• No results found

Risicobeheersing

In document Bestuurlijk jaarverslag 2019 (pagina 23-53)

6. Toekomst paragraaf/Continuïteitsparagraaf

6.4 Risicobeheersing

Risicobeheersing:

De Stichting Integrale Streekschool Hoenderloo loopt altijd risico. Er blijft een mogelijkheid bestaan dat operationele en financiële doelen niet of niet volledig kunnen worden gehaald. Hierbij maakt de stichting een verschil in welke risico’s er wel en niet genomen willen worden. Daar waar deze te groot zijn of de stichting ze niet wil nemen, heeft de SISH verzekeringen afgesloten.

Risicomanagement:

IKC Hei En Bos heeft als doel en strategie om kinderen vanuit de buurt les te kunnen geven in de omgeving waar ze vandaan komen. Hiervoor worden de mogelijkheden uit de buurt benut om operationele activiteiten te kunnen ondernemen zo speelt de natuur een grote rol in het onderwijs.

Een van de risico’s en onzekerheden die hier spelen is het aantal leerlingen. Op dit moment heeft het IKC te weinig leerlingen om als zelfstandige entiteit verder te kunnen gaan in de toekomst. Hier zal dan ook een plan voor gemaakt worden hoe dit kan worden vermeden.

De financiële positie van het IKC is goed en er worden reserves opgebouwd om eventuele tegenslagen in de toekomst te kunnen opvangen. Door de leerlingen groei wordt er ook meer personeel aangenomen waardoor het aanhouden van financiële reserves belangrijk is. Het

gebouwonderhoud is voor het IKC en is op dit moment in orde. Om eventuele risico’s af te dekken wordt een onderhoudsvoorziening aangehouden om de onderhoudslasten te kunnen betalen. Bij de verslaglegging worden de regels van het ministerie gevolgd. Eventuele veranderende regels kunnen een risico vormen voor de manier van verslaglegging. Hierin kan een veranderende wet- en

regelgeving een rol spelen. Het IKC zal zich aan deze regels houden en zich hierop moeten aanpassen.

Het IKC monitort de risico’s die er spelen door jaarlijks een nieuwe meerjarenbegroting te maken.

Hierin worden de keuzes en verwachte leerlingenaantallen verwerkt om te zien welke risico’s er worden genomen. Ook wordt middels rapportages geprobeerd de risico’s gedurende de jaren inzichtelijk te maken zodat waar nodig kan worden bijgestuurd.

Er is op dit moment (maart-april 2020) een enorme impact op het onderwijsproces als gevolg van COVID-19 en de overheidsmaatregelen. De impact in financiële zin zal doorgaans beperkt zijn:

Met ingang van 16 maart zijn de scholen gesloten en zijn onze leerlingen aangewezen op het onderwijs van hun ouders en/of verzorgers. Dit vergt niet alleen veel inspanning binnen de

thuissituatie, maar het vergt ook een andere denkwijze van onze medewerkers. Niet meer voor de klas staan, maar lesgeven op afstand. De uitvoering verloopt via de bestaande systemen en op onderdelen wordt gebruik gemaakt van de softwaretools om in contact te komen met de leerlingen thuis. De gewijzigde werkwijze leidt in beginsel tot beperkte uitgaven en niet of geringe invloed op ons formatiebestand. De extra kosten om het gewijzigd onderwijsaanbod te kunnen blijven aanbieden zal ons naar verwachting circa € 20.000 extra kosten ten opzichte van de reeds vastgestelde begroting 2020. Deze kosten bestaan uit aankoop van extra softwarelicenties, -systemen en inhuur van extern personeel.

