• No results found

3 Innovatiebeleid in Nederland

3.1 Topsectorenbeleid in vier bedrijven Eerste bedrijf

3.2.3 Ruimte voor Ondernemers

Het derde innovatiediscours dat in het topsectorenbeleid herkenbaar is, kenschetsen wij als Ruimte voor Ondernemers. Dit is sterk gericht op autonome ontwikkelingen. Als partijen meerwaarde zien in samenwerking, dan ontstaan er vanzelf wel lokale coalities. Hier hoeft de overheid niet sterk op te sturen. Voor zover er overheidsbeleid nodig is, is dit generiek van aard. Dit beleid is dan primair gericht op een level playing field, met gelijke kansen voor allen. Innovaties komen tot stand als er behoefte aan is. Sleutelwoorden zijn organische groei, een ‘survival of the fittest’. De best aangepaste bedrijven zijn de meest innovatieve en die blijven bestaan. Generieke belastingreducties voor

innovatieve bedrijven passen goed in dit denken. De overheid neemt met name de rol van marktmeester, en wenst niet top-down te werken.

Ook dit discours heeft een lange traditie. De Oostenrijkse econoom Hayek was een belangrijk vertegenwoordiger van de gedachte dat kennis en vernieuwing daarvan overal in de samenleving opkomt, zodat een overheid zich beter kan richten op voorwaarden voor het mobiliseren dan het richten daarvan.

Dit discours gaat uit van het evolutionaire idee dat het niet te voorzien is waar innovaties zullen optreden. Op de meest verrassende plekken ontstaan nieuwe producten, nieuwe diensten en nieuwe vormen van samenwerking, waardoor een overheid altijd te laat is met gericht ingrijpen of

ondersteunen. Innovatie is een veel te complex proces voor overheidsingrijpen. Wel kan een overheid zorgen voor gelijke randvoorwaarden (level playing field), een algemeen hoog kennisniveau, veel communicatiemogelijkheden en zo min mogelijk belemmeringen voor samenwerking tussen bedrijven. Een actievere vorm van dit discours vinden we in het pleidooi van de Wetenschappelijk Raad voor het Regeringsbeleid uit 2008. De WRR pleitte voor een innovatiebeleid vanuit een evolutionair perspectief. Daaronder verstaat de Raad een vorm van beleid dat het mogelijk maakt dat nieuwe dingen kunnen ontstaan zonder doelgericht ontwerp vooraf. Een dergelijk beleid zou in vier richtingen een open karakter moeten hebben: open voor samenwerking, open voor verrassingen, open voor nieuwe spelers en open voor de wereld buiten Nederland. Hiervoor moet de overheid zich terughoudend opstellen. “De neiging van overheden is vaak om verantwoording vooraf op specifieke inhoudelijke doelen te eisen, beleid in samenspraak met gevestigde partijen vorm te geven en met name middelen in te zetten voor deze gevestigde partijen, programma’s op te stellen beperkt tot specifieke sectoren, regio’s, tot de nationale context en zich alleen te richten op het functioneren van huidige markten”, stelt de WRR. De overheid zal een vorm van actieve zelfbeheersing moeten ontwikkelen om deze neiging in te perken.

3.3

Samenspel tussen drie innovatiediscoursen

In de voorgaande paragrafen is aangegeven dat het topsectorenbeleid op drie verschillende discoursen stoelt. In de onderstaande tabel (fig. 3.1) zijn deze naast elkaar gezet. In deze tabel is aangegeven wat het discours typeert en staan het sturingsmodel, de preferente financieringsvorm, de rol van de overheid en typerende instrumenten aangegeven. Ook zijn kenmerkende kritiekpunten op de drie discoursen weergegeven.

Gouden Driehoek Backing Winners Ruimte voor ondernemers Centraal element:

welke strategie levert het meeste op

Samenwerking tussen drie partijen: overheid bedrijven, kennisinstellingen

Ondersteunen van sterke,

kennisintensieve sectoren Generiek beleid om belemmeringen voor innovatie en ondernemen weg te nemen

Sturingsmodel Overheid, bedrijven en kennisinstellingen werken op gelijke basis samen. Overheid

+ bedrijven + kennisinstellingen

Overheid kiest voor het meta niveau. Kennisinstellingen en bedrijven werken samen.

Overheid => (Kennisinstellingen + Bedrijven)

Bedrijven sturen kennisinstellingen aan. Overheid zorgt voor gelijk speelveld.

Bedrijven => Kennisinstellingen

Financiering Drie partijen bepalen samen wie wat bijdraagt.

Overheid investeert actief (o.a. in kennis). Bedrijven profiteren.

Bedrijven. Indien zij dat nodig achten, geven zij opdrachten aan kennisinstellingen.

Rol overheid Ondernemend meedoen op basis van gelijkwaardigheid

Actief sturend Actieve zelfbeheersing

Typerende instrumenten

Publiek-Private Samenwerking Investeringsfondsen, onderzoeksprogramma’s

Belastingfaciliteiten, wegnemen regeldruk, level playing field, geen inhoudelijke doelen

Kritiek op het

discours Old boys networks; vriendjes politiek; bijv. groene front. Sterke netwerken zijn in zichzelf gekeerd en leiden niet tot innovatie.

De overheid ondersteunt bedrijfstakken die uit zichzelf al goed lopen. Dit leidt alleen tot systeembevestigende verbeteringen.

Te passief. Braafste jongetje van Europa, andere landen steunen hun bedrijven namelijk wel actief. Overheden hebben geen grip op de plek waar de baten terecht komen.

