• No results found

bij de regels:

In document Toelichting en regels (pagina 165-177)

Bijlagen bij regels

Bijlage 1 bij de regels:

Toegesneden lijst van bedrijfstypen

Inleiding

Voornaamste criterium voor het al dan niet toelaten van bedrijfsactiviteiten is dat bedrijven qua omvang en aard passen binnen de kom van Ommel, geen onevenredige toename van het aantal verkeersbewegingen kan plaatsvinden en geen vergroting van de milieu-belasting optreedt.

Aan de vestiging van grootschalige industriële bedrijven, transportbedrijven, groothandels- en detailhandelsbedrijven, toonzalen, bouw- en sloopbedrijven, grootschalige horeca-activiteiten en bedrijfshoreca-activiteiten die naar aard en invloed op de functies en waarden van het landelijk gebied hiermee zijn te vergelijken, wordt geen medewerking verleend. Deze dienen zich op een daartoe ingericht bedrijventerrein te vestigen.

Indeling

De staat “bedrijfstypen: bedrijven” omvat de bedrijfstypen met de desbetreffende SBI-codes. Voor elk bedrijfstype zijn kenmerken zoals afstanden tot een rustige woonwijk weergegeven. De weergegeven kenmerken zijn van toepassing op ‘gemiddelde’, moderne bedrijven binnen een bedrijfstype. Hierbij is rekening gehouden met de normaliter bij deze bedrijven voorkomende opslagen en installaties. Het komt echter ook voor dat bedrijven opslagen of installaties hebben, die anders dan ‘normaal’ zijn voor die bedrijven. Voor die gevallen is de staat “bedrijfstypen: opslagen en installaties” opgesteld.

Afstanden voor geur, stof, geluid en gevaar

Per bedrijfstype zijn voor elk van de aspecten geur, stof, geluid en gevaar de afstanden aangegeven die in de meeste gevallen kunnen worden aangehouden tussen een bedrijf en woningen om hinder en schade aan mensen binnen aanvaarde normen houden.

Hierbij zijn de volgende uitgangspunten gekozen:

- Het betreft ‘gemiddelde’ nieuwe bedrijven met voor nieuwe bedrijven gangbare voor-zieningen binnen het gedefinieerde bedrijfstype.

- Het betreft woningen in een rustige woonwijk met weinig verkeer.

De afstand geldt in principe tussen de perceelgrens van het bedrijf (bij een gangbare per-ceelsgrootte en -indeling) en anderzijds de gevel van een woning. De volgende afstanden worden gehanteerd: 10, 30, 50, 100, 200, 300, 500, 700, 1000, 1500m.

Achter de afstand voor geluid is -waar van toepassing- de letter C van continu opgenomen.

Hiermee is dan aangegeven dat de meeste bedrijven binnen het desbetreffende bedrijfsty-pe continu dag en nacht in bedrijf zijn met die activiteiten die (mede) bepalend zijn voor het geluidniveau.

Achter de afstand voor geluid is -waar van toepassing- de letter Z van zonering opgeno-men. Dit betreft bedrijven die zeer veel geluid produceren en als zodanig in het Inrichtin-gen- en Vergunningenbesluit (IVB) bij de Wet milieubeheer zijn aangewezen.

De afstand voor het gevaar houdt verband met de mogelijke gevolgen van brand, explo-sies en de verspreiding van schadelijke stoffen voor mensen in de omgeving van bedrij-ven. Dit gevaar staat gelijk aan het begrip ‘externe veiligheid’.

Grootste afstand

In een aparte kolom is de grootste afstand voor geur, stof, geluid en gevaar in de staat op-genomen. Van deze grootste afstand is de zogenaamde categorie afgeleid.

Categorie

De zogenaamde categorie loopt uiteen van 1 tot en met 6 en is direct afgeleid van de grootste afstand:

- categorie 1: grootste afstand 0 of 10 m;

- categorie 2: grootste afstand 30 m;

- categorie 3.1 en 3.2: grootste afstand 50 en 100 m;

- categorie 4.1 en 4.2: grootste afstand 200 en 300 m;

- categorie 5.1, 5.2. en 5.3: grootste afstand 500, 700 of 1000 m;

- categorie 6: grootste afstand 1500 m.