Deel B. Toezichthoudend orgaan

Bestuur

Het bestuur/toezichthoudend orgaan:

 Bestuurt de stichting in eerste instantie als oprichtingsbestuur en voert als zodanig het bevoegd gezag over de onder de stichting ressorterende school;

 Is in 2019 omgevormd naar een toezichthoudend gedeelte en een uitvoerend bestuurlijk gedeelte;

 Oefent van augustus tot en met december 2019 met name een uitvoerende- en controlerende rol uit;

 Is verantwoordelijk voor de goedkeuring van zaken als de jaarrekening, meerjarenbegroting, het jaarverslag en het strategisch meerjarenplan;

 Is eindverantwoordelijk voor de gehele school. Een precieze taak -en bevoegdheidsverdeling is opgenomen in het managementstatuut. Dit managementstatuut is nog niet aangepast omdat het one-tiermodel notarieel niet vastgelegd kon worden doordat de wettelijke verankering voor een one tiermodel bij een onderwijsstichting nog niet aanwezig was. De geplande omvorming van het bestuur naar een one-tiermodel met twee toezichthoudende leden en drie uitvoerende leden is daardoor uitgesteld en veranderd;

 Leeft de wettelijke voorschriften na;

 Werkt volgens de Code Goed Bestuur;

 Verwerft en besteedt de rechtmatig verkregen middelen doelmatig en legt hierover verantwoording af;

 Heeft een externe accountant benoemd, Van Ree Accountants te Zwolle;

 Onderwijsbureau Meppel speelt een grote rol bij de financiële ondersteuning van het bestuur;

 Heeft een belangrijke rol in werkgeverschap van het uitvoerend/dagelijks bestuurslid en voert dit personeelsbeleid uit;

 Evalueert 2 keer per jaar.

 Voert deze taken onbezoldigd uit, er is geen vergoedingsregeling van toepassing.

In 2019 is er 8 keer (m.u.v. de zomervakantie) een bestuursvergadering geweest waarin vanaf juni en oktober 2019 ook de toezichthoudende bestuursleden aanwezig waren.

Inrichting toezichthoudend orgaan op dit moment:

Taak Naam Vergoeding

Algemeen bestuurslid (PR, overig) Yvonne Dros Onbezoldigd

Directeur-dagelijks bestuurder Kim Meerema Betaalde functie, wtf 0,8 Toezichthoudend bestuurslid Wim van der Meer Onbezoldigd

Toezichthoudend bestuurslid Agnes Vosse Onbezoldigd

Werkwijze toezichthoudend orgaan:

Op dit moment is het bestuur zo ingericht dat de 3 bestuursleden met de twee toezichthoudende leden het toezichthoudend orgaan zijn. De dagelijks bestuurder-directeur wordt door hen

gecontroleerd en legt verantwoording af aan het bestuur. Dit zal gaan veranderen, vanwege de omvorming in 2020 naar een RvT en een bestuurder. De huidige bestuursleden vergaderen zo’n 6 keer per jaar en in het nieuwe reglement en de statuten zal beschreven worden hoe de nieuwe bestuursvorm eruit zal gaan zien.

Nevenfuncties:

De bestuurders van SISH doen dit als vrijwilliger (zonder vergoeding), alle drie naast een vaste baan.

Dat is hun officiële baan. Mevrouw Bodingius is kwaliteitszorgmedewerker bij de Stichting Monton (montessori onderwijs); Mevrouw Bemer werkt als landschapsadviseur bij het Gelders Landschap;

mevrouw Dros werkt als psychiatrisch verpleegkundige bij GGNet. Verder vervult geen van de bestuursleden een andere nevenfunctie.

Naast de rol van toezichthoudend bestuurslid bij SISH vervult Dhr. Van der Meer enkele nevenfuncties. Hieronder een kort overzicht:

Secretaris/vicevoorzitter WMO-raad Apeldoorn Begeleider Stichting Jong Ondernemen

Examinator/ Scriptiebegeleider Saxion Hogeschool, Windesheim en HAN Bestuurslid Stichting HBV-experts

Sociaal Fotograaf

Voorzitter MTC De Veluwe Voorzitter Fotolumni ad interim

Penningmeester Koepel Adviesraden Sociaal Domein

Mevrouw Vosse is naast haar rol in ons bestuur nog vrijwilliger bij Nationaal Park Hoge Veluwe en mantelzorger voor haar zus.

