• No results found

Regelgeving en toezicht

In document Stranden in Almere (pagina 29-35)

6.1 Geboden en verboden

Met uitzondering van het Zilverstrand en het Atlantisstrand zijn honden op de stranden verboden.

Door afvalstoffencontroleurs wordt op de naleving van deze regel toegezien, waarbij de honden-kaart als uitgangspunt dient. Uit onderzoek onder de bezoekers van de stranden in 1992 kwam naar voren dat ook op de stranden waar honden verboden zijn, honden gesignaleerd worden. Op de stranden waar honden zijn toegestaan, zijn veel klachten over vervuiling (uitwerpselen), die de aanwezigheid van honden met zich meebrengt. De gemeente is van diverse zijden, o.a. door de beheerder van het Zilverstrand, benaderd met het verzoek om dit strand gedurende het seizoen te verbieden voor honden. Voor het strandseizoen van 1997 zal een beslissing genomen zijn over een hondenverbod op het Zilverstrand. Onderzocht zal worden of het uit veiligheids- en milieuhygiëni-sche overwegingen acceptabel is om het toelaten van honden op het Atlantisstrand voort te zetten.

Met ingang van het strandseizoen 1997 zal het Zilverstrand gedurende het seizoen (J april tot 1 oktober) verboden worden voor honden.

Op de binnendijkse wateren is het verboden om met jetski' s te varen. Regelmatig wordt deze regel overtreden. Op de buitendijkse wateren is het snelvaren met jetski's en snelle motorboten verboden buiten de snelvaarbaan, die speciaal voor dit doel, evenwijdig aan de Gooimeerdijk is aangelegd. Jetski's en snelle motorboten zorgen echter voor enorme overlast op het Muiderzand en Zilverstrand . Het snelvaren beperkt zich niet tot de snelvaarbaan langs de Gooimeerdijk, maar zorgt voor gevaarlijke situaties voor zwemmers en anderen die zich in het water ophouden. Het ontbreken van een voorziening om met de jetski te water te kunnen gaan, is hier ten dele debet aan.

Het beleid ten aanzien van het snelvaren zal geëvalueerd worden.

In juli 1986 is de uiterste punt van het Zilverstrand aangewezen als gebied voor naaktrecreatie.

Artikel 430a Sr. geeft aan dat het verboden is zich ongekleed te bevinden buiten een door de gemeenteraad als geschikt aangewezen plaats als deze plaats voor ongeklede recreatie niet geschikt is. Dit houdt in dat naaktrecreatie overal is toegestaan, behalve op plekken die ongeschikt zijn.

Overwegingen die bij het bepalen van het al dan niet geschikt zijn voor naaktrecreatie van een bepaalde plek kunnen meewegen zijn o.a. bezwaren van de meerderheid van de aanwezigen, lokale omstandigheden en de tijdsomstandigheden. De ongeschiktheid wordt in laatste instantie bepaald door de rechter. Op het Muiderzand is naaktrecreatie niet toegestaan en er wordt

verbaliserend opgetreden tegen naaktrecreanten. .

Hoewel naaktrecreatie in principe op de Almeerse stranden niet verboden is, mag er van uit gegaan worden dat de meerderheid van de aanwezigen op de stranden die niet aangewezen zijn voor ongeklede recreatie bezwaar zal hebben tegen het ongekleed recreëren van anderen.

Dientengevolge zijn deze plekken ongeschikt. In laatste instantie zal de rechter eventueel moeten uitmaken of de lokaties inderdaad niet geschikt zijn voor naaktrecreatie. Het topless recreëren valt niet onder naaktrecreatie, omdat dit een geaccepteerde vorm van recreatie is.

Visie op de Almeerse slranden

De verbods- en gebodsbepalingen zijn opgenomen op de provinciale borden die bij de toegangen tot de stranden staan. Daarnaast staan nog een aantal solitaire borden op de stranden, o.a. een aanwijzingsbord naaktrecreatie en hondenverbodsborden. Op een aantal plekken, met name op het Muiderzand en Zilverstrand ontbreekt de bebording (verbodsborden, honden toegestaan, naaktrecreatie toegestaan). Een stuk duidelijkheid naar de bezoeker toe, door de aanwezigheid van borden, zal volgens de politie preventief werken op overtredingen.

Er dient zorg gedragen te worden voor goede bebording (naaktrecreatie, hondenverboden) op de stranden. Waar bebording ontbreekt zal deze opnieuw geplaatst worden.

6.2 Toezicht

Op de stranden in Almere is geen permanent toezicht van de beherende instantie aanwezig. De beheerders bezoeken de stranden wel, maar voeren geen patrouilles uit. Op deze momenten kunnen eventueel ongewenste situaties door de beheerders opgemerkt worden en kunnen betreffende beheerders door de bezoekers aangesproken worden over problemen en klachten.

