• No results found

Resultaten overeenkomsten huidige ontwikkelingen

In document Invloeden op de keuze van paardenvoer (pagina 26-30)

3. Resultaten

3.2. Resultaten overeenkomsten huidige ontwikkelingen

Heeft het voer wat de paardeneigenaar het paard voert overeenkomsten met de huidige ontwikkelingen?

Resultaten enquête

Van alle respondenten van de enquête voert de ruime meerderheid van 26% zijn of haar paard een vitamine/mineralen brok, zoals te zien is in figuur 6.

Vervolgens wordt er voornamelijk basisbrok (16%) en basismuesli (15%) gevoerd. 11% voert zijn of haar paard een vorm van slobber en een andere 11% valt in “overig”. Wanneer er gekeken wordt naar de overige antwoorden vallen voornamelijk de volgende onderdelen hieronder:

- Seniorenproducten - Geweekte ruwvoeders - Kruiden

- Niet ingevuld

Daarnaast voeren 216 respondenten hun paard nog iets extra’s in de vorm van appels, wortels en dergelijke. Van de 395 respondenten zegt 34% geen supplementen te voeren. De 66% die wel

supplementen voert doet dit voornamelijk om de

spieren, vacht en hoeven of gezondheid te ondersteunen. Een deel geeft vitamine- en mineralen supplementen.

Wanneer de respondenten wordt gevraagd welke eigenschappen ze van belang vinden bij het voer van het paard krijgen we de volgende grafiek:

Minder kunstmatige ingrediënten

Figuur 5 De ransoenkeuze van de paardeneigenaar

Zoals te zien is in de bovenstaande figuur geeft 66% van de respondenten aan dat ze laag in suiker-zetmeel een belangrijke eigenschap van paardenvoer vinden. Andere belangrijke eigenschappen waren:

- Smakelijkheid (40%) - Vrij van melasse (29%)

- Ondersteuning spijsvertering (27%) - Minder kunstmatige ingrediënten (24%)

Een antwoord welke niet ingevuld kon worden in de enquête maar wel veel onder “anders…” werd ingevuld was de eigenschap “juiste voedingswaardes”, hiermee werd bijvoorbeeld voldoende vitamines- en mineralen bedoeld, maar ook dat het aansluit bij de behoeftes van het paard. Deze eigenschap werd door 10% van de respondenten ingevuld. Minst belangrijke eigenschappen bleken visueel aantrekkelijk (3%) en biologisch (3%).

Resultaten interviews

Zoals te zien is in tabel 2, voeren van de zes geïnterviewde personen er drie een paardenvoer in de vorm van een brok. Alle drie zijn dit sportbrokken, een muesli wordt vaker gevoerd waarbij een van de geïnterviewde personen brok met muesli combineert. Twee van de geïnterviewde personen voeren een vitamine- mineralenbrok. Deze personen voeren hiernaast geen andere brokken en/of muesli.

Ruwvoer Brok (krachtvoer) Muesli (krachtvoer) Vitaminebrok Overig

Persoon 1 Drooghooi Ja,

Nee Ruwvoermix op basis van luzerne en gras

Persoon 5 Drooghooi Nee Ja,

Sport- en basismuesli

Nee Luzerne mix

Persoon 6 Drooghooi, is wisselend

Nee Nee Ja,

Basis

Luzerne mix, soms slobber Tabel 2 De rantsoenkeuze van de geïnterviewde personen

Wanneer datgene wat gevoerd wordt vergeleken met de ontwikkelingen die zijn genoemd in het theoretisch kader dan krijgen we de onderstaande tabel:

Graanvrij Melassevrij Laag suiker- zetmeel

Figuur 5 Uitvoering Hype Cycle

X Humane voeding ontwikkelingen X Huisdiervoeding ontwikkelingen

Tabel 3 Overzicht overeenkomsten met huidige ontwikkelingen

Van de zes personen zijn er twee die grote overeenkomsten vertonen met de genoemde

ontwikkelingen in de paardenvoersector. Persoon 2 toont hierbij de grootste overeenkomsten. Het enige wat zij niet voert is een speciaal paardenvoer voor de spijsvertering. Echter, voert ze wel een supplement bij welke dit doet. Persoon 6 toont ook grote overeenkomsten, maar voert geen voeding wat de spijsvertering ondersteund. Wel wordt er in het interview aangegeven aan dat ze dit wel zou voeren wanneer ze het idee heeft dat haar paard dit nodig heeft. In het geval van de interviews toont het voer wat gevoerd wordt bij 33,33% van de paardeneigenaren (grote) overeenkomsten. Bij twee personen toont het gevoerde voer geen overeenkomsten en bij de resterende twee toont het zeer lichte overeenkomsten, maar deze zijn te verwaarlozen.

3.2.1. Uitvoering hype cycle

In de hierboven vermelde resultaten komt naar voren dat de vitamine/mineralen brokken of supplementen het meeste wordt gevoerd (26%) bij de respondenten van de enquête gevolgd door een basis- brok en muesli. De top vijf van eigenschappen die deze producten moeten bevatten volgens de respondenten uit de enquête zijn:

1. Laag in suiker- en zetmeel (66%) 2. Smakelijk (40%)

3. Vrij van melasse (29%)

4. Ondersteuning spijsvertering (26%) 5. Minder kunstmatige ingrediënten (24%)

Vier van de vijf eigenschappen tonen overeenkomsten met de humane trends die de diervoeding sector beïnvloeden (zie theoretisch kader, hoofdstuk 1.3. Ontwikkelingen (huis)dierenvoeding). Ook zijn vitamine/mineralen brokken een vrij nieuw begrip in de paardensector wat weer

overeenkomsten toont met de nieuwe generatie brokken. Daarnaast blijkt uit de enquête dat er een grote voorkeur is voor natuurlijk paardenvoer (zie bijlage voor alle resultaten). De resultaten van de interviews sluiten hier deels bij aan, twee van de geïnterviewde personen passen goed in het plaatje wat uit de enquête komt.

De onderstaande hype cycle is opgesteld aan de hand van de antwoorden die zijn gegeven in de enquête. Hierbij is ervan uitgegaan, zoals blijkt uit het theoretisch onderzoek, dat de ontwikkelingen in de humane voedingssector blijvend zijn. Ook de besproken ontwikkelingen uit de huisdiervoeding sector lijken blijvend te zijn, waarbij biologisch de nieuwst opkomende ontwikkeling is.

Het is duidelijk dat de paardenvoedingssector op dit moment nog achterblijft op de benoemde ontwikkelingen. Echter, zijn er wel enkele ontwikkelingen die ook blijvend lijken te zijn wanneer er

gekeken wordt naar het theoretisch kader en de antwoorden uit de enquête, dit zijn voornamelijk ontwikkelingen zoals “natuurlijk”, “melasse vrij” en “minder kunstmatige ingrediënten”.

Ontwikkelingen die nog sterk in de beginfase staan en waarvan het nog de vraag is of ze doorbreken zijn ontwikkelingen zoals “biologisch”, “visueel aantrekkelijk” en “GMO-vrij”. Bij paardenvoer lijkt de ontwikkeling “gezondheid bevorderend ”sterk opkomend te zijn.

In document Invloeden op de keuze van paardenvoer (pagina 26-30)