• No results found

EXPERTMEETING

8.0

Er heeft een expertmeeting plaatsgevonden om inzichten te delen en bespreken met experts. De meeting bestond uit studenten van het Delta Future Lab, M. Rutten (docent watermanagement TU Delft), R. Maas en K. Kuitert (auteurs ‘Prettige Plekken’ en eigenaren Bureau KM) en mijn begeleiders vanuit Witteveen+Bos: M. Schilder en J. Smits. Het doel voor de expertmeeting was om de laatste feedback mee te kunnen nemen in het onderzoek en mijn resultaten in de voorgaande hoofdstukken te valideren.

8.1 RESULTATEN

In de expertmeeting ging de aandacht met name uit naar de scenario’s, de werking hiervan en de inrichtingsmogelijkheden in het park en de toegepaste maatregelen. Uit de feedback is gekomen dat een connectie met het achterland essentieel is om de bereikbaarheid een aantrekking van het gebied te verbeteren. Inspelen op het bestaande netwerk en het creëren van overbruggingen om de loop –en fiets connectie uit te breiden. Het aanleggen van routes door park en stad kan aantrekkelijk gevonden worden, echter blijft de East Coast Parkway een barrière op zich. De mogelijkheid hierbij is of ondergrond (met verlichting voor veiligheid) of bovengrond door middel van oversteekmogelijkheden op meerdere plekken. Daarnaast kwam het principe ‘Canals & paths’ naar voren. De gedachte gaat over de aantrekkelijkheid van loop –en fietspaden naast water. In dit opzicht moet het bestaande netwerk van langzaam verkeer verbonden worden met de drainagekanalen in Singapore. In East Coast Park kan hier verder op ingespeeld worden en hebben bochtige wegen de voorkeur voor de beleving van park en omgeving.

In de scenario’s kan ervoor gekozen worden om het hemelwater op te vangen. Het opvangen kan in de vorm van infiltratievijvers, zodat het water langzaam de grond in kan trekken. Het water kan ook gebruikt worden om de beleving van kinderen te verrijken door het aanleggen van een waterspeeltuin. Beide

opties geven hemelwater een doel en de mogelijkheid om het huidige grondwaterniveau en de beleving van het park aan te sterken.

Ten slotte kwam er antwoord op de vraag of de sportieve inrichting van het park bij kan dragen aan de bewustwording van bezoekers over zeespiegelstijging. Een van de antwoorden was het verhogen van de looppaden tot het verwachte zeespiegelniveau. De verhoging is kenmerkend in het park en kan met het voorzien van informatie bewustwording creëren bij de bezoekers. Het sportieve imago kan hieraan meewerken door het looppad te transformeren naar een hardlooproute. Naast het gebruik van (hard)looppaden kunnen andere sportieve oplossingen worden gezocht. Een basketbalveld kan aangelegd worden in de vorm van een waterplein of, net als het looppad, verhoogd worden tot het verwachte zeeniveau. In beide gevallen wordt de bewustwording vergroot en wordt het sportieve imago van het park benut.

8.2 CONCLUSIE

De verkregen informatie en tips in de expertmeeting hebben geholpen om meer inzicht te krijgen in de inrichting van het park en de combinatie met zeespiegelstijging en bestaande netwerken. De feedback vanuit Bureau KM heeft inspiratie geschonken voor het uitwerken van de scenario’s.

Ten tweede is er meer geleerd over het betrekken van bezoekers en het creëren van bewustwording op gebied van klimaatverandering. Het betrekken van bezoekers zorgt ervoor dat ze een inbreng hebben in het proces en het een integraal plan wordt voor stakeholders. Het zal klachten op het park verminderen en een samenhang voortbrengen. De bewustwording op klimaatverandering zorgt dat bezoekers de risco’s snappen in het gebied en ontwikkelingen hierin zullen steunen.

De lessen uit de expertmeeting is meegenomen in het hoofdstuk over de scenario’s. Per scenario’s wordt er nagegaan of de lessen hierin toepasbaar is.

9.1 SCENARIO’S

In het voorgaande hoofdstuk zijn de scenario’s reeds geïntroduceerd. In dit hoofdstuk zal er dieper op de scenario’s ingegaan worden. Iedere scenario heeft zijn eigen eigenschappen, kansen en bedreigingen.

Behouden kwaliteiten (scenario 1)

Scenario 1 gaat uit van een 0,9 m zeespiegelstijging tot 2100. Dit is de laagst genomen waarde welke voorspeld wordt door de IPCC. Het scenario is erop gericht om bestand te zijn tegen minimale zeespiegelstijging. Door zo min mogelijke toepassingen en veranderingen aan de bestaande situatie is dit een scenario waarin het grondverzet minimaal is. Dit betekent dat het kostenplaatje lager ligt in vergelijking met de andere scenario’s. Echter is het scenario voor een kortere periode haalbaar te houden doordat het uitgaat van de laagste waarde in zeespiegelstijging.

Doorbreken barrières (scenario 2)

Scenario twee staat in het teken van het doorbreken van bestaande barrières. Dit kunnen in fysiek paden als fiets- en looppaden zijn, maar ook het verbinden van groen. In het scenario wordt een zeespiegelstijging van 0,6 m meegenomen. Dit wordt gezien als de gemiddelde waarde tussen de uiterste en minimale zeespiegelstijging, wanneer zeespiegelstijging als lineaire ontwikkeling zich voortzet. De gekozen maatregelen spelen in op deze stijging en het creëren van groene structuren. Ten slotte kan het scenario een inpassing geven aan East Coast Parkway welke gezien wordt als barrière tussen het binnenland en park.

Landuitbreiding en groei (scenario 3)

Het laatste scenario gaat uit van de grootste zeespiegelstijging tot 2100: 1,02 m (NCCS, 2015). Het scenario is erop gericht om bescherming te bieden tegen deze stijging en groei te faciliteren. De groei zal onder andere door landaanwinning, behouden voorzieningen en het behartigen van belangen van stakeholders

omvatten. De maatregelen zijn hierop uitgekozen. De toepassing van inpoldering verzorgt meer land, echter vergroot het ook het grondverzet. Dit heeft gevolgen voor de bestaande ecologie en kosten om de maatregelen te realiseren.

In elk scenario worden de kansen en bedreigingen uitgelicht. Deze kunnen meegenomen worden in verder onderzoek of de

keuze voor scenario bepalen.

9.2 BEHOUDEN KWALITEITEN

In het eerste scenario: Behouden van kwaliteiten worden kribben en strandafvoer gebruikt om de kust te beschermen. In de schaal 1:30.000 ziet dit er als het volgt uit:

Scenario’s

RUIMTELIJKE SCENARIO’S

9.0