Onderzoek

De stichting heeft bekostiging gekregen van de overheid voor de komende vijf jaar. SISH gaat onderzoeken of het mogelijk is om als éénpitter verder te gaan, of dat het wenselijk is om aan te sluiten bij een andere Stichting. Dit hangt ook nauw samen met de ontwikkeling van het

leerlingaantal. Wellicht wordt hier iemand van buitenaf voor benaderd.

MR

De Medezeggenschapsraad is opgericht in januari 2019. De MR bestaat uit een teamlid en een ouderlid. Er vinden ongeveer 6 vergaderingen per jaar plaats.

Kwaliteitszorg intern/extern

De bewaking van de kwaliteitszorg ligt als externe partij bij de Inspectie van het Onderwijs. Intern wordt dit bewaakt door de directeur-bestuurder in samenwerking met het team en de IB’er.

In het schoolplan is het verder uitbouwen en ontwikkelen van de kwaliteitszorg een groot

aandachtspunt de komende jaren. Het afgelopen jaar waren er geen bijzondere ontwikkelingen op dit gebied.

Onderwijsprestaties, onderwijskundige zaken en toekomstige ontwikkelingen

Doordat we vorig schooljaar gestart zijn en nog geen groep 8 leerlingen hadden, is er nog geen sprake van schoolverlaters. Er zijn dus ook nog geen schoolprestaties van de schoolverlaters.

In het kader van duurzaamheid zijn we bezig om ons beleid verder te ontwikkelen en te borgen.

Maar op een ander vlak houden we ons ook bezig met duurzaamheid. Kijk bijvoorbeeld naar de vervanging van alle radiatoren en het leidingwerk onder de vloer, dit wordt door de gemeente opgepakt en gefinancierd om dit gebouw duurzamer/energiezuiniger te maken. Ook dubbel glas staat over enkele jaren op de planning.

In ons toelatingsbeleid staat heel duidelijk vermeld welke leerlingen we kunnen aannemen en wanneer we bijvoorbeeld extra onderzoekstijd nodig hebben. Kinderen met een SBO-beschikking nemen we niet aan. Dit staat ook heel duidelijk in ons beleid beschreven.

We onderzoeken momenteel en de komende tijd of het de moeite waard is om gezonde school te worden en of het vignet beweging daar ook bij kan komen.

Ons investeringsbeleid is erop gericht om voor alle kinderen de benodigde materialen tot onze beschikking te hebben. Daarnaast gaan we stapsgewijs het tweedehands meubilair vernieuwen.

Deel C: Jaarrekening

Stichting Integrale

Streekschool Hoenderloo

Financieel jaarverslag 2019

Inhoudsopgave

Toelichting op onderdelen van het jaarverslag Pagina

Bestuursverslag 1

Financiële kengetallen 30

Jaarrekening

Balans per 31 december 2019 31

Staat van baten en lasten over 2019 33

Kasstroomoverzicht 34

Toelichting behorende tot de jaarrekening: 35

Grondslagen 35

Toelichting op de balans per 31 december 2019 37

Niet uit de balans blijkende verplichtingen 40

Gebeurtenissen na balansdatum 40

Model G, Overzicht doelsubsidies OCW 41

Toelichting op de staat van baten en lasten over 2019 42

Overzicht verbonden partijen 44

Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector 45

Bestemming van het resultaat 47

Gegevens over de rechtspersoon 48

Overige gegevens

Controleverklaring 49

Financiële kengetallen

Aan de hand van de jaarrekening kunnen een aantal kengetallen en ratio's worden berekend die verder inzicht kunnen geven in de gevolgen van het gevoerde beleid over het boekjaar en waardoor het beeld uit de jaarrekening kan worden verduidelijkt.

