• No results found

Regeling school- en vakantietijden

In document SCHOOLGIDS BS DE DOORKIJK (pagina 54-59)

Alle leerlingen op onze school hebben dezelfde schooltijden, te weten:

‘s Morgens van 08.30 uur- 12.00 uur en

‘s Middags van 13.15 uur- 15.15 uur

Op woensdag is alleen ‘s morgens school en wel van 08.30 uur tot 12.30 uur.

In de eerste weken van het nieuwe schooljaar zullen de leerkrachten in de hal van de middenbouw tijdens de inloopmomenten zijn. Op die manier kunnen nieuwe kinderen wegwijs gemaakt worden.

De eerste week na de zomervakantie mogen de ouders van de kinderen van groep 3 mee lopen tot in de hal. Daarna verwachten wij ook van de kinderen van groep 3 dat ze zelfstandig de school binnen komen.

Alle kinderen van groep 1 hebben 4 dagen per week school en wel op maandag – dinsdag – woensdag – donderdag. De schooltijden zijn voor deze kinderen gelijk aan de rest van de school.

De kinderen van groep 2 hebben 12 extra vrije vrijdagen. De precieze dagen kunt u vinden op de schoolkalender.

Daarnaast hebben alle kinderen nog 7 dagen en 7 ochtenden/middagen vrij, verspreid over het schooljaar. Deze dagen zijn ook terug te vinden op de schoolkalender.

Vrije dagen 2020-2021

Alle vrijdagen vrij Vrijdag 04-09 Vrijdag 02-04 Vrijdag 15-01 Woensdag 23-09 Vrijdag 18-09 Maandag 26-04 Vrijdag 18-06 Maandag 12-10 Vrijdag 09-10 Dinsdag 27 -04 Vrijdag 23-07 Dinsdag 10-11

Vrijdag 06-11 Donderdag 7-01

Vrijdag 27-11 Woensdag 17-03

Vrijdag 18-12 Dinsdag 13-04

Vrijdag 22-1 Donderdag 03-06

Vrijdag 12-02 Vrijdag 26-03 Vrijdag 23-04 Vrijdag 04-06

Vrijdag 09-07

Vakanties en vrije dagen

Voor alle scholen van Onderwijsstichting MOVARE - dus ook voor onze school - geldt de

vakantieregeling Zuid- en Midden-Limburg, zoals deze is opgesteld door de regionale Initiatiefgroep Vakantieregeling 2020-2021 en vastgesteld door het College van Bestuur na verkregen positief advies van de GMR.

Herfstvakantie

Maandag 19 oktober tot en met vrijdag 23 oktober 2020

Kerstvakantie

Maandag 21 december 2020 tot en met vrijdag 1 januari 2021 Carnavalsvakantie

Maandag 15 februari tot en met vrijdag 19 februari 2021 Pasen

Maandag 5 april 2021 Koningsdag

Dinsdag 27 april 2021 Meivakantie

Maandag 3 mei tot en met vrijdag 14 mei 2021 Bevrijdingsdag

Woensdag 5 mei 2021; valt in de meivakantie Hemelvaart

Donderdag 13 mei 2021; valt in de meivakantie Pinksteren

Maandag 24 mei 2021 Zomervakantie

Maandag 26 juli tot en met vrijdag 3 september 2021

Deze vakanties en vrije dagen kunt u ook terugvinden op de schoolkalender en op de site www.bsdedoorkijk.nl

Verlof, extra verlof buiten de schoolvakanties

Extra verlof buiten de officiële schoolvakanties wordt alleen in bijzondere gevallen toegestaan, bijvoorbeeld bij huwelijk of overlijden van naaste familie. Toestemming voor dit extra verlof moet u - ongeacht de duur - aanvragen bij de directeur. Voor verlofperiodes langer dan 10 dagen per schooljaar moet u, naast de toestemming van de directeur, ook de goedkeuring krijgen van de leerplichtambtenaar.

Deze 10 dagen zijn in géén geval bedoeld om vakanties te vervroegen of te verlengen!

Het is algemeen bekend dat de aanbiedingen van vakantiewoningen buiten de schoolvakanties goedkoper zijn; ook is het logisch dat je files vermijdt wanneer je een dag eerder afreist richting vakantieadres. Noch het onderwijzend personeel, noch de directie mag toestemming geven om op die manier de leerplichtwet te omzeilen.

Het overleggen van een werkgeversverklaring wil nog niet zeggen dat de ouders/verzorgers recht hebben op extra verlof. Een goede overweging van de directeur, na enige kritische navraag is wenselijk. De wet geeft aan dat extra vakantieverlof alleen kan worden verleend, indien het door de (tijdelijke) specifieke aard van het beroep van een van de ouders/verzorgers alleen mogelijk is om buiten de schoolvakanties met hun kind(eren) op vakantie te gaan. Wanneer ouders of verzorgers gebruik willen maken van vakantieverlof, dienen zij schriftelijk toestemming te vragen aan de directeur van de school. De schriftelijke aanvraag dient daarnaast aangevuld te worden met een werkgeversverklaring.

Daarbij dient men rekening te houden met de volgende geldende voorwaarden nl.:

▪ Minimaal 8 weken van tevoren schriftelijk aanvragen

▪ Maximaal 10 schooldagen per jaar

▪ Nooit in de eerste 2 lesweken van het nieuwe schooljaar

▪ Uit de werkgeversverklaring moet blijken dat de ouders, vanwege de specifieke aard van het beroep, alleen buiten de schoolvakanties op vakantie kunnen

▪ De directeur kan maar eenmaal per jaar vakantieverlof verlenen

▪ In de memorie van toelichting op de betreffende wetsartikelen worden 2 bedrijfstakken als voorbeeld genoemd waarop het predicaat “specifieke aard van het beroep” van toepassing kan zijn, namelijk de agrarische sector en de horeca.

