• No results found

Beste,

Voor mijn scriptie van de Master Marketing ga ik onderzoek doen naar de drijfveren van co-creatie. Daarvoor heb ik een vragenlijst opgesteld. Uw deelname is geheel vrijblijvend en de gegevens zullen vertrouwelijk en anoniem worden behandeld. Het invullen van de vragenlijst zal ongeveer 10 minuten van uw tijd in beslag nemen. U zou mij erg helpen als u deze in wilt vullen.

Co-creatie is de samenwerking van consumenten en bedrijven om samen tot een nieuw product of een verbetering van een product te komen. Een bekend voorbeeld is de co-creatie campagne van Lays ‘Maak de Smaak’. In 2010 konden consumenten bij deze campagne een smaak insturen voor nieuwe chips. Dit is co-creatie omdat Lays haar consumenten betrok bij een nieuwe smaak voor de chips. Een ander voorbeeld van co-creatie is het ontwerp van de nieuwe winkel inrichting van IKEA. Naar aanleiding van de nieuwe catalogus, mochten consumenten een Pinterest-board creëren waarop zij hun droomkamer presenteerden. De droomkamer van de winnares werd daarna in Ikea Amsterdam tot leven gebracht.

Ik ga onderzoeken op welke manier een bedrijf ervoor kan zorgen dat consumenten sneller mee gaan werken aan co-creatie. Mijn onderzoek focust zich specifiek op de voedingsmiddelenindustrie. Dit gaat dus zowel om eten als drinken.

De resultaten van mijn onderzoek zijn nuttig voor zowel de wetenschap als de maatschappij. De resultaten dragen bij aan de wetenschap omdat de relaties die centraal staan in dit onderzoek, nog niet eerder onderzocht zijn in de voedingsmiddelenindustrie. Daarnaast draagt dit onderzoek bij aan de maatschappij omdat bedrijven met deze uitkomst weten wat voor consumenten belangrijk is om te gaan co-creëren. Bedrijven kunnen zich hierop aanpassen.

Als u benieuwd bent naar de uitkomsten van dit onderzoek, kunt u mij mailen op het volgende emailadres: willemijn.bader@student.ru.nl. Alvast bedankt voor het invullen!

Met vriendelijke groeten, Willemijn Bader

Onderstaande vragen gaan over uw betrokkenheid met eten en drinken. Geef aan op een schaal van 1 (helemaal niet mee eens) tot 5 (helemaal wel mee eens) in hoeverre u het eens bent met de volgende stellingen. Wanneer het niet van toepassing is op u, kunt u dit ook aanklikken.

1. Praten over eten/drinken is iets wat ik graag doe 2. Gedurende de dag denk ik niet veel aan eten/drinken

3. Vergeleken met andere beslissingen op de dag, is de beslissing wat ik ga eten/drinken niet belangrijk

4. Ik wil graag nieuwe soorten eten/drinken uit proberen

5. Ik ben loyaal naar merken in de voedingsmiddelen industrie (dat wil zeggen: u gebruikt bijna altijd hetzelfde merk voor een bepaald soort eten/drinken)

Ik vind het belangrijk dat eten/drinken…

6. Lekker ruikt 7. Lekker smaakt

8. Er aantrekkelijk uit ziet 9. Goed voelt

Onderstaande vragen gaan over het gebruiksgemak van het internet en over uw vaardigheden van ICT. Met het internet worden de sites bedoelt die u bezoekt wanneer u surft op het internet. Geef aan op een

69

schaal van 1 (helemaal niet mee eens) tot 5 (helemaal wel mee eens) in hoeverre u het eens bent met de volgende stellingen. Wanneer het niet van toepassing is op u, kunt u dit ook aanklikken.

10. Over het algemeen vind ik het internet makkelijk te gebruiken

11. Over het algemeen lukt het mij om het internet te laten doen wat ik wil dat het doet 12. Het is voor mij niet belangrijk dat een site gebruiksvriendelijk is

13. Het is voor mij niet gemakkelijk om bekwaam te worden in het gebruik van het internet. Onderstaande vragen gaan over elektronische mond tot mondreclame (dat wil zeggen: positieve of negatieve uitspraken op het internet over een bedrijf/product (denk aan het kopen van producten, boeken van vakanties). Geef aan op een schaal van 1 (helemaal niet mee eens) tot 5 (helemaal wel mee eens) in hoeverre u het eens bent met de volgende stellingen. Wanneer het niet van toepassing is op u, kunt u dit ook aanklikken.

