• No results found

Protocol informatieverstrekking aan de ouder die niet de dagelijkse zorg uitoefent of

Artikel 1:

Na de scheiding van ouders kent de school de normale omgang met de ouder die de dagelijkse zorg uitoefent en daarnaast de informatieplicht aan de ouder die niet het dagelijks gezag uitoefent of die niet met het ouderlijk gezag is belast. Bij geregistreerd partnerschap geldt dezelfde omgang.

Artikel 2:

Het kenmerk van de informatieplicht aan de ouder, die niet het dagelijks gezag uitoefent of die niet met het ouderlijk gezag is belast, is dat deze tot stand komt op verzoek.

Artikel 3:

Informatie vanuit de school:

 De schoolgids.

 De schoolkalender.

 Het infobrief.

 Informatie over het kind.

 Rapport

 Rapportgesprekken.

 Gesprekken bij specifieke problemen.

 Advisering voortgezet onderwijs.

Deze informatie kan op verzoek verstrekt worden aan de ouder die niet de dagelijkse zorg uitoefent of die niet belast is met het ouderlijk gezag. De betreffende ouder kan op aanvrage over de schriftelijke informatie beschikken. Met de school wordt dan een afspraak gemaakt op welke manier deze schriftelijke informatie versterkt wordt. De school kan de hiervoor te maken kosten in rekening brengen.

Voor mondelinge informatie kan de betreffende ouder een afspraak maken met de school.

Artikel 4:

Wanneer het belang van het kind zich tegen deze informatieverschaffing verzet, zal naar het oordeel van de schoolleiding deze informatie niet worden versterkt. De school kan zich echter niet op eigen gezag (of het gezag van de verzorgende ouder) beroepen op het belang van het kind en om die reden de informatie onthouden. De school kan alleen de informatie weigeren, wanneer blijkt uit rapporten van bijvoorbeeld psychologen of artsen dat informatievoorziening door de school het belang van het kind zou schaden. Het gaat dan om zwaarwegende omstandigheden. De ouder die zich benadeeld voelt

Sociaal Veiligheidsplan Stichting De Waarden januari 2016

door de weigering kan een klacht indienen bij de klachtencommissie van de school of zich wenden tot de rechter.

Artikel 5:

Om welke informatie/contacten gaat het niet?

 Informatie die ook niet aan de met het gezag belaste ouder zou worden verschaft.

 Algemene ouderavonden.

De informatie die op deze bijeenkomsten gegeven wordt is gericht op zaken die van belang zijn voor de ouder die de dagelijkse zorg voor het kind uitoefent.

 Vieringen, sport- en speldagen, ouderparticipatie (leesouders e.d.), ouderraad en schoolraad.

De deelname en bijbehorende informatie is in principe voorbehouden aan de ouder die het dagelijks gezag uitoefent.

 Op zaken genoemd in artikel 5 kan de directeur anders beslissen als dit niet leidt tot problemen.

Info informatieplicht ouders

Inleiding

Alle ouders hebben in principe recht op informatie over hun kind van de school. Dit geldt ook voor ouders die gescheiden zijn. Soms is er maar één ouder van het kind belast met het ouderlijk gezag en de andere ouder dus niet. De ouder die is belast met het ouderlijk gezag, heeft de verplichting om de andere ouder (niet belast met het ouderlijk gezag) op de hoogte te houden van gewichtige aangelegenheden die het kind betreffen (art. 1:377b BW). Het is dus de bedoeling dat de ouder die niet met het gezag is belast, de informatie krijgt van de andere ouder. Gegevens over schoolresultaten zouden dus ook via de met het gezag belaste ouder verstrekt moeten worden. Als echter in de communicatie tussen ouders storingen ontstaan, kan dat voor de school problemen opleveren. ‘

Scholen hebben ook een informatieplicht aan ouders. Het is echter zo, dat in sommige gevallen de informatieplicht van scholen aan ouders beperkt is (art. 1:377c BW). In zeldzame gevallen hoeven scholen zelfs helemaal geen informatie aan ouders te verschaffen.

Sociaal Veiligheidsplan Stichting De Waarden januari 2016 Schema

Hieronder staat een schema waarin de soorten verbintenissen tussen ouders zijn omschreven.