Fig. 3.1 Vergelijking tussen drie discoursen in het topsectorenbeleid.

De drie beleidsdiscoursen in relatie tot het sociaalwetenschappelijke discours over innovatie

In het vorige hoofdstuk is beschreven dat innovatie in de eerste helft van de vorige eeuw als een soort autonoom proces van technische vooruitgang werd beschouwd. Door het werk van onder meer

Schumpeter werd duidelijk dat innovatie ook gepaard gaat met opkomen en verdwijnen van bedrijfstakken (creatieve destructie). Rogers wees op de diffusieprocessen die voor innovatie essentieel zijn. Theorievorming is een tijdlang sterk gericht geweest op werkmethoden en

stappenplannen die tot innovatie zouden moeten leiden. Sinds een aantal decennia wordt innovatie minder als een lineair en planbaar proces beschouwd en is er meer aandacht voor de sociale netwerken, vertrouwen, samenwerking, cognitieve afstand, e.d.

Dit besef is deels doorgedrongen in de drie innovatiebeleidsdiscoursen. De drie discoursen die in dit hoofdstuk zijn onderscheiden, stellen alle op de een of andere manier netwerkvorming centraal. Maar ze verschillen van elkaar over de vraag wat het meest relevante netwerk is, hoe dit tot stand komt, wat de rol van de overheid daarin is en wat voor soort overheidsmaatregelen (specifiek of generiek) nodig zijn.

Het zal duidelijk zijn dat in het discours Ruimte voor ondernemers de opvatting is dat relevante netwerken vanzelf van de grond komen als de overheid zich er weinig mee bemoeit. Een aantal generieke maatregelen probeert netwerkvorming te bevorderen door het inhuren van anderen mogelijk te maken.

In het discours Gouden driehoek is netwerkvorming conditio sine qua non. Wel valt op dat hierbij vooral wordt gekeken naar de grote gevestigde of kleinere geïnstitutionaliseerde spelers, omdat dit nou eenmaal de partijen zijn die al in elkaars netwerk zitten en elkaar op een gemakkelijke manier ontmoeten. Ook de gedachte van ‘weak ties’ speelt hierin een rol, maar op een aparte manier. Een direct betrokkene zei ons: we moeten af en toe ruzie maken anders wordt het netwerk te close. Het discours van Backing winners ten slotte heeft een dubbele relatie met het idee van het belang van netwerken. Binnen winnende sectoren in het algemeen is er veelal sprake van actieve netwerken, mede reden waarom het winnende sectoren zijn geworden. Vanuit het beleidsdiscours wordt dit onderschreven. Maar het kiezen van winnende sectoren, dat in dit discours zo belangrijk is vanuit redenen van rendement en effect van geïnvesteerd overheidsgeld, impliceert een ongeloof in het belang van netwerkvorming over bedrijfstakken heen. Verder geldt voor de winnende bedrijfstakken hetzelfde als wat bij de gouden driehoek is opgemerkt: closeness kan leiden tot closedness.

Kritiek op het discours Ruimte voor ondernemers

“Nu is al langer bekend dat (1) een generieke innovatie-euro tot veel minder extra investeringen in onderzoek en ontwikkeling leidt dan een specifieke, mede omdat (2) investeringen in onderzoek en ontwikkeling gedreven worden door ideeën en projecten en niet door belastingvoordeeltjes. Simpel gezegd: belastingvoordelen worden door algemene managers in dank aanvaard en bij de winst opgeteld, terwijl specifieke innovatieregelingen innovatiemanagers stimuleren om sneller een extra euro uit te geven aan projecten die anders net niet rendabel zouden zijn.” (Jacobs, 2009)

Kritiek op het discours Backing Winners

Hoogleraar innovatiebeleid Bart Nooteboom van de Universiteit van Tilburg heeft kritiek op het überhaupt aanwijzen en aldus afbakenen van economische sectoren waarin Nederland sterk is. “Als ze toch al succes hebben, waarom zou je ze dan nog steunen?”, vraagt Nooteboom zich af. Anders dan het kabinet gelooft hij dat innovaties altijd van buitenstaanders komen en zich in hun

toepasbaarheid nooit tot één afgebakende sector beperken. Ontstaan van een discourscoalitie

In de bovenstaande tabel zijn de drie discoursen naast elkaar gezet, wat de suggestie wekt dat het drie alternatieve beleidsopties zijn waartussen kan worden gekozen. Maar zo werken discoursen niet. Discoursen zijn meer dan beleidsopties; het zijn manieren van denken en spreken over innovatie. Hoe gaat het samenspel van deze drie fundamenteel verschillende manieren van denken verlopen? Op een gegeven moment is een interne logica ontstaan, die tot een discourscoalitie heeft geleid. In welke aspecten manifesteert het op elkaar inhaken van discoursen zich nu vooral? Volgen we Allport (in Weick, 1979), dan zal het aangrijpingspunt voor een discourscoalitie mogelijk eerder gevonden worden op de instrumentele samenwerking dan op de waarden en (maatschappij)opvattingen die in deze discoursen worden gerepresenteerd. Vanuit dit hoofdstuk over drie beleidsdiscoursen kunnen we daar niet zo maar een uitspraak over doen. In de volgende hoofdstukken echter zullen we voor verschillende voorbeelden nagaan hoe de discourscoalitie tot stand is gekomen. In het slothoofdstuk komen we terug op de vraag naar het samenspel tussen de drie beleidsdiscoursen.

4

Topsector Tuinbouw &