• No results found

Resultaten ouders van kinderen tot 18 jaar met jeugdhulp

4.1 Geïnformeerd over mogelijkheid tot jeugdhulp

De ouders van kinderen met jeugdhulp is gevraagd door wie zij over de mogelijkheid tot het krijgen van jeugdhulp zijn geïnformeerd. De belangrijkste drie informatieverstrekkers over jeugdhulp van de ouders binnen dit onderzoek zijn:

1. Leraar/ school 2. Huisarts

3. Sociaal wijkteam

De top 3 van verwijzers is in 2017 relatief in gelijke mate (2%) vaker genoemd dan in 2016. Het aandeel ‘anders’ is in 2017 kleiner (24%) dan in 2016 (30%).

Grafiek 1, Informatieverstrekkers over jeugdhulp van de ouders binnen dit onderzoek.

Bron: gemeente Zwolle.

4.2 Organisaties jeugdhulp van de ouders binnen dit onderzoek

De top vier van organisaties waar de meeste ouders contact mee hebben gehad in volgorde van meest tot minst genoemd, waarbij de organisaties op plaats twee tot en met vier vrijwel even vaak genoemd zijn:

1. Dimence 2. Karakter 3. Trias Jeugdhulp 4. Accare

Dimence biedt (hoog)specialistische geestelijke gezondheidszorg. aan de mensen in haar werkgebied. Karakter is een centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie. Kinderen en jongeren (0-23 jaar) komen bij Karakter voor diagnostiek en behandeling van ADHD,

22 autisme, depressie, angst- en dwangstoornissen, gedragsstoornissen, psychose en andere psychiatrische problematiek.

Trias ondersteunt bij opvoeden en opgroeien. Met: hulp-aan-huis, spoedhulp + crisis-opvang, 24-uurs zorg, pleegzorg, begeleiding/behandeling bij scheiding en meer.

.Accare Zwolle biedt zorg aan kinderen en jongeren met psychische problemen en aan hun ouders en verzorgers.

Grafiek 2, Organisatie(s) waar de ouders van dit onderzoek mee te maken hebben gehad. Bron: gemeente Zwolle.

4.3 Duur hulp of ondersteuning

Voor de interpretatie van de resultaten van dit onderzoek is ook van belang, hoe lang de ouders (voor hun kind) hulp of ondersteuning krijgen. In 2017 is het aandeel ouders dat tussen de 6 en 12 maanden hulp of ondersteuning krijgt wat hoger, en langer dan een jaar wat lager dan in 2016. Die verschillen lijken echter niet zo groot binnen het totaal van zorg langer dan 6 maanden (75% in 2017 en 74% in 2016) dat deze het verschil in sommige resultaten van 2017 ten opzichte van 2016 kunnen verklaren.

23 Grafiek 3, Duur van de ondersteuning kinderen van de ouders binnen dit onderzoek.

Bron: gemeente Zwolle

4.4 Ervaring met het krijgen van hulp van de jeugdhulp organisaties

Via een aantal stellingen is de ouders gevraagd wat zij vinden van de hulp die zij krijgen. In 2017 hebben wij andere antwoordcategorieën gebruikt bij de stellingen van paragraaf 3.4 en 3.5 dan in 2016:

Tabel 1, categorieën stellingen 2016 en 2017. Bron: gemeente Zwolle

De reden hiervan is dat wij de antwoordcategorieën van 2016 niet bij de stellingen vonden passen. Nadeel van deze aanpassing is dat de categorieën tussen deze twee jaren niet goed vergelijkbaar zijn. Voor de volgende jaren is dat geen probleem meer.

Voor 2017 tonen wij het resultaat op alle antwoordcategorieën per stelling. Om toch enige vergelijking met 2016 te kunnen maken, tonen wij met lichte terughoudendheid de vergelijking tussen de resultaten van de categorieën ‘Helemaal eens/ Meer eens dan oneens’ in 2017 en ‘Altijd/ Vaak ‘in 2016 van de stellingen onder paragraaf 3.4 en 3.5.

Deze categorieën lijken inhoudelijk met enige zekerheid hetzelfde geïnterpreteerd te zijn.

Een ruime meerderheid van de ouders is het er in 2017 helemaal mee eens of meer eens dan oneens dat de toegankelijkheid van de organisatie(s) jeugdhulp goed is.

2017 2016

Helemaal mee eens Altijd

Meer eens dan oneens Vaak Meer oneens dan eens Soms Helemaal mee oneens Nooit

Weet ik niet / Niet van toepassing Niet van toepassing

24 Er is echter ook een relatief groot deel van de ouders die het helemaal oneens is met de stellingen dat zij snel geholpen zijn of de hulp kunnen krijgen die hun kind nodig heeft.