Voor wie Alle informatie Beperkte informatie

A; Ouders die met elkaar zijn X getrouwd; voor vader en moeder geldt:

B; Ouders die zijn gescheiden; X

Voor vader en moeder geldt: N.B. geen informatie geven die mogelijk gebruikt kan worden om voordeel ten koste van de andere ouder te behalen

C; Ouders die hun partnerschap X hebben laten registreren

D; Ouders die niet met elkaar zijn X getrouwd, maar via goedkeuring van de rechtbank het

ingeschreven in gezag register; X art. 1:377c BW

voor vader geldt:

G; In geval van samenwonen, X vader heeft kind erkend en

inschrijving in gezag register;

voor vader en moeder geldt:

H; Stel heeft samengewoond, nu X

uit elkaar, kind is erkend, N.B. geen informatie geven die ingeschreven in gezag register; mogelijk gebruikt kan worden om voor vader en moeder geldt: voordeel ten koste van de andere

ouder te behalen I; Stel heeft samengewoond, nu

uit elkaar, kind is erkend, maar X art. 1:377c BW

niet ingeschreven in het

gezag register; voor vader geldt:

Sociaal Veiligheidsplan Stichting De Waarden januari 2016 J; Ouders beide uit de ouderlijke

macht gezet, kind is onder X art. 1:377c BW

voogdij geplaatst; voor vader en moeder geldt:

K; Voogd X

L; Biologische vader, die zijn kind niet heeft erkend

M; Grootouders die de verzorging van het kind op zich nemen omdat de ouders spoorloos zijn

N.B.

L; Voor de biologische vader, die zijn kind niet heeft erkend, geldt dus: helemaal geen informatie M; Voor grootouders, die de verzorging van de kinderen op zich nemen, omdat de ouders spoorloos zijn geldt: in principe geen informatie.

Relevant wetsartikel

Indien er sprake is van een ouder die niet met het gezag is belast maar die wel informatie wil, geldt artikel 1:377c van het Burgerlijk Wetboek. Dit artikel is van belang bij de toetsing of er wel of geen informatie moet worden verstrekt. In het artikel staat het volgende:

Lid 1. De niet met gezag belaste ouder wordt desgevraagd door derden die beroepshalve beschikken over informatie inzake belangrijke feiten en omstandigheden die de persoon van het kind of diens verzorging en opvoeding betreffen, daarvan op de hoogte gesteld, tenzij die derde de informatie niet op gelijke wijze zou verschaffen aan degene die met het gezag over het kind is belast dan wel bij wie het kind zijn gewone verblijfplaats heeft, of het belang van het kind zich tegen het verschaffen van informatie verzet.

Lid 2. Indien de informatie is geweigerd, kan de rechter op verzoek van de in het eerste lid van dit artikel bedoelde ouder bepalen dat de informatie op de door hem aan te geven wijze moet worden verstrekt.

Voorbeeld beleid aangaande informatieverstrekking aan gescheiden ouders

Er zijn kinderen bij ons op school, waarvan de ouders niet bij elkaar leven. Wij vinden het belangrijk om beide ouders goed te informeren over de ontwikkeling van hun kind of kinderen. Voorwaarde is natuurlijk wel dat beide ouders zelf hun verschillende adressen kenbaar maken aan de directeur.

Aan beide ouders wordt dan de volgende informatie verstrekt: de schoolgids, het rapport en de uitnodiging voor de ouderavonden. Deze informatie en rapport wordt in tweevoud aan het kind meegegeven. Als één van de ouders dit anders wil, kan hij of zij contact opnemen met de directeur.

Sociaal Veiligheidsplan Stichting De Waarden januari 2016

Hierbij wordt aangetekend, dat voor een ouderavond beide ouders worden uitgenodigd voor een gezamenlijk gesprek. Alleen in bijzondere gevallen kan hiervan worden afgeweken. Het originele rapport wordt altijd aan het kind verstrekt en het kind krijgt twee kopieën mee als ouders niet meer op één adres wonen.

Alle overige informatie wordt aan het kind in enkelvoud meegegeven. Op verzoek wordt de overige informatie ook aan de ouder verstrekt waar het kind op dat moment niet woont.

Een verzoek om gegevens over het kind te verstrekken aan derden wordt altijd aan beide ouders gedaan.

Sociaal Veiligheidsplan Stichting De Waarden januari 2016

7.11 Protocol vermoeden van huiselijk geweld, mishandeling, verwaarlozing en