• No results found

Product A.II.04 Algemeen Inloopspreekuur Centrum voor Jeugd en Gezin

Definitie:

Een laagdrempelig inloopspreekuur waar volwassenen en jeugdigen zonder afspraak binnen kunnen komen met vragen en problemen op het gebied van opvoeden en opgroeien. Het betreft de invulling van de laagdrempelige inloopfunctie van het Centrum van Jeugd en Gezin. Tijdens het algemeen inloopspreekuur wordt de hulpvraag verhelderd en kunnen klanten geholpen worden met de juiste informatie of (warm) overgedragen worden naar het hulpverleningsaanbod in het CJG of dat van ketenpartners van het CJG.

1. Ten opzichte van het product Inloopspreekuur JGZ is de doelgroep/hulpvraag van dit product breder. Vanuit dit inloopspreekuur kan de klant overgedragen worden naar andere hulpverleners in en buiten het CJG.

2. Ten opzichte van het product Baliemedewerker/informatiefunctie is de dienstverlening intensiever: de klant wordt geholpen door een Jeugd en Gezin Adviseur. Dit is een breed georiënteerde jeugdprofessional, bijvoorbeeld een opvoedadviseur, jeugdverpleegkundige of maatschappelijk werkende. De Jeugd en Gezin Adviseur analyseert zo nodig de hulpvraag en zet vervolgstappen, eventueel een hulpverleningstraject, in.

Ten opzichte van het product Opvoedspreekuur is de doelgroep/hulpvraag breder. Bovendien vinden opvoedspreekuren veelal op afspraak plaats. Daarbij heeft het Algemeen Inloopspreekuur een voorportaalfunctie: vanuit dit spreekuur kan overgedragen naar een opvoedspreekuur.

Doel:

Vragen en problemen op het gebied van opvoeden en opgroeien worden in een zo vroeg mogelijk stadium gesignaleerd en klanten worden zo nodig naar het juiste hulpaanbod geleid, zodat verergering van de problematiek en de inzet van zwaardere hulpverlening voorkomen wordt.

Doelgroep:

Mensen en jeugdigen met vragen over opvoeden en opgroeien.

Analyse cijfers 2011:

Er is nagenoeg geen gebruik gemaakt van de inloopspreekuren. Dit kan in ieder geval worden toegeschreven aan de geringe bekendheid van de Centra voor Jeugd en Gezin. Ze zijn nog niet lang open en de inloopspreekuren zijn/worden te weinig actief onder de aandacht gebracht.

Ontwikkelingen en trends:

Nog niet te zeggen, want de dienst is pas geleidelijk ingevoerd.

Aanbevelingen:

- Opstellen en uitvoeren van een communicatieplan voor de Centra voor Jeugd en Gezin.

- Onderzoeken / testen of andere vormen van het inloopspreekuur beter aansluiten bij de wensen van de doelgroep, bijvoorbeeld een inloopspreekuur op scholen.

A.II.04

Algemeen inloopspreekuur Centrum Jeugd en Gezin

Rayons en gemeenten

aantal locaties totaal aantal spreekuren / week

aantal klanten

Rayon 1 Den Helder

Texel

Rayon 2 Harenkarspel 1 1

HK/Anna Paulowna 1 1

HK/Niedorp 1 1 1

HK/Wieringen 1 1

HK/Wieringermeer 1 1 1

Schagen / Zijpe 1 1

Kop van Noord-Holland 6 6 2

Rayon 3 Alkmaar

Rayon 4 Graft-De Rijp

Heerhugowaard Langedijk Schermer

Rayon 5 Bergen

Castricum Heiloo Noord-Kennemerland

Rayon 6 Hoorn

Rayon 7 Drechterland

Enkhuizen Stede Broec

Rayon 8 Koggenland

Medemblik 3 3

Opmeer

West-Friesland 3 3

Noord-Holland Noord 9 9 2

Product A.II.05 Telefonische en Online Bereikbaarheid Centrum voor Jeugd en Gezin

Definitie:

Afhandeling van vragen/verzoeken die per telefoon of e-mail voor een Centrum voor Jeugd en Gezin binnenkomen.

