• No results found

Raad van Bestuur

In document Bestuursverslag Timon 2019 (pagina 22-0)

5. Governance

5.1 Raad van Bestuur

Timon kende in 2019 een eenhoofdige Raad van Bestuur in de persoon van mevrouw drs. J.J.A. Olij-Haak, met als nevenfuncties: lid Raad van Toezicht ZOA (onbezoldigd), lid Raad van Toezicht Ikazia (bezoldigd) en bestuurder Stichting Molenwijk (onbezoldigd). De bezoldiging van de Raad van Bestuur wordt in de gedeponeerde Jaarrekening gepubliceerd.

Bestuursmodel

De Raad van Bestuur vormt samen met de Directeur Bedrijfsvoering de Directie. Daarnaast geeft Raad van Bestuur leiding aan de gebiedsmanagers, de manager Kenniscentrum, de manager Marketing en Communicatie, Fondsenwerving en Relatiebeheer, alsmede aan de afdeling Kwaliteit.

Per september is de vacature voor bestuurssecretaris ingevuld. De directeur Bedrijfsvoering geeft leiding aan de managers van de afdelingen Control en Informatie, Financiële- en huuradministratie, Cliëntregistratie en Zorgcontractering, Proces- en Informatie Management, Faciliteiten en HR.

22

Bij het bestuur, het toezicht en de verantwoording wordt aangesloten bij de Zorgbrede Governance code die medio 2017 is vastgesteld. Zo is er een Klokkenluidersregeling beschikbaar en vindbaar in het kwaliteitssysteem Kompas voor alle medewerkers. Ten aanzien van de samenwerking met de medezeggenschapsorganen heeft de Raad van Bestuur regelmatig overleg met deze organen en is ook de Raad van Toezicht één keer per jaar aanwezig bij een overleg van de

medezeggenschaps-23 organen. In 2019 zijn de Klokkenluidersregeling en het Reglement van de Raad van Bestuur

geëvalueerd. Het reglement van de Raad van Bestuur is op onderdelen aangepast en ter goedkeuring vastgesteld door de Raad van Toezicht in de vergadering van de Raad van Toezicht op 23 april 2019.

5.4 Raad van Toezicht

De Raad van Toezicht (hierna: RvT) bestond op 31 december 2019 uit zes leden. De RvT werkt met drie commissies: Remuneratiecommissie, Auditcommissie Financiën en de commissie Kwaliteit en Veiligheid.

De RvT heeft in 2019 vijf keer (regulier) vergaderd volgens een vooraf opgestelde planning. De RvT behandelt en toetst jaarlijks, volgens de vastgestelde Planning en Control cyclus, de volgende onderwerpen: 6. Rapportage Managementreview 7. Management Letter

Het reglement Raad van Bestuur is geëvalueerd. De Raad van Toezicht heeft op 23 april 2019 het geactualiseerde reglement Raad van Bestuur goedgekeurd. Ook is de Klokkenluidersregeling geëvalueerd.

Daarnaast heeft besluitvorming plaatsgevonden over de uitbreiding van de Raad van Bestuur van een lid naar twee leden alsmede over de wijziging van de organisatiestructuur. De RvT is periodiek geïnformeerd over de stand van zaken met betrekking tot incidenten en meldingen bij de Inspectie.

Twee keer heeft voorafgaand aan de vergadering van de RvT een informatief gesprek

plaatsgevonden met managers uit de organisatie. In september 2019 heeft de RvT gesproken met de manager HR en in december 2019 met de gebiedsmanager Zuid Holland Zuid. Dit zijn waardevolle ontmoetingen.

.

Auditcommissie Financiën

De Auditcommissie Financiën heeft vier keer vergaderd met de Raad van Bestuur en Directeur Bedrijfsvoering. Onderwerpen waren o.a. de financiële (kwartaal)rapportages, Jaarrekening, Bestuursverslag, Begroting, Accountantsverslag, Managementletter, liquiditeit en het reglement.

Bij de bespreking van de jaarstukken was ook accountant Mazars aanwezig.

Commissie Kwaliteit en Veiligheid

De commissie Kwaliteit en Veiligheid heeft in 2019 twee keer vergaderd. Besproken onderwerpen waren de Management Review, calamiteiten en incidenten, externe audit, interne audit, IZEP- rapportage (IZEP staat voor: Instrument voor Zelfevaluatie van de Patiëntveiligheidscultuur),.