Vervolgens kan actie ondernomen worden. Uit het onderzoek onder strandbezoekers (1992) kwam naar voren dat veel strandbezoekers behoefte hebben aan een permanente vorm van toezicht. 1 Oranjewoud-uitvoering heeft bij de Noorderplassen goede ervaringen met het gedeeltelijk aanwezig zijn en verrichten van schoonmaak- en onderhoudswerkzaamheden tijdens de gebruikers-tijd. Op het Muiderzand en Zilverstrand wordt door de beherende instantie frequent gepatrouil-leerd. Het gebied is echter te groot en te onoverzichtelijk (bossages) om overzicht te kunnen houden op het gehele terrein. Op de gemeentelijke stranden is geen toezicht van de beherende instantie aanwezig. Het effect van toezicht blijkt zeer duidelijk in Almere-Haven: In de directe omgeving van strandpaviljoen di Lago zien het strand en de toiletvoorziening er beter onderhou-den en minder vernield uit dan het strand dat uit het zicht ligt van het strandpaviljoen, waar toiletgebouwen en afvalbakken vernield zijn. Staatsbosbeheer heeft de bevoegdheid Dm verbalise-rend op te treden bij overtredingen, de andere strandbeheerders niet.

Afvalstoffencontroleurs hebben tevens een toezichthoudende rol op de stranden. Zij zien toe op de naleving van de hondenregels en de juiste verwijdering van afval en kunnen verbaliserend optreden bij overtredingen op dit terrein (zie ook paragraaf 6.1).

Het toezicht van de politie op de stranden betreft de openbare orde en veiligheid. In geval van calamiteiten kan door de betreffende beheerder een beroep op de politie worden gedaan.

De Almeerse politie voert patrouilles uit op de stranden, met name op het Muiderzand en dag ondersteuning heeft geboden aan Staatsbosbeheer, wat zich uit in gezamenlijke patrouilles. Afhankelijk van het toekomstig beheer van het Muiderzand en Zilverstrand (zie paragraaf 2.1) zullen met de toekomstige beherende instantie afspraken gemaakt worden over samenwerking met

I Gestrand in Almere, 1993

Visie op de Almeerse stranden Weerwater. Stadswachten hebben met name een signalerende functie. Na constatering van ongewenste situaties wordt bijvoorbeeld contact opgenomen met de politie of met de betreffende strandbeheerder, c.q. de gemeente om bepaalde maatregelen te nemen. De komende jaren zal deze aanpak gecontinueerd worden. Ten gevolge van het revitaliseringsproces in Almere Haven zullen de stadswachten ook dit stadsdeel tot hun werkterrein maken. Met ingang van januari 1997 zullen de stadswachten tevens patrouilleren op het surfstrand en zwemstrand in Almere Haven.

De rol van de stadswachten in het toezicht op de stranden zal in Almere Stad gecontinu-eerd worden. In januari 1997 wordt Almere Haven tevens werkterrein van de stadswach-ten.

De politie te water is tevens actief in het gebied en controleert met name op snelvaren. Het Korps Landelijke Politie Diensten (KLPD), gevestigd in Lelystad is in bezit van enkele boten. Het IJsselmeer, de Randmeren en de IJssel tot Deventer behoren tot het primaire bewakingsgebied van dit korps. Voor de Randmeren, c.q. het gebied van de Roggebotsluis bij Kampen tot aan de Hollandse brug is een convenant afgesloten, het zogenaamde Randmerenconvenant, te vergelijken met een onderhoudscontract, waarin de surveillance over de diverse beheerseenheden is verdeeld.

Op het water vanaf de Hollandse brug, via Pampus richting Lelystad (IJmeer , Markermeer) wordt minder intensief gecontroleerd dan op de Randmeren. De capaciteit is te beperkt om te patrouille-ren op het water langs de stranden.

Sinds kort beschikt de politie over een boot om te patrouilleren op de Almeerse wateren. Met de beschikbaarheid van een boot kan opgetreden worden tegen het snelvaren op de plassen en meren.

In veel gevallen ondervinden zonnende en zwemmende strandrecreanten hinder van motorboten en jetskies die te snel varen. Met ingang van het zomerseizoen 1997 moeten hier passende

maatrege-len voor genomen worden.

Het effect van de beschikbaarheid van een boot voor de politie om het snelvaren tegen te gaan zal geëvalueerd worden.

Op zowel het Muiderzand als het Zilverstrand bevinden zich ontmoetingspiekken voor homosexue-Ie mannen. Op het Zilverstrand gaat het om de meest zuidelijk gelegen punt van het naaktrecrea-tiegedeelte. Deze plek wordt met name gebruikt op stranddagen. Op het Muiderzánd gaat het om het strand gedeelte dat het dichtst tegen het hekwerk bij Marina Muiderzand aan ligt, alsmede op parkeerterrein achter de dijk. Deze plek wordt met name buiten de gebruiksuren van het strand (op niet stranddagen en in de avonduren) gebruikt. Indien deze mannen aanstootgevend gedrag vertonen (onveilige situaties voor anderen) wordt door de politie verbaliserend opgetreden. Het is van belang dat de overlast voor de diverse gebruikersgroepen tot een minumum beperkt wordt.