Kengetallen 2019 2018

Rentabiliteit 19% 5%

Exploitatieresultaat in een percentage van de totale baten.

De rentabiliteit geeft aan in hoeverre de inkomsten en uitgaven van een instelling elkaar in evenwicht houden.

Current ratio 3,79 2,18

Verhouding vlottende activa en kortlopend vreemd vermogen.

Deze verhouding geeft aan in hoeverre de organisatie in staat is aan haar korte termijnverplichtingen te voldoen. Een waarde

tussen de 1,5 en 2 is goed. Ligt de waarde boven de 1,5 dan

is de organisatie in staat aan haar korte termijnverplichtingen te voldoen.

Solvabiliteit 1 45,6% 11,1%

Eigen vermogen in percentage van het totale vermogen

Solvabiliteit 2 76,0% 54,1%

Eigen vermogen plus voorzieningen / totale passiva

De solvabiliteit geeft aan in hoeverre de organisatie in staat is aan haar lange termijnverplichtingen te voldoen. 25% a 50% wordt als goed aangemerkt. Is de waarde hoger dan 25% (solvabiliteit 1) dan is de organisatie in staat om aan haar lange termijn verplichtingen te voldoen.

Bij solvabiliteit 2 wordt door het ministerie van OCW een signaleringswaarde gehanteerd van 30%.

Weerstandsvermogen 17,1% 5,5%

(Eigen vermogen minus Materiele vaste activa) / Totale baten Het weerstandsvermogen geeft de vrije vermogensbuffer aan voor het opvangen van calamiteiten. Een percentage tussen de 5 en 20 procent wordt gezien als voldoende buffer.

Aantal leerlingen per teldatum 1-10 (t-1) 16 16

Gemiddeld aantal FTE (exclusief vervanging) 3,06 1,69

Personeelskosten per FTE 74.485 44.972

A.1.1 Balans per 31 december 2019

(na verwerking resultaatbestemming)

1. Activa

1.2 Materiële vaste activa 16.972

-Totaal vaste activa 16.972

-1.5 Vorderingen 15.970 11.439

1.7 Liquide middelen 156.881 84.964

Totaal vlottende activa 172.851 96.403

Totaal activa 189.823 96.403

31 december 2019 31 december 2018

2. Passiva

2.1 Eigen vermogen 86.533 10.666

2.2 Voorzieningen 57.740 41.491

2.4 Kortlopende schulden 45.550 44.246

Totaal passiva 189.823 96.403

31 december 2019 31 december 2018

A.1.2 Staat van baten en lasten over 2019

Realisatie Begroting Realisatie

2019 2019 2018

3. Baten

3.1 Rijksbijdrage OCW 395.782 329.205 168.378

3.2 Overige overheidsbijdragen - 10.000 20.020

3.5 Overige baten 10.857 4.750 6.043

Totaal baten 406.639 343.955 194.441

4. Lasten

4.1 Personeelslasten 227.618 213.692 75.949

4.2 Afschrijvingen 151 4.996

-4.3 Huisvestingslasten 55.565 43.660 48.944

4.4 Overige lasten 47.443 50.555 58.882

Totaal lasten 330.777 312.903 183.775

Saldo baten en lasten 75.862 31.052 10.666

5 Financiële baten en lasten 5 -

-Netto resultaat 75.867 31.052 10.666

A.1.3 Kasstroomoverzicht

2019 2018

Kasstroom uit operationele activiteiten

Resultaat voor financiële baten en lasten 75.862 10.666

Aanpassingen voor:

- Afschrijvingen 151

-- Mutaties voorzieningen 16.249 41.491

Veranderingen in vlottende middelen:

- Vorderingen 4.531-

11.439-- Kortlopende schulden 1.304 44.246

Totaal kasstroom uit bedrijfoperaties 89.036 84.963

Ontvangen interest 5

-Totaal kasstroom uit operationele activiteiten 89.041 84.963

Kasstroom uit investeringsactiviteiten

(Des)investeringen materiële vaste activa 17.123-

-Totaal kasstroom uit investeringsactiviteiten 17.123-

-Mutatie liquide middelen 71.918 84.963

Beginstand liquide middelen 84.964

-Mutatie liquide middelen 71.918 84.963

Eindstand liquide middelen 156.881 84.963

Toelichting behorende tot de jaarrekening:

Grondslagen

De activiteiten van Stichting Integrale Streekschool Hoenderloo bestaan uit het geven van primair onderwijs.

