• No results found

6. Planken Wambuis

4.3 Resultaten van de checklist

In deze paragraaf wordt verslag gedaan van de resultaten van de checklist in de onderzochte gebieden. De resultaten van ieder gebied zijn ook op kaart aangegeven. In bijlage 4 staat als voorbeeld een kaartje van de Strabrechtse Heide.

4.3.1 Grebbeberg/Laarsenberg

Geluid

In het gebied is vooral sprake van overlast door geluid door het wegverkeer N225. Dit is nagenoeg continu in het hele gebied hoorbaar. Daarnaast is er af en toe geluid van vlieg- en waterverkeer (Rijn). Incidenteel en seizoengebonden is geluid van agrarische bedrijvigheid en boswerkzaamheden hoorbaar. Op de akkers en de Rijn is incidenteel geluid van respectievelijk (cross)motoren en waterscooters. Andere geluidsbronnen in het gebied zijn (de bezoekers van) de dierentuin en de sportvelden, voornamelijk in het weekend.

Ruimte

Het terrein kent afwisseling van akkers en bos. Er zijn naar schatting 10 natuurlijke uitzichtpunten. Het gebied oogt natuurlijk door geïntegreerd bosbeheer en natuurbos. Op de Grebbeberg is een afrastering in verband met begrazing; de Laarsenberg is vrij van hekken. Het hele terrein is toegankelijk voor bezoekers. Vanuit het terrein heeft men zicht op infrastructuur, bebouwing, kassen en/of stallen. Dit is voornamelijk langs de randen van het gebied het geval. Richting Kesteren is zicht op hoogspanningsmasten.

Veiligheid

Er is af en toe sprake van illegale stort; vooral op plaatsen waar je het bos met de auto in kunt rijden. Het gebied heeft geen overlast van drugs/alcoholverslaafden of prostitutie. Er zijn ook geen hangplekken.

Geurbelasting

In het terrein is geen overlast van stank door afval, mest, industrie of uitlaatgassen.

Drukte

De bezoekers bevinden zich verspreid over het terrein. Vooral op zondagen, in het voor- en najaar en mooi weer is het druk in het gebied. In de vakanties is het rustig. De Laarsenberg wordt vooral bezocht door hondenuitlaters. Daar is sprake van onderlinge hinder tussen hondenuitlaters en trimmers.

4.3.2 Herbertusbossen

Geluid

In het gebied is vooral sprake van overlast door geluid door wegverkeer en industrie. De Somerenseweg doorsnijdt het terrein en is continu hoorbaar. Met zuidwestenwind is er vooral overlast op de heide. Ook het geluid van het industrieterrein is doordeweeks ’s ochtends in het hele terrein te horen. Op zondagen is er geluid van kanovaarders op de beken. Incidenteel is er ook geluid van vliegverkeer en boswerkzaamheden. Andere geluidsbronnen zijn vuurwerk (december), het spoor, jacht (incidenteel) en ballonvaart (vooral zomeravonden). Deze geluiden zijn hoorbaar in het gehele terrein.

Ruimte

Het terrein kent afwisseling van bos en beekdalen. Er zijn geen uitzichtpunten. Het terrein oogt natuurlijk door geïntegreerd bosbeheer. Er staat een raster om de weilanden. Langs de paden staan verbodsborden. Het grootste deel van de heide is niet toegankelijk. Vanuit het open deel van het terrein is zicht op de Somerenseweg en op GSM masten. Er is nauwelijks zicht op bebouwing, uitgezonderd een stal met glimmend dak.

Veiligheid

Incidenteel is er sprake van illegale stort; vooral aan het einde van doodlopende paden. Het gebied heeft geen overlast van drugs/alcoholverslaafden of prostitutie. Er zijn ook geen hangplekken. Incidenteel stroperij. Probleem van de toekomst zijn party's die ’s nachts in de open lucht gehouden worden.

Geurbelasting

In het terrein is geen overlast van stank door afval, industrie of uitlaatgassen. Incidenteel en in een klein deel van het terrein, is bij zuidwestenwind sprake van meststank afkomstig van varkensproefbedrijf Sterksel.

