• No results found

Beste medewerker,

Voor je ligt een enquête over de organisatiecultuur van Univé X en Univé Y. Het doel is om de huidige cultuur van beide Onderlingen in kaart te brengen en ook te kijken naar de gewenste cultuur voor de nieuwe Onderlinge. De uitkomsten van dit onderzoek worden gebruikt in het fusieproces van Univé X en Univé Y.

Het invullen van de enquête duurt ongeveer 15 minuten. Denk er wel aan de enquête zo volledig en eerlijk mogelijk in te vullen. De ingevulde gegevens zijn alleen voor mij zichtbaar en worden

vertrouwelijk behandeld. Stuur de enquête in de bijgesloten antwoordenveloppe voor woensdag 16 april terug. De uitkomsten van de enquête worden geanalyseerd en openbaar gemaakt in het fusiebulletin.

Mochten er nog vragen zijn, dan kan je deze mailen naar L.Poot@unive.nl Succes met het invullen van de enquête en alvast bedankt!

Met vriendelijke groet,

Lisette Poot

Wat is organisatiecultuur?

Organisatiecultuur is de gemeenschappelijke verzameling van normen, waarden en gedragsuitingen gedeeld door de organisatiemedewerkers.

Denk bijvoorbeeld aan:

Hoe gaan collega's met elkaar om, met andere afdelingen, met cliënten, met leidinggevenden?

Wat is belangrijk, waar draait het om?

Wat zou een buitenstaander opvallen aan mijn werk(plek)?

Welke grappen en verhalen vertellen we elkaar?

Hoe lossen we conflicten op? Of lossen we ze niet op?

Hoe is de werksfeer?

Wie heeft de meeste spreektijd tijdens overleg? Wie heeft de meeste invloed en waarom?

Welke doelen heeft mijn team, afdeling of organisatie?

Heerst er harmonie of wantrouwen? Doen we het samen of heerst er competitie?

46 Instructies bij het invullen

De enquête bestaat uit 7 groepen van 4 uitspraken die je twee keer beantwoordt.

De eerste keer geef je aan hoe jouw Onderlinge er op dit moment uitziet. De tweede keer krijg je dezelfde vragen. Maar vul nu je in hoe de nieuwe Onderlinge er volgens jou moet uit zien om succesvol te zijn.

Verdeel 100 punten over de vier uitspraken, afhankelijk van de mate waarin die uitspraak past bij De Onderlinge. Geef de meeste punten aan de uitspraak die het best bij de organisatie past en weinig of geen punten aan die uitspraak die het minst past bij de organisatie.

Let erop dat het totaal van de vier vragen uitkomt op 100 punten.

Bekijk de stellingen 'globaal': dus qua strekking en niet op afzonderlijke woorden. Volg jouw eerste impuls; vaak is dit de juiste. Deze test werkt door een snelle, globale en herkenbare typering. Ga in geen geval de vragen samen met andere collega’s beantwoorden, het gaat in deze enquête om jouw persoonlijke mening.

Invulling verschaft een beeld van de wijze waarop De Onderlinge functioneert en van de waarden waardoor ze wordt gekenmerkt. Goede of foute antwoorden bestaan niet, evenmin als een gewenste of ongewenste cultuur.

47 Inleidende vragen

Werkzaam bij Univé X / Y *

Jaren in dienst bij Univé: 0-2 / 2-5 / 5-10 / 10-20 / 20< * Afdeling/functie:

* doorhalen wat niet op jou van toepassing op

Deel 1 De situatie NU

Geef aan hoe de HUIDIGE organisatie er op dit moment uitziet.

Vraag 1 Dominante kenmerken

1. De Onderlinge heeft een zeer persoonlijk karakter. Ze heeft veel weg van een grote familie. De mensen lijken veel met elkaar gemeen te hebben.

2. De Onderlinge is zeer dynamisch en er heerst een echte ondernemingsgeest. De mensen zijn bereid om hun nek uit te steken en risico’s te nemen.

3. De Onderlinge is sterk resultaatgericht. Het werk af zien te krijgen is de grootste zorg. De mensen zijn erg competitief en gericht op het boeken van resultaat.