Toevoeging letter D: divers

Bij de bepaling van de afstanden voor de onderscheiden bedrijfstypen is telkens uitgegaan van een ‘gemiddeld’ modern, nieuw bedrijf met gebruikelijke voorzieningen. Er zijn echter ook bedrijfstypen, waar binnen individuele bedrijven een grote diversiteit bestaat. Dit dient tot uitdrukking in de afstanden te komen. In die gevallen is in de staat de letter D van ‘di-vers’ opgenomen.

Indices voor verkeer en visuele hinder

De aspecten verkeersaantrekkende werking en visuele hinder zijn kwalitatief beoordeeld en weergegeven met een index. De index loopt uiteen van 1 tot en met 3, met de volgende betekenis:

1: potentieel geen of geringe emissie of hinder;

2: potentieel aanzienlijke emissie of hinder;

3: potentieel zeer ernstige emissie of hinder.

Daarbij is bij verkeer onderscheid gemaakt tussen goederenvervoer (G) en personenver-voer (P).

Indices bodem

B. bodemverontreiniging

De letter B is opgenomen indien een gemiddeld bedrijf binnen het genoemde bedrijfstype een verhoogde kans op bodemverontreiniging geeft.

Indices lucht

L: luchtverontreiniging

Uitstoot van schadelijke stoffen naar de lucht kan in planologisch opzicht relevant zijn. In-dien dit aspect relevant kan zijn in relatie tot de in de staat genoemde grootste afstand, is

de letter L vermeld. Er kunnen dan overwegingen zijn om de genoemde afstand te verho-gen.

Gebruikte afkortingen

De volgende afkortingen worden in de staat gebruikt:

- niet van toepassing of niet relevant

B bodemverontreiniging C continu

D divers

L luchtverontreiniging Z zonering

R risico (besluit externe veiligheid inrichtingen mogelijk van toepassing) V vuurwerkbesluit van toepassing

In de opgenomen lijst zijn de toegelaten bedrijfsactiviteiten weergegeven voor het gehele bebouwde gebied van de gemeente Asten, met uitzondering van de bedrijventerreinen.

Voornaamste criterium voor het al dan niet toelaten van bedrijfsactiviteiten is dat bedrijven qua aard en omvang passen binnen het ruimtelijke schaalniveau van de diverse kernen en dan met name in relatie tot de woonomgeving.

Hiertoe worden gerekend bedrijven in de categorie 1, 2 en 3 mits de grootste in acht te nemen afstand in principe niet meer dan 50 meter bedraagt.

SBI-1993 SBI-2008 OMSCHRIJVING

SBI-1993 SBI-2008 OMSCHRIJVING

- vermogen elektrische ovens totaal < 40

kW 10 10 30 10 30 2 1 G 1 L

- bouwbedrijven algemeen: b.o. <= 2.000

10 30 50 10 50 3.1 2 G 1 B

SBI-1993 SBI-2008 OMSCHRIJVING

Detailhandel in vuurwerk tot 10 ton

ver-pakt 0 0 10 10 V 10 1 1 P 1

SBI-1993 SBI-2008 OMSCHRIJVING

Verhuur van en handel in onroerend

goed 0 0 10 0 10 1 1 P 1

SBI-1993 SBI-2008 OMSCHRIJVING

SBI-1993 SBI-2008 OMSCHRIJVING

Scholen voor beroeps-, hoger en overig

onderwijs 10 0 30 10 30 D 2 2 P 1

SBI-1993 SBI-2008 OMSCHRIJVING

SBI-1993 SBI-2008 OMSCHRIJVING

AF-STANDEN IN

METERS

INDICES

- -

nummer GEUR STOF GELUID GEVAAR GROOTSTE AFSTAND CATEGORIE VERKEER VISUEEL BODEM LUCHT

9304 9313, 9604

Fitnesscentra, badhuizen en

sauna-baden 10 0 30 C 0 30 2 1 P 1

9305 9609 B Persoonlijke dienstverlening n.e.g. 0 0 10 C 0 10 D 1 1 P 1

Bijlage 2 Overzicht aan huis gebonden bedrijf en aan huis gebonden

In document Toelichting en regels (pagina 165-177)