Remuneratiecommissie

Het beoordelingsgesprek over 2019 met de voorzitter Raad van Bestuur en de leden van de remuneratiecommissie, zijnde de voorzitter en vice voorzitter RvT, is gevoerd. Er is veel waardering voor de wijze waarop de Bestuurder haar taak in en voor Timon inhoud geeft.

Vergoedingen Raad van Toezicht

De leden van de RvT hebben in 2019 een vergoeding ontvangen voor hun werkzaamheden. Het gaat om een vergoeding van €2.000 bruto per jaar en de voorzitter €3.000 bruto per jaar. Dit besluit is

24 bekrachtigd in een vergadering van de RvT. Daarnaast mogen de leden de gemaakte (reis)kosten declareren.

Zelfevaluatie Raad van Toezicht

In het najaar van 2019 heeft een Zelfevaluatie plaatsgevonden, onder (bege)leiding van een extern adviseur.

Contact met medezeggenschapsorganen

Conform het reglement heeft in 2019 (een afvaardiging van) de RvT een vergadering bijgewoond van de Pleegouderraad, Ondernemingsraad, Cliëntenraad en de Raad van Deelnemers.

Werkbezoek

De RvT heeft, samen met de Raad van Deelnemers, op 5 oktober 2019 een werkbezoek gebracht aan het PerspectiefHuis in Vlaardingen en aan de Wmo locatie voor begeleid wonen voor jonge moeders in Rotterdam, wijk Schiebroek.

Samenstelling Raad van Toezicht

De samenstelling van de Raad van Toezicht in 2019 was als volgt:

1. Dhr. K.J. Noorman – voorzitter RvT, voorzitter remuneratiecommissie

 Geboortedatum: 02-09-1960

 Beroep : Organisatieadviseur

 Nevenfuncties: lid van de Raad van Toezicht VGPO de Oosthoek en lid van de Raad van Toezicht Zorggroep Noord-West Veluwe.

 Aftredend per 01-01-2021.

2. Mevr. dr. C. A. Voorham – vicevoorzitter RvT, lid remuneratiecommissie en voorzitter commissie Kwaliteit en Veiligheid

 Geboortedatum: 02-09-1946

 Beroep: Officier van het Leger des Heils (voormalig directeur Stichting Leger des Heils Welzijns- en Gezondheidszorg)

 Nevenfuncties: voorzitter van de Raad van Toezicht van Stichting Dorcas, lid van de Maatschappelijke Raad Gevangenenzorg Nederland, lid van de Ledenraad Nederlands Bijbelgenootschap, bestuurslid van Schuldenlab NL.

 Aftredend per 01-01-2020 als vice-voorzitter en aftredend als lid per 27-03-2021.

3. Mevr. mr. M.A.J. Oosterwijk-Keulers – lid commissie Kwaliteit en Veiligheid

 Geboortedatum: 9 april 1964

 Beroep: senior consultant BMC/Public Spirit

 Nevenfuncties: lid van de commissie Bijzondere Diensten Gereformeerde Kerk De Ark Amerongen, lid van de Raad van Commissarissen van Vincio Wonen in Hoensbroek

 Aftredend per 01-01-2022.

4. Dhr. drs. C. Hendriks – lid auditcommissie

 Geboortedatum: 25-06-1958

 Beroep: interim predikant Protestantse Kerk Nederland

 Nevenfuncties: Lid Raad van Toezicht Wereldkinderen, Lid Raad van Toezicht Zorggroep ENA, penningmeester Evangelisch Werkverband, lid commissie Fonds Kerk & Wereld binnen de PKN

 Aftredend per 01-01-2022.

25 5. Dhr. drs. C. Rupke RC - lid auditcommissie

 Geboortedatum: 13-05-1968

 Beroep: Manager Bedrijfsvoering en Concerncontroller bij RIBW Groep Overijssel

 Nevenfuncties: Lid RvC Wildlands, docent HBO Drechtsteden

 Aftredend per 01-01-2023.

6. Dhr. ing. H. Akkerman

 Geboortedatum: 21-09-1957

 Beroep: geen

 Nevenfuncties: Voorzitter Stichting Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs PasVorm Gorinchem e.o.

 Aftredend per 01-01-2023.

5.5 Medezeggenschap

In april 2019 werden verkiezingen gehouden voor een nieuwe Ondernemingsraad (OR). Vanwege de toename van het aantal werknemers bij Timon, werd het aantal zetels uitgebreid van 9 naar 11. Er waren meer kandidaten dan zetels, dus viel er wat te kiezen in de vier gevormde kiesgroepen.