Grafiek 4, Ervaring van ouders met het krijgen van hulp 2017. Bron: gemeente Zwolle

In 2017 hebben in vergelijking tot 2016 relatief meer ouders een positieve ervaring met het krijgen van hulp van de door hen aangevinkte organisaties.

Grafiek 5, Ervaring van ouders met het krijgen van hulp.

Bron: gemeente Zwolle

25

4.5 Ervaring met de zorg die de ouder krijgt, of kreeg

In 2017 heeft een ruime meerderheid van de ouders positieve ervaringen met de zorg of ondersteuning die zij van de jeugdhulp krijgen. Vrijwel alle ouders (94%) geven aan dat zij over het algemeen met respect door de hulpverleners behandeld worden.

Uitzondering op dit beeld wordt gevormd door het resultaat op de stelling dat organisaties goed samenwerken om de ouder en zijn/haar kind te helpen: 9% is het daar helemaal mee oneens, 27% zegt hierop ‘weet niet/ niet van toepassing. In 2016 was dit 25%. Op de stelling dat de hulpverleners genoeg weten om hen en hun kind te helpen zegt 83% van de ouders het hier (helemaal) mee eens te zijn en 14% het hiermee ‘meer oneens dan eens’ of ‘helemaal oneens’ te zijn.

Grafiek 6, Ervaring van ouders met de zorg 2017. Bron: gemeente Zwolle

26 In 2017 hebben in vergelijking tot 2016 meer ouders positief geantwoord op alle

stellingen onder paragraaf 3.5 over de zorg die zij krijgen.

Grafiek 7, Ervaring van ouders met de zorg. Bron: gemeente Zwolle

4.6 Effect van de hulp – op het opgroeien

In 2017 zegt een (ruime) meerderheid van de ouders op vier stellingen met betrekking tot veilig opgroeien dat dit voor hen en/of voor hun kind door de hulp een beetje / veel beter is geworden.

In vergelijking tot 2016 zijn de resultaten in 2017 min of meer vergelijkbaar.

27 Grafiek 8, Effect van de hulp op het opgroeien van hun kind volgens de ouders

Bron: gemeente Zwolle

4.7 Effect van de hulp – op het zelfbewustzijn

In 2017 zegt 60% of meer van de ouders op drie stellingen met betrekking tot het zelfbewustzijn van hun kind dat dit door de hulp een beetje / veel beter is geworden.

In vergelijking tot 2016 is in 2017 het aandeel van de ouders dat positief reageert op deze drie stellingen groter. En het aandeel dat ‘weet niet/ niet van toepassing’ zegt op deze drie stellingen is in 2017 (veel) kleiner dan in 2016.

28 Grafiek 9, Effect van de hulp op het zelfbewustzijn van hun kind volgens de ouders Bron: gemeente Zwolle

4.8 Effect van de hulp – op de participatie

Minder dan de helft van de ouders zegt in 2017 in reactie op twee van de drie stellingen met betrekking tot participatie dat hun kind door de hulp beter kan participeren. In reactie op de stelling of het beter gaat met hun kind op school, werk of dagbesteding zegt wel een meerderheid van de ouders dat dit door de hulp beter gaat. Op de stelling over of de relatie van hun kind met vrienden en anderen door de hulp beter is

geworden, zegt iets meer dan een derde van de ouders dat dit hetzelfde is gebleven.

In vergelijking tot 2016 zegt in 2017 een relatief kleiner deel van de ouders ‘weet niet / niet van toepassing’ op de stelling dat het door de hulp beter gaat met hun kind op school, werk of dagbesteding. Bij de andere twee stellingen zijn de resultaten 2017 min of meer vergelijkbaar aan die van 2016.

29 Grafiek 10, Effect van de hulp - participatie van hun kind volgens de ouders

Bron: gemeente Zwolle

4.9 Effect van de hulp – op het zelfvertrouwen

Een ruime meerderheid van de ouders zegt in 2017 op drie stellingen met betrekking tot de zelfstandigheid van hun kind dat dit beter is geworden.

30 Grafiek 11, Effect van de hulp op zelfstandigheid van hun kind volgens de ouders.

Bron: gemeente Zwolle

Een vergelijking met 2016 is binnen dit onderwerp niet te maken omdat in dat jaar is gevraagd naar het effect van de hulp en ondersteuning op de ouders zelf. In 2017 is gevraagd naar het effect daarvan op hun kind.

