• No results found

Quotes uit de enquête

3. Situatieschets

10.4. Quotes uit de enquête

Mijn huidige prioriteit ligt er niet (meer), maar ik vind het wel goed dat er goede begeleiding is, met name voor predikanten die op eenpersoonsposten zitten.

PKN

In tijden van crisis heb ik wel eens begeleiding gehad. Dat was wel nuttig. Ik zou het prettig vinden als er vanuit de landelijke kerk aandacht was voor de predikanten in het veld, maar op structurele begeleiding zit ik niet te wachten.

PKN

Ik zie momenteel voor mijzelf geen enkele noodzaak [voor coaching]. Ik werk gestructureerd en weet waar ik mee bezig ben.

PKN

Geen interesse in coaching die door mensen wordt gegeven die zelf nooit predikant zijn geweest PKN

Bijdrage aan functioneren

Ik heb sinds 1985 bijna jaarlijks een aantal sessies met een supervisor of coach. Vooral ingaand op vragen rond omgaan met kritiek en attitudeaspecten in de omgang met pastoranten, samenwerking met werkgroepen en kerkenraad, etc. Dit heeft mij altijd zeer geholpen, ik ben er zelfs van overtuigd, dat ik het zonder dit soort begeleiding niet gered had. Je blijft werken aan persoonlijke groei en je beroepsidentiteit. Dominees lopen per definitie het risico, dat ze solistisch werken en dus onvoldoende reflecteren en dus vastlopen.

GKv

[Coaching] heeft me erg geholpen om het zicht om mezelf te vergroten en meer te weten wat ik wil en waarom ik handel zoals ik handel. Het heeft me ook bewust gemaakt van de mijn roeping, ik weet beter waar ik 'ja' tegen zeg en dan is eenvoudiger om 'nee' te zeggen. Het heeft mij geholpen me meer als leider te ontwikkelen, en in mijn werk meer dingen te gaan doen waar ik 'voor geboren ben'.

PKN

Ik ben er [coaching] nog mee bezig, maar het helpt mij te zoeken en te hervinden wat de kern van mijn bediening is. Ik zoek naar een invulling die dichter bij mijn gaven ligt.

PKN

Dat [coaching] heeft mij enorm geholpen. Je hebt een ander nodig om tot het juiste inzicht in jezelf te komen en je net die tools te geven, waardoor je effectief met jezelf aan de slag kunt

149

Nou, daar heb ik niet zoveel zin in om toe te lichten. Dan ben ik uren bezig. Ik volsta met zeggen dat ik zowel geestelijke begeleiding als coaching heb gehad gedurende verschillende fasen van mijn (beroeps)leven over alle thema's die denkbaar zijn persoonlijk en in het werk. Dat heeft me heel veel opgeleverd; meestal heb ik er zelf om gevraagd, ik vind dat dat bij het werk hoort dat je zelf zorgt dat je emotionele huishouding op orde is. Van Henri Nouwen leerde ik dat niemand pastoraat/geestelijke begeleiding kan geven als hij die zelf niet ook geregeld ontvangt

PKN

Ik heb [door coaching] meer inzicht gekregen in mijn reactiepatronen, in mijn gaven en beperkingen, in de ambities die ik heb en in de afhankelijkheid van God en mijn naasten

GKv

Coaching was behulpzaam bij formuleren en afbakenen van doelen en afgrenzen werkzaamheden. Bevorderend voor reflectie op eigen rol in relatie tot verwachtingen.

NGK

Het ambt en professionaliteit is in de praktijk heel nauw met elkaar te maken, maar op bepaalde momenten moet een predikant leren de grenzen te stellen. B.v. om 'nee' te zeggen als niet realistische vraag, of verwachtingen zijn. Leren om met je 'eigen schuldgevoelens' dat je niet voldoende tijd, aandacht en liefde aan de mensen te geven. Ik heb in de loop van de jaren geleerd dat Gods genade groter is dan wat je denkt!

PKN

Groeien doe je altijd aan een ander, in de ontmoeting: derhalve essentieel. PKN

[Door coaching] Meer afstand genomen, ingezet op bewuste bekwaamheid en geleerd mezelf makkelijker te vergeven.

PKN

Het ging om een kort traject rondom een concreet probleem in mijn gemeente. Coaching hielp om de dingen helder op een rijtje te krijgen, vooral qua zicht op eigen functioneren als leider, omgaan met kritiek. PKN

Goede reflectie, dwingt je bepaalde zaken eens goed op een rij te zetten, goede feedback, bewuster en soms ook anders dingen aanpakken.

CGK

[Waarom hebt u de begeleiding nog niet die u wel zou willen hebben] Bestaat niet in onze denominatie - niet in intensieve vorm in ieder geval.

150 [Hoe heeft coaching bijgedragen aan uw functioneren?] taken: meer gavengericht denken grenzen: meer

loslaten, niet te verantwoordelijk voelen kritiek: blijft moeilijk, ander reactiepatroon proberen ontspanning: zonder schuldgevoel ontspannen, concrete plannen maken en plannen

NGK

Verwachting, kritiek, teleurstelling, motivatie - beter inzicht in eigen functioneren en persoonlijkheid, geholpen met realistischer kijk op eigen kunnen en niet-kunnen, meer geïntegreerde verwachting van jezelf GKv

[Waarom heeft u de begeleiding niet die u wel zou willen hebben?] Is niet aanwezig UvB

Alle thema's circuleren rond hetzelfde punt: wat is mijn visie op mijn predikantschap? Hoe beschikbaar zou ik moeten zijn? Waar moet het in een pastoraal gesprek om gaan? Welke kritiek moet ik me aantrekken, welke niet? Coaching heeft mij geholpen om inzicht te krijgen: ik ben me nu bewust van opvattingen die onder de oppervlakte meespelen wanneer ik werk of nadenk over mijn werk. Dat helpt me om er 'vrijer' in te staan. Het is prettig als iemand van buiten je helpt kijken naar je werk.

PKN

Reflecteren op de betreffende thema's m.n. hoe om te gaan met collegialiteit, kritisch kijken naar eigen functioneren, spiegel voorgehouden krijgen e.d.

PKN

Coaching geeft een verfrissende kijk en helpt je losser en beter in je vel te zitten. PKN

151