• No results found

Respecteert de school de erkenningsvoorwaarden?

3.1.1 Voldoet de school aan de onderwijsdoelstellingen?

Het onderzoek naar het voldoen aan de onderwijsdoelstellingen levert voor de geselecteerde leergebieden het volgende op.

3.1.1.1 Kleuteronderwijs: Nederlands Voldoet niet

De kleuterafdeling streeft de decretale ontwikkelingsdoelen voor Nederlands in onvoldoende mate

systematisch na. In het onderwijsaanbod ontbreekt een duidelijke relatie met de ontwikkelingsdoelen. Een doelgerichte en graduele opbouw van het onderwijsaanbod over de leeftijdsgroepen heen ontbreekt.

3.1.1.2 Kleuteronderwijs: Wiskundige initiatie Voldoet niet

De kleuterafdeling streeft de decretale ontwikkelingsdoelen voor wiskundige initiatie in onvoldoende mate na. Het onderwijsaanbod mist een graduele opbouw die het nastreven van de ontwikkelingsdoelen

garandeert. Functionele planningen ontbreken waardoor het onderwijsaanbod veeleer vrijblijvend en weinig samenhangend is.

3.1.1.3 Vaststellingen voor kleuteronderwijs: Nederlands en wiskundige initiatie Curriculum

De leerkrachten baseren zich onvoldoende op een referentiekader dat het nastreven van de ontwikkelingsdoelen garandeert. Elke leerkracht vult volgens eigen inzichten het onderwijsaanbod in. Duidelijke afspraken om een evenwichtig en volledig aanbod te garanderen, ontbreken alsook een systeem voor de

opvolging van de gemaakte afspraken. Er is dan ook geen verticale samenhang in de klasbeelden van de verschillende leeftijdsgroepen.

Het onderwijsaanbod is te weinig afgestemd op het ontwikkelingsniveau van de kleuters. De leerkrachten organiseren een te beperkt aantal activiteiten om de kinderen een brede harmonische vorming aan te reiken. De kleuterafdeling beschikt over weinig doelgerichte en functionele planningsdocumenten die het nastreven van de ontwikkelingsdoelen garanderen. In meerdere klassen krijgen de kleuters te weinig mogelijkheden tot actief leren. Zo zijn in de klassen van de jongste kleuters de namiddagactiviteiten met vrij spel te weinig uitdagend ingevuld. Sommige klassen kunnen attractiever ingericht worden om optimale ontwikkelingskansen te garanderen voor alle kleuters.

Het team integreert de activiteiten in verschillende thema’s die soms slechts in beperkte mate aansluiten bij de leef- en belevingswereld van de kleuters.

In de kleuterafdeling ontbreekt een doelgerichte en graduele opbouw van het onderwijsleeraanbod met voldoende afstemming.

Curriculum Onderwijsorganisatie Onderwijstijd

Het optimaal en doelgericht gebruik van de onderwijstijd is een aandachtspunt voor de kleuterafdeling. Het onthaal is onvoldoende doelgericht. Waardevolle onderwijstijd gaat verloren door het uitlopen van verzorgende activiteiten en zeker de namiddagactiviteiten van meerdere kleuterklassen missen aan

doelgerichtheid omdat doordachte pedagogische activiteiten ontbreken. Enkel de klasactiviteiten van de derde kleuterklas bevorderen het zelfstandig werk van de kleuters tijdens contractwerk.

Materieel beheer Uitrusting Ontwikkelingsmaterialen

De klasinrichtingen zijn niet overal even attractief uitgebouwd. De wijze waarop leerkrachten de hoeken organiseren en invullen, is zeer divers en mist aan een transparante samenhang over de verschillende leeftijdsgroepen heen.

