• No results found

REGULIER VERKOCHTE INTERLOCKSYSTEMEN

HOOFDSTUK 9: CONCLUSIES EN AANBEVELINGEN

A.5 REGULIER VERKOCHTE INTERLOCKSYSTEMEN

Zowel intern als extern onderzoek wijst uit dat de vraag naar interlocksystemen de laatste jaren nog erg groot is. De voornaamste bronnen tijdens dit onderzoek zijn Axapta, Intrac, verkoop binnen- en buitendienst maar ook de afnemer geweest.

De onderstaande systemen zijn het meest afgenomen:

Badkamerinterlock:

De zorgsector, waartoe onder meer bejaarden, mindervalide en geestelijk gehandicapten gerekend worden, heeft in de afgelopen jaren een enorme groei gekend en deze zet zich nu ook nog steeds voort. Deze patiënten bezitten veelal een eigen volledig ingerichte eenpersoonskamer, waaronder een kamer met eigen badkamer wordt verstaan. Onder invloed van deze nog steeds voortgaande groei en het huidige economische situatie moeten besturen kostenbesparingen doorvoeren. Eén hiervan is de invoeging van een gemeenschappelijke badkamer bij nieuwbouw. AANL heeft hierbij enkele jaren geleden een aandeel gehad door een innovatie van een interlocksysteem voor deze situatie te ontwikkelen, zie figuur 5.

Figuur 5 Schematische weergave geschakelde badkamer uitgevoerd met interlock

De badkamerinterlock kan als volgt beschreven worden: Twee patiënten met ieder een eigen kamer delen samen één badkamer. Betreden van de badkamer door de patiënt van de aangrenzende kamer is te allen tijde mogelijk. Op het moment dat patiënt 1 de badkamer is binnengelopen is de deur naar de badkamer van patiënt 2 vergrendeld. Deze blijft vergrendeld zolang patiënt 1 in de badkamer is. Een bewegingsmelder in de badkamer zorgt voor de detectie. Wanneer patiënt 1 de badkamer heeft verlaten blijft de deur van patiënt 2 nog vergrendeld zolang de vergrendeltijd staat ingesteld. Dit met betrekking tot neutralisatie van de badkamer en om er zeker van te zijn dat beide patiënten niet tegelijkertijd in de badkamer kunnen komen. Het blijft altijd mogelijk om weer terug naar de eigen kamer te lopen.

De interlocksystemen kunnen zijn uitgevoerd met de volgende vergrendelingen:

 Abloy EL561, EM-slot (beide zijden gecontroleerd), hierbij wordt krukkrukbeslag toegepast zodat er een menselijke manier van bediening plaatsvindt.

 Deuropeners functionerend op ruststroomprincipe (spanningsloos ontgrendeld), deze zijn uitgevoerd met knopknopbeslag. Bediening op deze manier is vaak lastiger voor minder valide patiënten.

Omdat er hier sprake is van een oplossing waarbij het eindproduct door mensen gebruikt gaat worden en deze dus ook opgesloten kunnen raken, is het van belang dat er altijd een manier is om te kunnen vluchten in geval van calamiteit. Noodverbreekschakelaars bieden de oplossing in deze situatie om een veilige toepassing te creëren.

Ook kunnen de verplegers altijd de deur van buitenaf openen door een speciale sleutel die zij bij zich dragen. Zo blijft de veiligheid van mensen gegarandeerd.

2-deursinterlock:

Dit interlocksysteem is qua functionaliteit toepasbaar op allerlei vlakken indien de situatie met twee deuren is uitgevoerd. De uiteindelijke functionaliteit is afhankelijk van technische detaillering en samenstelling van de besturing met de impulsgevers en de vergrendelingen. Omdat dit systeem breed ingezet kan worden is de vraag hiernaar groot.

3-deursinterlock:

Idem als de 2-deursinterlock, maar dan voor situaties uitgevoerd met 3 deuren.

Special:

Wanneer een interlocksysteem geplaatst moet worden in een situatie met uitzonderlijke eigenschappen valt deze onder zogenoemde. Met uitzonderlijke eigenschappen wordt onder meer bedoeld:

 Veel deuren (>4)  Zeer specifieke wensen  Buitensporige omgeving

De ontwikkeling kan hierdoor langer duren dan gewoonlijk, waardoor de kostprijs en dus ook de verkoopprijs stijgt. De vraag hiernaar is niet groot.

