• No results found

5. Resultaten

5.5 Relaties tussen factoren

In de voorgaande hoofdstukken zijn de resultaten van verschillende factoren aan bod gekomen. Om te bepalen of deze factoren invloed op elkaar hebben, zijn correlatieanalyses uitgevoerd. Er is bepaald of de mensen die aangeven dat ze spelgenres die spelen op de PC/laptop en spelcomputer significant vaker een voorkeur uitspreken voor bepaalde baankenmerken. Daarnaast is bekeken of de motivaties van mediagebruik invloed hebben op de baankenmerken en het algemene mediagebruik. Aan de hand van deze factoren kan bepaald worden hoe arbeidsmarktcommunicatie het best ingezet kan worden voor verschillende groepen. De tabellen met de correlatieanalyses staan in bijlage D7.

Baankenmerken - spellen PC/laptop

Er zijn een drietal kleine, maar wel significante, verbanden gevonden tussen de baankenmerken en de spellen die gespeeld worden op de PC/laptop. Deze verbanden zijn schematisch weergegeven in tabel 5.17. Er is een negatief verband gevonden tussen de primaire arbeidsvoorwaarden en massive multiplayer en Role-Playing games. De spelers van deze spellen zijn minder geïnteresseerd in uitingen die zich richten op de primaire arbeidsvoorwaarden. Naast het negatieve verband is een positief verband gevonden tussen persoonlijke uitdaging en de First Person Shooter. De spelers van First Person Shooters vinden persoonlijke uitdaging significant belangrijker dan de spelers van andere spelgenres. Voor de arbeidsmarktcommunicatie kan hier rekening mee gehouden worden.

Tabel 5.17: Schematische weergave van significante verbanden tussen Baankenmerken en spellen PC/laptop.

arbeidsvw Prim. uitdagingPers. arbeidsvwSec. Werksfeer en cultuur Betrokkenh. Maatsch. Mogelijkh. in org. cultuur

Baan-Puzzel

First-Person Shooter x**

Third Person Shooter Strategie spellen Role-Playing Game x** Voertuig simulaties x* Avontuurlijke spellen Massively Multiplayer x** Simulaties Sport Anders * significant bij α=0.05 ** significant bij α=0.01

54

Baankenmerken - spellen spelcomputer

Ook zijn significante verbanden gevonden tussen baankenmerken en de gespeelde spellen op een spelcomputer. Deze verbanden zijn schematisch weergegeven in tabel 5.18. De sollicitanten die hoger scoorden op primaire arbeidsvoorwaarden scoren ook significant hoger op voertuigsimulaties en simulaties. Indien de sollicitant de persoonlijke uitdaging belangrijker vindt, speelt hij significant langer avontuurlijke spellen. De mogelijkheden in de organisatie heeft een negatief verband met het spelen van Role-Playing games. De baancultuur is positief gerelateerd aan het spelen van puzzels en avontuurlijke spellen.

Tabel 5.18: Schematische weergave van significante verbanden tussen Baankenmerken en spellen spelcomputer. Prim. arbeidsvw Pers. uitdaging Sec. arbeidsvw Werksfeer en cultuur Maatsch. Betrokkenh. Mogelijkh. in org. Baan-cultuur Puzzel x* First-Person Shooter Third Person Shooter Strategie spellen Role-Playing Game x* Voertuig simulaties x* Avontuurlijke spellen x* x* Massively Multiplayer Simulaties x** x* x* Sport Anders x* x* * significant bij α=0.05 ** significant bij α=0.01

Motivaties gebruik middelen - baankenmerken

Tussen de motivaties om gebruik te maken van het internet en de baankenmerken zijn ook significante verbanden gevonden. Deze verbanden zijn schematisch weergegeven in tabel 5.19. De sollicitanten die de primaire arbeidsvoorwaarden belangrijk vinden gebruiken het internet significant vaker voor escape, social bonding en social identity. Wanneer de secundaire arbeidsvoorwaarden belangrijker worden gevonden, gebruikt de sollicitant het internet vaker voor affection, social bonding en social identity. Dit kan verklaard worden doordat in de factor secundaire arbeidsvoorwaarden ook rekening wordt gehouden met de tijd die naast het werk beschikbaar is voor vrienden en familie. De maatschappelijke betrokkenheid heeft een negatief verband met escape en entertainment. Dit wil zeggen dat het gevonden negatieve verband tussen maatschappelijke betrokkenheid en entertainment aantoont dat arbeidsmarktcommunicatie over de maatschappelijke betrokkenheid niet op een entertainende manier verstrekt moet worden. Surveillance, het zoeken naar informatie, heeft een positief verband met mogelijkheden in de organisatie. De mogelijkheden in de organisatie heeft een positief verband met surveillance. Dit houdt in dat de mogelijkheden in de organisatie het best gecommuniceerd kan worden door middel van een informerende tekst. Social identity, affection en surveillance hebben een positief verband met baancultuur.