Evaluatie Evaluatiepraktijk Kindvolgsysteem Gericht op bijsturing

De kleuterafdeling beschikt niet over evaluaties die in voldoende mate aansluiten bij de vooropgestelde doelen. Zij volgt de ontwikkelingsevolutie van de kleuters dan ook nog weinig doelgericht op. Duidelijke afspraken en observatiecriteria ontbreken of de afspraken worden weinig nauwgezet opgevolgd. Enkel voor Nederlands beschikken leerkrachten over waardevolle evaluatiegegevens vanuit gestandaardiseerde tests voor Nederlands. De wijze waarop leerkrachten die informatie aanwenden in de onderwijspraktijk, is weinig doeltreffend en gericht op bijsturing van het onderwijsaanbod. Het accent ligt eenzijdig op de registratie van gegevens op leerlingniveau en is nog te weinig gericht op de aanwending van die informatie bij doelgerichte handelingsgerichte interventies.

Begeleiding Leerbegeleiding Beeldvorming Zorg

Het ontbreken van evaluaties die in voldoende mate aansluiten bij de

vooropgestelde doelen hypothekeert de gerichte begeleiding en ondersteuning van kinderen met specifieke noden.

Vanuit de beschikbare gegevens organiseert de zorgleerkracht kindbesprekingen waarbij de ouders zoveel mogelijk als volwaardige partners betrokken worden.

Vanuit die kindbesprekingen gebeuren handelingsgerichte interventies door de zorgleerkracht. Doelgerichte preventieve of remediërende ondersteuning door de klasleerkracht ontbreekt. De leerkrachten investeren vooral op intuïtieve wijze en volgens eigen inzichten in de ondersteuning en de begeleiding van de

kleuters. De voorbije jaren werd er weinig geïnvesteerd in een doelgericht professionaliseringstraject om de zorg vanuit een gemeenschappelijk gedragen visie te concretiseren. De concretisering van de zorgvisie wordt zeker in de kleuterafdeling daardoor te veel doorgeschoven naar het zorgteam.

3.1.1.4 Lager onderwijs: Nederlands Voldoet

De lagere afdeling bereikt de eindtermen voor het leergebied Nederlands in voldoende mate. Zij maakt hiervoor gebruik van een onderwijsleerpakket. De doorstroming van de leerlingen naar het secundair onderwijs verloopt overwegend zonder probleem.

Curriculum Onderwijsaanbod Referentiekader Evenwichtig en volledig Samenhang

Sinds dit schooljaar implementeert de lagere afdeling een onderwijsleerpakket voor Nederlands dat afgestemd is op een meertalige leerlingenpopulatie. Het team vertrouwt op deze methode om de volledigheid van het aanbod te garanderen. Door systematisch gebruik te maken van de methode streven de leerkrachten voldoende evenwicht na voor de verschillende domeinen binnen Nederlands. Ook de spreek- en de luistervaardigheden krijgen in de meeste klassen doelgerichte aandacht.

Op schoolniveau werd de laatste jaren niet geïnvesteerd in de systematische verkenning van (nieuwe) leerplannen. Leerkrachten gebruiken de leerplannen dan ook nog weinig als achterliggend referentiekader.

Vanuit de resultaten van methodegebonden toetsen en de bevindingen van een genormeerd leerlingvolgsysteem investeren verschillende leerkrachten in een onderwijsaanbod met doelgerichte differentiatie op leerling- en klasniveau. Deze aanpak is een voorbeeld van goede praktijk.

Materieel beheer Uitrusting Leermiddelen

De school beschikt over voldoende leermiddelen om kwaliteitsvolle lessen Nederlands te realiseren. Toch zijn er weinig concrete afspraken om de

klasbeelden die de Nederlandse lessen ondersteunen, doelgericht op elkaar af te stemmen. Sommige klassen maken gericht gebruik van ICT tijdens de

taalactiviteiten.