Bankinterlock:

Onder bankinterlock wordt verstaan een speciaal ontwikkelde interlock ter beveiliging van het kasgebied. Dit concept is opgezet in samenwerking met de opdrachtgever en deze heeft ook het alleenrecht. Dit concept is in de beginjaren van 1990 in de markt gezet en bevindt zich nu in de verzadigingsfase.

Dit interlocksysteem bestaat uit twee zwaar gepantserde deuren en kozijnen die op verschillende manieren aangestuurd en gecontroleerd worden. Autorisatie wordt maar aan enkele mensen verleend. De opzet van dit systeem is dusdanig opgezet dat bij spanningsuitval, al dan niet opzettelijk, de opgeslagen materialen altijd beveiligd blijven. De deuren blijven vergrendeld. Het moet voor de medewerkers echter wel mogelijk blijven om te vluchten. Dit kan altijd door deurbediening op mechanische wijze, alleen mogelijk van binnen naar buiten.

Zekerheid is in deze situatie van continu belang en daardoor zijn er op verschillende -voor de klant niet zichtbare- locaties signaleringen van de fysieke toestand van de deuren aangebracht.

Om een zo helder mogelijk beeld te schetsen van de huidige interlocksystemen is er van drie stuureenheden alle begeleidende informatie als voorbeeld gegeven. Per stuureenheid wordt de functiebeschrijving, de elektrische tekening, het aansluitschema en eventueel foto’s geleverd. Deze informatie wordt bij iedere levering in de stuurkast gehangen zodat de installateur voldoende informatie heeft tijdens de installatie en de in bedrijfstelling. Alle informatie is rechtstreeks gekopieerd van de technische documentatie op de afdeling TD van AANL.

In B.1 is de informatie van stuureenheid type EP7000 beschreven. Dit is een tweedeursinterlocksysteem op basis van relais. Dit is een vluchtveilig systeem waarbij er twee vergrendelingen op het ruststroomprincipe functioneren. In normale toestand zijn beide deuren ontgrendeld en willekeurig te openen. Wanneer de ene deur geopend wordt, vergrendelt de andere. Tegelijkertijd worden de deurstatussen gesignaleerd door middel van lampen.

(Opmerking: omdat in dit specifieke geval in opdracht van de klant meerdere wijzigingen in de werking zijn aangebracht, zijn er diverse niet gebruikte aansluitklemmen te zien. De getoonde schema’s zijn de schema’s van de laatste versie.)

In B.2 is de informatie van stuureenheid type EP8005 beschreven. Dit betreft overigens een vierdeursinterlocksysteem op basis van de PLC. Reden is dat er in de afgelopen jaren door AANL geen geschikte ontwerpen zijn gemaakt die behandeld kunnen worden in dit verslag. De EP8005 is een goed alternatief voor een goede beschrijving over hoe een interlocksysteem op basis van een PLC eruit zou kunnen zien. Het ladderdiagram is ontwikkeld in MELSOFT series GX DEVELOPER, de PLC is van het merk Mitsubishi.

In B.3 is de informatie van stuureenheid EP7004 beschreven. Deze stuureenheid is een voorbeeld van de technische documentatie van een badkamerinterlock. In rust zijn beide deuren ontgrendeld. Wanneer er één van de deuren wordt geopend vergrendeld de andere. Daarna wordt door de bewegingsmelder een aanwezigheidssignaal gegeven. Deze houdt de vergrendelde deur vergrendeld zolang er zich iemand in de badkamer bevindt. Zodra de betreffende persoon de badkamer heeft verlaten, blijft de vergrendelde deur nog voor een bepaalde tijd vergrendeld om de dampen op te laten trekken. Vluchten is altijd mogelijk doordat er mechanische krukken aan de binnenzijde van de deuren van de badkamer zitten.

De opzet van dit systeem is om kosten te drukken in zorgcentra. Oorzaak hiervoor is dat er op deze manier minder badkamers benodigd zijn.