• No results found

stadsgemiddelde

5.1 Inleiding

In de paragrafen 5.2 en 5.3 worden de scores op de verschillende risico- en be-schermende factoren weergegeven voor de wijken in Leeuwarden.

Zoals in hoofdstuk 2 is aangegeven geldt hier dat hoe hoger de score is, hoe sterker de factor in de desbetreffende wijk aanwezig is. Gaat het om een risicofactor dan moet een hoge positieve score negatief worden geïnterpreteerd. Gaat het daaren-tegen om een beschermende factor dan is een hoge positieve score gunstig. De afwijking ten opzichte van het stedelijke gemiddelde wordt in dit hoofdstuk gepre-senteerd als z-scores8.

5.2 Risicofactoren

Grafiek 5.1 Gezin: risicofactoren (Z-score t.o.v. gemiddelde Leeuwarden)

-0,3 -0,2 -0,1 0,0 0,1 0,2 0,3

problemen met gezinsmanagement:toezicht problemen met gezinsmanagement:discipline conflicten in het gezin geschiedenis van probleemgedrag in het gezin positieve houding van ouders t.a.v. alcohol- en drugsgebruik positieve houding van ouders t.a.v. probleemgedrag

HASW Oud Oost Zuid Bilgaard/Vrijheidswijk rest van Leeuwarden

De scores op de risicofactoren binnen het domein 'gezin' wijken over het algemeen niet sterk af van het stedelijke gemiddelde. De scores voor de wijken vallen namelijk bijna allemaal wel grotendeels boven of onder de nullijn, maar de afwijkingen blijven alle, behalve 1, onder de grens van 0.25 en zijn dus niet noemenswaardig. Wel noemenswaardig ongunstig is de score van de wijk Oud Oost op 'geschiedenis van het probleemgedrag in het gezin'.

Noot 8 Voor de volledigheid zijn de ruwe scores van zowel de risico- als de beschermende factoren weergegeven in Bijlage 1.

Grafiek 5.2 School: risicofactoren (Z-score t.o.v. gemiddelde Leeuwarden)

-0,3 -0,2 -0,1 0,0 0,1 0,2 0,3 0,4

leerachterstanden gebrek aan binding: lage schoolmotivatie gebrek aan binding: lage huiswerkmotivatie gebrek aan binding: spijbelgedrag gebrek aan organisatie op school

HASW Oud Oost Zuid Bilgaard/Vrijheidswijk rest van Leeuwarden

Binnen het domein school zien we dat de wijken over het algemeen wel afwijken van het gemiddelde, maar dit is niet noemenswaardig. Alleen de wijk

Bil-gaard/Vrijheidswijk wijkt opmerkelijk ongunstig af met de factor gebrek aan binding:

spijbelgedrag.

Grafiek 5.3a Kinderen en jongeren: risicofactoren (Z-score t.o.v. gemiddelde Leeuwarden)

-0,3 -0,2 -0,1 0,0 0,1 0,2 0,3

vervreemding en opstandigheid omgang met vrienden die probleemgedrag vertonen omgang met vrienden die drugs gebruiken houding die probleemgedrag bevordert

HASW Oud Oost Zuid Bilgaard/Vrijheidswijk rest van Leeuwarden

Grafiek 5.3b Kinderen en jongeren: risicofactoren (Z-score t.o.v. gemiddelde Leeuwarden)

-0,3 -0,2 -0,1 0,0 0,1 0,2 0,3

positieve houding drugsgebruik vroeg begin van het probleemgedrag constitutioneel: impulsief gedrag constitutioneel: sensatiezoekend gedrag

HASW Oud Oost Zuid Bilgaard/Vrijheidswijk rest van Leeuwarden

Bij de risicofactoren die gerelateerd zijn aan het domein 'kinderen en jongeren' zien we dat de wijk Zuid zes van de acht keer ongunstig scoort, waarvan een paar keer bijna opmerkelijk. Ook zien we dat de wijk Bilgaard/Vrijheidswijk bijna opmerkelijk gunstig scoort op de factor 'positieve houding drugsgebruik'. Deze factor geeft aan dat de jongeren weinig omgang hebben met vrienden die drugs gebruiken.

