelijke bedrijvigheid voor maximaal 3 bedrijven (milieucategorie 1 en 2).

3.2.4 Ontwikkelingslocatie Kloosterstraat 8

De initiatiefnemer is voornemens de locatie Kloosterstraat 8 te herbestemmen en op het achterterrein woningbouw te plegen. De langgevelboerderij aan Kloosterstraat 8 wordt gesplitst in Kloosterstraat 8 en 10 en herbouwd. Naast deze langgevelboerderij, tussen Kloosterstraat 10 en 12, wordt een insteekweg naar het achterliggende gebied

gerealiseerd. Op de locatie achter deze langgevelboerderij worden maximaal 20 woningen gerealiseerd die zijn afgestemd op de eigen behoefte van Ommel. Uit het behoefteonderzoek dat door de ontwikkelaar is gedaan, blijkt dat vooralsnog vooral behoefte is aan (koop)woningen voor starters en levensloopbestendige woningen. De planlocatie zal worden ontsloten aan de Kloosterstraat.

3.2.5 Ontwikkelingslocatie Wolfsberg 19-21

De initiatiefnemer is voornemens de locatie Wolfsberg 19-21 te herbestemmen voor wonen. Op de locatie Wolfsberg 21 is thans sprake van een gemengde bestemming. Ter plaatse is een tegelhandel met showroom en een bedrijfswoning gevestigd. De

bedrijfswoning is gevestigd aan Wolfsberg nummer 19 en de tegelhandel is gevestigd aan nummer 21.

Initiatiefnemer is voornemens de bedrijfsactiviteiten te verplaatsen naar een locatie aan de Industrieweg. Om een passende herbestemming van de bestaande bedrijfsbebouwing te realiseren zal de bestaande bebouwing worden herontwikkeld naar twee huurwoningen in de vorm van twee studiowoningen en een inpandige garage. De huidige bedrijfswoning krijgt een reguliere woonbestemming.

3.2.6 Dijkstraat 72

Op 21 oktober 2014 is bij de provincie Noord-Brabant een omgevingsvergunning aangevraagd voor afwijking van het bestemmingsplan teneinde aan Dijkstraat 72 in Asten uitbreiding van de mestbewerkingsactiviteit tot 80.000 ton per jaar toe te staan.

Op 3 februari 2015 heeft de gemeenteraad van Asten hiervoor een verklaring van geen bedenkingen afgegeven. Bij beschikking van 7 juni 2016 hebben Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant vergunning verleend. Na tussenuitspraak van de Rechtbank Oost-Brabant hebben GS op 4 oktober 2017 opnieuw vergunning verleend. Bij einduitspraak van 15 februari 2018 is deze vergunning vernietigd en heeft de rechtbank bepaald dat GS opnieuw een besluit dienen te nemen.

Toelichting verzamelplan – 2018-1 29 Om tegemoet te komen aan de uitspraak van de rechtbank dient het planologische

bouwvlak aangepast te worden. Het bestemmingsvlak ‘agrarisch – agrarisch bedrijf’ aan Dijkstraat 72 wordt verkleind.

3.2.7 Graf op het R.K. kerkhof

Op het R.K. kerkhof is het graf van J.M.E. van Best, dorpsarts J.B. Verhoeven en L.G.M.

Huysmans dat dateert uit 1914 aangewezen als Rijksmonument. Vanwege de

rijksmonumentale status dient het graf in de toelichting van het bestemmingsplan te worden opgenomen als beeldbepalend en op de verbeelding dient het de aanduiding karakteristiek te krijgen. Dit is in het huidige bestemmingsplan Asten centrumgebied niet als zodanig opgenomen en wordt nu gerepareerd.

3.2.8 Markt 12

Het pand Markt 12 is een karakteristiek pand en in het huidige bestemmingsplan Asten centrumgebied is ten onrechte dit pand niet als karakteristiek opgenomen.

3.2.9 Strook grond naast Heerbaan 31

Naast de Heerbaan 31 is een strook grond gelegen dat momenteel is bestemd als groen.

Deze strook is onlangs verkocht aan de bewoners van Heerbaan 31 en zal in gebruik worden genomen als tuin bij de woning. Deze strook grond dient dan ook te worden bestemd tot ‘wonen’.

3.2.10 Aanpassing aan Verordening ruimte

Op 18 april 2017 is het bestemmingsplan Buitengebied Asten 2016 vastgesteld. Conform de Verordening ruimte 2014 zijn in het bestemmingsplan regels opgenomen voor de ontwikkelingsmogelijkheden van veehouderijen. Op grond van deze regels dient iedere toename van de bestaande oppervlakte aan bebouwing ten dienste van een veehouderij te voldoen aan een aantal voorwaarden (o.a. normen voor geur, fijn stof en zorgvuldige dialoog).

Op 7 juli 2017 hebben PS van Noord-Brabant een nieuwe Verordening ruimte

vastgesteld. Eén van de wijzigingen is dat de regels voor veehouderij niet langer gelden voor alle uitbreidingen van een veehouderij (zie hiervoor), maar alleen bij een toename van de bestaande oppervlakte dierenverblijf voor een veehouderij. Door deze wijziging is het bestemmingsplan buitengebied onbedoeld strenger dan de provinciale regels.

Concreet betekent dit bijvoorbeeld dat op grond van het bestemmingsplan bij de bouw van een werktuigbouwloods, melkstal of luchtwasser getoetst dient te worden aan de normen voor fijn stof en geur, terwijl gebouwen geen dierenverblijven zijn. Wij stellen voor om het bestemminsplan weer in overeenstemming met de Verordening ruimte te brengen door middels het toepassingsbereik (artikel 1) van de regels van het

Verzamelplan de regels van het bestemmingsplan Buitengebied Asten 2016 te wijzigen.

Toelichting verzamelplan – 2018-1 30 3.2.11 Kluisstraat ong.

Aan de Kluisstraat ong. in Ommel zijn in het huidige bestemmingsplan 2 bouwvlakken opgenomen voor het realiseren van 2 vrijstaande woningen. Er ligt nu een initiatief om op deze locatie een tweekapper te realiseren. Dit past nu niet in het huidige

bestemmingsplan en de mogelijkheid voor het realiseren van een tweekapper wordt daarom in dit bestemmingsplan opgenomen.

3.2.12 Koningsplein 1

Op de locatie Koningsplein 1, dat in het Veegplan 2017-1 is opgenomen, zijn abusievelijk geen bouwvlakken op de verbeelding opgenomen. Deze bouwvlakken worden nu alsnog op de verbeelding van dit bestemmingsplan opgenomen.

Toelichting verzamelplan – 2018-1 31