• No results found

4.1 Het Talent

4.1.4 De rol van de pleinwacht

DE DIRECTEUR

Huidige rol

De directeur geeft aan dat de rol van pleinwacht volgens hem betekent dat de pleinwacht toezicht houdt op het plein of alles goed gaat. De directeur vindt dat de pleinwacht zijn ogen moet gebruiken om te kijken of er kinderen zijn die geïsoleerd worden, worden gepest of niet deelnemen aan spel- en beweegactiviteiten. Ook heeft de directeur er bewust voor gekozen om geen ouders in te schakelen. De bewuste keuze hiervoor is dat ouders er financieel niks aan over houden en daarnaast vindt de directeur het waardevol dat de leerkrachten zelf op het plein zijn, zodat de leerkrachten zien wat er gebeurd.

Rol spelen in het spel- en beweeggedrag van leerlingen

De directeur geeft aan dat hij denkt dat de pleinwacht een rol kan spelen in het stimuleren van de leerlingen, om meer deel te nemen aan spel- en beweegactiviteiten. De directeur geeft aan zelf te hebben ervaren dat leerlingen het ontzettend leuk vinden als een pleinwacht deelneemt aan een activiteit. Ook heeft de directeur ervaren dat als de pleinwacht zelfinitiatief neemt om een activiteit of spel te doen of uit te zetten, er altijd kinderen zijn die mee willen doen. Andere manieren om als pleinwacht leerlingen te stimuleren tot deelname aan spel- en beweegactiviteiten is het aanbieden van materialen die de school dan moet aanschaffen of tijdens de gym activiteiten doen die de leerlingen ook tijdens de pauze zouden kunnen doen.

Voor en nadelen

De directeur geeft aan dat een voordeel van het innemen van een rol in het spel- en beweeggedrag van leerlingen is dat de leerlingen meer gaan deelnemen aan spel en spel een belangrijke middel is voor de sociale ontwikkeling van kinderen. Leerlingen leren omgaan met winst, verlies en leren afspraken te maken. Ook kan de pleinwacht kinderen die niet zo snel worden betrokken bij het spel helpen en stimuleren om wel mee te doen. Een nadeel van het innemen van een rol voor

leerkrachten kan zijn dat leerkrachten soms helemaal of vrijwel geen pauze hebben.

‘’De voordelen zouden zijn dat je kinderen die niet zo snel worden betrokken bij het spel kan helpen en stimuleren om wel mee te doen.’’ (Henk Weemaes, directeur van het Talent)

‘’Een nadeel is dat leerkrachten soms helemaal of vrijwel geen pauze hebben, dus voor hun is dit ook een moment van even ademhalen en ontspannen.’’ (Henk Weemaes, directeur van het Talent)

DE LEERKRACHTEN VAN DE GROEPEN DRIE, VIER EN VIJF

Huidige rol

De leerkrachten uit de onderbouw geven aan dat zij op dit moment al proberen leerlingen te stimuleren als zij pleinwacht staan. Dit blijkt echter moeilijk te zijn, omdat de leerkrachten

ondertussen overzicht moeten houden en zij alleen zijn. Alle leerkrachten geven unaniem aan dat zij vinden dat de school een rol moeten spelen in het spel- beweeggedrag van leerlingen gedurende de middagpauze of zij degene zijn die deze rol moeten vervullen, vragen de leerkrachten zich af. Alle leerkrachten vinden dat een leerkracht recht heeft op pauze, dus dat men niet verplicht kan worden een rol te spelen in het spel en beweeggedrag van leerlingen. Zij vinden dat ze meer een

observerende taak hebben en overzicht moeten houden.

‘’Ik probeer leerlingen zoveel mogelijk te stimuleren maar ondertussen sta ik op het plein waar tachtig kinderen rondlopen en ben ik alleen. Dus dat zal ik iemand nodig hebben erbij.’’ (Respondent 2)

Rol spelen in het spel- en beweeggedrag van leerlingen

Alle leerkrachten geven aan dat zij best een rol willen spelen in het spel- en beweeggedrag van leerlingen, als er maar een aantal zaken veranderen. Zo willen de leerkrachten liever niet alleen staan. Dit omdat het lastig overzicht houden is, als zij deelnemen aan een activiteit of leerlingen moeten stimuleren tot beweging. Tevens willen de leerkrachten dat het school breed wordt opgepakt en het voor iedereen duidelijk is wat er van hen wordt verwacht, maar zij willen wel dat de kinderen vrij zijn om te doen waar de kinderen zelf zin in hebben.

De leerkrachten geven aan dat zij denken dat de school of zij een rol kunnen spelen in het spel- beweeggedrag van leerlingen gedurende de middagpauze door:

- de leerlingen te stimuleren; - de leerlingen te activeren;

- variatie aan te bieden in spel en beweegactiviteiten op het plein; - het aanbieden van diverse materialen;

- het meedoen en leiding nemen in spel.