Aanvankelijk konden alle zetels worden bezet, maar enkele gekozen kandidaten trokken zich terug.

De combinatie van OR-werk met hun functie bleek toch een belemmering. Uiteindelijk ging de nieuwe OR aan de slag met 10 bezette zetels vanaf 13 mei.

Tijdens een tweedaagse training in juni 2019 besprak de OR hoe ze aan de slag wil gaan in de komende drie jaar: “Als OR willen we kwaliteit leveren door weloverwogen en doortastend samen te werken op de scheidslijn van - en als schakel tussen - medewerkers en organisatie.”

De bestuurder was uitgenodigd voor een kennismaking en een verkenning van de samenwerking. Zo werd er gesproken over “strategisch partner” zijn en “kwaliteit en transparantie”. Er werd ook gekozen voor het werken met commissies, die overleggen met verschillende managers, ter voorbereiding van de Overlegvergadering.

De OR heeft in 2019 vier instemmingsaanvragen behandeld:

- Verzuimbeleid - Opleidingsbeleid - Regeling MDFT

- Overstap naar nieuwe arbodienst: ArboNed een initiatiefvoorstel ingediend:

- Parkeerkosten

en adviesaanvragen behandeld:

- SKJ en verantwoorde werktoedeling - Beleid traineeship Timon

- Voorstel uitbreiding directie met operationeel directeur in de organisatie - Voortgang aanbesteding Utrecht en voorgenomen oprichting juridische entiteit - Overdracht Pleegzorg activiteiten Groningen en Drenthe aan Leger des Heils

In 2019 heeft de Ondernemingsraad 13 keer vergaderd. Daarnaast heeft de OR 6 keer vergaderd met de Raad van Bestuur (“Overlegvergadering”). Regelmatig hadden OR-leden als commissie overleg met managers (HR en Financiën) en werden gasten uitgenodigd (Zelforganisatie, Kenniscentrum en Spoor030) bij de OR vergadering. Naast de instemmings- en adviesaanvragen stonden ook andere onderwerpen op de agenda van de OR zoals: Jaarplan 2019 Timon, Begroting 2019, aanbestedingen, strategische werving en selectie, te lage productiviteit, zij-instromers en werkplezier en werkdruk.

26 De OR is betrokken geweest bij de voorbereiding van het Medewerkers Tevredenheid Onderzoek dat in het voorjaar van 2019 werd gehouden. Vanwege de verkiezingen werd veel gecommuniceerd met de achterban, o.a. via OR-Nieuwsbrieven, berichten op intranet en via de e-mail. Vanwege de nieuwe AVG-wetgeving op het gebied van privacy, was er overleg met Afdeling Kwaliteit over de juiste toepassing rond de OR-verkiezingen.

Contacten met de achterban zijn belangrijk voor de OR. Er waren veel vragen en opmerkingen via de e-mail, vooral over HR-zaken en ook was de OR aanwezig met een aparte informatietafel tijdens de Medewerkersdag van Timon op 3 oktober.

In april is een afvaardiging van de Raad van Toezicht aanwezig geweest bij een Overlegvergadering met de Raad van Bestuur. Veel informatie werd uitgewisseld over waar RvT en OR mee bezig zijn.

5.6 Cliëntenraad

De cliëntenraad (CR) van Timon bestond in 2019 (over het gehele jaar bezien) uit zeven leden. Drie leden zijn cliënt en vier leden zijn zogeheten cliëntvertegenwoordigers. Gedurende het jaar moesten twee cliëntvertegenwoordigers wegens persoonlijke omstandigheden het werk voor de cliëntenraad beëindigen, de werving van nieuwe leden is gestart.

De leden van de CR hebben de regio’s onderling verdeeld en elke regio heeft daarmee een

aanspreekpunt binnen de CR. In 2019 zijn huisvergaderingen van cliënten in verschillende regio’s van Timon bijgewoond. Bij zo’n bezoek worden thema’s van de betreffende locaties opgehaald, die vervolgens worden besproken op de CR vergadering. Andersom geldt dat ook; thema’s uit de CR vergadering worden meegenomen naar de huisvergaderingen. Op deze manier verbinden we de stem van de cliënt met de meer beleidsmatige rol van de CR.

