• No results found

Gegevens respondent Naam: Functie: Soort organisatie: Naam netwerk:

Rol en doelstelling van de organisatie in het netwerk

Wat is uw rol in de organisatie?

Wat is de rol van uw organisatie in het netwerk?

Wat is de doelstelling van uw organisatie?

Hoe past participatie in het netwerk bij de doelstelling van uw organisatie?

Hoe sterk voelt u en uw organisatie zich verbonden met het netwerk?

Raakt het netwerk de kern waar uw organisatie voor staat?

Hoe lang bestaat het netwerk?

Helemaal mee oneens

Mee

oneens Neutraal Mee eens

Helemaal mee eens

Als dit aansprakelijkheidsregiem wordt ingesteld, dan gaan wij meer letten op het belang van onze organisatie, ook als dat ten koste gaat van het netwerkbelang.

Als dit aansprakelijkheidsregiem wordt ingesteld, dan willen wij niet meer aan het netwerk deelnemen.

Als dit aansprakelijkheidsregiem wordt ingesteld, dan komt ons lidmaatschap van het netwerk minder in lijn te staan met onze organisatiedoelen.

Als dit aansprakelijkheidsregiem wordt ingesteld, dan vermindert ons gevoel van loyaliteit aan het netwerk.

Als dit aansprakelijkheidsregiem wordt ingesteld, dan zijn wij eerder geneigd om uit te kijken naar andere mogelijkheden, buiten het netwerk.

Als dit aansprakelijkheidsregiem wordt ingesteld, dan zijn wij minder bereid om nog verder in het netwerk te investeren.

Aansprakelijkheid van netwerken

Uw organisatie zit in een netwerk voor [ziekte noemen]. Voor de gezondheid en het welzijn van de patiënt is het noodzakelijk dat zorg door meerdere zorgaanbieders in samenhang wordt verleend. Veronderstel dat een patiënt gezondheidschade oploopt die niet aan één organisatie in het netwerk toe te schrijven is.

Doordat de schade niet aan één organisatie is toe te schrijven, is het onduidelijk welke zorgaanbieder in het netwerk aansprakelijk is. Stel, de overheid wil de

aansprakelijkheid van netwerken in de zorg expliciet regelen. Een mogelijke regeling is dat de patiënt de keuze heeft om elke zorgaanbieder in het netwerk aansprakelijk te stellen ongeacht wie de fout heeft gemaakt

Helemaal mee oneens

Mee

oneens Neutraal Mee eens

Helemaal mee eens

Als deze eis ten aanzien van ICT wordt gesteld, dan gaan wij meer letten op het belang van onze organisatie, ook als dat ten koste gaat van het netwerkbelang.

Als deze eis ten aanzien van ICT wordt gesteld, dan willen wij niet meer aan het netwerk deelnemen.

Als deze eis ten aanzien van ICT wordt gesteld, dan komt ons lidmaatschap van het netwerk minder in lijn te staan met onze organisatiedoelen.

Als deze eis ten aanzien van ICT wordt gesteld, dan vermindert ons gevoel van loyaliteit aan het netwerk.

Als deze eis ten aanzien van ICT wordt gesteld, dan zijn wij eerder geneigd om uit te kijken naar andere mogelijkheden, buiten het netwerk.

Als deze eis ten aanzien van ICT wordt gesteld, dan zijn wij minder bereid om nog verder in het netwerk te investeren.

Communicatie en informatie in netwerken

Communicatie tussen organisaties in een netwerk wordt steeds belangrijker en ICT speelt hier een grote rol in. Om veilig te kunnen communiceren met de

zorgaanbieders in het netwerk en te kunnen voldoen aan transparantie-eisen is een goed ICT-systeem van groot belang en zijn (gezamenlijke) investeringen nodig.

Uw organisatie zit in een netwerk voor zorg aan [ziekte noemen]. Voor de gezondheid en het welzijn van de patiënt is het noodzakelijk dat zorg door meerdere

zorgaanbieders in samenhang wordt verleend. Aan de organisaties in het netwerk wordt nu de eis gesteld om de eigen zeggenschap over ICT op te geven. Dit betekent dat ICT op ketenniveau zal worden geregeld en dat iedere organisatie naar rato dient bij te dragen aan een ICT budget hiervoor

Helemaal mee oneens

Mee

oneens Neutraal Mee eens

Helemaal mee eens

Als de kosten voor samenwerking niet meer worden vergoed, dan gaan wij meer letten op het belang van onze organisatie, ook als dat ten koste gaat van het netwerkbelang. Als de kosten voor samenwerking niet meer worden vergoed, dan willen wij niet meer aan het netwerk deelnemen.

Als de kosten voor samenwerking niet meer worden vergoed, dan komt ons lidmaatschap van het netwerk minder in lijn te staan met onze organisatiedoelen.

Als de kosten voor samenwerking niet meer worden vergoed, dan vermindert ons gevoel van loyaliteit aan het netwerk.

Als de kosten voor samenwerking niet meer worden vergoed, dan zijn wij eerder geneigd om uit te kijken naar andere mogelijkheden, buiten het netwerk.

