• No results found

Randvoorwaarden investeringen natuurinclusieve landbouw

Om de randvoorwaarden voor het investeren in maatregelen natuurinclusieve landbouw in kaart te brengen, leggen wij U straks een aantal hypothetische keuzes voor. In deze keuzes staan verschillende typen bedrijfsvoering met verschillende niveaus van omschakeling naar natuurinclusieve landbouw, maar ook met verschillen in

financieringsmogelijkheden vanuit banken en Nationaal Groenfonds, en verschillen in vergoedingen vanuit markt en overheid. De financiële randvoorwaarden zijn tot stand gekomen in nauw overleg met de betrokken partijen, die aangeven dat dit voor de toekomst reële mogelijkheden zijn. Voordat we de verschillende keuzes aan U voorleggen, beschrijven we hier eerst kort wat de verschillende eigenschappen van de keuzes zijn.

Akkerbouw

1. Reguliere bedrijfsvoering

Reguliere bedrijfsvoering hebben we gedefinieerd als akkerbouw, zonder investeringen en

maatregelen in natuurinclusieve landbouw boven de wettelijke eisen. In onderstaand plaatje hebben wij deze manier van bedrijfsvoering proberen te vangen.

2. Maatregelen natuurinclusieve landbouw aan randen bedrijf

Reguliere bedrijfsvoering maar met extra investeringen in maatregelen natuurinclusieve landbouw (bijv. bloeiende akkerranden) aan de randen (ongeveer 10-20%) van het bedrijf. In onderstaand plaatje hebben wij deze manier van bedrijfsvoering proberen te vangen.

103 Bijlagen |

3. Maatregelen natuurinclusieve landbouw op helft van bedrijf

Reguliere bedrijfsvoering op ongeveer de helft van het bedrijf, maar met extra investeringen op de andere helft in maatregelen als niet-kerende grondbewerking, winterbedekking akkers, geïntegreerde gewasbescherming, waardoor de bedrijfsvoering extensiever is geworden. In onderstaand plaatje hebben wij deze manier van bedrijfsvoering proberen te vangen.

4. Op het hele bedrijf zijn maatregelen natuurinclusieve landbouw genomen

Bij dit type bedrijfsvoering is de gehele bedrijfsvoering extensiever geworden, en zijn maatregelen genomen zoals strokenteelt, geïntegreerde gewasbescherming, FAB-randen en vogelakkers. In onderstaand plaatje hebben wij deze manier van bedrijfsvoering proberen te vangen.

Melkvee

1. Reguliere bedrijfsvoering

Reguliere bedrijfsvoering hebben we gedefinieerd als intensieve melkveehouderij, zonder

investeringen in maatregelen in natuurinclusieve landbouw boven de wettelijke eisen. In

onderstaand plaatje hebben wij deze manier van bedrijfsvoering proberen te vangen.

2. Maatregelen natuurinclusieve landbouw aan randen bedrijf

Reguliere bedrijfsvoering maar met extra investeringen in maatregelen natuurinclusieve landbouw (bijv. bloeiende akkerranden, latere maaidatum) aan de randen (ongeveer een kwart) van het bedrijf. In onderstaand plaatje hebben wij deze manier van bedrijfsvoering proberen te vangen.

3. Maatregelen natuurinclusieve landbouw op ongeveer de helft van bedrijf

Reguliere bedrijfsvoering op ongeveer de helft van het bedrijf, maar met extra investeringen op de andere helft in maatregelen natuurinclusieve landbouw, zoals niet-kerende grondbewerking, blijvend grasland, verandering mestgebruik en integraal slootbeheer, waardoor de bedrijfs- voering extensiever is geworden. In onderstaand plaatje hebben wij deze manier van

bedrijfsvoering proberen te vangen.