Zowel met methodegebonden als met genormeerde toetsen peilen de

leerkrachten naar de vorderingen van de leerlingen. De wijze waarop de meeste leerkrachten die gegevens analyseren, is een voorbeeld van goede praktijk. Zij wenden die waardevolle informatie aan voor gerichte remediëring of

differentiatie in het onderwijsaanbod. De nadruk ligt daarbij vrij eenzijdig op de opvolging van de meetbare aspecten van Nederlands. Voor de domeinen spreken en luisteren worden geen valide en betrouwbare gegevens verzameld die een evenwichtige en representatieve opvolging van het leertraject garanderen. Enkel in de rapportering besteden de meeste leerkrachten wel aandacht aan de evaluatie van die domeinen. De criteria die zij hiervoor hanteren, zijn niet vastgelegd op schoolniveau. Reflecteren met de leerlingen over wat ze leerden tijdens een activiteit gebeurt al sporadisch in enkele leerjaren.

De basisschool participeert met haar leerlingen aan de koepeltoetsen.

Momenteel gebruiken de leerkrachten die resultaten niet doelgericht, enkel sporadisch voor de evaluatie op leerlingniveau.

Begeleiding Leerbegeleiding Beeldvorming Zorg

Zowel het zorgteam als de leerkrachten volgen de vorderingen en het ontwikkelingstraject voor Nederlands van elke leerling nauwgezet op. De duidelijke beeldvorming vanuit de analyses van de evaluatiegegevens leiden tot gerichte remediëring en ondersteuning op klas- en leerlingniveau. Vanuit de leerbegeleiding wordt voorzien in sticordimaatregelen indien noodzakelijk. Voor sommige leerlingen voorziet de lagere afdeling in een meer uitdagend aanbod.

Leerkrachten maken gebruik van de differentiatiemogelijkheden uit de methode, en doen aan curriculum- of tempodifferentiatie. Zij kunnen eventueel een beroep doen op vraaggestuurde klasinterne ondersteuning vanuit het zorgteam.

3.1.1.5 Lager onderwijs: wereldoriëntatie Voldoet niet

De lagere afdeling bereikt de eindtermen voor het leergebied wereldoriëntatie in onvoldoende mate. Zij baseert haar onderwijs nog te weinig op de uitgangspunten van de eindtermen en niet alle eindtermen komen in voldoende mate aan bod. Er is onvoldoende verticale samenhang in het onderwijsaanbod. De aangewende onderwijstijd voor het leergebied is te beperkt om het onderwijsaanbod met de anderstalige leerlingenpopulatie te realiseren.

De leerkrachten beschikken niet over het recente leerplan van wereldoriëntatie.

Een grondige leerplanstudie van de (nieuwe) leerplannen gebeurde niet. Het leerplan wereldoriëntatie is dan ook geen referentiekader voor de planning van het onderwijsleeraanbod. Op schoolniveau ontbreekt een gradueel opgebouwde leerlijn die de leerkrachten ondersteunt om een evenwichtig en samenhangend onderwijsaanbod te realiseren. De leerkrachten van enkele leerjaren maakten recent al een aantal afspraken om de leerinhouden beter op elkaar af te

stemmen. Leerkrachten krijgen een zeer grote autonomie om dit leergebied in te vullen. Uit de onderwijspraktijk en de gesprekken blijkt dat iedereen het

leergebied vanuit verschillende bronnen vorm geeft. De meeste leerkrachten kiezen voor een thematische benadering. De onderwijspraktijk is zeer divers maar in de meeste klassen overweegt een cursorische benadering waarbij invulbundels overwegen. Sommige klassen maken gebruik van multimedia om een uitdagende en leerrijke leefomgeving te creëren. Afspraken om de tijd- en

ruimtekaders gradueel op elkaar af te stemmen, ontbreken.

Enkele klassen investeren doelgericht in de horizontale samenhang tussen de leergebieden wereldoriëntatie, Nederlands en muzische vorming. De aandacht voor werkelijkheidsgericht onderwijs is zeer divers. Sommige klassen voorzien in themagebonden leeruitstappen en besteden ruime aandacht aan de actualiteit.