Als de kosten voor samenwerking niet meer worden vergoed, dan zijn wij minder bereid om nog verder in het netwerk te investeren.

Financiering van samenwerking in netwerken

Samenwerking vraagt veel inspanning van zorgaanbieders. Zorgverzekeraars zien dit ook en bekostigen samenwerking. Het Ministerie van VWS en de NZa biedt door middel van een aantal beleidsregels de mogelijkheid om op diverse manieren samenwerking te bekostigen.

Uw organisatie zit in een netwerk voor zorg aan [ziekte noemen]. Voor de gezondheid en het welzijn van de patiënt is het noodzakelijk dat zorg door meerdere

zorgaanbieders in samenhang wordt verleend. Partijen zoals zorgverzekeraars, de NZa en het Ministerie van VWS zijn van mening dat samenwerking de

verantwoordelijkheid van de zorgaanbieders is en willen de kosten voor samenwerking tussen partijen in het netwerk niet langer financieren.

Helemaal mee oneens

Mee

oneens Neutraal Mee eens

Helemaal mee eens

Als de NMa haar beleid aanscherpt, dan gaan wij meer letten op het belang van onze organisatie, ook als dat ten koste gaat van het netwerkbelang.

Als de NMa haar beleid aanscherpt, dan willen wij niet meer aan het netwerk deelnemen.

Als de NMa haar beleid aanscherpt, dan komt ons lidmaatschap van het netwerk minder in lijn te staan met onze

organisatiedoelen.

Als de NMa haar beleid aanscherpt, dan vermindert ons gevoel van loyaliteit aan het netwerk.

Als de NMa haar beleid aanscherpt, dan zijn wij eerder geneigd om uit te kijken naar andere mogelijkheden, buiten het netwerk Als de NMa haar beleid aanscherpt, dan zijn wij minder bereid om nog verder in het netwerk te investeren.

Beleid van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa)

In de Nederlandse gezondheidszorg is er een spanningsveld tussen marktwerking en samenwerking. Samenwerking wordt gestimuleerd, maar de NMa toetst achteraf op de effecten voor de mededinging en is vooral kritisch over samenwerking waarbij concurrentie wordt beperkt.

Uw organisatie zit in een netwerk voor zorg [ziekte noemen]. Voor de gezondheid en het welzijn van de patiënt is het noodzakelijk dat zorg door meerdere zorgaanbieders in samenhang wordt geleverd. De NMa kondigt aan samenwerking in netwerken in de zorg kritischer te gaan volgen en zal achteraf blijven toetsen. Er zullen boetes uitgedeeld worden als er sprake is van samenwerking die de concurrentie beperkt

Relaties tussen organisaties in het netwerk

De onderstaande matrix geeft een overzicht van alle organisaties die deelnemen aan het netwerk. Graag willen we van u weten hoe de relatie die uw organisatie met alle andere organisaties in het netwerk heeft er uitziet. Er zijn vier vormen van interactie mogelijk: uitwisselen van informele informatie, formele informatie, verwijzen van cliënten en het ontvangen van verwijzingen.

Geef per organisatie aan of u regelmatig informatie uitwisselt, cliënten verwijst of verwijzingen ontvangt. Geef daarnaast aan of u buiten de keten ook samenwerkt met de organisatie.

Type relatie

Vul een “X” als er sprake is van een relatie die met enige regelmaat plaatsvindt Organisatie Informeel informatie uitwisselen Formeel informatie uitwisselen Cliënten verwijzen Verwijzing ontvangen Samen-werking buiten het netwerk

De onderstaande stellingen gaan over verschillende aspecten van netwerken. Geef aan in welke mate u het eens bent met de stelling.

Helemaal mee oneens Mee oneens Neutraal Mee eens Helemaal mee eens

Er is een document waarin de taken en verantwoordelijkheden van de organisaties in het netwerk zijn vastgelegd

De taken en verantwoordelijkheden van de organisaties in het netwerk zijn duidelijk gedefinieerd

In het netwerk wordt op basis van vastgestelde regels en procedures gewerkt.

De organisaties in het netwerken delen middelen (zoals apparatuur, gebouwen, personeel, ICT-systemen, subsidies)

Ik kan erop vertrouwen dat de organisaties in het netwerk hun woord houden

Ik kan erop vertrouwen dat de organisaties in het netwerk hun werk goed doen.

Ik kan erop vertrouwen dat de organisaties in het netwerk onze belangen niet schaden. Ik kan erop vertrouwen dat de organisaties in het netwerk in de behoefte van hun cliënten voorzien

Als iemand kritiek heeft op het netwerk dan voelen wij ons als organisatie persoonlijk aangesproken.

Wij zijn geïnteresseerd in hoe anderen over het netwerk denken

Als ik over het netwerk praat, dan heb ik het eerder over “wij” dan over “zij”.

Als iemand zich positief uitlaat over het netwerk, dan voelen wij het als een persoonlijk

compliment.

De organisaties in het netwerk zijn onzeker over elkaars beweegredenen.

GERELATEERDE DOCUMENTEN