De CR heeft in 2019 vier keer vergaderd in aanwezigheid van de Raad van Bestuur. Belangrijke onderwerpen die aan de orde kwamen:

• Begroting

• Jaarrekening en Bestuursverslag

• Meerjarenbeleidsplan

• Management Review

• Financiële kwartaalrapportages

• Rapportages interne en externe audit

• Rapportage cliënttevredenheidsonderzoek

• Rapportage cliëntvertrouwenspersoon

• Inspectieonderzoeken

• Zorgvernieuwing

• Promotie CR en werving nieuwe leden

• Zorgconceptbeschrijving en cliëntparticipatie

• Huishoudelijk regelement CR

Verder heeft de Raad van Bestuur elk kwartaal de CR bijgepraat over verschillende ontwikkelingen binnen Timon door middel van de bestuursrapportages; hierin staan de zorginhoudelijke

ontwikkelingen beschreven, maar ook financiële ontwikkelingen. Ook kreeg de CR regelmatig een rapportage van de incidenten die hebben plaatsgevonden en de stand van zaken aangaande de meldingen die bij de Inspectie worden gedaan.

Omdat het ledenaantal van de CR nog wat wisselt door het jaar heen, is de CR een werving gestart voor nieuwe leden. Dit heeft geresulteerd in twee nieuwe cliëntenraadsleden per januari 2020 (één cliëntvertegenwoordiger en één cliëntlid). Cliëntleden wordt de mogelijkheid geboden om voor een termijn van één jaar mee te doen. Op die manier hoopt de CR het gewenste aantal van drie

27 cliëntleden en drie cliëntvertegenwoordigers te bereiken, dan wel te behouden. In 2019 is er een promotiefilmpje gemaakt, de CR is erg blij met het resultaat.

In 2019 is verder invulling gegeven aan cliëntparticipatie en dit zal in 2020 nog verder worden ingevuld. De CR is tevreden over de wijze waarop ze wordt betrokken bij de organisatie en wordt geïnformeerd door de Raad van Bestuur. De CR kan op een constructieve manier haar bijdrage leveren en daarmee naar tevredenheid de belangen van de cliënten van Timon behartigen.

Twee leden van de Raad van Toezicht hebben een vergadering van de CR bijgewoond, om zich te informeren over de wijze waarop Timon de cliëntbelangen behartigt.

5.7 Pleegouderraad

De Pleegouderraad (POR) van Timon bestond begin 2019 uit vijf leden en aan het eind van 2019 uit vier leden. De POR heeft in 2019 vier keer vergaderd in aanwezigheid van de Raad van Bestuur;

Belangrijke onderwerpen die aan de orde kwamen:

 Jaarrekening en Bestuursverslag 2018

 Kwartaalraportages Q3-2018 t/m Q2-2019

 Begroting 2019

 Jaarplan 2019

 Meerjarenbeleidsplan 2019-2021

Verder heeft de Raad van Bestuur elk kwartaal de POR bijgepraat over verschillende ontwikkelingen binnen Timon door middel van de Bestuursrapportage. Het gaat dan zowel om de zorginhoudelijke als financiële ontwikkelingen.

Ook over de volgende onderwerpen is de POR geïnformeerd:

 Resultaten van de interne audit

 Het plan van aanpak ‘Van visie tot hulp’: dit is een vertaling van de pedagogische visie van Timon. Timon heeft in 2019 de zorgconceptbeschrijving voor het procesaandachtsgebied (PAG) Pleegzorg voltooid; en

 Het Procesplan Aanpassing Leeftijdsgrens pleegzorg (tot 21 jaar)

 Ontwikkeling Pleegouderportaal

 Afbouw pleegzorgregio’s Groningen en Drenthe

 Nieuwe mogelijkheden jeugd- en pleegzorg in Utrecht

Conform het reglement is een afvaardiging van de Raad van Toezicht eenmaal aanwezig geweest bij een vergadering van de POR, wat wederzijds erg gewaardeerd is. Door het jaar heen is meerdere keren een medewerker aangeschoven in de vergadering om iets te vertellen over zijn of haar werkzaamheden binnen Timon.

Een onderwerp van gesprek was de samenwerkingspilot met De Hoop ggz om kinderen met psychiatrische problematiek een plek in een pleeggezin te kunnen bieden. Deze pilot is in 2019 afgerond.

In 2019 is het zorgconcept Pleegzorg herijkt, dat wil zeggen: opnieuw doordacht, beschreven en ontwikkeld. De POR heeft middels interviews daar een bijdrage aan kunnen leveren.

De POR heeft aandacht voor de screening van pleeggezinnen/-ouders en adviseert over de

deskundigheid en tevredenheid van de pleegzorgwerkers. Daarnaast is ook de duur van de koppeling van de pleegzorgwerker aan de pleegouders onderwerp van gesprek geweest.

