• No results found

Hoe polio de wereld uit werd geholpen

In document Protestants Christelijke Ouderen Bond (pagina 25-28)

De angst voor polio steeg midden vorige eeuw boven alles uit.

Gelukkig hebben we de ziekte inmiddels vrijwel uitgeroeid.

Hoe is dat gelukt?

Wetenschappers worstelden begin twintigste eeuw met grote vragen rondom polio, dat een steeds dringender dreiging werd. Bij de polio-epidemieën, die vooral in de zomer hele steden teisterden, raakten tal-loze kinderen verlamd. Als hun ademhalingsspieren aangetast werden, moesten ze liggen in een gigantisch apparaat dat de ijzeren long heette.

Maar dat redde niet iedereen. Polio eiste ook steeds meer levens.

26

Hoe het virus zich verspreidde was lange tijd een mysterie. Hoe kon een ziekte die als een soort griepje begon, uiteindelijk leiden tot ernsti-ge verschijnselen als verlamming?

Besmetting verloopt via de mond en het maag-darmkanaal Later onderzoek wees uit dat besmetting verloopt via de mond en het maag-darmkanaal. Het virus komt via uitwerpselen terecht in zwem-water en op voedingsmiddelen. Via het maag-darmkanaal belandt het in de bloedbaan, en kan vanuit daar in het zenuwstelsel trekken. Dat een medicijn ontwikkelen lastig zou zijn, werd al snel duidelijk. Dus vestigden wetenschappers de hoop op een vaccin.

Vaccins werden gemaakt met behulp van besmette dieren

Vaccins tegen virussen bestonden begin vorige eeuw nog amper. Voor elk vaccin moest materiaal gehaald worden uit besmette dieren, zoals koeien. Productie op grote schaal ging niet. Begin jaren vijftig kwam een wetenschappelijke doorbraak die alles veranderde. ‘In Amerika werd ontdekt hoe je virussen in dierlijke cellen kweekt. In de cellen van apennieren, om precies te zijn’, vertelt immunoloog en vaccinolo-gie-expert Jan Hendriks, die bijna dertig jaar werkte bij het ministerie van Volksgezondheid.

Deze methode maakte het een stuk makkelijker om vaccins te produce-ren in het laboratorium. Hiermee hoefde je immers niet meer met zieke dieren in de weer. Met deze kennis gingen twee onderzoekers ongeveer tegelijk aan de slag met de ontwikkeling van een poliovaccin. Albert Sabin was een Amerikaanse medicus, geboren in een plaatsje in het huidige Polen (toen nog deel van Rusland). Sabins ‘tegenstander’, Jo-nas Salk, was een Amerikaanse arts, ook in het oosten van Europa ge-boren.

Salk maakte een vaccin met dood virusmateriaal

Het plan van Jonas Salk was om een vaccin te maken met dood virus-materiaal. Dat zou de ontvanger niet meer ziek maken, maar kon wel de gewenste immuunreactie oproepen. Hendriks: ‘Destijds was het voor wetenschappers normaal om een nieuw ontwikkeld middel als allereerste op zichzelf en het personeel te testen.’ Zo deed Salk dat ook toen hij zijn prototype klaar had. Dat verliep zonder problemen. De volgende stap was testen op grote groepen mensen in psychiatrische inrichtingen en gevangenissen. Ook dat was in die tijd gebruikelijk.

Na positieve resultaten kreeg Salk in 1953 toestemming om een groot veldonderzoek uit te voeren: het vaccin zou getest worden onder

623.972 kinderen. Het persbericht met de resultaten kwam op 12 april 1955. De warme maanden kwamen eraan. Iedereen was wanhopig op zoek naar nieuws dat hen kon bevrijden van een volgende zomer vol angst voor polio.

Sabin werkt Salk tegen

Maar Albert Sabin was het van begin af aan oneens geweest met Salks grote veldonderzoek. Hij pleitte ervoor bij de Amerikaanse artsenver-eniging en het Congres (de Amerikaanse Tweede Kamer) dat het ge-stopt werd. Volgens hem zou het vaccin ineffectief zijn, en gevaarlijk.

Er was geen bewijs dat vaccins met dood virusmateriaal een langduri-ge bescherming zouden langduri-geven. Alleen het vaccin met de verzwakte versie van het virus, waar Sabin zelf aan werkte, zou alles doen wat een vaccin behoort te doen.

Toch kreeg Sabin geen gelijk. Er werd bekendgemaakt dat Salks vac-cin veilig was gebleken, dat het geen nare bijwerkingen gaf en het langdurige bescherming bood. ‘Een dag later werd het officieel goed-gekeurd door de overheid’, zegt Hendriks.

De Sovjetunie is geïnteresseerd in Sabins orale vaccin

Toen Sabin twee jaar later zover was om zijn grote veldonderzoek te doen, had hij een probleem. Salks vaccin had zijn effectiviteit al bewe-zen. De instanties in de VS zagen weinig nut in de ontwikkeling van een tweede vaccin. Sabin kreeg dan ook geen toestemming voor zijn veldonderzoek. Maar de grote vijand van de VS, de Sovjetunie, zag dit als een kans om Sabin uit te nodigen zijn studie bij hen uit te voeren.

‘Zo verzekerden zij zich van een goede voorraad, mochten de resulta-ten positief blijken.’

Die bleken dat inderdaad. Sabins vaccin had enkele voordelen, zegt Hendriks. Het was goedkoop te maken en makkelijk toe te dienen:

oraal. Kinderen hoefden alleen maar op een soort suikerklontje te kau-wen. Dit leidde er uiteindelijk toe dat Sabins vaccin ook de overhand kreeg in de VS, en in de rest van de wereld. Vanwege de wijde ver-spreiding van vooral Sabins orale vaccin, is polio sinds de jaren negen-tig vrijwel de wereld uit. Nederland besloot als een van de weinige lan-den om door te gaan met Salks gespoten vaccin.

Sabins vaccin raakt uit de gratie

Uiteindelijk een goede keuze, zegt Hendriks. Sabins vaccin had een groot nadeel: het verzwakte virusmateriaal maakte in enkele gevallen kinderen ziek.

28

Tot verlamming aan toe. Het kwam extreem weinig voor, maar nu Sabins vaccin wereldwijd werd verspreid, bleek dit toch een pro-bleem. Hendriks: ‘Omdat de wilde variant van polio al vrijwel hele-maal de wereld uit is, worden nu zelfs meer mensen ziek door het vaccin dan door natuurlijke besmetting.’

Sinds 2016 raadt de WHO aan om Sabins orale vaccin zo min moge-lijk te gebruiken. In plaats daarvan is een veiliger orale variant ont-wikkeld, en wordt daarnaast Salks vaccin nog gebruikt. Ook in Ne-derland is die laatste nog onderdeel van het Rijksvaccinatieprogram-ma. De ‘wilde’ variant komt alleen nog in Afghanistan en Pakistan voor.

Hoewel het nog niet is gelukt het virus volledig uit te bannen, heeft de ontwikkeling van vaccins ervoor gezorgd dat wij polio vrijwel verge-ten zijn. Het is bijna niet meer voor te stellen hoe groot de angst voor deze ziekte was.

Bron: https://www.quest.nl/mens/gezondheid

In document Protestants Christelijke Ouderen Bond (pagina 25-28)