Algemeen

De jaarrekening is opgesteld volgens de Regeling jaarverslaggeving onderwijs. In deze regeling is vastgesteld dat de wettelijke bepalingen van Titel 9 Boek 2 BW en de Richtlijnen voor de Jaarverslaggeving (in het bijzonder RJ 660 Onderwijsinstellingen) van toepassing zijn, met inachtneming van de daarin aangeduide uitzonderingen.

Voor zover niet anders is vermeld worden activa, voorzieningen en schulden opgenomen tegen de nominale waarde.

De genoemde bedragen, voorzover niet anders vermeld, zijn opgenomen in hele euro's.

Het kasstroomoverzicht is opgenomen volgens de indirecte methode. De toelichting vloeit voort uit de toelichting op de afzonderlijke posten in de jaarrekening en is daarom niet apart opgenomen.

Grondslagen voor waardering van activa en passiva Materiële vaste activa

De materiële vaste activa worden gewaardeerd op verkrijgingsprijs, verminderd met de cumulatieve afschrijvingen en indien van toepassing met bijzondere waardeverminderingen. De afschrijvingen worden gebaseerd op de geschatte economische levensduur en worden berekend op basis van een vast percentage van de verkrijgingsprijs, rekening houdend met een eventuele restwaarde. Er wordt afgeschreven vanaf het moment van ingebruikname van het materieel vast actief.

De kosten van groot onderhoud worden in de jaarrekening verwerkt middels een voorziening groot onderhoud.

De grondslagen zijn opgenomen onder de grondslagbeschrijving van voorzieningen.

De activeringsgrens is: €

500,-Het systeem van afschrijvingen is als volgt:

Gebouwen, bestaande uit:

-Gebouwen 3% van de aanschafwaarde Inventaris en apparatuur, bestaande uit:

-Inventaris 5% en 10% van de aanschafwaarde -ICT 10% en 33% van de aanschafwaarde

-Technische inventaris 10% van de aanschafwaarde Overige vaste bedrijfsmiddelen, bestaande uit:

-Onderwijsleerpakket 12,5% van de aanschafwaarde

Vorderingen

Bij eerste verwerking worden de vorderingen opgenomen tegen de reële waarde en vervolgens gewaardeerd tegen de geamortiseerde kostprijs. De reële waarde en de geamortiseerde kostprijs zijn gelijk aan de nominale waarde. De vorderingen worden verminderd met de noodzakelijk geachte voorzieningen voor het risico van oninbaarheid. Deze voorzieningen worden bepaald op basis van individuele beoordeling van vorderingen.

Liquide middelen

De liquide middelen staan, voor zover niet anders vermeld, ter vrije beschikking van het bestuur. De liquide middelen worden gewaardeerd tegen nominale waarde.

Algemene reserve

De Algemene reserve betreft een buffer ter waarborging van de continuïteit van het bevoegd gezag en wordt opgebouwd uit resultaatbestemming van overschotten die ontstaan uit het verschil tussen werkelijke baten en lasten.

Bestemmingsreserves

De bestemmingsreserve privaat is gevormd uit resultaten uit voorgaande jaren vanuit de private geldstromen en middels het private resultaat over het onderhavige boekjaar.

