• No results found

Registertweaks: het register handmatig bewerken

In document Het Windows register (pagina 10-14)

Het register wordt zeer vaak benaderd voor het uitlezen en/of wijzigen van

registerwaarden. Deze registerbewerkingen zijn essentieel voor het naar behoren functioneren van het besturingssysteem en andere programma's. Worden er wijzigingen doorgevoerd, dan kunnen er bij het verkeerd invoeren van wijzigingen grote problemen ontstaan (waaronder het niet meer opstarten van Windows).

Vandaar dat je zeker moet weten wat je doet bij het aanbrengen van wijzigingen in het register. Het kan erg lastig zijn een eenmaal verwijderde (of gewijzigde)

registerwaarde te herstellen naar de oorspronkelijke waarde, zeker wanneer daar vooraf geen back-up van is gemaakt.

Pagina 11 van 14 Men heeft echter de neiging de risico's groter te doen laten voorkomen dan dat ze in werkelijkheid zijn. Zolang er geen onbedoelde wijzigingen in registersleutels en/of registerwaarden worden doorgevoerd, is er namelijk niet veel aan de hand (enkele uitzonderingen daargelaten...). Sterker nog: veel sleutels en waarden kunnen worden verwijderd zonder dat daarmee daadwerkelijk problemen ontstaan. Wees echter voorzichtig en ga altijd behoedzaam te werk!

1.7.1 Eerst een back-up van het register maken

Voor de zekerheid kan beter eerst een back-up worden gemaakt van de

registersleutels waarin wijzigingen zullen worden aangebracht. Treden er onverhoopt problemen op, dan kan de back-up weer worden teruggezet waardoor de wijzigingen in het register teniet worden gedaan.

Het maken van de back-up gaat als volgt: selecteer een registersleutel in de registereditor en stel de onderliggende registerwaarden (via Bestand, Exporteren) veilig in een bestand met de extensie .REG. Dergelijke bestanden zijn uit te lezen met een simpele teksteditor zoals Kladblok. Het importeren vanREG-bestanden in het register gaat op vergelijkbare wijze met de optie Importeren of door op het betreffende bestand te dubbelklikken in de Windows Verkenner.

1.7.2 Opdracht 4

✓ Open een Windows 10 VM.

✓ Open de Registereditor en selecteer de HKEY_LOCAL_MACHINE. Klik rechts en selecteer Exporteren. Je ziet onder in het dialoogvenster dat je kunt kiezen voor de geselecteerde registersleutel of alles.

✓ Type bij bestandsnaam LocalMachine.reg en klik op opslaan.

Als je op het opgeslagen bestand zou dubbelklikken, dan zou de inhoud geïmporteerd worden in het register.

✓ Bekijk de inhoud van het bestand door rechts te klikken en dan op Bewerken te klikken.

1.7.3 Wijzigen en/of toevoegen van registerwaarden

Via de registersleutels (in het linker venster van de registereditor) kan naar een specifieke registerwaarde (in het rechter venster) worden genavigeerd. De

registerwaarde kan worden gewijzigd door erop te dubbelklikken. Naar gelang het

Pagina 12 van 14 type (Tekenreeks, DWORD, Binair, etc.) wordt het bijbehorende venster geopend en kan de betreffende registerwaarde worden gewijzigd.

Het aanmaken van een nog niet bestaande registerwaarde is ook eenvoudig. Klik daarvoor met rechts in het rechter venster en kies voor Nieuw (of via de

menubalk Bewerken, Nieuw), gevolgd door de gewenste waarde. Er kan direct een naam aan de nieuwe waarde worden gegeven (de naam kan ook in een later stadium nog worden gewijzigd via Bewerken, Naam wijzigen). Door op de nieuwe

registerwaarde te dubbelklikken, kan deze van gegevens worden voorzien.

1.7.4 Het toepassen van registertweaks

In veel computertijdschriften en op Windows-gerelateerde websites komt het begrip registertweaks (het aanbrengen van wijzigingen in het register) regelmatig aan de orde. Het kan goed van pas komen over enige kennis omtrent het register te beschikken, omdat sommige instellingen enkel door middel van een registertweak (en dus niet via de gebruikersinterface) gewijzigd kunnen worden.

Voor menig PC-gebruiker is 'het register' echter onbekend terrein en omdat er veel gewaarschuwd wordt voor de gevolgen van verkeerde handelingen in de

registereditor weerhouden die hen om er wijzigingen in aan te brengen. De waarschuwingen zijn ook wel terecht: met het doorvoeren van verkeerde

registerwijzigingen bestaat namelijk de kans dat bepaalde programma's niet meer naar behoren functioneren, of in het ergste geval dat Windows niet meer wil opstarten. Zolang de tweaks echter gecontroleerd worden uitgevoerd en er geen onbedoelde wijzigingen in het register worden aangebracht, valt het met de risico's gelukkig reuze mee.

1.7.5 De functie van registersleutels en registerwaarden achterhalen Blader gewoon eens door de registersleutels en ga op zoek naar de functionaliteit van de daarin aanwezige registerwaarden. Het is vaak niet eens zo lastig te

achterhalen waar een specifieke registerwaarde voor wordt gebruikt. De belangrijkste register-sleutels en registerwaarden zijn namelijk wel ergens op internet

gedocumenteerd, zodat de functie ervan eenvoudig te achterhalen is.