28 Minimaal één POR-lid vertegenwoordigt de POR van Timon bij de vergaderingen van het landelijke overleg Pleegouderraden (LOPOR).

De POR streeft naar het beter zichtbaar maken van de activiteiten en de rol van de POR onder de achterban en pleegouders in het bijzonder.

In 2019 heeft Timon meerdere mogelijkheden gecreëerd om samen te werken met andere

pleegzorgorganisaties. Hieruit zijn zowel gezamenlijke kennismakingsavonden als cursusavonden voor deskundigheidsbevordering voortgekomen. Het is ook aanleiding geweest om een verkennend onderzoek te starten met de pleegouderraden van deze pleegzorgorganisaties om uit te vinden wat de pleegouderraden gezamenlijk kunnen betekenen. In 2020 zal dat een vervolg krijgen.

Al met al is de POR tevreden met hetgeen in 2019 is besproken en bereikt; de POR stelt de wijze van samenwerking en informatieverstrekking door en met de Raad van Bestuur op prijs.

29 6. Bedrijfsvoering

6.1 Hoofdlijnen financieel beleid

6.1.1 Jaarplan, begroting en verantwoording

Ieder jaar wordt in het voorjaar door de Raad van Bestuur en directie de kaderbrief opgesteld. Hierin staan de speerpunten en accenten voor het komende jaar alsmede de uitgangspunten en kaders voor het financiële beleid.

Op basis daarvan en in lijn met het meerjarenbeleidsplan wordt het jaarplan opgesteld. Als afgeleide daarvan stellen managers in samenspraak met controllers hun begroting op. In de begroting wordt een overzicht gegeven per kostenplaats van de te verwachten uitgaven en opbrengsten, gesplitst in een exploitatie- en investeringsdeel.

6.1.2 Planning en Control cyclus

De interne bewaking en beheersing vinden plaats binnen de bij Timon geldende Planning en Control cyclus (P&C). De kern van de P&C cyclus is: het mogelijk maken dat het management in een vroeg stadium (bij)sturingsmaatregelen kan nemen. Daarbij gaat het om drie soorten informatie: sturings-informatie, interne- en externe verantwoordingsinformatie. Op maandbasis worden per regio de belangrijkste KPI’s gemeten, geanalyseerd en besproken. Dat betreft zowel kwalitatieve KPI’s die iets zeggen over processen en cliëntbediening als financiële KPI’s.Deze bespreking vindt plaats op regio overleggen door de managers met de directie en de controller.

De missie, visie en het meerjarenplan zijn de basis voor de jaarplannen. Door middel van periodieke rapportages (maandrapportages, kwartaalrapportages en jaarrekening), vindt monitoring van de realisatie plaats en een beoordeling in welke mate plannen zijn gerealiseerd. Dit is de basis voor de integrale verslaggeving door het bestuur en voor de verantwoording aan stakeholders.

Ontwikkelingen P&C cyclus/procesmodel

In 2019 is een hernieuwde P&C visie vastgesteld en zijn de voorbereidingen gestart voor de implementatie van een rolling forecast model in de periodieke rapportage cyclus. Dit bevordert een proactieve sturing en continue focus op toekomstige risico’s zodat beheersingsmaatregelen sneller geïmplementeerd kunnen worden.

6.1.3 Informatievoorziening/cliëntregistratie-applicatie

Om de informatie sneller en eenduidiger te realiseren en minder afhankelijk te laten zijn van individuele informatievragen is er gewerkt met een zogeheten BI-tool. Daar worden rapportages in gemaakt die medewerkers en managers nodig hebben om hun werk goed te kunnen uitvoeren. In 2020 wordt dit project afgerond en geborgd in de staande organisatie.

6.2 Risicomanagement

In de jaarlijkse begroting wordt een risicoanalyse opgesteld. Deze wordt besproken met de Raad van Bestuur, in het beleidsoverleg, met de managers en met de Raad van Toezicht; dit zowel voor strategische als tactische risico’s. In de maandrapportages worden deze risico’s geactualiseerd en mogelijk nieuwe risico’s in kaart gebracht. Tevens evalueren we de beheersingsmaatregelen en stellen die zo nodig bij.

Ondernemen zonder risico’s is niet mogelijk. De Raad van Bestuur is bereid risico’s te nemen bij de realisatie van de missie en de doelstellingen van de organisatie. Periodiek worden de risico’s geïnventariseerd en de effectiviteit van de beheersmaatregelen gemonitord.