4. Op het hele bedrijf zijn maatregelen natuurinclusieve landbouw genomen

Bij dit type bedrijfsvoering is de gehele

bedrijfsvoering extensiever geworden, en zijn er maatregelen genomen zoals kruidenrijk grasland, aanleg plas-drassystemen of vernatting

bedrijfsvoering, en volledig gras gevoerd bedrijf. In onderstaand plaatje hebben wij deze manier van bedrijfsvoering proberen te vangen.

35. Geef hieronder aan welke van deze vier bedrijfstypen U momenteel hanteert op uw bedrijf.

Reguliere bedrijfsvoering, geen maatregelen bovenop de wettelijke vereisten Natuurinclusieve maatregelen aan randen van bedrijf

Natuurinclusieve maatregelen op helft van bedrijf Natuurinclusieve maatregelen op hele bedrijf

Voorwaarden gunstiger banklening investering en herfinanciering

Het veranderen van bedrijfsvoering kost geld. Om eventuele investeringen te financieren en kosten niet te veel te laten stijgen overwegen bepaalde banken om gunstiger lenings- voorwaarden in het leven te roepen voor bedrijven die investeren in natuurinclusieve landbouw.

105 Bijlagen |

Deze gunstiger leningen gelden zowel voor investeringen als voor herfinanciering. In onder staande keuzes is variatie te zien op de volgende vier elementen van een dergelijke lening:

• Korting op de rente: deze verschilt per type bedrijfsvoering, en varieert tussen 0,1% en 1,2%. • Looptijd van de korting: de lening zelf heeft een standaard looptijd, maar de

rentekorting geldt voor een bepaalde periode, die varieert tussen de 5 en 10 jaar. • Maximumbedrag van de lening: het maximumbedrag dat met een rentekorting kan

worden geleend, varieert tussen de 5 ton en 1,5 miljoen euro.

• Aflossingsvrije periode: om tegemoet te komen aan een eventuele daling in korte- termijn omzet tijdens het overgaan naar een nieuw type bedrijfsvoering, wordt mogelijk een aflossingsvrije periode in het leven geroepen. Deze geldt dan voor 5 jaar.

Aanvullende financiering door Nationaal Groenfonds

Nationaal Groenfonds (GRF) verstrekt normaliter financieringen met vergelijkbaar risico en rente als de huisbankier. GRF verkent de mogelijkheid om, naast deze ‘normale’ financiering, extra (achtergesteld) vermogen te verstrekken aan boeren die natuur- inclusieve maatregelen nemen. Dit achtergesteld vermogen komt boven op de bancaire financiering en verkleint de eigen inbreng van de ondernemer. Bijvoorbeeld: Zonder aanvullende financiering van GRF financiert de bank 70% en de ondernemer zelf 30%. Mét aanvullende financiering financiert GRF 20% (achtergesteld) boven op de 70% van de bank, waardoor de eigen inbreng van de ondernemer nog maar 10% van de totale investering bedraagt. De aanvullende financiering brengt uiteraard rentekosten met zich mee, waarbij het rentepercentage doorgaans hoger ligt dan de bancaire rente als het gaat om achtergestelde leningen.

Extra vergoeding GLB

De discussie omtrent de nieuwe GLB-vergoedingen is nog gaande, en de structuur en dus ook de hoogte van de verschillende vergoedingen zijn onzeker. We gaan ervan uit dat de GLB-basisvergoeding grotendeels gelijk blijft, maar dat er met de extra vergoedingen voor milieumaatregelen meer zal worden gevarieerd. De keuzes gaan daarom over de extra vergoedingen die worden uitgekeerd op basis van de mate van vergroening van uw bedrijf, waarbij een variatie van 0-250 euro per hectare volgens de betrokken beleidsmakers realistisch lijkt.

Meerprijs producten

Op dit moment bestaan er voor verschillende producten met een milieukeurmerk al meerprijzen. Toekomstige meerprijzen zijn onzeker, maar op grond van de huidige situatie lijkt het reëel om uit te gaan van een meerprijs in de orde van 10-40% ten opzichte van producten uit de reguliere bedrijfsvoering.