• No results found

Radiologendagen 2009 Een terugblik

Fotografie: Hildo Lamb

Toegegeven, het heeft iets fatalistisch, een beach party organiseren medio september in de Lage Landen. Nochtans was de gevoelstem- peratuur tijdens de donderdagavond van de Radiologendagen bij Strand-Zuid draagbaar, en naarmate de avond vorderde schoof de cohort van deelnemers verder in elkaar, wat de inti- miteit en vreugde verder verhoogde.

De radiologen streken voor de jaarlijkse dagen op 17 en 18 september als zodanig neer in de RAI te Amsterdam. ‘Compacte spelen’ moesten het worden, met parallelsessies, die daadwerkelijk parallel gelo- kaliseerd waren, een centrale positie voor posters en exposanten en (toch) voldoende ruimte voor voldoen- de intercollegiale interacties. Blijkens de geluiden in de wandelgang bestond er overwegend tevredenheid over deze faciliteiten van de RAI.

Het wetenschappelijke programma was in direct overleg met de secties van de NVvR, vertegenwoor- digd in het wetenschappelijk comité, tot stand geko- men. Door voldoende zaalcapaciteit waren alle secties, de nucleaire geneeskunde alsook de emeriti in staat (gesteld) een refresher course te organise- ren, alsook een inleidende ‘key-note lecture’ te ver- zorgen tijdens de wetenschappelijke parallelsessies, over actuele onderwerpen gerelateerd aan de betreffende secties. Nieuw was de parallelsessie over topreferente radiologie in Nederland, waarin alle academische centra hun speerpunten van research onder de aandacht konden brengen. De plenaire sessie van donderdag was gericht op de praktijk, waarbij onder meer Krijn van Lienden U

K I J K o o k o p w w w . r a d i o l o g e n . n l

MEMOdiversen

RAD

42

uit het AMC aandacht vroeg voor een nieuw, kwali- teitsbewakend, fenomeen binnen de (interventie)- radiologie: het RADPASS (RADiological PAtient Safety System), en Paul Lohle uit Tilburg met verve de waarde van vertebroplastieken verdedigde, afge- zet tegen recente literatuur met een meer behouden- de uitkomst.

Het wetenschappelijke programma van donderdag werd afgesloten met een luchtige interactieve case- sessie, op basis van ingezonden materiaal vanuit de diverse radiologische opleidingsklinieken. Het was de verdienste van Rutger van der Meer uit het LUMC om in tien minuten tijd het gehoor een heldere samenvatting van zijn ‘finest hour’ te geven: zijn proefschrift ‘Myocardial steatosis and left ventricular function in tyupe 2 diabetes mellitus assessed with MRI and spectroscopy’ was goed en door een des- kundkge jury onder leiding van professor Matthijs Oudkerk als beste uitverkoren voor de prestigieuze Philipsprijs.

Een in- en aangepaste LV werd benut om een thema over radiologische expertisecentra tegen het licht te houden. De discussie en de nodige scepsis die door de voordrachten over ‘E-radiologie’ en de ‘markt- plaatswerking’ van de radiologie werden opgeroe- pen, doen vermoeden dat hierover het laatste woord nog niet is gesproken.

Ook niet uitgesproken raakt men in den lande over de grote verdiensten die Robin Smithuis heeft bete- kend en nog zal betekenen met zijn hoogst educatie- ve website ‘The Radiology Assistant’. Reden waarom hij met grote instemming van eenieder uit handen van de voorzitter van de NVvR, professor Han Laméris, de erelegpenning mocht ontvangen. De vrijdag werd reeds vroeg ingeleid met de plenaire bespreking van een drietal belangrijke richtlijnen: appendicitis, het AAA en inflammatoire darmziekten. Hierna was het in de tweede plenaire sessie de beurt aan Ben Tiggelaar, die als gedragswetenschap- pelijke vreemde eend in de bijt de opdracht had aanvaard om dokters iets bij te brengen over management, strategiebepaling en veranderingen in een organisatie. Geen dagelijkse kost voor radio- logen die gewend zijn zwart-wit te denken en als zodanig al massaal moeite hadden het brein adequaat te beïnvloeden in een eenvoudig kleuren- spel. De bevlogen wijze waarop Tiggelaar dynamisch en in hoog tempo handvatten bood voor de organi- satie van een afdeling was in elk geval goed voor de nodige zelfreflectie bij eenieder die hier direct of indirect mee te maken heeft.

Rutger van der Meer

Ben Tiggelaar

Han Laméris

Na opnieuw een afwisseling van refresher courses en wetenschappelijke sessies met keynote lectures werden de Radiologendagen 2009 formeel afgeslo- ten met een plenaire ‘prijzensessie’. Gehoord heb- bende de zes voordrachten behorende bij de genomineerde abstracts voor de Radiologendagen- prijs werd door het stemgerechtigd publiek bepaald dat R. Wittenberg met een voordracht over ‘CAD pro- totype on the detection of pulmonary embolism’ deze prijs in ontvangst mocht nemen. In deze zelfde sessie werd ook nog de Lourens Penning Prijs voor de beste wetenschappelijke neuroradiologische bijdrage uit- gereikt aan Jeroen Hendrikse uit het UMCU. Ten slotte mooie memorabele minuten voor zes fellows op het gebied van interventie-, kinder- en neuroradio- logie, die uit handen van de sectievertegenwoordi- gers hun diploma’s mochten ontvangen.

Wij kijken met plezier terug op de Radiologendagen 2009, gevoed door diverse leerzame, inspirerende en gemoedelijke momenten. Veel dank zijn we verschul- digd aan Congress Company, in het bijzonder Tamara Horsten als spin in het web met immer aanwezig overzicht, de leden van het wetenschappelijk comité en de diverse sponsors, met name de hoofdsponsors Philips, Siemens en Sectra.

De 15e Radiologendagen zullen worden gehouden in Veldhoven, op 16 en 17 september 2010. Wij hopen dat ook deze lustrumeditie zich mag verheugen in veel belangstelling en een groot aantal deelnemers.

I

Het Organisatiecomité Radiologendagen 2009

Henk-Jan van der Woude, voorzitter Bert-Jan de Bondt

Saskia Kolkman Digna Kool Jan Albert Vos

MEMOdiversen

RAD

K I J K o o k o p w w w . r a d i o l o g e n . n l

44