Drukte

De bezoekers bevinden zich verspreid over het terrein. Vooral op zondagen en het najaar is het druk. Er is nauwelijks sprake van onderlinge hinder tussen bezoekers. ATB'ers komen vooral 's ochtends als er nog geen andere bezoekers zijn.

4.3.3 Strabrechtse Heide

Geluid

In het gebied is vooral sprake van overlast door geluid door wegverkeer van de A67 en de Somerenseweg. De A67 is hoorbaar in het hele gebied en het geluid van de Somerenseweg dringt tot halverwege het gebied door, afhankelijk van de windrichting. Ook is er dagelijks geluid van enkele overkomende vliegtuigen. Daarnaast is er regelmatig (wekelijks) geluid van werkzaamheden in het gebied zoals plaggen, zagen en klepelen. Er is geen geluid van industrie. Incidenteel geluid van crossmotoren vooral op zondagmorgen. Andere geluidsbronnen zijn ballonvaart op

zomeravonden, de manege (10 keer per jaar buitenwedstrijden met na afloop feest) en huifkarren met accordeonmuziek (regelmatig in het hele terrein).

Ruimte

Het terrein kent afwisseling van open tot half open heide, beekdal en zandverstuiving en oogt natuurlijk. Er zijn 2 natuurlijke uitzichtpunten, maar door het open karakter van de heide zijn er veel meer mogelijkheden om ver weg te kijken. Om het afgesloten gebied staat een raster met gladdraad. Er staan borden om aan te geven dat het een stiltegebied is. Bij veel ingangen van het gebied zijn slagbomen. Een groot deel van de heide is afgesloten voor bezoekers, omdat er runderen zijn ingeschaard. In het broedseizoen en in de kraanvogeltijd wordt een pad afgesloten. Vanuit het open terrein is zicht op hoge bebouwing (flats en kerktorens), op stallen en kassen en op GSM masten. Er is nauwelijks zicht op infrastructuur, want dit is afgeschermd door een coulissebeplanting.

Veiligheid

Incidenteel is er sprake van illegale stort. De slagbomen voorkomen een groot deel van de overlast. Er is sprake van overlast door homo-ontmoetingen en daarmee samenhangende prostitutie bij parkeerplaats Blauwe Kei. Daarnaast is er incidenteel sprake van drugsoverlast door hangjongeren bij 2 parkeerplaatsen langs de A67 en bij parkeerplaats bij Plaetse.

Geurbelasting

In een klein deel van het terrein is vooral met zuidoostenwind overlast van stank door een varkensbedrijf en van koekfabriek Peijnenburg in Geldrop bij noordwestenwind.

Drukte

De bezoekers bevinden zich verspreid over het gebied, vooral op fietspaden (80% van de bezoekers fietst) en wandelroutes. Vooral op zondagen en in vakanties tussen 11.00 en 15.00 uur is het druk. Er is sprake van onderlinge hinder tussen ruiters en voetgangers en fietsers en tussen fietsers en voetgangers.

4.3.4 Oostereng

Geluid

In het hele gebied is geluid hoorbaar van de A50, de A12 en de Keijenbergseweg tussen Renkum en Bennekom die het gebied doorsnijdt. Boswerkzaamheden zijn seizoensgebonden en vinden plaats buiten het broedseizoen. Geen geluid van agrarische bedrijvigheid, industrie, recreatie-activiteiten.

Ruimte

Het terrein is afwisselend met bos, weilanden, beekdal. Er zijn naar schatting 6 natuurlijke uitzichtpunten. Het terrein van Staatsbosbeheer oogt natuurlijk. Door versnippering van het terrein over meer eigenaren oogt het deels ook als productiebos. De weilanden zijn afgerasterd. Het gebied is vrij toegankelijk. Vanuit

het gebied tussen A12 en A50 is zicht op infrastructuur. De Keijenbergseweg is in delen van het gebied ook zichtbaar, maar is minder nadrukkelijk aanwezig. Er is ook zicht op de huizen in Renkum en de flats op de Wageningse Berg. Geen zicht op kassen/stallen en hoogspanningsmasten/windmolens.

Veiligheid

Incidenteel is er sprake van illegale stort op verschillende plaatsen in het terrein. Er is geen overlast door drugs/alcoholverslaafden of prostitutie, hangplekken en criminele activiteiten.

