• No results found

Resultaten onderzoeksvraag 1

In document De woonwensen van jongeren in Berlijn (pagina 42-48)

8. Resultaten

8.1 Resultaten onderzoeksvraag 1

In welke woonomgeving willen jongeren in Berlijn het liefste wonen?

Kaart 3: Geprefereerde woonlocatie van Humboldt Studenten Bijlage III enquête vraag 7&8

8.1.1 Gewenste woonomgeving

Kaart 3 laat zien waar studenten in Berlijn graag willen wonen. De rode punten op de kaart geven de eerste keuze aan en de blauwe punten de tweede keuze. De punten zijn niet willekeurig over de stad verspreid. Er bevinden zich clusters van punten in verschillende wijken en straten van Berlijn. Wat veel punten wel gemeen hebben is dat ze binnen de S-Bahn ring van Berlijn liggen. De S-Bahn ring werd in de focusgroep ook aangeduid als de binnenstad van Berlijn.

De spreiding van de rode punten (eerste keuze) en de blauwe punten (tweede keuze) komt met elkaar overeen. Studenten hebben niet een duidelijk andere gewenste woonlocatie bij een tweede keuze. In kaart 3, zijn echter de eerste en tweede keuzes van alle respondenten te zien. Een analyse naar de eerste en tweede keuze op individueel niveau laat wellicht een ander beeld zien.

Hoewel kaart 3 een goede eerste indruk geeft van waar de populaire woonlocaties zijn voor studenten liggen, is het door de wirwar van punten lastig een duidelijk overzicht te krijgen.

37 Hoofdstuk 8. Resultaten

38 Hoofdstuk 8. Resultaten

Een point density analyse berekent de dichtheid van de punten en categoriseert dit in groepen naar dichtheid. In kaart 4 zijn de gebieden met de hoogste dichtheid met een groene kleur gemarkeerd. De gebieden met de hoogste dichtheid hebben de meeste punten en kunnen daarom aangemerkt worden als meest populair onder studenten.

Ten eerste valt op, dat de oostelijk gelegen wijk Friedrichshain een veel gewenste locatie is voor studenten om te wonen. De meer zuidwestelijk gelegen wijk Kreuzberg doet het ook erg goed onder studenten. Neukölln en Schöneberg zijn iets minder populair dan Kreuzberg. In het noorden van Berlijn is de wijk Prenzlauerberg een populaire locatie. Meer in het westen zijn de wijken Wedding en in mindere mate de wijk Moabit erg geliefd onder studenten. Interessant is waarom weinig studenten hebben gekozen voor het westelijk gelegen Tiergarten. Dit zou iets met de verwachte betaalbaarheid van woningen te maken kunnen hebben.

39 Hoofdstuk 8. Resultaten

40 Hoofdstuk 8. Resultaten

Om de resultaten van de studenten met de werkende jongeren te kunnen vergelijken zijn het aantal punten van de studenten per wijk geteld. Bij de werkende jongeren is er in de enquête gevraagd naar de wijk waarin ze graag willen wonen. Deze gegevens waren dus al op wijkniveau en had geen transformatie nodig. De kaarten hebben een legenda met vijf verschillende kleuren. Elke kleur staat voor het aantal, dat heeft aangegeven in een bepaalde wijk graag te willen wonen. In de enquête moesten respondenten een eerste en een tweede keus aangeven. Dit betekent dat er door studenten in totaal 1889 keer een wijk is gekozen en door werkenden 494 keer.

Studenten hebben de grootste voorkeur voor de wijken Mitte, Kreuzberg, Friedrichshain & Prenzlauer Berg. Op de tweede plaats komen de wijken Neukölln en Schöneberg. Op de derde plek komen Charlottenburg, Moabit, Wedding en Gesundbrunnen.

