• No results found

4 Beheer en Onderhoud

4.2 Primaire waterkering Texel

De volgende gedetailleerde beschrijving van de primaire waterkering van Texel is afkomstig uit het rapport ‘Toetsing Waterkering Texel 2005 – Hoofdrapport’ (Rijkswaterstaat, 2005) De primaire waterkering, in beheer bij Rijkswaterstaat Directie Noord-Holland, maakt onderdeel uit van dijkringgebied 5 Texel. Voor het dijkringgebied geldt een overschrijdingsfrequentie van 1/4000. Het is een waterkering van de categorie a, direct buitenwater kerend.

De primaire waterkering bestaat uit 32 km duin en 26,2 km dijk. Alle waterkeringen zijn van de categorie 1. Aan de oostzijde van het dijkringgebied ligt de Waddenzee, aan de westzijde de Noordzee. Onderdeel van de dijken van dijkringgebied 5 zijn negen kunstwerken, namelijk 5 gemalen en 4 duikers. Ook loopt de primaire waterkering over de veerhaven ‘t Horntje. De Waddenzeedijk is in beheer bij hoogheemraadschap Uitwaterende Sluizen in Hollands Noorderkwartier. De zandige kust (inclusief het Bolwerk Robbengat en de kering rond de vuurtoren Eierland), het Molwerk en de veerhaven zijn in beheer bij Rijkswaterstaat Directie Noord-Holland, dienstkring Texel.

De Noordzeekust is op te delen in duinvakken, zoals weergegeven in Figuur 4.6. Per vak geven we een korte omschrijving van de waterkering.

Figuur 4.6 Verdeling duinvakken Texel (links), overzicht van plaatsnamen, dijkvakken en duingebieden (rechts). (Bron: Toetsing Waterkering Texel 2005 – Hoofdrapport. Rijkswaterstaat, 2005).

1209381-007-ZKS-0006, 1 oktober 2014, definitief

Beheerbibliotheek Texel 71

4.2.1.1 Noordpunt

De beheersgrens van de primaire waterkering in beheer bij RWS snijdt de Inlaagdijk 1938 nabij raai 32.92. Deze dijk gaat hier over in een zanddijk die circa 350 m landwaarts van de waterlijn loopt. Tussen raai 32.52 en Bolwerk Eierland gaat de zanddijk over in duin. Ter plaatse van raai 32.08 is een verlaging in het duin aanwezig.

Bij Bolwerk Eierland loopt het grensprofiel ongeveer parallel aan de teen, circa 100 m. landwaarts. De kernzone is hier aan de landzijde ongeveer 35 m breed. Van raai 30.01 tot en met raai 30.91 gaat het grensprofiel door de eerste duinenrij en valt de kernzone dus in dit duin. Bij raai 30.01 buigt het grensprofiel af naar de binnenduinen, en loopt landwaarts van de Mandenvalleien en de Grote vallei. Het grensprofiel kruist vervolgens de Krimweg naar slag paal 28 op ruim een kilometer vanaf de kustlijn. De kernzone heeft hier een standaardbreedte van gemiddeld 150 m. Vanaf raai SL 21 worden de duinen lager.

4.2.1.2 Slufter noord

Tussen de raaien SL 20 en SL 16 zijn de duinen tamelijk laag. De kernzone is daarom breed gekozen, zodat er voldoende zandvolume aanwezig is. Net ten noorden van de raai SL 16 is een ondiepte vlak voor de teen aan de zeezijde van de Slufterzanddijk. Langs de gehele Slufterzanddijk ligt het grensprofiel in de dijk. Overigens wordt met Slufterzanddijk de echte zanddijk bedoeld en met Zanddijk de weg die langs de Slufterzanddijk ligt. De grens van de beschermingszone-landzijde (tevens de beheersgrens) ligt van 50 tot 80 m landwaarts van de Zanddijk. De Slufterzanddijk is de zeekering aan de oostkant van de Slufter.