Grafiek 5.4 Wijk: risicofactoren (Z-score t.o.v. gemiddelde Leeuwarden)

-0,3 -0,2 -0,1 0,0 0,1 0,2 0,3 0,4 0,5

weinig binding met de wijk gebrek aan organisatie in de wijk hoge mate van doorstroming in de wijk maatschappelijke normen die probleemgedrag bevorderen verkrijgbaarheid van drugs en wapens

HASW Oud Oost Zuid Bilgaard/Vrijheidswijk rest van Leeuwarden

Binnen het domein 'wijk' worden wel opmerkelijke verschillen gevonden. Zo zien we dat in de wijk Bilgaard/Vrijheidswijk alle factoren ongunstig scoren, waarvan 2 opmerkelijk ongunstig: weinig binding met de wijk en gebrek aan organisatie in de wijk. De factor verkrijgbaarheid van drugs, scoort opmerkelijk ongunstig in de wijk Oud Oost en bijna opmerkelijk ongunstig in de wijk Bilgaard/Vrijheidswijk. Dit betekent dat de jongeren in deze wijken vinden dat er veel rommel en graffiti op straat aanwezig is en zij sterker dan gemiddeld vinden dat misdaad en drugshandel in hun buurt voorkomen. Ook scoort de wijk Oud Oost vijf keer ongunstig, maar vier maal niet opmerkelijk. De wijken Zuid en rest van Leeuwarden scoren vijf maal gunstig. Op de factor 'gebrek aan binding in de wijk' scoort rest van Leeuwarden opvallend positief.

5.3 Beschermende factoren

In deze paragraaf worden de scores van de wijken op de beschermende factoren vergeleken met het stedelijke gemiddelde van Leeuwarden.

Hoe hoger de score, hoe sterker de factor in de wijken aanwezig is. Het gaat hier om een beschermende factor en dan is een hoge positieve score gunstig en een negatieve score ongunstig.

Grafiek 5.5 Gezin: beschermende factoren (Z-score tov gemiddelde Leeuwarden)

-0,3 -0,2 -0,1 0,0 0,1 0,2 0,3

sociale binding mogelijkheden voor positieve betrokkenheid beloningen voor positieve betrokkenheid gezonde opvattingen en duidelijke normen

HASW Oud Oost Zuid Bilgaard/Vrijheidswijk rest van Leeuwarden

Binnen het domein 'gezin' zien we dat de wijk Oud Oost opmerkelijk ongunstig scoort op de factor 'sociale binding' en bijna opmerkelijk op de factor 'beloning voor positieve betrokkenheid'. De wijk HASW scoort in dit domein vier maal gunstig.

Grafiek 5.6 School: beschermende factoren (Z-score t.o.v. gemiddelde Leeuwarden)

-0,3 -0,2 -0,1 0,0 0,1 0,2 0,3

mogelijkheden voor positieve betrokkenheid beloningen voor positieve betrokkenheid gezonde opvattingen en duidelijke normen

HASW Oud Oost Zuid Bilgaard/Vrijheidswijk rest van Leeuwarden

Binnen het domein 'school' scoort de wijk Bilgaard/Vrijheidswijk drie maal gunstig waarvan één maal opmerkelijk: de factor beloningen voor positieve betrokkenheid.

De wijk Zuid scoort één maal bijna opmerkelijk ongunstig met de factor mogelijkhe-den voor positieve betrokkenheid.

Grafiek 5.7 Kinderen en jongeren: beschermende factoren (Z-score tov gemiddelde Leeuwarden)

-0,3 -0,2 -0,1 0,0 0,1 0,2 0,3

religie sociale vaardigheden gezonde opvattingen en duidelijke normen cognitieve vaardigheden vermogen om hulp te vragen flexibel en veerkrachtig karakter

HASW Oud Oost Zuid Bilgaard/Vrijheidswijk rest van Leeuwarden

Voor de zes beschermende factoren binnen het domein 'kinderen en jongeren' wor-den wederom geen opmerkelijke verschillen gevonwor-den ten opzichte van het gemid-delde in Leeuwarden. Alleen de factor 'gezonde opvattingen en duidelijke normen' is bijna opmerkelijk ongunstig in de wijk Zuid. De wijk Zuid scoort in dit domein op alle factoren ongunstig.