Grafiek 12, Effect van de hulp op de eigen zelfstandigheid van de ouders Bron: gemeente Zwolle

4.10 Positieve ervaring met de hulp of begeleiding

Ouders hebben in een tekstvak kunnen delen wat zij goed vinden aan de hulp of begeleiding. Ruim 80% van de ouders die aan dit onderzoek hebben deelgenomen, heeft antwoord gegeven op deze vraag. De drie belangrijkste onderwerpen volgens de ouders in volgorde van belangrijkheid, met als stip op 1:

31 1. Attitude van de hulpverlener

2. Passende ondersteuning 3. Deskundigheid

De meeste ouders binnen dit onderzoek vinden de hulpverlener betrokken, aardig en begripvol – ook voor andere familieleden binnen het gezin. Zij zeggen zich als ouders serieus genomen te voelen. Een groot deel van de ouders zegt dat de hulp op maat/

passend was, toegespitst op hun gezinssituatie of de situatie van hun kind. Ouders zeggen dat er met hen is meegedacht, dat samen met hen naar een oplossing is gezocht. En dat hun kind vaardigheden heeft geleerd waardoor bepaalde zaken hen nu makkelijker af gaan. Ouders vinden de hulpverleners deskundig en professioneel. Dat zorgt volgens hen voor rust en geeft vertrouwen.

4.11 Minder positieve ervaring met de hulp of begeleiding

In een ander tekstvak konden ouders aangeven wat zij minder goed vinden of vonden aan de hulp of begeleiding. Twee derde van de ouders binnen dit onderzoek heeft op deze vraag antwoord gegeven. De drie belangrijkste verbeterpunten volgens de ouders in volgorde van meest genoemd:

1. Geen negatieve ervaringen 2. Wachttijd

3. Communicatie/ afspraken nakomen

Ruim een derde van de ouders die op deze vraag hebben gereageerd, geeft aan geen negatieve ervaringen met de hulp of begeleiding te hebben. Ruim een derde van de ouders die wel hebben aangegeven een negatieve ervaring te hebben ervaren, zegt dat dit komt door een te lange wachttijd. De meesten van hen geven aan dat dit negatieve gevolgen had voor hun kind of gezin. En bijna een kwart zegt dat de communicatie met hen of tussen instellingen beter kan, en/of het nakomen van afspraken door de

hulpverlener

4.12 Overige opmerkingen over de hulp of ondersteuning

In een laatste tekstvak hebben ouders overige opmerkingen over de hulp of ondersteuning kunnen delen. Iets minder dan de helft van de ouders die aan dit onderzoek hebben deelgenomen heeft op deze vraag antwoord gegeven. De drie meest belangrijke onderwerpen, in volgorde van meest genoemd:

1. Tevreden 2. Ontevreden 3. Wachtlijst

Bijna een derde van de op deze vraag responderende ouders zegt tevreden te zijn over de jeugdhulp. Veel ouders specificeren dit met het noemen van een specifieke

organisatie. Een kwart van de ouders is ontevreden om verschillende redenen. Zo gaat het over (afhandeling van de) kosten of dat het belang van het kind al dan niet

vooropgesteld wordt waardoor ouders vinden dat hun kind niet gehoord wordt of juist

32 zijzelf niet. Of dat de hulp niet heeft geleid tot het gewenst resultaat. De opmerkingen over wachttijd zijn min of meer gelijk aan die vermeld zijn in de reacties op de vraag naar minder goede ervaringen met de hulp of begeleiding: ouders zeggen de wachttijd voor de start, tijdens het hulptraject of bij overdracht naar een andere organisatie vervelend te vinden.

4.13 Klachten Jeugdhulp

Het resultaat van de vragen met betrekking tot klachten over de hulp en ondersteuning jeugdhulp onder ouders met kinderen van 0 tot 18 jaar met jeugdhulp is in 2017 iets gunstiger dan in 2016:

 In 2017 weet 47% van de ouders binnen dit onderzoek hoe zij een klacht kunnen indienen of waar zij informatie daarover kunnen vinden, in 2016 was dit 41%.

 Ongeveer de helft (51%) van de ouders binnen dit onderzoek, zegt zich er nooit in verdiept te hebben. In 2016 was dit 57%.

 4 ouders (1%) heeft wel naar informatie over hoe zij een klacht in kunnen dienen gezocht, maar het niet gevonden. In 2016 was dat 3%: 8 ouders.

 Van de in totaal 9 ouders (3%) die in 2017 een klacht over jeugdhulp hebben ingediend, zijn 4 van hen helemaal tevreden over de afhandeling, één is voor een groot deel tevreden en vier van hen zijn niet tevreden.

 In 2017 zegt 4% van de ouders binnen dit onderzoek dat zij wel een klacht wilden indienen, maar dit niet hebben gedaan. In 2016 was dat 8%.

 In 2017 zegt 90% van de ouders binnen dit onderzoek geen klacht in te willen dienen. In 2016 was dat 86%.

Grafiek 13, Bekendheid over hoe je een klacht kunt indienen volgens de ouders Bron: gemeente Zwolle

33 Grafiek 14, Wens om een klacht in te dienen volgens de ouders.

Bron: gemeente Zwolle

34