• No results found

Ik heb dit project als zeer prettig ervaren. Ondanks het feit dat ik alleen heb gewerkt had ik een zodanig goed contact met de twee bedrijfsmentoren dat ik voornamelijk halverwege het gevoel kreeg dat ik er niet alleen voor stond. Niet omdat zij in het begin geen steun gaven, maar na de eerste plane werd zij meer betrokken. Dit kwam voornamelijk omdat de Strategy Plane vrij lang heeft geduurd en ik voortdurend met het onderzoek bezig was en het verwerken daarvan. Aan de hand van wat ik had opgeleverd, werd het project wat tastbaarder. Er kon er geëvalueerd worden in vergaderingen en daardoor werd het bestuur automatisch meer betrokken. Ik zeg bestuur, omdat de voorzitter ook meer betrokken raakte. Naarmate ik meer opleverde kon er meer vergaderd worden om de resultaten bij te schaven. Op deze wijze zaten we om de twee weken te vergaderen. Sommige vergaderingen duurde wel vier uur, simpelweg door al het brainstormen en de vele punten die we te bespreken hadden.

Tijdens deze vergaderingen werden stukken besproken uit verschillende planes. De documentatie heb ik dan ook meerdere malen aangepast totdat deze was goedgekeurd. Hier wordt meteen de hantering van de fasen duidelijk die ik in paragraaf 3.4.3 heb toegelicht. De enige voorwaarde om een plane af te sluiten is dat de voorgaande plane is afgesloten, aan dit principe heb ik mij gehouden. In de bijlagen wordt bij elk document onder de inhoudsopgave aangegeven welke versie het document is, dat het goedgekeurd is en wanneer de vorige versies zijn gemaakt.

84 10.3 De Terugkoppeling naar de Doelstelling

De enige manier om te controleren of de eindproducten behaald zijn is door de doelstelling en de op te leveren producten die voor het project zijn gedefinieerd te raadplegen. De doelstelling luidde als volgt:

De volgende doelen worden behaald om de website toereikend te maken voor de wensen van de vereniging en haar leden:

- De mogelijkheid om de website te kunnen blijven ontwikkelen en te beheren, zonder de interventie van een IT specialist.

- Manieren om Fantasy en RPG te promoten.

- Een manier om de communicatie te bevorderen tussen de verschillende gebruikersgroepen

- Een kennisplatform te vormen voor Game Masters.

- Een gebruiksvriendelijke interface.

- Een vernieuwde zakelijke vormgeving.

- Voor de gebruiker verwisselbare, persoonlijke grafische thema’s

Punt één is nu mogelijk met het CMS en wordt verder vervuld als ik de demonstraties heb gehouden voor het bestuur.

Punt twee is gerealiseerd door de verschillende componenten in de website. Kunstenaars,

schrijvers, kledingontwerpers, muziekanten en filmmakers kunnen hun eigen galerij op de website creëren waardoor ze meer bekendheid krijgen. Door de RPG ondersteunende elementen zoals de logboeken die de avonturen beschrijven tijdens party’s, informatie over rollenspellen,

spelsystemen, werelden en de Gamemaster cursus verlagen de drempel voor mensen die hier niet bekend mee zijn. Door het linksysteem kunnen onder andere talloze ondernemingen, websites, muziekanten op het gebied van fantasy onder de aandacht worden gebracht bij de bezoekers.

Punt drie en vier zijn gerealiseerd met het forum. Bezoekers kunnen over talloze onderwerpen die betrekking hebben op fantasy en RPG discussiëren, communiceren en elkaar diensten aanbieden.

Voor Gamemasters is het gamemaster subforum (de kennisbank) een plaats waar veel gestelde vragen staan (FAQ) en vraag en antwoord (Q&A) onderwerpen staan, zodat zij geholpen worden met de spelleiding.

Punt vijf is behaald door de toepassing van de methode. Met behulp van de planes is de interface overzichtelijk gebouwd op basis van de wensen van de doelgroep.

Punt zes is wat gewijzigd tijdens de Strategy Plane. In de succes metrics in paragraaf 4.1.6 heb ik dit doel geherformuleerd naar: Een vormgeving conform de wensen van 4GM onder het kader zakelijk met een vleugje fantasy. De term zakelijk is achteraf moeilijk te zeggen. Wel kan gezegd worden dat de website van de vereniging een wat professioneler uiterlijk heeft gekregen ten opzichte van de oude. Ook kan gezegd worden dat de vormgeving conform de wensen van de opdrachtgever is.

Punt zeven ben ik niet nog niet aan toegekomen. Het is technisch wel mogelijk voor bezoekers om een grafisch thema te kiezen, maar er is nog maar één thema. Ik heb gekozen voor kwaliteit en niet kwantiteit. Ik heb wel al een ontwerp klaar liggen maar dat moet nog uitgewerkt worden. De Surface Plane staat daardoor nog open.

De website en het forum worden op dit moment nog afgerond met inhoudelijke elementen en verbeteringen in de template. De lancering van de website staat gepland op halverwege juli en ik nodig jullie van harte uit om dan te kijken op www.4gm.nl.

Literatuurlijst

Garrett, J.J., Elements Of User Experience, User-Centered Design For The Web, eerste druk, United States of America, 2003, ISBN 0-7357-1202-6.

Redmond-Pyle, D., Moore, A., Graphical User Interface Design and Evaluation (GUIDE), A practical process, eerste druk, Hertfordshire, 1995, ISBN 0-13-315193-X.

http://www.jjg.net

http://www.joelonsoftware.com/uibook/chapters/fog0000000057.html http://www.mamboserver.com/

http://www.mambosolutions.com/

http://www.mamboportal.com/

http://mamboforge.net/

http://www.mambohut.com/

http://www.simplemachines.org/

86 Toelichting Bijlagendocument

In het bijlagendocument staan de documenten opgeleverd tijdens het project. De bijlagen bestaan uit:

Bijlage 1: Het Plan van Aanpak Bijlage 2: De Strategy Plane Bijlage 3: De Scope Plane

o Wensen van de Gebruikers

o De Specificatie van de Website Eisen(SWE) Bijlage 4: De Structure Plane

Bijlage 5: De Skeleton Plane Bijlage 6: De Surface Plane