Grafiek 5.8 Wijk: beschermende factoren (Z-score t.o.v. gemiddelde Leeuwarden)

-0,4 -0,3 -0,2 -0,1 0,0 0,1 0,2 0,3

mogelijkheden voor conventionele betrokkenheid beloningen voor conventionele betrokkenheid gezonde opvattingen en duidelijke normen

HASW Oud Oost Zuid Bilgaard/Vrijheidswijk rest van Leeuwarden

De score die binnen het domein 'wijk' op 'gezonde opvattingen en duidelijke nor-men' behaald is, is in Bilgaard/Vrijheidswijk opvallend lager dan het stedelijke ge-middelde. Dat betekent dat zij in hun buurt relatief minder vaak worden aangespro-ken bij normovertredend gedrag. De overige scores wijaangespro-ken niet noemenswaardig af van de stedelijke gemiddelden.

5.4 Samenvatting

De afzonderlijke wijken in Leeuwarden wijken over het algemeen niet af nauwelijks af van de scores van Leeuwarden als geheel op de risico- en beschermende facto-ren. Er werden bij de risicofactoren slechts enkele opvallende verschillen gevonden:

• Domein gezin: In de wijk Oud Oost wordt een opmerkelijk ongunstige score gevonden op de factor: geschieden van het probleemgedrag in het gezin.

• Domein school: In de wijk Bilgaard/Vrijheidswijk wordt in dit domein een opval-lend ongunstige score gevonden op de factor 'gebrek aan binding: spijbelen'.

• Domein kinderen en jongeren: De wijk Bilgaard/Vrijheidswijk scoort hier bijna opmerkelijk gunstig op de factor 'positieve houding tov drugsgebruik'. Dit bete-kent dat de jongeren weinig omgang hebben met vrienden die drugs gebruiken.

• Domein wijk: in dit domein worden meerdere opmerkelijke scores behaald. De wijk Bilgaard/Vrijheidswijk scoort op alle factoren ongunstig, waarvan 2 maal opmerkelijk: weinig binding met de wijk (buurt missen als je verhuisd) en gebrek aan organisatie in de wijk (de jongeren vinden dat er veel rommel,graffiti, mis-daad en of drugshandel op straat is).

De wijk Oud Oost scoort opmerkelijk ongunstig met de factor 'verkrijgbaarheid van drugs. Deze factor scoort in de wijk Bilgaard/Vrijheidswijk ook bijna

opmerkelijk ongunstig. De wijk Oud Oost scoort ook 5 maal ongunstig, doch niet opmerkelijk. De wijk Zuid scoort net als de rest van Leeuwarden 5 keer gunstig.

Bij de beschermende factoren zien we in de verschillende domeinen:

• Domein gezin: Binnen dit domein scoort de wijk HASW 4 maal gunstig doch niet opmerkelijk. De wijk Oud Oost scoort opmerkelijk ongunstig op de factor 'sociale binding' (in hoeverre een jongere op kan schieten met de ouders) en bijna op-merkelijk ongunstig op de factor 'beloning voor positieve betrokkenheid' (in hoe-verre de jongere binnen het gezin mee mag beslissen en of er vaak leuke dingen ondernomen worden).

• Domein school: Binnen dit domein scoort de wijk Bilgaard/Vrijheidswijk drie maal gunstig waarvan één maal opmerkelijk: de factor beloningen voor positieve be-trokkenheid. Deze factor geeft aan in hoeverre de leraren het opmerken als er iets goed gedaan wordt en hiervoor een compliment geven. De wijk Zuid scoort één maal bijna opmerkelijk ongunstig met de factor mogelijkheden voor positieve betrokkenheid.

• Domein kinderen en jongeren: Voor de zes beschermende factoren binnen het domein 'kinderen en jongeren' worden wederom geen opmerkelijke verschillen gevonden ten opzichte van het gemiddelde in Leeuwarden. Alleen de factor 'ge-zonde opvattingen en duidelijke normen' is bijna opmerkelijk ongunstig in de wijk Zuid. Dit betekent dat de jongeren vinden dat ze mogen spieken,stelen of zich met geweld verdedigen, en dat ze niet eerlijk hoeven te zijn tegen hun ouders.

De wijk Zuid scoort in dit domein op alle factoren ongunstig.

• Domein wijk: De score die binnen het domein 'wijk' op 'gezonde opvattingen en duidelijke normen' behaald is, is in Bilgaard/Vrijheidswijk opvallend lager dan het stedelijke gemiddelde. Dat betekent dat zij in hun buurt relatief minder vaak wor-den aangesproken bij normovertrewor-dend gedrag..