• No results found

4 Conclusies en aanbevelingen

4.4 Politie in stadion

In weerwil met de afspraken die hierover in het voorjaar van 2005 zijn ge-maakt constateert het Auditteam dat in een aantal stadions nog altijd her-kenbare politie aanwezig is bij wedstrijden (b.v. RKC Waalwijk). Het Audit-team is van mening dat voor wat betreft de inzet van herkenbare politie in het stadion een onderscheid moet worden gemaakt tussen situaties waarbij in het stadion reële veiligheidsrisico's rond supportersgroepen spelen en situaties waarin de politie-inzet binnen het stadion nodig is omdat de veilig-heids- en stewardorganisatie nog onvoldoende toegerust is om de orde te kunnen bewaken.

Conclusie 4

De geüniformeerde politie is niet bij alle wedstrijden uit de stadions verdwe-nen. Daarbij moet een onderscheid gemaakt worden in situaties waar de veiligheids- en stewardorganisatie nog onvoldoende is toegerust en situaties met evidente risico's voor openbare orde en veiligheid die de mogelijkheden en bevoegdheden van stewards te boven gaan.

In sommige steden is men van mening dat een bepaalde politie-inzet in het stadion noodzakelijk is om veilig te kunnen werken. Zolang deze inzet past binnen de succesvolle 'Hooligans in Beeld'- aanpak acht het Auditteam dit verdedigbaar. Sterker nog, de aanwezigheid van supportersbegeleiders in burger in het vak tijdens de wedstrijd is één van de kernelementen uit de 'Hooligans in Beeld'-aanpak. Ook zijn er situaties denkbaar waarin de veilig-heidsrisico's dermate groot zijn dat de aanwezigheid van politie binnen het stadion noodzakelijk is. Het Auditteam is echter van mening dat dit laatste alleen kan op incidentele basis om naderend onheil af te wenden. Geüni-formeerde politie-inzet binnen het stadion mag niet op structurele basis deel uitmaken van de veiligheidsorganisatie. Het streven moet gericht blijven op een organisatie waarin de clubs de verantwoordelijkheid dragen voor orde en veiligheid binnen de stadions en politie binnen het stadion bij een enkele wedstrijd een uitzondering is in verband met evidente veiligheidsrisico's.

Aanbeveling 2

In lijn met landelijke afspraken dient alle geüniformeerde politie die op struc-turele basis deel uitmaakt van de veiligheidsorganisatie uit het stadion te verdwijnen en dienen vanuit de politie slechts een voetbalcoördinator, de personele bezetting van de commandoruimte en één of enkele supporters-begeleiders in het stadion aanwezig te zijn.

Voor veel van de geïnterviewden is het helemaal terugtrekken van de politie uit het stadion een weinig aantrekkelijke optie. Zij zijn van mening dat de ondergrens nu bijna bereikt is en wijzen er op dat voorkómen moet worden dat het verminderen van de inzet ten koste gaat van de veiligheid in het sta-dion. Hier en daar wordt volgens hen die grens zelfs al overschreden. Het Auditteam deelt de zorg om de veiligheid maar is van mening dat met verde-re professionalisering van de stewardorganisatie, de uitrol van de 'Hooligans in Beeld'-aanpak en de verdere verbetering van de informatiepositie van de politie er voldoende aanknopingspunten voor handen zijn voor een verdere, zij het beperkte reductie van politie-inzet, waarbij de grenzen van de veilig-heid niet uit het oog mogen worden verloren.

Aanbeveling 3

Het streven naar kwaliteitsverbetering van de veiligheidsorganisatie van de club door professionalisering van de stewardorganisatie, de verdere uitrol van de 'Hooligans in Beeld'-aanpak en de verdere verbetering van de infor-matiepositie van de politie dient te worden gecontinueerd.

4.5 Berekening voetbaluren

Ten aanzien van het berekenen van de uren politie-inzet, constateert het Auditteam dat niet overal dezelfde methode van toerekenen wordt gehan-teerd.

De verschillen richten zich met name op de vraag of uren die besteed wor-den aan de algemene politietaak, maar wel vallen binnen de 'voetbaldienst', ook aan de wedstrijd mogen worden toegeschreven of niet. Het gaat dan bijvoorbeeld om het uitvoeren van een verkeerscontrole in een naburige wijk van het stadion. De politie is dan in de buurt van het stadion en op afroep beschikbaar als daar aanleiding toe is.

Navraag leert dat met ingang van het seizoen 2005-2006 het CIV de voet-balcoördinatoren als advies meegeeft dergelijke uren als neventaak binnen het VVS te boeken. In een brief van de minister van BZK d.d. 3 juni 2005 aan de Twee Kamer staat echter vermeld: "Per ingezette politiefunctionaris worden de twee wedstrijduren die zij buiten het stadion verblijven niet meer toegerekend als inzet ten behoeve van voetbal”. Het Auditteam constateert dat dit niet met elkaar in overeenstemming is en adviseert de stuurgroep om op het vlak van registratie tot eenduidige afspraken te komen. Dit zal een positieve invloed hebben op de betrouwbaarheid van de gegevens.

Conclusie 5

De berekening van de uren politie-inzet ten behoeve van voetbalwedstrijden geschiedt niet op uniforme wijze bij alle clubs.

Aanbeveling 4

Verdergaande landelijke afspraken over een éénduidige wijze van het bere-kenen van de voetbaluren zijn gewenst. De stuurgroep zal zorg dienen te dragen voor een richtlijn terzake.

Bijlagen

Bijlage 1 Interviewvragen

Blok 1: Factoren die de politie-inzet beïnvloeden

1 Welke factoren zijn van invloed op het bepalen van de politie-inzet?

2 Welke factoren zijn de belangrijkste/ spelen de grootste rol bij het bepa-len van de politie-inzet?

3 Welke factoren zijn het beste beïnvloedbaar door de diverse partijen?

Blok 2: Beleid gericht op terugdringen politie-inzet

4 Is er sprake van gericht beleid om de politie-inzet terug te dringen? Zo ja, sinds wanneer? Wie heeft het initiatief tot dit beleid genomen? Zo nee, waarom niet?

5 Wordt er in overleg tussen club, gemeente en politie aandacht besteed aan terugdringen politie-inzet? Zo ja, hoe vaak per jaar en op welk niveau vindt dit overleg plaats? Zo nee, waarom niet?

6 Reactie ontwikkelingen politie-inzet (resultaten 1e fase voorleggen).

Blok 3: Maatregelen om politie-inzet te verminderen

7 Welke maatregelen zijn in het seizoen 2005-2006 genomen om de poli-tie-inzet terug te dringen? Welke maatregelen heeft de organisatie zelf genomen en welke maatregelen hebben anderen genomen?

8 Welke maatregelen zijn in de seizoenen daarvoor genomen om de poli-tie-inzet terug te dringen? Welke maatregelen heeft de organisatie zelf genomen en welke maatregelen hebben anderen genomen?

9 Welke maatregelen hebben het grootste effect op het terugdringen van de politie-inzet?

10 Met welke maatregelen heeft men zelf de meest positieve ervaringen opgedaan (best practice)? (kan hetzelfde zijn als 7 maar hoeft niet)

Overig

11 Is men bekend met de risicomatrix analyse van het CIV, is men van plan die te gaan gebruiken en zo ja, op welke manier? (voor aanvang wed-strijd stelt politie matrix op of anders?)

Bijlage 2 Checklist van factoren die mogelijk van invloed