4. De Onderlinge is strak geleid en gestructureerd. Formele processen bepalen in het algemeen wat de mensen doen.

48 Tip bij vraag 2! Denk in eerste instantie aan jouw direct leidinggevende; die kun je het beste

beoordelen. Denk in tweede instantie aan het hogere management; hoe gedragen zij zich in het algemeen? Als je geen zicht hebt op de werkzaamheden van het hogere management, beperk je dan tot de direct leidinggevende.

Vraag 2 De leiding van De Onderlinge

1. De leiding van De Onderlinge gedraagt zich in het algemeen als mentor, faciliteert en stimuleert.

2. De leiding van De Onderlinge spreidt in het algemeen ondernemingslust ten toon, evenals vernieuwingsgezindheid en risicobereidheid.

3. De leiding van De Onderlinge geeft in het algemeen blijk van no-nonsense instelling, agressiviteit en resultaatgerichtheid.

4. De leiding van De Onderlinge geeft in het algemeen blijk van coördinerend en organiserend gedrag en maakt de indruk van een soepel draaiende efficiënte machinerie.

Totaal aantal punten 100

Vraag 3 Managementstijl ten opzichte van het personeel

1. De managementstijl van De Onderlinge wordt gekenmerkt door teamwerk, consensus en participatie.

2. De managementstijl van De Onderlinge wordt gekenmerkt door persoonlijke risicobereidheid, vernieuwing, vrijheid en het uniek-zijn.

3. De managementstijl van De Onderlinge wordt gekenmerkt door niets ontziende competitie, hoge eisen en prestatiegerichtheid.

4. De managementstijl van De Onderlinge wordt gekenmerkt door zekerheid omtrent de baan, de voorschriften, voorspelbaarheid en stabiele

verhoudingen.

50 Tip bij vraag 4! Denk bij het bindmiddel aan wat de meeste mensen belangrijk vinden; een waarde of streven dat de meerderheid deelt en waarover men het met elkaar eens is.

Vraag 4 Het bindmiddel van De Onderlinge

1. Het bindmiddel dat De Onderlinge bijeenhoudt, bestaat uit loyaliteit en onderling vertrouwen. Betrokkenheid bij de organisatie staat hoog in het vaandel geschreven.

2. Het bindmiddel dat De Onderlinge bijeenhoudt, bestaat uit betrokkenheid bij innovatie en ontwikkeling. De nadruk ligt op het streven in de bedrijfstak voorop te lopen.

3. Het bindmiddel dat De Onderlinge bijeenhoudt, bestaat uit de nadruk op prestaties en het bereiken van doelstellingen. Agressiviteit en winnen staan centraal.

4. Het bindmiddel dat De Onderlinge bijeenhoudt, bestaat uit formele regels en beleidsstukken. Instandhouding van een soepel draaiende organisatie is belangrijk.

Totaal aantal punten 100

Vraag 5 Strategische accenten

1. De Onderlinge legt de nadruk op menselijke ontwikkelingen. Een grote mate van vertrouwen, openheid en participatie zijn niet weg te denken.

2. De Onderlinge legt de nadruk op het aanboren van nieuwe bronnen en het creëren van nieuwe uitdagingen. Uitproberen van nieuwe dingen en zoeken naar kansen wordt gewaardeerd.

3. De Onderlinge legt de nadruk op wedijverend gedrag en prestaties. Het bereiken van ambitieuze doelstellingen en overwinningen in de markt spelen de hoofdrol.

4. De Onderlinge legt de nadruk op behoud van het bestaande en stabiliteit. Efficiëntie, beheersbaarheid en een soepele uitvoering spelen de hoofdrol.

51 Vraag 6 Succescriteria

1. De Onderlinge definieert succes op grond van de ontwikkeling van human resources, teamwerk, de betrokkenheid van het personeel en zorg voor de mensen.

2. De Onderlinge definieert succes als het kunnen beschikken over zo uniek mogelijke of de nieuwste producten. Ze kan worden beschouwd als innovatief en als toonaangevend wat haar producten betreft.

3. De Onderlinge definieert succes als winnen in de markt en de concurrentie de loef afsteken. Concurrerend marktleiderschap staat centraal.

4. De Onderlinge definieert succes binnen het kader van de efficiëntie. Betrouwbare levering, soepel verlopende schema’s en goedkope productie zijn van cruciaal belang.