Voorzieningen

Voorzieningen worden opgenomen tegen nominale waarde, met uitzondering van voorzieningen ter zake van personeel en soortgelijke verplichtingen. Deze worden opgenomen tegen de berekende contante waarde. Een voorziening wordt eerst gevormd als voldaan is aan de vereisten terzake van het vormen van voorzieningen.

De voorziening jubilea is opgenomen tegen de contante waarde van de toekomstige uitbetalingen en is afhankelijk van de ingeschatte blijfkans, gemiddelde salarisstijging en disconteringsvoet. De werkelijke jubilea-uitkeringen worden ten laste van deze voorziening gebracht.

Schattingswijziging discontovoet:

In verband met de gedaalde marktrente is de discontovoet vanaf 2019 verlaagt naar 1%. Het percentage is gebaseerd op de van overheidswege vastgestelde risicovrije reële discontovoet in maatschappelijke kosten -batenanalyses voor investeringsprojecten. Door de verlaging is de voorziening toegenomen met 15%.

De voorziening onderhoud is gebaseerd op de onderhoudsplanning van de komende jaren. De dotatie is op basis van de planning berekend en gelijkmatig verdeeld over de jaren. Periodiek wordt de planning

geactualiseerd. Jaarlijks wordt bekeken of de dotatie toereikend is. In de Regeling jaarverslaggeving onderwijs is een tijdelijke overgangsregeling opgenomen voor het toepassen van de methode van kostenegalisatie voor de voorziening groot onderhoud. Van deze tijdelijke overgangsregeling is gebruikt gemaakt bij het berekenen van de voorziening groot onderhoud.

Kortlopende schulden

De kortlopende schulden worden bij de eerste verwerking gewaardeerd tegen reële waarde. Kortlopende schulden worden na eerste verwerking gewaardeerd tegen de

geamortiseerde kostprijs. Deze is gelijk aan de nominale waarde

Pensioenen

Er is één pensioenregeling. Dit betreft een Nederlandse regeling en wordt gefinancierd door afdrachten aan pensioenuitvoerder, te weten het bedrijfstakpensioenfonds ABP. Per ultimo boekjaar heeft dit pensioenfonds een dekkingsgraad van 95,8% (Beleidsdekkingsgraad). De pensioenverplichting wordt gewaardeerd volgens de

“verplichting aan de pensioenuitvoerder benadering”. In deze benadering wordt de aan de pensioenuitvoerder te betalen premie als last in de staat van baten en lasten verantwoord. De stichting heeft geen verplichting tot het voldoen van aanvullende bijdragen in geval van een tekort bij ABP, anders dan het effect van hogere toekomstige premies. De stichting heeft daarom de pensioenregeling verwerkt als een “verplichting aan de pensioenuitvoerder benadering” en heeft alleen de verschuldigde premies tot en met het einde van het boekjaar in de jaarrekening verantwoord.

Grondslagen voor resultaatbepaling Baten

Onder baten wordt verstaan de van overheidswege toegekende (normatieve) bijdrage OCW, overige OCW subsidies en (gemeentelijke) overheidsbijdragen, alsmede de van derden toegekende overige bijdragen. De baten worden toegerekend aan het boekjaar waarop zij betrekking hebben.

Lasten

De lasten worden toegerekend aan het boekjaar waarop zij betrekking hebben. De lasten worden bepaald met inachtneming van de hiervoor reeds vermelde waarderingsgrondslagen. Verliezen die hun oorsprong vinden in het boekjaar worden in aanmerking genomen zodra deze voorzienbaar zijn.

A.1.4 Toelichting op de balans per 31 december 2019

Onder inventaris en apparatuur vallen de posten Meubilair, Technisch inventaris en ICT middelen.

Onder overige vaste bedrijfsmiddelen vallen investeringen in onderwijsleerpakket en overige investeringen.

1.5 Vorderingen

1.5.2 Vorderingen OCW 13.997 10.625

De vordering OCW heeft betrekking op de overlopende posten vanuit de personele lumpsum, impulsgebieden en personeels- en arbeidsmarktbeleid.