Voor en nadelen

SPORTKUNDE

De voordelen van het innemen van een rol in het spel- beweeggedrag van leerlingen zijn volgens leerkrachten; dat leerlingen leren plezier te hebben in diverse beweegactiviteiten, leren

samenwerken, leren accepteren, de gezondheid van de leerlingen worden bevorderd, het pestgedrag afneemt, de schoolbeleving beter wordt, leerlingen sociale vaardigheden leren en leren incasseren. De nadelen die leerkrachten denken te ervaren als zij een rol innemen in het spel- beweeggedrag van leerlingen is; dat als zij meedoen er niemand is die overzicht houdt, dat het tijd gaat kosten en de leerkrachten hebben het al heel druk en dat er te veel activiteiten plaatsvinden op het plein dat zij als pleinwacht geen overzicht meer hebben.

DE LEERKRACHTEN VAN DE GROEPEN ZES, ZEVEN EN ACHT

Huidige rol

De leerkracht van groep zes geeft aan dat zij op dit moment al veel bezig is met het stimuleren van deelname aan spel- en beweegactiviteiten. Zij geeft aan dat als een kind niet van voetbal houdt dit kind eigenlijk vrij weinig andere keuzes heeft, omdat de rest vrijwel allemaal voetbalt. Daarnaast geeft zij aan dat zij haar klas zo ver heeft gekregen dat iedereen nu van voetbal houdt ook al is het niet iedereen zijn ding. De andere leerkrachten geven aan vooral bezig te zijn met observeren gedurende de pauzes.

‘’Ik heb ze nu allemaal zover gekregen dat ze van voetbal houden, maar dat is niet iedereen hun ding.’’ (Respondent 4)

Rol spelen in het spel- en beweeggedrag van leerlingen

De meningen van de leerkrachten over of de school en de leerkrachten een rol moeten spelen in het spel en beweeggedrag van de leerlingen in de bovenbouw zijn erg verdeeld. De één zegt heel overtuigend van wel en de ander van niet.

‘’Als je als doel stelt dat je leerlingen meer wilt laten bewegen moet je als leerkracht ook helpen om dat doel te realiseren.’’ (Respondent 6)

‘’Als leerkracht heb je al heel weinig tijd tussen de middag, leerlingen zouden zichzelf moeten kunnen vermaken gedurende de middagpauze.’’ (Respondent 5)

Manieren om in te spelen op het spel- en beweeggedrag van leerlingen kan volgens de leerkrachten door materialen aan te bieden, mee te doen met een activiteit, aanbieden faciliteiten, makkelijk te organiseren activiteiten aanbieden, de pauze na te bespreken te stimuleren in bewegen. Ook kan de pleinwacht leerlingen stimuleren door aan de leerlingen te vragen wat hun wensen en behoefte zijn.

‘’Wij zijn nu ook dit jaar iedere pauze aan het noteren of wij een goed speelkwartier hebben gehad.’’ (Respondent 5)

‘’Ik denk als we als school een bepaald aanbod hebben in spelmateriaal, hiermee bedoel ik klein buitenspelmateriaal dat dit de leerlingen stimuleert.’’ (Respondent 6)

Voor en nadelen

De voordelen van het innemen van een rol in het spel- en beweeggedrag van leerlingen zijn volgens leerkrachten uit de bovenbouw dat er een leuke sfeer hangt die ook weer mee de klas ingaat. Daarnaast doen leerlingen energie op, bevorderd het de schoolprestatie en is het goed tegen

overgewicht. Tevens is het goed dat kinderen lekker bezig zijn, want dit brengt weer andere positieve effecten met zich mee.

De nadelen zijn volgens leerkrachten; dat het tijd kost, dat zij niet meer kunnen roken en dat de leerkracht een actieve rol in moet nemen gedurende zijn pauze.

DE LEERLINGEN UIT DE GROEPEN ZES, ZEVEN EN ACHT

Verwachtingen leerlingen

De leerlingen uit de bovenbouw is gevraagd naar wat zij verwachten van de pleinwacht. Hieruit kwamen de volgende resultaten. Dat ze goed opletten/helpen bij vallen of pestgedrag, rondjes lopen op het schoolplein en er niet buiten staan, zorgen voor gezelligheid, meedoen met activiteiten, meerdere pleinwachten en activiteiten uitzetten.

Bijna alle leerlingen uit de groepen drie tot en met acht van het Talent gaven aan dat de leerkrachten nooit een activiteit uitzetten en dat zij dit wel leuk zouden vinden. Ook gaf de meerderheid aan, buitenom groep zes dat de leerkracht nooit/bijna nooit deelneemt aan activiteiten en dat zij het wel leuk zouden vinden als dit gedaan wordt.

OBSERVATIES

Ook uit observaties is gebleken dat de pleinwacht nooit activiteiten uitzet gedurende de

middagpauze. Ook zijn er nauwelijks pleinwachten die deelnemen aan spel- en beweegactiviteiten. Uit observatie blijkt wel dat leerlingen sneller deel gaan nemen aan een activiteit als de pleinwacht ook deelneemt aan een activiteit. De meeste pleinwachten houden het bij het houden van overzicht, gesprekken aangaan met leerlingen die hier behoefte aan hebben en letten op de veiligheid van de leerlingen. De meeste pleinwachten houden ook geen rekening met het feit dat er buitenom het voetbalveld ook gevoetbald wordt waardoor de leerlingen die niet van voetbal houden worden beperkt in hun beweegruimte. Ook bieden pleinwachten leerlingen geen materiaal aan om de leerlingen te stimuleren en wordt niet altijd hetzelfde gehandeld bij het verkeerd gebruiken van materiaal.