Totaal aantal punten 100

Vraag 7 Mijn verbondenheid met de nieuwe Onderlinge

1. Ik ben trots op mijn bedrijf en mijn positie hierbinnen. Mijn werkzaamheden zijn voor mij zeer belangrijk.

2. Voor mij zijn twee dingen belangrijk aan De Onderlinge: ik werk voor een bedrijf waarmee ik mij verbonden voel én ik ben blij met de zekerheden die de werkgever mij biedt.

3. Ik voel geen verbondenheid met De Onderlinge. Ik zou bij ieder willekeurig bedrijf willen werken.

4. De zekerheden die De Onderlinge mij als werkgever biedt zijn voor mij het belangrijkst.

Totaal aantal punten 100

Dit is het einde van deel 1 van de enquête. Nu volgt de Lange Termijn Visie van de directie op de nieuwe Onderlinge en vervolgens deel 2.

Opmerkingen? Zijn er opmerkingen n.a.v. deel 1, dan kunnen deze hieronder of op de achterzijde van dit blad vermeld worden.

52 Lange Termijn Visie

Bij het uitspreken van de intentie tot fusie van Univé X en Univé Y, sprak de directie over een Lange Termijn Visie die men nastreeft.

Beide Onderlingen delen deze Lange Termijn Visie en zijn van mening dat de kans om te slagen in een turbulente markt groter is als geheel, dan als twee afzonderlijke Onderlingen die, voor wat betreft schaalgrootte, “te klein zijn als tafellaken en te groot als servet”.

Het doel is om te komen tot één Onderlinge die voldoende volume heeft om adequaat te kunnen anticiperen op de economische ontwikkelingen tussen Groningen en Assen (A28) en Groningen en Drachten (A7).

De lange termijn visie, die nodig is om op een goede manier de toekomst tegemoet te treden, bestaat uit de volgende punten:

1. Beter in kunnen spelen op de ontwikkelingen die voortvloeien uit (verdere) margeverkrapping, de tendens naar complexe advisering en het beter benutten van alle beschikbare

verkoopkanalen en de commerciële mogelijkheden van het werkgebied; 2. Blijvende duidelijke profilering in het werkgebied;

3. Uitbreiden van het dienstenpakket aan de klant, eventueel naar concepten;

4. Het hebben van voldoende invloed op het beleid van de koepel van Univé en overige leveranciers van diensten en producten aan de Onderlinge;

5. Mogelijkheid om te komen tot de inrichting van de nieuwe bestuursstructuur, aansluitend bij de eisen die door DNB hieraan wordt gesteld;

6. Professionalisering van alle bedrijfsprocessen, aansluitend bij de eisen van de WFT en de AFM; 7. Verhoging van de professionaliteit op het gebied van preventie, acceptatie en

schadebehandeling;

8. Het hebben en verkrijgen van de juiste arbeidscapaciteit;

9. Het verzorgen van de optimale werkomgeving voor de medewerkers voor nu en in de toekomst.

53 Deel 2 Gewenste situatie

Je kunt nu verder gaan met het tweede gedeelte: de gewenste situatie. Concentreer je een moment op de gewenste situatie.

Je hebt de visie gelezen die de directie heeft voor De Onderlinge. Maar wat vind jij ervan? Wat is jouw visie op de nieuwe Onderlinge, rekening houdend met deze punten.

Welke punten en aspecten zijn, volgens jou, belangrijk in de nieuwe Onderlinge. Vul met deze gedachten deel 2 van de enquête in.

Vraag 1 Dominante kenmerken

1. De Onderlinge heeft een zeer persoonlijk karakter. Ze heeft veel weg van een grote familie. De mensen lijken veel met elkaar gemeen te hebben

2. De Onderlinge is zeer dynamisch en er heerst een echte ondernemingsgeest. De mensen zijn bereid om hun nek uit te steken en risico’s te nemen

3. De Onderlinge is sterk resultaatgericht. Het werk af zien te krijgen is de grootste zorg. De mensen zijn erg competitief en gericht op het boeken van resultaat.

4. De Onderlinge is strak geleid en gestructureerd. Formele processen bepalen in het algemeen wat de mensen doen.

54 Vraag 2 De leiding van De Onderlinge

1. De leiding van De Onderlinge gedraagt zich in het algemeen als mentor, faciliteert en stimuleert.

2. De leiding van De Onderlinge spreidt in het algemeen ondernemingslust ten toon, evenals vernieuwingsgezindheid en risicobereidheid.

3. De leiding van De Onderlinge geeft in het algemeen blijk van no-nonsense instelling, agressiviteit en resultaatgerichtheid.

