• No results found

Presentatie onderzoek informatie-uitwisseling als basis voor een flexibel, veerkrachtig en betrouwbaar netwerk acute zorg

In document Wmo-toezicht Gelderland-Zuid (pagina 56-59)

Dr. ir. Kees Boersma van de Vrije Universiteit nam de aanwezigen mee in de resultaten van het onderzoek naar informatie-uitwisseling binnen de opgeschaalde acute zorgketen, dat is uitgevoerd in opdracht van de AZO, GHOR Gelderland-Zuid en GHOR Gelderland-Midden. Doel hiervan was het inzichtelijk maken van de informatiebehoeften en knelpunten die ketenpartners ervaren op het gebied van informatie-uitwisseling.

Iedereen in de zorgketen heeft namelijk een stukje van de puzzel, maar niemand heeft het totale beeld. Er zijn veel organisaties bij betrokken en dat maakt het geheel complex en dynamisch. De knelpunten bij informatie-deling zijn zowel praktisch als sociocultureel van aard: het gaat om verschillende processen, systemen, belangen en interpretaties.

Op basis van de resultaten worden er concrete aanbevelingen gepresenteerd die kunnen bijdragen aan het optimaliseren van een flexibel, veerkrachtig en betrouwbaar netwerk acute zorg:

Context: wees continu bewust van de context waarbinnen een crisis kan ontstaan en spreek dezelfde taal.

Coördinatie: kijk samen naar een manier om coördinatie en regie te bevorderen, ook buiten de opgeschaalde fase.

Collaboration awareness: heb inzicht in onder andere elkaars rollen, verantwoordelijkheden, verwachtingen en procedures.

Situation awareness: creëer een gedeeld operationeel beeld ten tijde van een (dreigende) crisis op basis waarvan keuzes gemaakt kunnen worden.

Systeem: benader een systeem als hulpmiddel en niet als oplossing.

Een samenvatting van het rapport is hier te downloaden.

In de geanimeerde discussie die volgde, kwam naar voren dat door de krapte in de zorg, de noodzaak om gegevens in relatie tot zorgcontinuïteit met elkaar te delen, is toegenomen. Dat geldt zowel regionaal als bovenregionaal. En hoe geef je dit vorm? Kies je voor een beheersmodel met de focus op protocollen en interne procedures of voor een coördinatiemodel met een focus op

improvisatie en de focus op genetwerkt optreden. Opgeroepen werd om bij crises vooral te kijken naar wat nodig is en niet vast te houden aan interne procedures. Daarnaast werd ook aangegeven vooral aan te sluiten op de dagelijkse praktijk. Hoewel dit grotendeels werd onderstreept, werd ook erkend dat niet alles in het verlengde van de dagelijkse gang van zaken ligt: de aanpak van een crisis vraagt ook om specialistische functies met specifieke kennis en kunde.

Pagina 3 van 3

Tafelgesprekken: discussie over diverse dilemma’s in kleine groepen

In kleine groepjes werd aan de hand van enkele stellingen dieper op de materie ingegaan. Na afloop vatte burgemeester Mark Slinkman, portefeuillehouder GHOR en ambulancevoorziening, de

kernboodschap van de ochtend nog eens samen: krapte in de keten is ‘het nieuwe normaal’. Dan is elkaar en elkaars taken en verantwoordelijkheden kennen van essentieel belang.

‘Wanneer we informatie gaan delen met kennis van elkaars rollen, taken en verantwoordelijkheden kunnen ook bij krapte in de opvangcapaciteit van de keten een overstijgende zorgvraag aan.’ aldus Frans Lischer, hoofd van de GHOR. ‘De opbrengst van deze bijeenkomst is waardevolle input voor het plan van aanpak om te komen tot een netcentrische samenwerking, dat we op dit moment samen met Gelderland-Midden en AZO maken’.