Tabel 5.19: Schematische weergave van significante verbanden tussen motivaties gebruik middelen en baankenmerken. Prim. arbeidsvw Pers. uitdaging Sec. arbeidsvw Werksfeer en cultuur Maatsch. Betrokkenh. Mogelijkh. in org. Baan-cultuur Chatten via MSN, Kwekker, Skype, Yahoo, etc.

Chatten met onbekenden via een chat room

Online gamen Weblogs lezen

Eigen weblog bijhouden Internetten via de mobiele telefoon Email lezen en versturen Online video’s bekijken Zelf video’s maken en uploaden

Foto’s/tekeningen downloaden

Zelf foto’s uploaden x** x*

Surfen (op internet) ter ontspanning

Netwerk sites bezoeken x*

Informatie zoeken over

banen via zoekmachines x*

Informatie zoeken over

banen via portals x* x** x*

Informatie zoeken over de Landmacht, Luchtmacht, Marine of Marechaussee

x* Meedoen aan online

discussiegroepen (forum) Discussies bekijken op een forum x** x* x** * significant bij α=0.05 ** significant bij α=0.01

Motivaties gebruik middelen – algemeen gebruik digitale middelen

Om te bepalen of er een verband is tussen de motivatie van het gebruik van digitale middelen en het internetgebruik van afgelopen week, is een correlatieanalyse uitgevoerd. Ook hier zijn alleen de respondenten gebruikt die aan hebben gegeven, vorige week het internet als normaal te hebben gebruikt.

In tabel D7.4 in bijlage D7 worden de resultaten uit deze correlatieanalyse weergegeven. Ook bij deze correlatieanalyse is geen sterke correlatie gevonden. Wel zijn significante verbanden gevonden tussen de motivatie om een middel te gebruiken en het daadwerkelijke gebruik. Deze verbanden zijn schematisch weergegeven in tabel 5.20. De sollicitanten die vaak sociale netwerksites bezoeken scoren significant hoog op affection. Dit betekent niet dat mensen die nooit sociale netwerksites bezoeken veel lager scoren. Het is mogelijk dat deze mensen nauwelijks lager scoren, maar het verschil is wel significant.

56 Drie van de zes items van de functie communicatie uit de ICET-indeling hebben een significant verband met surveillance. volgens dit verband hebben het lezen van weblogs, bijhouden van een eigen weblog en het lezen en versturen van e-mail een informatieve waarde. Vier van de zeven items van de functie entertainment uit de ICET-indeling hebben een significant verband met de factor entertainment van Leung (2003). Dit betekent dat de motivatie om het internet te gebruiken om vermaakt te worden ook het gebruik van de entertainende functies verklaren.

Tabel 5.20: Schematische weergave van significante verbanden tussen motivaties gebruik middelen en algemeen gebruik digitale middelen.

Surveillance Escape Affection Entertainment Social bonding

Social identity

Informatie

Informatie zoeken over banen via zoekmachines

Informatie zoeken over banen via

portals x*

Informatie zoeken over de Landmacht, Luchtmacht, Marine of Marechaussee

x**

Meedoen aan online

discussiegroepen (forum) x*

Discussies bekijken op een forum x* x* x* x** x*

Communicatie

Chatten via MSN, Kwekker,

Skype, Yahoo, etc. x** x* x** x** Chatten met onbekenden via een

chat room

Weblogs lezen x**

Eigen weblog bijhouden x**

Email lezen en versturen x**

Netwerk sites bezoeken x* x** x** x**

Entertainment

Online gamen x*

Online video’s bekijken x** x* x** x** x* Zelf video’s maken en uploaden

Foto’s/tekeningen downloaden x* x* x**

Zelf foto’s uploaden Surfen (op internet) ter

ontspanning x

** x* x** x*

Internetten via de mobiele

telefoon x*

* significant bij α=0.05 ** significant bij α=0.01

Conclusie

Door de resultaten uit bovenstaande analyses kan bepaald worden welke middelen en spellen het meest gebruikt worden door mensen met een hoge waarde voor een baankenmerk. Door het opstellen van een profiel van potentiële werknemers, kan een goede strategie bepaald worden om die mensen te bereiken. Voor Defensie zijn deze gegevens belangrijk om digitale middelen zo effectief mogelijk in te zetten voor arbeidsmarktcommunicatie.