• No results found

De rol van een elder

Elder Albert is sinds twee jaar elder bij The Church of Pentecost. Hiervoor was hij deacon. Als je elder bent, dan ben je dat in alle kerken van The Church of Pentecost over de hele wereld. In al deze kerken heb je het recht om te spreken en mensen te onderwijzen. Als elder heb je een adviserende rol, deze rol bereidt je voor om pastor te worden. Het is een verantwoordelijke rol, die je van de kerk hebt gekregen.

Als elder kun je een taak toebedeeld krijgen, zoals die van jeugdleider. De elders die geen specifieke taak toebedeeld hebben gekregen kunnen, net als de andere elders, om advies gevraagd worden. Jongeren zijn vrij om te kiezen naar welke elder ze toe gaan voor advies. Met de ene elder heb je een beter contact dan met de ander. Alle respondenten benadrukken dat ze een goede band met de elder erg belangrijk vinden. Alleen wanneer ze zich op hun gemak voelen bij een elder zullen ze hem opzoeken voor advies.

56

Elder Albert vertelt dat jongeren met heel verschillende vragen bij hem komen. De vragen kunnen variëren van onderwijs tot het verven van het haar.

Elder Albert: Soms zijn het emotionele eh… als iemand bijvoorbeeld niet slaagt voor een toets, of als iemand echt hard voor iets heeft geleerd, maar het uiteindelijk niet haalt. Dan zie je echt van oh… diegene is emotioneel gekrenkt, is niet blij. Dus dan zeg je iets tegen diegene. ‘Ja weet je... God is met je, soms moet je wel door dingen heen gaan… maar je tijd komt nog wel.’ Dan zie je dat diegene gewoon herstelt en emotioneel eh… emotioneel wel weer goed wordt.

Jongeren ervaren steun wanneer ze met een elder kunnen praten en hij naar hen luistert. Ook wanneer een jongere iets wil en de ouder ertegen is, kunnen beiden naar een elder toe komen. Autoriteit is erg belangrijk in de Ghanese cultuur. Dit zorgt soms voor conflicten tussen ouders en kinderen. Conflicten ontstaan bijvoorbeeld als de ouder geen uitleg geeft bij een besluit, maar vindt dat het kind de ouder hoort te gehoorzamen. Elder Albert geeft aan bij een dergelijk conflict tussen ouder en kind te staan. Hij noemt het zijn plicht om eerlijk advies te geven. Wanneer hij niet de kant van de ouders kiest doet hij dit op een respectvolle manier:

En het kind doet dat omdat ie aandacht wil. In de maatschappij waarin hij leeft. Net als andere mensen wil ik ook aandacht hebben. Dus hoe kan je zorgen dat je kind dat niet doet. Dat is de relatie die je met je kind hebt, dan kun je je kind goed sturen. Als je geen goede band hebt met je kind, als je geen… als je nee zonder uitleg kan geven aan je kinderen dan gaat het niet. Dus dan moet je die ouders ook adviseren.

De elders spelen voor jongeren ook een belangrijke rol wanneer ze een relatie krijgen. Wanneer jongeren een relatie krijgen en willen gaan trouwen, stellen ze hun partner voor aan de elders in de kerk. De elders geven dan advies over hoe ze bepaalde zaken aan kunnen pakken. Ze vertellen bijvoorbeeld dat het goed is om eerst te sparen en wat de taken van een man en de taken van een vrouw in het huwelijk zijn. Vervolgens kom het stel samen bij het marriage committee van de kerk. Die gaan kijken hoe de relatie in elkaar zit door de man en vrouw vragen te stellen over hoe ze elkaar kennen, hoe ze het financieel gaan regelen als ze getrouwd zijn en hoe ze zich bij elkaar voelen.

57

De elders doen onderzoek naar beide partners. Op deze manier weten ze of ze goed bij elkaar passen en of beiden klaar zijn voor een huwelijk. Zo wordt de achtergrond van de toekomstige partners nagetrokken om er zeker van te zijn dat zich daar geen narigheid bevindt. Als de elders de partners niet geschikt voor elkaar vinden, wordt het huwelijk niet door de pastor gezegend. Het onderzoek doen ze voor jou, zodat ze zeker weten dat je een goede partner treft. In hoofdstuk vijf en zes zal ik verder ingaan op rol van kerk bij het huwelijk aan de hand van empirische data.

Samenwonen mag pas nadat het stel getrouwd is. Doen ze dit toch, dan worden ze geschorst door de kerkleiding, want samenwonen is tegen de wil van God en van de kerk. Mensen die geschorst zijn, mogen wel bij de kerkdienst aanwezig zijn, maar zitten achterin en mogen niet aan alle activiteiten deelnemen. Elder Albert vindt dit een vorm van discipline. Hierdoor groeit de kerk volgens hem ook, mensen weten precies waar ze aan toe zijn.

4.5C

ONCLUSIE

Van Dijk (2000, 203-208; 2002, pp. 90-95) en Onyinah (2004, p. 230) stellen dat The Church of Pentecost op zowel religieus gebied als op maatschappelijk gebied een belangrijke functie vervult voor de Ghanese gemeenschap. De kerk is in Nederland opgericht zodat Ghanezen hun cultuur en religie beide een plek in de kerk kunnen geven, om Ghanezen een gevoel van identiteit te bieden, om belangrijke normen en waarden te handhaven en om rituelen op een juiste manier te kunnen begeleiden. Binnen de kerkgemeenschap wordt ook informatie verstrekt over huisvesting en het vinden van werk. Wanneer Ghanezen advies willen over persoonlijke vragen, of deze religieus zijn of niet, kunnen ze een beroep doen op de elders in de kerk. Door de maatschappelijke rol van de kerk heeft deze veel invloed in de Ghanese gemeenschap.