Geurbelasting

In het terrein is overlast van stank door papierfabriek Parenco. Afhankelijk van de windrichting is dit te ruiken in het hele terrein.

Drukte

De bezoekers bevinden zich verspreid over het gebied, vooral op parkeerplaatsen en wandelroutes. Met name op zondagen en in de vakanties is het druk. Het bos grenzend aan Bennekom is een hondenuitlaatgebied en daardoor doordeweeks ook druk bezocht. In het weekend af en toe onderlinge hinder tussen mountainbikers en wandelaars.

4.3.5 Gerendal

Geluid

Bij noorden en oostenwind geluid van motoren over de N595. Incidenteel geluid van agrarische bedrijvigheid en boswerkzaamheden. Andere geluidsbronnen zijn luchtballonnen op zomeravonden en af en toe de stoomtrein op zon- en woensdagen.

Ruimte

Het terrein kent afwisseling van bos, grasland, boomgaarden en ruigte. Het terrein oogt deels natuurlijk (bos en kalkgraslanden) en deels aangelegd (weilanden). Door de hoogteverschillen in het terrein zijn er veel uitzichtpunten. Weilanden en kalkgraslanden met orchideeën zijn afgerasterd voor het vee en voor bescherming van de vegetatie. Verder staan er hekken voor circa 30 ingangen van mergelgroeves in verband met instortingsgevaar. Kalkgraslanden met orchideeën en mergelgroeves zijn niet toegankelijk. Vanaf hogere punten is zicht op infrastructuur, bebouwing en kassen/stallen.

Veiligheid

Incidenteel is er sprake van illegale stort. Er is geen overlast door drugs/alcoholverslaafden en prostitutie, hangplekken of criminele activiteiten.

Geurbelasting

In het terrein is nauwelijks sprake van geurbelasting. Soms bij het bemesten van percelen met maïs.

Drukte

De bezoekers komen verspreid en geconcentreerd voor in het terrein. Concentratiepunt is de orchideeëntuin. Er is sprake van onderlinge hinder tussen wandelaars en ATB'ers en in mindere mate tussen wandelaars en fietsers.

4.3.6 Planken Wambuis

Geluid

Geluid door vliegverkeer door militaire oefeningen om de 3 weken. De Veluwe is laagvlieggebied. Continu geluid van de N224 en A12. Dit is tot halverwege in het gebied hoorbaar. Geen geluid van agrarische bedrijvigheid, recreatieactiviteiten en industrie. Boswerkzaamheden zijn er gemiddeld 3 weken per jaar op werkdagen. Door betere machines is er minder geluid dan vroeger.

Ruimte

Het terrein kent afwisseling van bos, heide en stuifzand. Er zijn naar schatting 4 natuurlijke uitkijkpunten.

Het noordelijke deel van het terrein oogt natuurlijk, het zuidelijke deel meer aangelegd, maar dit wordt veranderd in natuurbos. Er is een afrastering in verband met begrazing. Een groot deel van het terrein is afgesloten voor het publiek omdat dit een rustgebied voor het wild is. Hiervoor zijn verbodsborden geplaatst. Er is af en toe zicht op de N224. Dit zal minder worden als het bos omgevormd wordt naar natuurbos. Dan ontstaat er een struiklaag waardoor het zicht op de weg afneemt. De A12 ligt duidelijker in het zicht. Er is geen zicht op bebouwing (uitgezonderd een paar dienstwoningen), kassen/stallen en windmolens/hoogspanningsmasten.

Veiligheid

Incidenteel is er sprake van illegale stort op punten waar je met de auto het bos in kunt rijden. Er is geen overlast door drugs/alcoholverslaafden en prostitutie, hangplekken of criminele activiteiten, omdat het gebied relatief ver van bevolkingsconcentraties ligt.

Geurbelasting

Ten zuiden van de N224 is sprake van geurbelasting door mest. Verder is in het terrein nauwelijks sprake van geurbelasting.

Drukte

De bezoekers bevinden zich verspreid in het gebied, voornamelijk op wandelroutes en fietspaden. De beschreven wandelroute en de fietspaden zijn druk op zondagen; op de overige dagen is het rustig. De zuidelijke wandelroute is altijd rustig. Er is geen sprake van onderlinge hinder tussen bezoekers.

4.4 Conclusies resultaten checklist