• No results found

PRAKTISCHE ZAKEN

In document St. Jozefschool schoolgids (pagina 29-34)

St. Jozefschool | schoolgids 2020-2021

Excursies, culturele activiteiten en schoolreisje

Ieder jaar maken de groepen een aantal excursies. Vaak houden die excursies ver-band met onderwerpen binnen de wereldverkenning (bezoek aan bakkerij, postkan-toor, brandweer, kinderboerderij, eendenkooi, kaasboerderij, visserijmu-

seum, legermuseum, kas in de klas, bloemenveiling, Archeon enz.). Voor de ouders zijn hieraan geen kosten verbonden; wel wordt de hulp van ouders zeer op prijs gesteld. Om het schooljaar zijn er schoolreisjes voor de groepen 1 t/m 7. Voor groep 8 is er een ‘werkweek’ aan het begin van het schooljaar. Daarover verderop in deze schoolgids meer. Er zijn duidelijke afspraken over het vervoer van leerlingen met de personenauto. Die regels zijn als volgt:

Het aantal veilige plaatsen (gordels) in de auto bepaalt het aantal kinderen in de auto. Alleen kinderen vanaf 12 jaar of groter dan 1m50 mogen voorin.

Inzittendenverzekering is wenselijk.

Sportdag

In mei wordt de sportdag georganiseerd voor de hele school. De volgende dag krijgt iedereen een diploma uitgereikt waarop de prestaties staan vermeld. Kinderen zien hun inspanning nu eenmaal graag beloond met een beoordeling. Het plezier heb-ben in bewegen staat echter centraal. De sportdag is een geslaagd evenement, me-de dankzij me-de hulp van veel oume-ders.

Hoogtepunt is de traditionele voetbalwedstrijd tussen groep 8 en het team.

Voor kleuters is de sportdag een vermoeiende aangelegenheid, ze krijgen

’s middags vrij.

Regels

We vinden het belangrijk dat kinderen zich overal, en dus ook op school, zich goed gedragen. Het duidelijk aangeven van wat wel en wat niet mag, geeft de kinderen de nodige houvast en zekerheid.

Er zijn drie grondregels:

- zorg goed voor jezelf - zorg goed voor de ander

PRAKTISCHE ZAKEN

St. Jozefschool | schoolgids 2020-2021

Normaliter worden conflictjes binnen de school opgelost door het schoolteam en de kinderen onderling. Bij aanhoudende problemen nemen wij contact op met de ouders om gezamenlijk te komen tot een goede oplossing. We zijn zeer alert en we treden handelend op door de kinderen intensief te volgen en te begeleiden. Het kind wordt blijvend gevolgd o.a. in het overleg van leerkrachten en in het zorgteam.

Zo blijft u niet alleen op de hoogte van de resultaten van uw kind, maar ook wat betreft zijn/haar gedrag.

Traktaties

Als u kind jarig is mag er natuurlijk getrakteerd worden. Natuurlijk gaat onze voor-keur uit naar verantwoord ‘snoep’. Snoep dat in de keel kan schieten zoals lollies, toverballen etc. mag niet getrakteerd worden. Kauwgom is niet toegestaan, mede om het schoolplein schoon te houden.

Een eventuele traktatie aan een broer/zus mag alleen in het speelkwartier gegeven worden.

Hoofdluiscontrole

Vanwege de Coronamaatregelen vragen wij tijdelijk aan ouders om zelf goed te controleren.

Op school wordt na elke vakantie op hoofdluis gecontroleerd. Soms constateren ouders het zelf thuis en dan wordt het door ouders aan school gemeld. Als school het constateert, dan worden de ouders hiervan direct op de hoogte gesteld door de leerkracht en moet het kind worden opgehaald.

Wij hebben een brief klaar liggen. De groep waarin hoofdluis is geconstateerd krijgt de brief per Parro. Mocht er in meer groepen hoofdluis voorkomen dan krijgen alle groepen een Parro. In alle groepen blijft het gebruik van de luizenzak permanent in gebruik. Ouders hoeven geen luizenzak aan te schaffen, de school heeft er voldoen-de in voorraad. Bij voldoen-de kleuters wordt voor minstens een week voldoen-de poppenhoek ge-sloten en de kleding verwijderd. Het afgelopen schooljaar is er nagenoeg geen hoofdluis geconstateerd. Mocht hoofdluis weer meer geconstateerd worden, dan zullen er passende maatregelen volgen. Vroegtijdig behandelen en regelmatig con-troleren betekent veel narigheid voorkomen!! De controle is eenvoudiger als uw kind dan geen ingewikkelde vlechten e.d. draagt en geen

gel in het haar heeft.