14. Wanneer ik een recensie lees, vind ik het niet belangrijk dat de argumenten nauwkeurig zijn 15. Wanneer ik een recensie lees, vind ik het belangrijk dat de recensie sterke argumenten heeft 16. Wanneer ik een recensie lees, vind ik het belangrijk dat de inhoud klopt

17. Over het algemeen vind ik recensies nuttig wanneer ik iets wil kopen/gaan doen 18. Over het algemeen geven recensies mij informatie waarnaar ik opzoek ben 19. Over het algemeen zijn recensies relevant voor mij

Onderstaande vragen gaan over het waarschijnlijke gedrag wat u zou vertonen wanneer u online zou gaan co-creëren (dus ideeën aan een bedrijf geven voor de verbetering van een huidig product of het opperen van een nieuw product).

Stelt u zich voor dat u gaat co-creëren bij een bedrijf dat zich bevindt in de voedingsmiddelenindustrie. Het gaat hierbij dus om etenswaren of drinken. Je hebt in deze situatie dus een idee voor een

verbetering van een bestaand product/ een idee voor nieuw product.

Geef aan op een schaal van 1(helemaal niet mee eens) tot 5 (helemaal wel mee eens) in hoeverre u het in deze situatie eens zou zijn met de volgende stellingen. Wanneer het niet van toepassing is op u, kunt u dit ook aanklikken.

20. Ik zou andere mensen informatie vragen (op het co-creatie platform of in mijn eigen persoonlijke kring) over het product wanneer ik ga co-creëren.

21. Ik zou het bedrijf informatie geven over mijn voorstellen voor een beter/nieuw product 22. Ik zou alle vragen beantwoorden die het bedrijf via het platform aan mij zou vragen 23. Ik zou aardig zijn tegen de persoon die eventueel virtueel aanwezig is tijdens het online co-

creëren.

24. Als ik een goed idee heb voor een verbetering van een product, of een helemaal nieuw product, zou ik dit aan het desbetreffende bedrijf laten weten.

25. Ik zou anderen bepaalde producten of bedrijven aanraden

26. Wanneer mensen een vraag hebben over een bepaald product in de voedselindustrie dan zou ik ze graag willen helpen als ik daar de mogelijkheden voor had.

27. Wanneer het product/dienst dat ik hebt bedacht door middel van co-creatie niet is geworden zoals ik had verwacht, zou ik bereid zijn om het te accepteren

Onderstaande vragen gaan over een ‘online community’. Een online community is een groep mensen die allen verbonden zijn aan een bepaald merk via het internet (Dit kan zijn via Facebook, Twitter, Instagram, een speciale website et cetera). Deze mensen willen elkaar direct/indirect helpen. Dit doen zij door middel van het delen van informatie en ideeën over het product/merk. Binnen een community kan men mensen leren kennen met dezelfde interesses, informatie uitwisselen over het desbetreffende product/merk en discussiëren over het onderwerp in kwestie.

70

28. Heeft u al eens gehoord van dit soort communities? a. Ja

b. Nee

29. Bent u lid van een (of meerdere) community(s) van (een) voedingsmiddelen- of drankenmerk? a. Ja

b. Nee, maar ik zou dit wel willen c. Nee, en ik zou dit ook niet willen

30. Op welk(e) platform(s) bent u lid van deze community? a. Open vraag

31. Beschouwd u zichzelf als een actieve deelnemer van de community? (U bent actief als u regelmatig deelneemt aan discussies, foto’s plaatst, vragen stelt et cetera)

a. Ja

b. Nee, maar ik zou dit wel willen c. Nee, en ik zou dit ook niet willen

Laatste vragen

32. Heeft u al wel eens aan co-creatie in de voedingsmiddelenindustrie (eten en drinken) mee gedaan?

a. Ja

b. Nee, maar ik zou dit wel willen

c. Nee, en zou daar ook geen interesse in hebben 33. Wat is uw geslacht?

a. Man b. Vrouw c. Anders

d. Wil ik niet zeggen 34. Wat is uw leeftijd?

a. Open vraag b. Wil ik niet zeggen

35. Wat is uw hoogst genoten opleiding? a. Basisschool b. Middelbare school c. MBO d. HBO e. WO Bachelor f. WO Master g. PHD h. Anders, namelijk… i. Wil ik niet zeggen

36. Heeft u naar aanleiding van deze vragenlijst nog vragen of opmerkingen die u aan mij mee wilt geven?

71

GERELATEERDE DOCUMENTEN