Algemeen bestuur

Vergadering 27 juni 2019

Agendapunt 5.1

Onderwerp Adviesrapport Jaarrekening 2018 en Begroting 2020 GR GGD Gelderland-Zuid

Korte samenvatting onderwerp:

Voor de beoordeling van de Jaarstukken en de Begroting hebben de gemeenten in het Rijk van Nijmegen de Adviesfunctie Gemeenschappelijke Regelingen opgericht.

De Adviesfunctie heeft de concept jaarstukken 2018 en de concept begroting 2020 bestudeerd, beoordeeld en heeft hierover in het ‘Adviesrapport Jaarrekening 2018 en Begroting 2020 GR GGD Gelderland-Zuid’ advies uitgebracht aan de regiogemeenten. De Adviesfunctie heeft het

adviesrapport op 26 april jl. zelf verstuurd aan de portefeuillehouders en hoofden Financiën van de gemeenten in het Rijk van Nijmegen. De GGD heeft het bijgevoegde adviesrapport 29 april jl. ter kennisname gestuurd naar de ambtenaren Financiën en Volksgezondheid van de deelnemende gemeenten.

Jaarrekening 2018

Het advies van de Adviesfunctie aan de regiogemeenten t.a.v. de jaarrekening 2018 is om:

- In te stemmen met de jaarrekening 2018 van de GGD;

- In te stemmen met het voorstel om het financiële resultaat van 2018 van € 272.000 negatief, te onttrekken uit de Algemene Reserve;

- Niet in te stemmen om de Algemene Reserve op te hogen met € 232.000 (aanvulling tekort van Veilig Thuis);

- Niet in te stemmen om de Algemene Reserve op te hogen met € 378.000 tot het niveau van 100% van het beoogde weerstandsvermogen.

Begroting 2020

Het advies van de Adviesfunctie aan de regiogemeenten t.a.v. de begroting 2020 is om:

- In te stemmen met de begroting 2020, behoudens:

o Een bedrag van € 335.000,- voor gezondheidsmakelaars. Advies is om de eventuele uitzetting te regelen in het facultatieve deel van de begroting.

o De verhoging van het uurtarief voor toezicht kinderopvang naar € 104,- (zijnde een budgetverhoging van € 111.957,-).

- Voorlopig niet in te stemmen met:

o De gevraagde extra bijdrage voor Veilig Thuis, maar de GGD Gelderland-Zuid te vragen, op basis werkelijke ontwikkelingen van de aantallen in 2019 en de uitkomsten van het kostprijsonderzoek, de inhoudelijke en financiële effecten voor 2019 inzichtelijk te maken en een begrotingswijziging 2020 voor te bereiden.

- de meerjarenraming voor kennisgeving aan te nemen.

- een werkgroep te starten, waarin de volgende onderwerpen aan de orde komen en moeten leiden tot een advies aan het AB:

o de opbouw van de begroting en de gehanteerde tabellen uniformeren en vereenvoudigen;

o de mate waarin voor de inzet van uniforme bijdragen keuzevrijheid bestaat;

o een overzicht te maken waaruit blijkt welke gemeentelijke bijdrage (per gemeente) aan een taakveld toegedeeld kunnen worden.

M.b.t. dit laatste punt (werkgroep) heeft het Dagelijks Bestuur 6 juni jl. opdracht gegeven aan de GGD om een inhoudelijk voorstel t.a.v. de opbouw van de begroting voor te bereiden, dit ambtelijk te toetsen en vervolgens in te brengen in het DB en AB.

Voorstel te beslissen:

1. Kennis te nemen van het advies van de Adviesfunctie over de concept jaarstukken 2018 en concept begroting 2020 van de GGD;

2. Het advies van de Adviesfunctie – evenals de zienswijze van de deelnemende gemeenten – te betrekken bij de besluitvorming van het AB op 27 juni over de concept jaarstukken 2018 en concept begroting 2020.

Adviesrapport

In document Wmo-toezicht Gelderland-Zuid (pagina 56-59)