• No results found

Protocol COVID 19 ........................................................... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd

1. Grote risico’s

1.3 Gezondheid

1.3.5 Protocol COVID 19 ........................................................... Fout! Bladwijzer niet gedefinieerd

In dit protocol wordt ingegaan op een aantal praktische aspecten rondom veiligheid en hygiëne waar rekening mee gehouden wordt bij het opengaan van de dagopvang en BSO vanaf 11 mei 2020. Dit protocol zal bijgesteld worden aan de hand van de maatregelen die de overheid communiceert Algemeen:

- In de kinderopvang (dagopvang) is 1,5 meter afstand houden gegeven de aard van het werk niet (altijd) mogelijk. Tussen de kinderen onderling hoeft geen 1,5 meter afstand gehouden te worden.

- Tussen pedagogisch medewerkers en kinderen hoeft ook geen afstand gehouden te worden.

- Tussen pedagogisch medewerkers onderling en tussen pedagogisch medewerkers en ouders moet altijd 1,5 meter afstand bewaard worden. Hoe wij dit doen, wordt vertelt onder de kopjes ‘halen en brengen’ en ‘verzorging op de groep’.

Bij gezondheidsklachten:

- Bij koorts en/of benauwdheid van het kind (vanaf 38 graden) of andere leden van het gezin, blijft het kind thuis. Wanneer er 24 uur geen klachten meer zijn bij iedereen in het gezin, mag het kind weer naar de kinderopvang.

- Als iemand in het huis getest is voor COVID-19 en positief getest is, moeten kinderen thuisblijven en wachten tot die persoon 24 uur klachten vrij is, en dan 10 extra dagen thuis blijven.

- Al deze punten genoemd ten aanzien van klachten, gelden ook voor onze pedagogisch medewerkers en managers.

Hygienemaatregelen:

- Iedereen wast zijn/haar handen conform de richtlijnen. Deze zijn aanwezig in de verschoningsruimtes, volwassentoilet en keukens.

- BSO kinderen wassen bij binnenkomst extra de handen - Geen handen schudden

- Hoesten en niezen in de elleboog - Niet aan het gezicht zitten

- In iedere groep zijn zeep en papieren handdoekjes aanwezig

- Er bestaan al regels m.b.t. het schoonmaken van speelgoed en materiaal dat veel gebruikt wordt door de kinderen. Er zal in deze periode nog eens extra daarbovenop schoongemaakt worden. Hierin worden plekken die vaak aangeraakt worden meegenomen.

Halen en brengen:

- Kinderen mogen gebracht worden door één volwassene, dus zonder extra volwassene en kinderen.

- Haal en brengtijden worden verspreid tussen 7.30 en 9.00 uur en 17.00 en 18.30 uur. Ouders zijn verdeeld in tijdssloten van kwartieren.

- De kinderen worden ontvangen in het halletje en daar in de middag ook weer naar toegebracht om het aantal volwassenen in het pand te beperken. In het halletje staan maximaal 2 ouders.

- We willen jullie als ouders/verzorgers vragen, wanneer er voor het pand gewacht moet worden, de 1,5 meter in acht te nemen. In het portiek zijn markeringspunten geplaatst.

- Overdracht bij het halen en brengen is kort. Wanneer een uitgebreide overdracht nodig is, neemt de pedagogisch medewerker telefonisch contact op.

- Als een ouders/verzorgers uit een oranje of rood gebied terugkomt worden zij voor 10 dagen door iemand anders dan de ouders/verzorgers opgehaald.

Veiligheid en gezondheidsbeleid 2021 28

Halen op school:

- De Gertrudis heeft plekken aangewezen op het schoolplein waar kinderen moeten wachten.

Deze plekken nemen wij over. Het kan dus zijn dat kinderen langer moeten wachten, omdat wij rond moeten lopen om iedereen op te halen. Het is fijn als jullie de kinderen hierop voorbereiden en dit aangeven bij de leerkrachten.

Verzorging op de groep kinderdagverblijf:

- Tussen kinderen en volwassenen is het niet nodig 1,5 meter afstand in acht te nemen.

- Tijdens verschoonmomenten is per keer één pedagogisch medewerker in de verzorgingsruimte aanwezig.

- Tijdens het klaarmaken van maaltijden, op en afruimen van de tafel is één pedagogisch medewerker in de keuken aanwezig.

Verzorging op de groep BSO:

- Tussen pedagogisch medewerkers en kinderen hoeft geen 1.5 meter afstand gehouden worden.

- De kinderen wassen bij binnenkomst hun handen en doen dit bij ieder eet en drinkmoment.

- De kinderen drogen de handen met papieren handdoekjes.