Overige overlopende activa 1.973 814

1.5.8 Overlopende activa 1.973 814

Totaal Vorderingen 15.970 11.439

De vorderingen hebben een looptijd korter dan 1 jaar.

1.7 Liquide middelen

1.7.1 Kasmiddelen -

-1.7.2 Banken 156.881 84.964

156.881 84.964

2.1 Eigen vermogen

Boekwaarde per 31 december

2018

Bestemming resultaat

Overige mutaties

Boekwaarde per 31 december

2019

2.1.1 Algemene reserve 10.666 75.867 - 86.533

10.666 75.867 - 86.533

Mutaties 2019

31 december 2019 31 december 2018

31 december 2019 31 december 2018

2.2 Voorzieningen

Mutaties 2019 Boekwaarde

per 31

december 2018 Dotaties Onttrekkingen Vrijval

Boekwaarde

40.500 17.250 1.339- - 56.411 3.693 52.718

Onderhoud 40.500 17.250 1.339- - 56.411 3.693 52.718

41.491 17.588 1.339- - 57.740 3.693 54.047

2.4 Kortlopende schulden

2.4.3 Crediteuren 1.949 1.686

2.4.7.1 Loonheffing 7.027 4.180

2.4.7.3 Premies sociale verzekeringen 1.499 1.172

2.4.7 Totaal belastingen en premies sociale verzekeringen 8.526 5.352

2.4.8 Schulden terzake van pensioenen 3.405 2.061

2.4.9 Overige kortlopende schulden 112

3-2.4.10.4 Vooruitontvangen termijnen OCW niet geoormerkt -

-2.4.10.5 Overlopende passiva m.b.t. vakantiegeld 7.767 4.108

2.4.10.8 Overlopende passiva algemeen 7.496

-2.4.10.8 Overlopende passiva mbt subsidie Gemeente 16.295 31.040

2.4.10 Totaal overlopende passiva 31.558 35.149

Totaal kortlopende schulden 45.550 44.246

De kortlopende schulden hebben een looptijd korter dan 1 jaar.

31 december 2019 31 december 2018

2.5 Niet uit de balans blijkende verplichtingen

Er is een contract met Onderwijsbureau Meppel. Dit contract wordt periodiek verlengd.

Gebeurtenissen na balansdatum

Er zijn geen gebeurtenissen na balansdatum die van invloed zijn op de waardering van de in de balans getoonde posten of het resultaat.

Model G, Overzicht doelsubsidies OCW

G1 Verantwoording van subsidies zonder verrekeningsclausule

Totaalbedrag Ontvangen

Omschrijving Kenmerk Datum toewijzing (€) in 2019

N.v.t. -

-G2 Verantwoording van subsidies met verrekeningsclausule G2-A Aflopend per ultimo verslagjaar

Bedrag

Omschrijving Kenmerk Datum toewijzing (€) 2018 2018 2019 2019 2019 31-12-19

N.v.t. - - - - - -

-G2-B Doorlopend tot in een volgend verslagjaar

Bedrag Ontvangen

Omschrijving Kenmerk Datum toewijzing (€) 2018 2018 2019 2019 2019 2019

N.v.t. - - - - - -

-Geheel uitgevoerd

en afgerond Nog niet geheel afgerond De prestatie is ultimo verslagjaar conform de

subsidiebeschikking:

Toelichting op de staat van baten en lasten over 2019

3 Baten

3.1 Rijksbijdragen OCW

Realisatie Begroting Realisatie

2019 2019 2018

3.1.1.1 Rijksbijdragen OCW 386.311 324.379 166.367

3.1.2.2 Niet geoormerkte subsidies 3.134 3.066 1.277

Totaal rijksbijdragen via OCW 389.445 327.445 167.645

3.1.3.3 Rijksbijdragen via samenwerkingsverband 6.337 1.760 733

Totaal rijksbijdragen 395.782 329.205 168.378

3.2 Overige overheidsbijdragen en -subsidies

Realisatie Begroting Realisatie

2019 2019 2018

3.2.1 Gemeentelijke bijdragen en subsidies - - 20.020

3.2.2 Overige overheidsbijdragen - 10.000

-- 10.000 20.020

3.5 Overige baten

Realisatie Begroting Realisatie

2019 2019 2018

3.5.1 Verhuur 6.646 4.750 2.321

3.5.4 Sponsoring 1.740 -

-3.5.5 Ouderbijdragen - - 50

3.5.6 Overig 2.472 - 3.672

10.857 4.750 6.043

4.1 Personele lasten

Realisatie Begroting Realisatie

2019 2019 2018

4.1.1.1 Bruto lonen en salarissen 155.436 155.567 52.292

4.1.1.2 Sociale lasten 36.393 36.424 12.002

4.1.1.3 Pensioenlasten 23.615 23.635 7.077

4.1.1 Lonen, salarissen, sociale lasten en pensioenen 215.444 215.625 71.370

4.1.2.1 Dotaties personele voorzieningen 338 - 991

4.1.2.2 Personeel niet in loondienst 2.939 -

-4.1.2.3 Overig 6.195 5.050 3.965

4.1.2.4 Scholing/opleiding 2.702 3.620 78

4.1.2 Overige personele lasten 12.174 8.670 5.033

4.1.3 Af: Uitkeringen - 10.604-

455-227.618 213.692 75.949

Realisatie Realisatie

2019 2018

3 2

Gemiddeld aantal FTE (exclusief vervanging)

4.2 Afschrijvingen

Realisatie Begroting Realisatie

2019 2019 2018

4.2.2.2 Inventaris en apparatuur 111 4.372

-4.2.2.4 Onderwijsleerpakket 40 624

-151 4.996

-4.3 Huisvestingslasten

Realisatie Begroting Realisatie

2019 2019 2018

4.3.3 Onderhoud 12.916 6.000 2.486

4.3.4 Water en energie 12.670 10.200 228

4.3.5 Schoonmaakkosten 11.760 9.330 5.534

4.3.6 Heffingen - 1.160

-4.3.7 Dotaties overige onderhoudsvoorzieningen 17.250 9.120 40.500

4.3.8 Overige huisvestingslasten 970 7.850 195

55.565 43.660 48.944

4.4 Overige lasten

Realisatie Begroting Realisatie

2019 2019 2018

4.4.1 Administratie- en beheerslasten 24.149 26.525 22.750

4.4.2.1 Inventaris en apparatuur 2.077 250 1.494

4.4.2.2 Leermiddelen 11.150 7.540 26.526

4.4.2 Inventaris, apparatuur en leermiddelen 13.227 7.790 28.021

4.4.4 Overig 10.067 16.240 8.111

47.443 50.555 58.882

Uitsplitsing

4.4.1.1 Honorarium onderzoek jaarrekening 3.146 3.025

4.4.1.2 Honorarium andere controleopdrachten -

-4.4.1.3 Honorarium fiscale adviezen -

-4.4.1.4 Honorarium andere niet-controledienst -

-Accountantslasten 3.146 3.025

5 Financiële baten en lasten

Realisatie Begroting Realisatie

2019 2019 2018

5.1 Rentebaten 5 -

-5 -

-A.1.7 Overzicht verbonden partijen

Overige verbonden partijen (minderheidsbelang en geen beslissende zeggenschap)

Naam

Juridische

vorm Statutaire zetel

Code activiteit Stichting Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Apeldoorn Stichting Gemeente Apeldoorn 4

Code activiteiten: 1. contractonderwijs, 2. contractonderzoek, 3. onroerende zaken, 4. overige

A.1.8 Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector

A.1.8 Wet normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semipublieke sector

In document Bestuurlijk jaarverslag 2019 (pagina 23-53)