4. De leiding van De Onderlinge geeft in het algemeen blijk van coördinerend en organiserend gedrag en maakt de indruk van een soepel draaiende efficiënte machinerie.

Totaal aantal punten 100

Vraag 3 Managementstijl ten opzichte van het personeel

1. De managementstijl van De Onderlinge wordt gekenmerkt door teamwerk, consensus en participatie.

2. De managementstijl van De Onderlinge wordt gekenmerkt door persoonlijke risicobereidheid, vernieuwing, vrijheid en het uniek-zijn.

3. De managementstijl van De Onderlinge wordt gekenmerkt door niets ontziende competitie, hoge eisen en prestatiegerichtheid.

4. De managementstijl van De Onderlinge wordt gekenmerkt door zekerheid omtrent de baan, de voorschriften, voorspelbaarheid en stabiele

verhoudingen.

55 Vraag 4 Het bindmiddel van De Onderlinge

1. Het bindmiddel dat De Onderlinge bijeenhoudt, bestaat uit loyaliteit en onderling vertrouwen. Betrokkenheid bij de organisatie staat hoog in het vaandel geschreven.

2. Het bindmiddel dat De Onderlinge bijeenhoudt, bestaat uit betrokkenheid bij innovatie en ontwikkeling. De nadruk ligt op het streven in de bedrijfstak voorop te lopen.

3. Het bindmiddel dat De Onderlinge bijeenhoudt, bestaat uit de nadruk op prestaties en het bereiken van doelstellingen. Agressiviteit en winnen staan centraal.

4. Het bindmiddel dat De Onderlinge bijeenhoudt, bestaat uit formele regels en beleidsstukken. Instandhouding van een soepel draaiende organisatie is belangrijk.

Totaal aantal punten 100

Vraag 5 Strategische accenten

1. De Onderlinge legt de nadruk op menselijke ontwikkelingen. Een grote mate van vertrouwen, openheid en participatie zijn niet weg te denken.

2. De Onderlinge legt de nadruk op het aanboren van nieuwe bronnen en het creëren van nieuwe uitdagingen. Uitproberen van nieuwe dingen en zoeken naar kansen wordt gewaardeerd.

3. De Onderlinge legt de nadruk op wedijverend gedrag en prestaties. Het bereiken van ambitieuze doelstellingen en overwinningen in de markt spelen de hoofdrol.

4. De Onderlinge legt de nadruk op behoud van het bestaande en stabiliteit. Efficiëntie, beheersbaarheid en een soepele uitvoering spelen de hoofdrol.

56 Vraag 6 Succescriteria

1. De Onderlinge definieert succes op grond van de ontwikkeling van human resources, teamwerk, de betrokkenheid van het personeel en zorg voor de mensen.

2. De Onderlinge definieert succes als het kunnen beschikken over zo uniek mogelijke of de nieuwste producten. Ze kan worden beschouwd als innovatief en als toonaangevend wat haar producten betreft.

3. De Onderlinge definieert succes als winnen in de markt en de concurrentie de loef afsteken. Concurrerend marktleiderschap staat centraal.

4. De Onderlinge definieert succes binnen het kader van de efficiëntie. Betrouwbare levering, soepel verlopende schema’s en goedkope productie zijn van cruciaal belang.

Totaal aantal punten 100

Vraag 7 Mijn verbondenheid met de nieuwe Onderlinge

1. Ik wil graag doorgroeien binnen De Onderlinge en ben daarom van plan opleidingen, cursussen e.d. te gaan volgen.

2. Ik wil graag doorgroeien binnen De Onderlinge, maar vind het niet nodig om daar tijd, geld o.i.d. in te investeren.

3. Mijn functie past goed bij mij en ik wil deze behouden. Daardoor kijk ik niet naar doorgroeimogelijkheden en opleidingen.

4. Ik kijk naar nieuw stappen in mijn carrière, maar niet binnen de Onderlinge.

Totaal aantal punten 100

Dit is het einde van de enquête. Stuur deze retour in de bijgesloten enveloppe, ter waarborging van de anonimiteit.

Zijn er nog opmerking op deel 2 of in het algemeen over de enquête, dan kunnen deze hieronder of op de achterzijde van dit blad vermeld worden.

57

Appendix 2: the interview questions

GERELATEERDE DOCUMENTEN