Personeel:

- Houdt altijd 1,5 meter afstand onderling.

- Houd jezelf in de gaten, wees alert op klachten en luister daarnaar.

- We zijn verplicht melding te maken bij de GGD wanneer er meer dan één ziektegeval bekend is binnen het kinderdagverblijf.

- Hanteer de richtlijnen m.b.t. hygiëne en wees hier met elkaar alert op, spreek elkaar aan.

- Probeer zoveel mogelijk het openbaar vervoer te vermijden. Wanneer je gebruik maakt van het openbaar vervoer, hou dan rekening met de 1,5 meter afstand.

- Is het personeel in aanraking gekomen met een besmet persoon gaat zij voor 10 dagen in quarantaine. Als zij na 5 dagen nog geen klachten hebben ontwikkelt laten ze zich testen. Bij een negatieve testuitslag mogen zij na 5 dagen weer komen werken.

Veiligheid en gezondheidsbeleid 2021 29

2.Kleine risico’s

Bij Moederskind willen we onze kinderen een zo veilig en gezond mogelijke opvang bieden. Hierbij willen we ongelukken of ziekte als gevolg van een bijvoorbeeld niet schoon of ondeugdelijk

speelgoed voorkomen. Maar met over bescherming doen we de kinderen uiteindelijk ook geen goed.

Daarom beschermen we de kinderen tegen onaanvaardbare risico’s. Een bult, een schaafwond of iets dergelijks kan gebeuren. Sterker nog, er zit ook een positieve kant aan.

Leren omgaan met risico’s is erg belangrijk voor kinderen. Internationaal wetenschappelijk

onderzoek toont aan dat leren omgaan met risico’s goed is voor de ontwikkeling van kinderen. Door het ervaren van risicovolle situaties, bijvoorbeeld tijdens het spelen, ontwikkelen kinderen

risicocompetenties: ze leren risico’s inschatten en ontwikkelen cognitieve vaardigheden om de juiste afwegingen te maken wanneer er een risicovolle situatie zich opnieuw voordoet.

Het nemen van risico’s is een onderdeel van de ‘gereedschapskist’ voor effectief leren. Risicovol spelen ontwikkelt een positieve houding van ‘ik kan het’ en daarmee gaat een kind uitdagingen meer zien als iets om van te genieten dan om te vermijden. Dit vergroot onafhankelijkheid en

zelfvertrouwen, wat belangrijk kan zijn voor hun doorzettingsvermogen als ze geconfronteerd worden met uitdagingen. Het leren omgaan met risico’s heeft een positieve invloed op fysieke en mentale gezondheid van kinderen en op het ontwikkelen van sociale vaardigheden. Kinderen staan sterker in hun schoenen en kunnen beter conflicten oplossen en emoties herkennen van

speelmaatjes.

Bewegingen die veel voorkomen bij risicovol spelen, zoals slingeren, klimmen, rollen, hangen en glijden, zijn niet alleen leuk voor kinderen, maar ook van essentieel belang voor hun motorische vaardigheden, balans, coördinatie en lichaamsbewustzijn. Kinderen die dat niet doen zijn vaker onhandig, voelen zich ongemakkelijk in hun eigen lichaam, hebben een slechte balans en bewegingsangst. 1

Daarom aanvaarden wij op onze opvang de risico’s die slechts kleine gevolgen kunnen hebben voor de kinderen en leren ze hier op een juiste manier mee om te gaan. Om risicovolle speelsituaties veilig te houden moeten kinderen zich daarom tijdens spelsituaties of activiteiten houden aan diverse afspraken. Daarnaast zijn er afspraken over hoe om te gaan met spullen als speelgoed en gereedschap, dit om te voorkomen dat door oneigenlijk gebruik letsel kan ontstaan.

Om gezondheidsrisico’s te beperken en de kinderen hieraan zelf bij te laten dragen zijn daarom goede afspraken met kinderen noodzakelijk. Voorbeelden van afspraken die met kinderen zijn gemaakt zijn het wassen van de handen na het toiletbezoek of het houden van een hand voor de mond tijdens niezen of hoesten. Ook leren de kinderen dat ze niet met de afvalemmer mogen spelen, maar dat ze wel iets weg mogen gooien in de afvalemmer.

De exacte afspraken die zijn gemaakt met kinderen zijn terug te vinden in de bijlagen. De afspraken worden regelmatig met de kinderen besproken en herhaald. Bijvoorbeeld voorafgaand aan een verschoningsmoment of in periodes dat veel kinderen en pedagogisch medewerkers verkouden zijn.

1 Bron: veiligheid.nl/risicovolspelen

Veiligheid en gezondheidsbeleid 2021 30

3.Thema’s uitgelicht