30 6.3 Maatschappelijk verantwoord ondernemen

6.3.1 SROI

Voor Timon zit maatschappelijke betrokkenheid in de genen. Timon richt zich actief op de participatie van groepen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat doet Timon zelf, maar ze zoekt daarbij ook samenwerking met een aantal leveranciers en (keten)partners. Zo biedt Timon al sinds jaar en dag vele stageplaatsen, niet alleen in de hulpverlening, maar ook bij de ondersteunende diensten. Het biedt aankomende professionals de gelegenheid met de praktijk kennis te maken en de geleerde vaardigheden in de praktijk te brengen. Daarnaast zijn in meerdere procedures kandidaten

aangetrokken vanuit een uitkeringssituatie. Tevens bieden we een aantal plaatsen aan medewerkers met een beperking / een achterstand op de arbeidsmarkt. Een aantal van hen wordt gecoacht door een externe organisatie.

Bij verbouwingen en regulier onderhoud wordt indien mogelijk samenwerking gezocht met een (bouw)bedrijf dat werknemers heeft met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Vanouds zijn vrijwilligers als 'goede buren', supportgezin of maatje betrokken bij de jongeren die van Timon hulp ontvangen. Timon investeert in de ondersteuning en ontwikkeling van vrijwilligers in de vorm van het aanstellen van vrijwilligerscoaches en het bieden van cursussen.

6.3.2 Economische meerwaarde

Timon heeft haar zorgprogramma’s zo ingericht dat zorg dichtbij school, werk en eigen netwerk georganiseerd wordt, waarbij Timon begeleidt tot zelfredzaamheid. Vrijwilligers en pleeggezinnen vormen een vervangend of aanvullend sociaal netwerk en blijven waar mogelijk verbonden met de jongere, ook nadat de hulpverlening is beëindigd. Hierdoor wordt de duur van de zorg verkort en uitval en terugval zoveel als mogelijk voorkomen. Op de langere termijn bespaart dit kosten.

6.3.3 Sponsoring

Timon sponsort geen andere maatschappelijke organisaties. Timon wordt door diverse organisaties ondersteund (zie paragraaf 6.5. Relatiebeheer). Timon ontvangt bijdragen van diverse kerken en vraagt fondsen aan voor specifieke projecten. Ook worden er fondsen gevraagd voor bijzondere situaties van individuele cliënten.

6.4 Faciliteiten

Het jaar 2019 is een mooi, maar uitdagend jaar geweest voor de afdeling Facilitair. Met de groei van Timon, was het voor de afdeling noodzakelijk om de dienstverlening verder te optimaliseren en professionaliseren. Van ad hoc opdrachten zijn we gegroeid naar een meer gestructureerde planning.

Dit binnen de context van diverse wisselingen in de bezetting binnen de afdeling. We sluiten het jaar af met een tevreden team dat terugkijkt op mooie resultaten. Langs de lijn van het jaarplan 2019 hieronder een toelichting op thema’s als veiligheid, processen en projecten.

Veiligheid

Veilig wonen en werken blijft een actueel thema binnen de jeugdzorg en daarmee Timon. In 2019 is het controleren van de meest belangrijke veiligheidsitems op locatieniveau gehandhaafd en zijn ook de jaarlijkse ontruimingsoefeningen en BHV-opleidingen waar nodig gecontinueerd. Tevens zijn er stappen gezet in het, conform wetgeving (bouwbesluit), toetsen van de zorglocaties op het gebied van brandmeldinstallaties (BMI). Hierbij is de zelfredzaamheid van onze cliënten (en eventuele kinderen) relevant om te bepalen welke voorzieningen en eventuele doormeldingen naar alarmcentrales

Veilig wonen en werken blijft een actueel thema binnen de jeugdzorg en daarmee Timon. In 2019 is het controleren van de meest belangrijke veiligheidsitems op locatieniveau gehandhaafd en zijn ook de jaarlijkse ontruimingsoefeningen en BHV-opleidingen waar nodig gecontinueerd. Tevens zijn er stappen gezet in het, conform wetgeving (bouwbesluit), toetsen van de zorglocaties op het gebied van brandmeldinstallaties (BMI). Hierbij is de zelfredzaamheid van onze cliënten (en eventuele kinderen) relevant om te bepalen welke voorzieningen en eventuele doormeldingen naar alarmcentrales

In document Bestuursverslag Timon 2019 (pagina 22-0)