Bij de werkende jongeren ziet deze spreiding er anders uit dan bij de studenten. De populairste wijken zijn bij werkende jongeren Mitte, Prenzlauer Berg, Friedrichshain en Charlottenburg. Op de tweede plaats komen Weißensee, Kreuzberg, Schöneberg, Wilmerdorf en Steglitz. Op derde plek staan relatief veel wijken, waaronder Köpenick, Grunewald en Wannsee. Interessant is dat deze wijken buiten de S-Bahn ring liggen. Werkende jongeren lijken, in vergelijking met de studenten, ook meer georiënteerd op het westen van Berlijn. Op kaart 6, is te zien dat de populaire woongebieden voor werkenden zich uitspreiden naar het zuidwesten.

De wijken waar men liever niet wil wonen, laten zich ook duidelijk uit de kaarten op maken. De wijken Blankefeld, Wittenau, Waldmannlust, Borsigwalde, Falkenberg, Malchow, Kaulsdorf & Bohnsdorf zijn door zowel studenten als werkenden niet gekozen.

8.1.2 Voorkeuren omgeving

Tabel 8: Rangschikking omgevingskenmerken studenten

41 Hoofdstuk 8. Resultaten

In tabel 8 is te zien dat de studenten de nabijheid van de S-Bahn en U-Bahn als essentieel zien bij de keuze voor hun woning. In de focusgroep met studenten kwam dit ook duidelijk naar voren. De bushalte en de tram worden duidelijk minder hoog gewaardeerd. De bus wordt door studenten als minder betrouwbaar gezien. Er is ook een duidelijk verschil tussen de waardering van inkoop mogelijkheden voor levensmiddelen en voor kleding. Dit verschil kwam ook in de focusgroep naar voren. Voor kleding zijn jongeren bereid te reizen, maar een supermarkt hebben ze graag in de buurt. Opvallend is verder dat de categorieën ‘groen & parken’ en ‘rustige omgeving’ door studenten als belangrijker worden gezien dan de nabijheid van restaurants & horeca.

Tabel 9: Rangschikking omgevingskenmerken werkenden

Bijlage III enquête vraag 10 (gecorrigeerd voor man/vrouw verhouding)

De werkende jongeren waarderen de nabijheid van inkoop mogelijkheden (levensmiddelen) het hoogste. Ook groen en parken komen hoog op het lijstje bij de woonwensen van werkenden. Dit is even belangrijk als de nabijheid tot de arbeidsplaats. Waar voor studenten fietsenrekken belangrijk zijn, vinden werkenden parkeermogelijkheden belangrijker. Als je meer algemeen naar de tabel voor studenten en werkenden kijkt valt op dat werkenden de verschillende categorieën over het algemeen hoger hebben gewaardeerd. Zij kunnen zich meer veroorloven en zijn daarom ook kritischer bij de keuze voor hun woonomgeving.

42 Hoofdstuk 8. Resultaten

8.1.3 Reistijd

Tabel 10. Maximale reisafstand voor studenten en werkenden

Wat is de maximale reistijd tussen je studie- arbeidsplaats en je woning?

Studenten Cumulatief Werkenden Cumulatief

Maximaal 15 minuten 3,9% 3,9% 7.1% 7,1% Maximaal 30 minuten 46,9% 50,8% 44,4% 51,5% Maximaal 45 minuten 33,3% 84,1% 28,3% 79,8% Maximaal 1 uur 13,1% 97,2% 16,9% 96,7 Maximaal 1,5 uur 1,5% 98,7% 1,9% 98,6% Onverschillig 1,3% 100% 1,4% 100% Bijlage III enquête vraag 9 (gecorrigeerd voor man/vrouw verhouding)

De maximale reistijd tussen de woning en studieplaats is voor studenten en werkenden nagenoeg gelijk. Ongeveer de helft van de jongeren wil niet meer dan een half uur reizen van hun huis naar hun werk- of studieplaats. Anders dan in de focusgroep geeft ook bijna 50% aan dat ze bereid zijn langer dan een half uur te reizen. Op basis van een Chi-Kwadraat toets voor samenhang kan er geen statistisch significant verschil worden aangetoond tussen de maximale reistijd van studenten en werkenden (zie bijlage IV).

In document De woonwensen van jongeren in Berlijn (pagina 42-48)