REGELMATIG kammen is het meest doeltreffend!

PRAKTISCHE ZAKEN

St. Jozefschool | schoolgids 2020-2021

EHBO

De kinderen van groep 8 krijgen een deel van het jaar EHBO-lessen. De theorie wordt onderwezen en ook de praktijk wordt beoefend.

Aan het einde van die leerperiode wordt er een officieel examen afgenomen door een vertegenwoordiger van het Oranje Kruis. De kinderen kunnen dan het Jeugddiploma-A verwerven. De EHBO-lessen vallen onder het vakgebied van de gezondheidseducatie. Op school hebben we een aantal leerkrachten met een geldig EHBO-diploma.

Schoolwerkweek

Voor de kinderen van groep 8 wordt er een werk’week’ georganiseerd. We gaan 3 dagen met de hele groep naar Vierhouten, nabij Nunspeet. Gedurende het verblijf wordt geprobeerd een interessant programma aan te bieden: leuk en boeiend.

Zo gaan we o.m. naar het bezoekerscentrum Zandenbos, bezoeken de Apenheul in Apeldoorn, en fietsen we naar een bosspeelplaats.

Ook de beroemde onderduikershut in het voormalige Pas-op-kamp midden in het bos wordt bezocht om zo meer over het verzet ‘40-‘45 te weten te komen.

In de bossen en op de hei is tussen het programma door volop gelegenheid voor sport en spel en uiteraard ontbreekt de ‘bonte’ avond niet.

Bij terugkeer op school worden verslagen gemaakt over de werkweek met daarin van alles wat men heeft beleefd, gezien en geleerd.

Het Vergeten Kind

Als gemeenschap heb je ook een externe maatschappelijke opdracht. De oudervereniging wil graag de Stichting Het Vergeten Kind steunen. Aan het begin van dit schooljaar krijgt u meer informatie.

https://www.hetvergetenkind.nl/

PRAKTISCHE ZAKEN

St. Jozefschool | schoolgids 2020-2021

Huiswerk

Op onze school is het maken van huiswerk een onderdeel van het onderwijspro-gramma.

In de onderbouw zal er alleen sprake zijn van ‘huiswerk’ indien een kind enige tijd ziek is geweest of achterop is geraakt door een te laag tempo of anderszins.

In de groepen 4 en 5 wordt er gemiddeld één keer per week huiswerk meegegeven, om te wennen en om extra te oefenen.

In de bovenbouw zal er regelmatiger sprake zijn van huiswerk, t.w.

in groep 6: wat leerwerk voor aardrijkskunde en geschiedenis; soms

wat maakwerk; in de groepen 7 en 8: (enkele malen per week) een maak- of leer-opdracht. Ook wordt in groep 8 het gebruik van een agenda gestimuleerd zodat van enig planmatig werken sprake is. Aandacht van de ouders voor het huiswerk en enige controle, kan de kinderen helpen hun huiswerk serieus aan te pakken.

De Parochie

De Heilige Jacobus Parochie verzorgt de Eerste Heilige Communie en het Heilig Vormsel.De school verleent medewerking o.a. door het ter beschikking stellen van ruimte e.d., maar ook door bijdragen aan de gezinsmis. Er is regelmatig overleg tus-sen de school en de parochie.

Gevonden voorwerpen

Regelmatig blijven er allerlei (soms waardevolle) spullen liggen op school waarvan we niet weten wie de eigenaar is.

Wilt u er op toezien dat uw kind zijn/haar eigendommen mee naar huis neemt? In de ingang bij de aula is een kast waarin gevonden voorwerpen vier weken worden bewaard.

Regen-, gymkleding en laarzen van een naam voorzien helpt heel goed.

PRAKTISCHE ZAKEN

St. Jozefschool | schoolgids 2020-2021

Fietsen

Ofschoon er op het speelplein een stallingmogelijkheid voor fietsen aanwezig is, betekent dit niet dat alle kinderen op de fiets naar school kunnen komen (ruimtegebrek). Wanneer de fietsenstalling te vol is, kan dat leiden tot onnodige beschadigingen. We zullen kinderen aanspreken op het netjes stallen van de fietsen en regelmatig de stalling controleren.

Woensdag fruitdag

Om ‘gezond gedrag’ te stimuleren wordt op woensdag fruit als pauzehapje gestimu-leerd! Graag uw medewerking.

Batterijen

Op school staan bij de ingangen batterijtonnen. Hier kunnen de lege batterijen in.

Per kilo batterijen krijgt de school één punt. We sparen punten voor de aanschaf van materialen.

In document St. Jozefschool schoolgids (pagina 29-34)