Luxe verzuim

B. Artikel 11 – Gronden van vrijstelling van geregeld school bezoek Onder meer:

11. f: de jongeren vanwege de specifieke aard van het beroep van één van de in artikel 2, eerste lid, bedoelde personen (ouders/verzorgers) slechts buiten de schoolvakanties met hen op vakantie kan gaan.

11. g: de jongere door andere gewichtige omstandigheden verhinderd is de school onderscheidenlijk de instelling te bezoeken.

C. Wetsartikelen met verwijzing naar artikel 11.

Artikel 13a – vakantie

▪ Een beroep op vrijstellen wegens vakantie van de jongere, bedoeld in artikel 11, onder f, kan slechts worden gedaan indien het hoofd op verzoek van artikel 2, eerste lid, bedoelde personen verlof heeft verleend dat de jongere voor de duur van het verlof de school, onderscheidenlijk de instelling, niet bezoekt.

▪ Verlof als bedoeld in het eerste lid kan door het hoofd slechts eenmaal voor ten hoogste tien dagen per schooljaar worden verleend en kan geen betrekking hebben op de eerste twee lesweken van het schooljaar. Het verlof bedoeld in de eerste volzin kan aan partieel leerplichtigen slechts tot een evenredig deel van de genoemde aantal dagen worden verleend.

Artikel 14 – Andere gewichtige omstandigheden

▪ Een beroep op vrijstelling wegens andere gewichtige omstandigheden bedoeld in artikel 11 onder g. kan slechts worden gedaan, indien het hoofd op verzoek van de in artikel 2, eerste lid, bedoelde personen (ouders/verzorgers), indien het de leerplicht betreft, en op verzoek van de jongeren, indien het de partiële leerplicht betreft, verlof heeft verleend, dat de jongere de school tijdelijk niet bezoekt.

▪ Indien geen verlof is gevraagd, kan het hoofs alsnog verlof verlenen, indien hem twee dagen na het ontstaan van de verhindering de reden daarvan worden medegedeeld.

▪ Het hoofd kan ten aanzien van dezelfde jongere wegens de in het eerste lid bedoelde omstandigheden door ten hoogste tien dagen per schooljaar verlof als bedoeld in dat lid verlenen. Indien het verlof ten aanzien van dezelfde jongere wordt gevraagd voor meer dan tien dagen per schooljaar, besluit de ambtenaar van de woongemeente van de jongeren.

Leerplicht

Alle kinderen in Nederland van 5 tot 18 jaar moeten naar school. Dat geldt natuurlijk ook voor uw kind. Dat staat in de Leerplichtwet 1969. De gemeente heeft de taak erop toe te zien dat iedereen zich aan deze wet houdt. Er zijn een aantal zaken, waarmee u als ouders/verzorgers in het kader van de leerplicht te maken kunt krijgen. Met dit stukje willen wij u daarover informeren.

Ouders/Verzorgers

In de wet staat dat u, als ouders/verzorgers van een leerplichtig kind, ervoor moet zorgen dat uw kind naar school gaat en dat het alle lessen volgt.

Schoolleiding

In de leerplichtwet staan ook regels waaraan de schoolleiding zich moet houden. De schoolleiding is verplicht om:

▪ het in- en uitschrijven van leerlingen binnen vijf dagen melden bij Bron.

▪ De aanwezigheid van leerlingen bij te houden en een (vermoedelijk) ongeoorloofde afwezigheid binnen 3 dagen te melden bij de leerplichtambtenaar van de gemeente.

Volledige Leerplicht

Op het moment dat uw kind 4 jaar is geworden, mag het naar school. Uw kind moet volledig dagonderwijs volgen vanaf de eerste maand nadat het kind 5 jaar is geworden. De volledige leerplicht duurt 12 schooljaren. In de meeste gevallen moet uw kind dus tot het einde van het schooljaar waarin het 16 jaar wordt, volledig dagonderwijs volgen.

Bureau Leerplichtzaken

Iedereen die vragen heeft over de leerplicht, kan contact opnemen met de leerplichtambtenaar.

Het Bureau Vroegtijdig Schoolverlaten is telefonisch bereikbaar onder nummer 045-4001133.

Het werk van de leerplichtambtenaar bestaat vooral uit het geven van advies en hulp aan leerlingen, ouders en scholen bij problemen met de leerplicht.

De leerplichtambtenaar probeert in gesprekken de oorzaken voor problemen te achterhalen en zo mogelijk op te lossen. Dit gebeurt veelal in nauwe samenwerking met de school.

Als het nodig is, kan ook naar hulpverleningsinstanties worden doorverwezen. In sommige gevallen van schoolverzuim kan de ambtenaar een proces-verbaal geven aan de

ouders/verzorgers, die dan strafrechtelijk (kunnen) worden vervolgd.

Een drietal keren per jaar zullen werknemers van bureau VSV op school een “stiptheidsactie” actie houden, waar bij ze op school ouders en kinderen aanspreken die te laat zijn. Kinderen die 6 of meer keer te laat op school aanwezig zijn, worden gemeld bij de leerplicht. Zij zullen dan met ouders contact opnemen en in gesprek gaan.

In document SCHOOLGIDS BS DE DOORKIJK (pagina 54-59)