Zo blijkt bijvoorbeeld dat in de registersleutel HKCU\Software de instellingen van diverse software (voor het betreffende gebruikers-account) zijn opgeslagen. Hier staan dus verwijzingen naar de fabrikanten van de diverse (ooit) geïnstalleerde software (waaronder ook een map voor de software van Microsoft).

Pagina 13 van 14 Slechts een beperkt aantal registersleutels zijn interessant genoeg voor het

toepassen van registertweaks. De interessantste registersleutels zijn:

HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer

Instellingen van de in Windows geïntegreerde Windows Verkenner. Met name de subsleutel Advanced bevat veel geavanceerde instellingen die via de gebruikersinterface ontoegankelijk zijn.

HKCU\Software\(Wow6432Node\)Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run HKLM\Software\(Wow6432Node\)Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run De software die direct na het opstarten van Windows wordt opgestart (de vertakkingWow6432Node, welke alleen bij de 64-bits versie van Windows voorkomt en de instellingen van de 32-bits-versie van programma’s bevat).

Door de waarden te verwijderen, worden ze definitief uitgeschakeld. De opstartitems zijn ook met MSCONFIG (Windows 7/XP)/Taakbeheer(Windows 8), tabblad Opstarten uit te schakelen, voordeel van die methode is dat

uitgeschakelde items later altijd weer kunnen worden hersteld.

HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Services

In deze registersleutel worden de opstartinstellingen van de diverse Windows-services opgeslagen. De DWORD-waarde Start geeft het opstarttype aan (2:

Automatisch, 3: Handmatig, 4: Uitgeschakeld).

1.7.6 Werken met registerbestanden

Registerwaarden kunnen voor back-updoeleinden worden opgeslagen in een registerbestand met de extensie .REG. Het lezen van deze bestanden kan met een eenvoudige teksteditor zoals Kladblok. Het is met behulp van een teksteditor echter ook mogelijk wijzigingen door te voeren in een REG-bestand, met als doel (op een later tijdstip) wijzigingen door te voeren in het register.

TIP: Betreft het een back-upbestand, maak dan wel eerst een kopie!

Op het internet zijn zeer veel registertweaks gedocumenteerd die met behulp van een registerbestand kunnen worden doorgevoerd. Onderstaand voorbeeld toont de inhoud van een dergelijk registerbestand met de registeraanpassing voor het niet langer automatisch toevoegen van de tekst - Snelkoppeling aan een nieuw aangemaakte snelkoppeling.

Windows Registry Editor Version 1909

[HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer]

"link"=hex:00,00,00,00

Pagina 14 van 14 De eerste regel geeft aan dat het om een registerbestand gaat. De registersleutels zijn te herkennen aan de rechthoekige haken ("[" en "]"). De daaronder vermelde regels bevatten de te wijzigen en/of toe te voegen registerwaarden onder de

betreffende registersleutel (in dit voorbeeld betreft het een binaire waarde). Let er op dat de registersleutels en registerwaarden elk afzonderlijk slechts één regel in beslag nemen!

TIP: Het is ook mogelijk registersleutels en registerwaarden met behulp van een registerbestand te verwijderen. Door een minteken te plaatsen na de rechte haak (dus: [-HKEY...) wordt een gehele registersleutel (inclusief de onderliggende

registerwaarden) verwijderd. Specifieke registerwaarden worden verwijderd door een minteken na het isgelijkteken te plaatsen (bijvoorbeeld: "link"=-).

Kopieer de regels naar Kladblok (dit is uitleg, dus nu niet doen), sla het op in een bestand met de extensie .REG (bijvoorbeeld snelkoppeling.reg) en voeg de waarden toe aan het register door op het bestand te dubbelklikken in de Windows Verkenner.

Bestaan de genoemde waarden al in het register, dan worden ze overschreven. De registerwaarde wordt met het uitvoeren van het registerbestand permanent gewijzigd.

De aanpassing moet in dit geval voor elke gebruikersaccount afzonderlijk worden uitgevoerd omdat de registersleutels beginnen met HKEY_CURRENT_USER (de sleutel waarin de accountspecifieke instellingen worden opgeslagen). Wordt het registerbestand bewaard, dan kan het later nog eens voor een andere

gebruikersaccount of PC worden gebruikt.

1.7.7 Opdracht 5

Deze opdracht doe je samen met een andere student.

✓ Zoek onafhankelijk van elkaar een mooie, praktische registertweak (zoals het voorbeeld uit de vorige opdracht).

✓ Zodra je deze gevonden hebt geef je door aan je collega welke wijziging je wilt zien in de Windows 10 VM. Beiden krijgen dus van elkaar een verzoek om een wijziging in de Windows 10 VM aan te brengen door het register aan te passen.

✓ Probeer de tweak te laten werken en laat dit ook aan je medestudent zien.

Het kan zijn dat je de tweak ook mag demonstreren tijdens de les.

In document Het Windows register (pagina 10-14)