Het gemeentelijk homo emancipatiebeleid (notitie 1990) heeft met name betrekking op een

anti-Visie op de Almurse slranden

discriminatiebeleid met betrekking tot homosexuelen en cultuurbeïnvloeding. In relatie tot openbare orde en veiligheid is geformuleerd dat de politie er ook is om homosexuelen te beschermen. Over het verbaliserend optreden tegen homosexuelen die specifiek aanstootgevend gedrag vertonen, wordt in het homo emancipatiebeleid geen uitspraak gedaan.

Het C.O.C. is van mening dat de gemeente Almere enigszins achter loopt met haar homo(ontmoe-tingsplaatsen)beleid. In veel Nederlandse steden zijn officieel ontmoetingsplaatsen aangewezen en is er een agent die zich fulltime met homozaken bezighoudt. In Almere is hier geen sprake van, met name omdat de problematiek niet aktueel was. Het C.O.C. onderschrijft dat homosexuelen die zich niet aan de regels houden op hun gedrag aangesproken moeten worden. Het aantasten van de openbare zedelijkheid is strafbaar.

Het C.O.C. vindt dat de gemeente op de blijkbaar aanwezige behoefte aan ontmoetingsplaatsen in zou kunnen spelen door maatregelen te nemen die een optimaal klimaat voor homosexuelen creëren (veiligheid, beschutting, voldoende begroeüng) en daarnaast zo min mogelijk overlast geven aan recreanten die het gebied bezoeken.

Indien gewenst zal door samenwerking van Staatsbosbeheer, de politie, het C.

o.

C. en de gemeente een oplossing gezocht worden voor de homo problematiek op het Muiderzand en Zilverstrand.

De gemeente moet zich uitspreken in hoeverre zij beleid ten aanzien van ontmoetingsplaat-sen voor homosexuelen wil ontwikkelen.

6.3 Almeerse reddingsbrigade

De algemene taak van de Almeerse reddingsbrigade is het beperken en bestrijden van gevaar voor mensen en dieren bij ongevallen anders dan bij brand, voor zover een dergelijke situatie zich op het water binnen het werkgebied voordoet. De brigade bezit een verenigingsstructuur. Voor wat betreft de inkomsten is de reddingsbrigade afhankelijk van de contributies van de leden, giften en gemeentelijke subsidie. Bureau juridische zaken is de zaakwaarnemer van de Almeerse reddings-brigade.

Het gebied waar de reddingsbrigade haar aktiviteiten ontplooit loopt van de Stichtse brug tot en met Marina Muiderzand. In dit vaargebied worden bootpatrouilles uitgevoerd, in de periode eind maart-eind oktober (vaarseizoen). De reddingsbrigade ontplooit haar aktiviteiten vanuit een drietal lokaties in Almere. Aan de Sluiskade staat het clubgebouw van de vereniging, met faciliteiten als een meldkamer, EHBO-ruimte, ruimte waar cursussen gegeven worden, werkplaats annex boten-en materiaalopslag, kantine boten-en kantoor. In de jachthavboten-en van Almere-Havboten-en heeft de brigade boten liggen. In geval van calamiteiten maken zij, vanuit het clubhuis, gebruik van een speciale toegang tot het jachthaventerrein. Op warme dagen zijn de posten bij het surfstrand in Almere-Haven en op het Muiderzand bemensd. Bij het surfstrand heeft de reddingsbrigade een loods staan met toilet, verblijfs-, EHBO-ruimte en communicatiefaciliteiten. Op warme dagen ligt er minstens één reddingsboot op het surf strand beschikbaar, maar er zijn vaak meerdere boten op het water.

Op het Muiderzand is de reddingsbrigade actief vanuit het gebouw gelegen naast het strandpavil-joen. Het gebouw is eigendom van de Staat, de reddingsbrigade gebruikt het gebouw om niet.

Visie op de Almeerse stranden

Op het Muiderzand en Zilverstrand en op de stranden in Almere-Haven worden door de reddingsbrigade looppatrouilles uitgevoerd met EHBO-uitrusting. Bij calamiteiten en evenementen op het water geeft de reddingsbrigade ondersteuning. De vereniging voorziet tevens in eigen (erkende) opleidingen.

De reddingsbrigade zou haar bewakingsaktiviteiten graag uit willen breiden en ook op de binnendijkse wateren actief willen zijn. De brigade zou samen willen werken met instanties als politie en brandweer om het toezicht en de veiligheid op de stranden en het water te verbeteren.

Over de hoogte van subsidie aan de reddingsbrigade en het toekomstige takenpakket zal besluitvorming moeten plaatsvinden.

Vi.rie op de Almeerse stranden

Visie op de Almeerse slranden

In document Stranden in Almere (pagina 29-35)