Doel:

Deskundige en klantvriendelijke afhandeling van vragen/verzoeken m.b.t. opvoeden en opgroeien die per telefoon of e-mail voor een Centrum voor Jeugd en Gezin binnenkomen.

Doelgroep:

- Ouders/opvoeders van jeugdigen van -9 maanden tot 23 jaar.

- Jeugdigen.

- Professionals.

- Iedereen die een vraag heeft aan of voor het Centrum voor Jeugd en Gezin.

Analyse cijfers 2011:

Het onderbrengen van de telefonische en digitale bereikbaarheid vanuit het Centrum voor Jeugd en Gezin bij de GGD is in opdracht van een aantal gemeentes en is in de loop van de 2e helft van 2011 gerealiseerd.

Het aantal vragen dat per telefoon of e-mail wordt gesteld, is gering. Dit was ook de inschatting bij de start en komt overeen met het beeld in andere gemeenten. Het aantal is afhankelijk van de mate waarin de Centra voor Jeugd en Gezin bij de doelgroepen in beeld zijn als plek waar zij met alle vragen over opvoeden en opgroeien terecht kunnen. De centra zijn recent gestart en het opbouwen van bekendheid kost tijd en inspanning.

Echter het kunnen realiseren van een continue bereikbaarheid tijdens kantooruren is een meerwaarde in de verlaging van de drempel om contact op te nemen.

N.B. Hollands Kroon en Schagen/Zijpe staan als 1 gemeente in het overzicht, omdat op deze wijze de bereikbaarheid voor de Centra voor Jeugd en Gezin in 2011 geregeld was.

Ontwikkelingen en trends:

Aangezien dit aanbod, evenals de uitbouw van de Centra voor Jeugd en Gezin, nog in de kinderschoenen staat, vallen er nog geen ontwikkelingen en trends te bespeuren.

Aanbevelingen:

Opstellen en uitvoeren van een communicatieplan voor de Centra voor Jeugd en Gezin.

Verbetering en vereenvoudiging van de registratiemogelijkheden van de digitale bereikbaarheid.

Om klanten laagdrempelig de mogelijkheid te bieden om (telefonisch of digitaal) contact op te nemen met hun Centrum voor Jeugd en Gezin, verdient het de aanbeveling dat de bereikbaarheid goed geregeld is, met een responstijd < 2 werkdagen per e-mail en met mogelijk, nog nader te onderzoeken, een verruiming van de telefonische bereikbaarheid buiten kantoortijden.

A.II.05

Telefonische en online -bereikbaarheid Centrum Jeugd en Gezin

Rayons en gemeenten

Onderwerpen

Aantal klanten telefonisch Aantal klanten e-mail Totaal Afspraak JGZ Cursus/bijeenkomst Inhoudelijke vraagopvoeden/opgroeien Bereikbaarheid Centrum voor Jeugd en Gezin Beleidsvraag Overig Totaal onderwerpen

Rayon 1 Den Helder 12 10 22 1 8 1 2 10 22

Texel

Rayon 2 Harenkarspel 1 1 1 1

Hollands Kroon 6 nvt 6 1 1 4 6

Schagen/ Zijpe 7 7 1 1 4 1 7

Kop van Noord-Holland 26 10 36 2 1 13 2 2 16 36

Rayon 3 Alkmaar Rayon 4 Graft-De Rijp

Heerhugowaard Langedijk Schermer Rayon 5 Bergen

Castricum 9 7 16 1 2 1 12 16

Heiloo

Noord-Kennemerland 9 7 16 1 0 2 0 1 12 16

Rayon 6 Hoorn Rayon 7 Drechterland

Enkhuizen Stede Broec Rayon 8 Koggenland

Medemblik 9 nvt 9 1 3 5 9

Opmeer

West-Friesland 9 9 1 3 5 9

Noord-Holland Noord 44 17 61 4 1 18 2 3 33 61