• No results found

To see or not to see, that is the question

Jaap Kroese – Gemeente Almere

41

Het ontwerpteam van het “Kerkplein” komt bijeen. De landschapsarchitect, de projectmanager, de be-heerder openbare ruimte en de veiligheidsmanager hebben er zin in. Dit wordt het mooiste plein van Nederland! De landschapsarchitect rolt zijn kaart uit, waarop in prachtige kleuren, bomen, waterpartijen en gezellige bankjes zijn ingetekend. Ik, als cameratoezicht verantwoordelijke, leg mijn goed doordachte cameraplan naast dat van hem. Het is een ontwerp, waarbij ik het gevoel heb dat dit plan tot in detail is uitgewerkt en ik hiermee alles zal kunnen “zien”.

De landschapsarchitect schrikt. Hij roept: “Dit kan niet! Je gaat mijn prachtige plein toch niet volzetten met al die lelijke cameramasten?” De veiligheidsmanager neemt het voor me op. “Je wilt toch niet bewe-ren dat je niet ziet dat dit nodig is? Ga jij maar eens kijken wat er gebeurt op een zaterdagnacht! Als wij het plein niet in de gaten houden, kun je er op rekenen dat jouw gezellige bankjes en mooie bomen schade zullen oplopen en dat het een grote bende wordt, met de nodige geweldsincidenten.”

De oplossing voor bovenbeschreven conflict - de functionele camera’s zijn een storende factor voor de schoonheid van het landschappelijke beeld en van invloed op beheer en onderhoud – is integratie. Hiervoor is nodig dat de verschil-lende partijen moeten samenwerken in de ont-werpfase van een inrichtingsplan.

Wat wordt werkelijk gezien

In cameraland leven verschillende stromingen.

Er is een stroming die denkt dat, door camera’s prominent en nog opvallender te maken, het veiligheidsgevoel van passanten wordt ver-hoogd. Anderen zeggen, dat de gemiddelde gebruiker van de openbare ruimte de camera’s amper opmerkt en dat er nauwelijks verhoging

of verlaging van hun veiligheidsgevoel plaats-vindt. Ik toets dat regelmatig door bezoekers aan onze cameratoezichtcentrale te vragen of zij onderweg daarheen, vanaf het station, camera’s hebben zien hangen en hoeveel dat er zijn. Het antwoord is meestal: een paar, terwijl zij er tenminste 20 tot 30 zijn gepasseerd. Een aantal van deze camera’s hangen aan gevels en de rest staan op solomasten in de openbare ruimte op strategische plekken.

Ik ben van mening, dat integratie van camera’s met andere objecten of gebouwen weinig of geen invloed heeft op het veiligheidsgevoel van de passant.

Integreren is niet nieuw

Het integreren van verschillende functies in de openbare ruimte wordt al jaar en dag toegepast.

De eerste eenvoudige integratie is de toepassing van een straatnaambord en/of een verkeersbord aan een lichtmast. De volgende mogelijkheden werden later toegepast: lichtmasten met ANWB bewegwijzeringborden en soms ook verkeers-lichten. Voordeel hiervan is vermindering van obstakels, dat de verkeersveiligheid ten goede komt. Er zijn ook andere combinaties van technieken die worden toegepast: zoals schijn-werpers, zend/ontvang installaties voor de bus, weerstations en zelfs bloembakjes. Er is van alles mogelijk: ook voor de camera is ruimte.

Een bekend verschijnsel is een straatnaambord aan een gevel. Ook openbare verlichtingsarma-turen, verkeersborden en reclameborden krijgen vaak een plek aan de gevel van een gebouw.

Net als bij de mast is hier ruimte voor de came-ra.

Integratie en veiligheidsgevoel

Het gevolg van integratie is, dat de camera’s nog minder ‘zichtbaar’ worden geplaatst, maar zoals ik al heb aangegeven, heeft dit geen in-vloed op het veiligheidsgevoel van de passant, daar hem of haar de al dan niet geïntegreerde camera eerder ook niet opviel.

43

Het ontwerpteam van het “Kerkplein” komt weer bijeen. Ik heb de benodigde camera’s ingepast in de ontwerptekening van de land-schapsarchitect. Hierbij heb ik ze geplaatst aan gevels en lichtmasten. Een paar camera’s kon ik niet direct een plaats geven.

Samen met de landschapsarchitect, de project-manager, de beheerder openbare ruimte en de veiligheidsmanager bekijk ik de mogelijkheden om bepaalde lichtmasten te kunnen verplaatsen, zodat ik de benodigde camera toch kan plaat-sen met het gewenste zicht op bijvoorbeeld een zijstraat. Door het als gezamenlijk probleem te benaderen, zijn we bereid om elk voor zich iets aan te passen, zonder grote afbreuk te doen aan het ontwerp.

De beheerder wordt enthousiast, want dit bete-kent dat het uiteindelijk resultaat hem scheelt in onderhoud en beheer (mogelijk minder schade aan masten en minder masten te schilderen in het onderhoudsprogramma). De projectmana-ger die dit plan straks aanbiedt aan de gevoel en een geïntegreerd ontwerp waarbij aan ieders verlangen is tegemoet gekomen. Nu kan ik afspraken gaan maken met de verschillende beheerders/eigenaren van de objecten waaraan ik de camera’s wil hangen. Meestal is dat de afdeling Openbare Verlichting en de Vastgoed-eigenaar van de betreffende gebouwen en/of de architect van een nieuw gebouw.

Er zijn extra voorzieningen nodig aan de licht-mast en/of gebouw en die moeten zo snel mo-gelijk bekend zijn om ze mee te nemen in de werktekeningen van betreffend object.

Conclusie

Functionaliteit en schoonheid hoeven niet tegenover elkaar te staan. Wanneer de belang-hebbenden in een goede voorbereiding bereid zijn hun belangen op elkaar af te stemmen is het voor camera installatie ontwerpers mogelijk een dekkend cameraplan te maken. Of de came-ra’s gezien worden of niet, doet er eigenlijk niet toe. Dat is in wezen niet leidend voor het team dat voor een publiek gevoel van veiligheid zorgt in onze openbare ruimte. Misschien zien de mensen wel de schoonheid van een fraai ontworpen combinatie van een (licht)mast en camera…

7. Camera’s en