Klasoverschrijdend organiseren de leerkrachten meerdaagse extra-murosactiviteiten die waardevolle leerkansen bieden voor de kinderen.

Curriculum Onderwijsorganisatie Onderwijstijd

De onderwijstijd die de school voorziet om de onderwijsdoelstellingen te realiseren, gebeurt niet vanuit een doordachte visie. Elke leerkracht bepaalt autonoom het aantal lestijden voor dit leergebied. De mate waarin de voorziene lestijden volstaan om het uitgebreide leerplan te realiseren, is nog geen

voorwerp van discussie.

Materieel beheer Uitrusting Leermiddelen

De minimale materiële vereisten zoals het leerplan die voorschrijft, zijn geen referentiepunt om na te gaan of de beschikbare materialen en leermiddelen voor het leergebied wereldoriëntatie voldoen. Momenteel beschikken leerkrachten niet over een overzicht van de aanwezige leermiddelen.

Evaluatie

Evaluatiepraktijk Voor de evaluatie van wereldoriëntatie ontwikkelen de leerkrachten overwegend zelf toetsen. De evaluatie richt zich vooral op het toetsen van reproductieve feitenkennis. De evaluatie van dit leergebied is niet evenwichtig en

representatief. De focus ligt op de beoordeling van kennis en een duidelijke samenhang met de leerplannen ontbreekt. Sporadisch evalueren enkele leerkrachten een aantal vaardigheden en attitudes van de leerlingen vanuit observatiegegevens.

Begeleiding Leerbegeleiding Beeldvorming

De leerkrachten hebben weinig zicht op het onderwijsaanbod in de andere klassen. De beginsituatie van de leerlingen voor het leergebied wereldoriëntatie vormt dan ook geen uitgangspunt voor het onderwijsaanbod. De leerkrachten vertrouwen erop dat de leerlingen het onderwijsaanbod van de voorgaande leerjaren verworven hebben. Door dit gebrek aan afstemming kunnen hiaten ontstaan in het onderwijsaanbod. Zeker voor zwakkere leerlingen betekent dit dat het onderwijsaanbod voor wereldoriëntatie niet altijd optimaal aansluit bij de verworven kennis.

Op schoolniveau ontbreken afspraken over de wijze waarop de leerkrachten ondersteuning bieden voor de talige noden van de veelal anderstalige leerlingen.

Leerkrachtafhankelijk krijgen leerlingen in sommige leerjaren visuele ondersteuning of worden begrippen systematisch verduidelijkt.

3.1.2 Voldoet de school aan de erkenningsvoorwaarde ’bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne’?

De school probeert om op systematische wijze de situatie op het vlak van bewoonbaarheid, veiligheid en hygiëne na te gaan maar ze is hierin onvolledig en de deskundigheid die hiervoor is vereist, ontbreekt. De school beschikt niet over een recent brandpreventieverslag en een actuele asbestinventaris. Een verslag van een rondgang van de externe dienst (september 2012) vermeldt talrijke verbeterpunten in verband met de veiligheid. Op het ogenblik van de doorlichting zijn nog niet alle verbeterpunten weg gewerkt.

3.1.3 Voldoet de school aan de overige erkenningsvoorwaarden?

Het onderzoek naar het voldoen aan de geselecteerde erkenningsvoorwaarden levert het volgende op.

Onderzochte erkenningsvoorwaarde

Leeft de school de bepalingen na over de taalregeling in het onderwijs? (decreet bao - art. 62,6°) ja Neemt de school de reglementering inzake vakantieperioden en de aanwending van de onderwijstijd, zoals

bedoeld in artikel 50 in acht? (decreet bao - art. 62,8°) ja

Heeft de school een beleidscontract of beleidsplan met een centrum voor leerlingenbegeleiding waarin de

vereiste bepalingen zijn opgenomen? (decreet bao - art. 62,10°) ja