Op kwetsbare gedeeltes is een verborgen duinvoetverdediging (geotextiel met klei) aangebracht. In verband met golfaanval op de kwetsbare Slufterzanddijk mag de Sluftermond niet breder worden dan hij in 1985 was. De Sluftergeul verplaatst zich tevens ter hoogte van het strand en de zeereep langzaam richting het noorden. Daardoor treedt ten noorden van de Sluftergeul afslag op, terwijl het duin ten zuiden van de geul nauwelijks groeit. Dit zou betekenen dat de Slufteropening steeds breder wordt en dat er netto duinareaal verloren gaat. Om dit te voorkomen wordt de Sluftergeul ongeveer 1 maal per 6 jaar omgelegd. Hiermee wordt ook de inloop van golven in de Slufter bij een stormvloed beperkt, zodat schade aan zowel de natuurlijke vegetatie als de Slufterzanddijk beperkt blijft. (Instandhoudingsplannen WAD3. Rijkswaterstaat Directie Noord-Holland, Dienstkring Texel, 2001).

4.2.1.3 Slufter - De Koog

Vanaf raai SL 10 tot raai SL 03 loopt het grensprofiel in de Slufterzanddijk, landwaarts van de polder de Nederlanden. De kernzone is hier zeewaarts vrij breed gehouden (tot ca. 200 meter) omdat de Slufterzanddijk plaatselijk vrij smal is. In de raaien SL 07, SL 08 en SL 09 is het grensprofiel landwaarts gekozen om een gesloten ring te houden. Wanneer de waterkering het Mienterglopslag (slag bij paal 21) nadert buigt ze af richting de zee.

4.2.1.4 De Koog - Kogerstrand

Ten zuiden van de camping Kogerstrand ligt het grensprofiel in de tweede duinenrij. De breedte van de kernzone verschilt tussen ca. 350 m en ca. 100 m afhankelijk van de breedte van de duinenrij. Zuidelijk van raai 3.11 loopt het grensprofiel verder landwaarts, tot ongeveer 500 m uit de kustlijn.

4.2.1.5 Westerduinen noord

Ook in dit vak loopt het grensprofiel door de binnenduinen. Hier is het tracé zoveel mogelijk landwaarts gekozen. Dezelfde berekeningsmethode is gebruikt als bij het vak De Koog-

1209381-007-ZKS-0006, 1 oktober 2014, definitief

Kogerstrand. Van de zwakste profielen zijn berekeningen gemaakt. De breedte van de kernzone is hier standaard 80 m. De kernzone loopt ongeveer parallel aan de Randweg, op een afstand van gemiddeld 150 m van de weg. Dit is tot 1200 m uit de kustlijn.

4.2.1.6 Westerduinen-Hors

De superstormvloedwaterkering bevind zich in de tweede (hoge) duinregel. Voor het grootste deel van dit duinvak betekent het dat het grensprofiel relatief ver landwaarts is gelegen, richting de Mokbaai zelfs tot 1500 m uit de kustlijn. Er is gerekend met golven die zich op een vooroever van NAP + 3 m kunnen ontwikkelen. Randvoorwaarde is dus dat de vooroever niet dermate laag wordt dat zich hogere golven kunnen ontwikkelen. De kernzone heeft de standaard breedte van 80 m en loopt landwaarts van de Geul. Bij raai 7.13 vindt aansluiting plaats met de dijk het Molwerk, gelegen in de Mokbaai.

4.2.1.7 De Mokbaai en Veerhaven

De waterkering aan de Mokbaai sluit aan de westzijde aan op de duinen van de westkust van Texel (Westerduinen). Aan de oostzijde wordt aansluiting gevonden met de Prins Hendrik dijk, welke in beheer is bij het Hoogheemraadschap van het Hollands Noorderkwartier (HHNK). De waterkering van de Mokbaai en Veerhaven bestaan uit de volgende onderdelen: 1. De aansluiting van dijk het Molwerk op het westelijk gelegen duinvak;

2. De dijk het Molwerk;

3. De aansluiting van dijk het Molwerk op duin de Magere Witte; 4. Duin de “Magere Witte”;

5. De aansluiting van duin de Magere Witte op de Veerhaven dijk; 6. De Veerhaven dijk;

7. De aansluiting van de Veerhaven dijk op de Prins Hendrik dijk.