• No results found

Projectbeheersing

In document Geïntegreerde contracten (pagina 35-37)

3. Het aannemen van een GC

3.5 Uitvoering

3.5.2 Projectbeheersing

In deze paragraaf wordt een beschrijving gegeven van aandachtspunten die van belang zijn op de GO KIT factoren (zoals gedefinieerd in paragraaf 3.5.1) welke de projectbeheersing kunnen beïnvloeden. Het zijn algemene aandachtspunten en niet gespecificeerd uitgewerkt naar de processen omgevingsmanagement, technisch management, contractmanagement en risicomanagement.

Geld

In paragraaf 3.4.3 is al omschreven dat het inschatten en calculeren van de kosten voor het project afwijkt van de traditionele contracten. De kostenbewaking is hierdoor ook anders. De opdrachtnemer zal zelf meer de producties moeten bijhouden en hier de omzet tegenover moeten bepalen. Dit geldt ook voor het indienen van termijnen voor betaling.

Bij veel opdrachtgevers leeft de veronderstelling dat binnen een GC geen meerwerk mogelijk is. Dit is een foutieve veronderstelling62. De opdrachtnemer dient hier van bewust te zijn en goed zicht te vormen op wat wel of wat niet meer- /minderwerk is.

Organisatie

De organisatie van het projectteam hangt, zoals beschreven in paragraaf 3.5.1, samen met het IPM-model. Binnen het IPM-model zijn de verschillende rollen benoemd. Deze rollen moeten ingevuld worden met medewerkers met de juiste competenties. Daarnaast is het van belang dat er minimaal één medewerker vanuit de aanbiedingsfase een verdere rol krijgt binnen het project.

Bij de factor kwaliteit wordt een beschrijving gegeven over de verandering in het aantonen van de geleverde kwaliteit. Voor het aantonen van kwaliteit zijn medewerkers nodig die niet alleen gericht zijn op het product, maar juist ook op het proces. Binnen het projectteam moet hier dus voldoende aandacht voor zijn.

62 Koning, J., de, ‘Lastige kloof tussen UAV en UAV-gc’, Cobouw, jaargang 158, 02-10-2014, via www.cobouw.nl

Proces Rol Verantwoording

Projectmanagement Projectmanager Het boeken van een goed projectresultaat op basis van GO KIT

Projectbeheersing Manager

projectbeheersing

Het beheersen van het project (o.a. geld, tijd, informatie) Omgevingsmanagement Omgevingsmanager Het contact met de omgeving

Technisch management Technisch manager De technische en inhoudelijke inbreng in het project Contractmanagement Contractmanager Bewaking en updaten inhoud van de contracten

31 De samenstelling van het gehele personeelsbestand van een MKB-organisatie is door de veranderende samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer aan verandering onderhevig. Er komen meer proceswerkzaamheden bij de opdrachtnemer te liggen. In het onderzoek ‘Trends en ontwikkelingen in de wegenbouw tot 2017’ (Stichting Economisch Instituut voor de Bouw, 2012) komt naar voren dat de verhouding tussen het kader (in het onderzoek UTA genoemd) en het uitvoerend personeel aan het veranderen is. Het kader personeel neemt in verhouding toe. Gemiddeld genomen was de verhouding in 2010 51% kader personeel en 49% uitvoerend personeel63.

Kwaliteit

De bewaking van kwaliteit binnen een GC is totaal verschillend ten opzichte van traditionele kwaliteitsbewaking. In het rapport ‘Kwaliteitsborging D&C Contracten’ (Dijk, S., van, Veen, B., van der, 2007) wordt beschreven dat bij een traditioneel (RAW)bestek het eindresultaat en daarbij horende kwaliteit geheel gedefinieerd is. De controle of de aannemer heeft geleverd wat er gevraagd is wordt uitgevoerd door de toezichthouder van de opdrachtgever64.

Figuur 17 Kwaliteitsbeheersing volgens SCB

Bij een GC gaat het er om dat de opdrachtgever krijgt wat hij gevraagd heeft en/of mag verwachten. Om dit te bereiken draagt de ‘Handreiking Systeemgerichte contractbeheersing versie 2007’ (Berg, I., van den, Kuijpers, P., 2007) de systeemgerichte contractbeheersing (hierna afgekort met SCB) aan. SCB is een proces waarmee vastgesteld wordt en/of aannemelijk wordt gemaakt dat de opdrachtgever krijgt waarom gevraagd is.65 Als onderdeel van de overeenkomst moet de opdrachtnemer een projectkwaliteitsplan opstellen wat gebaseerd moet zijn op de ISO 9001 norm. Het projectkwaliteitsplan is de basis voor het SCB. Binnen het projectkwaliteitsplan moet de opdrachtnemer een beschrijving geven op welke wijze de processen ingericht gaan worden om te komen tot het gevraagde eindresultaat en op welke wijze de keuring uitgevoerd wordt. In de ‘Handreiking

63 Trends en ontwikkelingen in de wegenbouw tot 2017 , Amsterdam, 2012, Stichting Economisch Instituut voor

de Bouw, p. 77

64 Dijk, S., van, Veen, B., van der, Kwaliteitsborging D&C Contracten, Zoetermeer, 2007, Stichting Research

Rationalisatie Bouw, p. 11

65 Berg, I., van den, Kuijpers, P., Handreiking systeemgerichte contractbeheersing- Versie 2007, Utrecht, 2007,

32 Systeemgerichte contractbeheersing versie 2007’ (Berg, I., van den, Kuijpers, P., 2007) wordt gesteld dat het proces continue verbeterd moet worden. Deze continue verbetering moet gaan volgens de PDCA cirkel van Deming66. In figuur 17 ‘Kwaliteitsbeheersing volgens SCB’67 is de kwaliteitsbeheersing van een GC schematisch weergegeven.

Het werken volgens SCB vergt een andere houding en een aangepast gedrag van de opdrachtgever en opdrachtnemer. Zo moet de opdrachtgever meer loslaten en alleen controleren op basis van systeem-, proces- en producttoetsen. De opdrachtnemer moet echter kritisch worden op zijn eigen werk en dit keuren zoals beschreven is in het projectkwaliteitsplan. Het draait hier voor een groot gedeelte om vertrouwen68.

Informatie

Het beheersen van informatie is essentieel binnen een GC. Het proces levert veel verschillende documenten op waardoor het overzicht verloren kan gaan. In de ‘Handreiking Systeemgerichte contractbeheersing versie 2007’ (Berg, I., van den, Kuijpers, P., 2007) wordt beschreven dat de opdrachtgever goed zijn toetsmomenten kan uitvoeren op basis van de aanwezige informatie69. Binnen een GC is een digitaal document managementsysteem onmisbaar. Systemen als VISI70 en Relatics71 zijn hiervan voorbeelden.

Binnen het onderhoud en beheer van de buitenruimte is geografische informatie van groot belang. Het informatiemodel beheer openbare ruimte72 (IMBOR) is hiervan een voorbeeld. Opdrachtnemers zullen opdrachtgevers op het gebied van geografische informatie ook moeten gaan ondersteunen.

Tijd

Bij de bewaking van de tijd is het van belang dat de processtappen goed bewaakt worden. Worden er bijvoorbeeld op tijd keuring uitgevoerd en is de vergunning tijdig aangevraagd? De opdrachtnemer moet deze factoren ook in de planning opnemen en niet alleen de productactiviteiten zoals bijvoorbeeld maaien van de gazons.

In document Geïntegreerde contracten (pagina 35-37)