• No results found

PLANTENLIJST VOOR WADI’S

In document De beplante wadi (pagina 59-61)

I

BIJLAGE I

Plantenlijst voor wadi’s

I

Algemeen

Van de meeste plantengeslachten, die in de buitenlandse documentatie vermeld staan als geschikt voor wadi-omstandigheden, zijn in Nederland ook cultivars ver- krijgbaar of komt de soort zelfs in het wild voor.

Beplanting in wadi’s moet diverse omstandigheden aankunnen. De planten moeten niet alleen tegen natte omstandigheden kunnen en zelfs een kortstondige periode onder water kunnen staan, maar ook droogtetolerant zijn vanwege de vaak hoge infiltratiewaarde van de bodem.

In deze bijlage vindt u daarom een uitgebreide beplantingslijst. In de tabellen wor- den soorten genoemd die zonder problemen een week onder water kunnen staan, zowel in het groeiseizoen als in de winterperiode. Daarnaast is alle beplanting in hoge mate droogtetolerant (onder normale zomerse omstandigheden).

Het overzicht van de geschikte beplanting is afkomstig uit de Verenigde Staten en is opgesteld door Cornell University. De lijst is gemaakt in opdracht van Cornell Botanic Gardens die al jaren bezig is met onderzoek naar beplante wadi’s. Inmiddels is het beplanten van wadi’s in de Verenigde Staten zo bekend, dat kwekers aparte hoeken inrichten die toegespitst zijn op de planten in deze tabellen.

Deze lijst is uitvoerig vergeleken met andere lijsten/bronnen. Hieruit blijkt dat de in de tabellen genoemde beplanting representatief is en dus geschikt voor de Neder- landse wadi.

Tevens volgt hieronder nog een korte toelichting op in andere landen toegepaste beplanting.

I

Duitsland

De Bund Deutscher Staudengärtner noemt planten voor afwisselend droge en natte om- standigheden, en specifiek bij greppels en goten. Ook worden planten genoemd, die ge- schikt zijn voor langdurige droge perioden en kortdurende overstromingen. Nog verder onderscheid wordt gemaakt bij toepassing van kiezel, split en steenslag in de infiltratie- voorziening.

Van de houtige gewassen (voornamelijk dwergvormen of kleinblijvende) worden er voor afwisselend droge en natte standplaatsen geen geschikte soorten genoemd, maar wel voor droge standplaatsen en voor standplaatsen met split en steenslag.

De Bayerische Landesanstalt für Weinbau und Gartenbau maakt eveneens onderscheid tussen droge omstandigheden enerzijds en afwisselend natte en droge omstandigheden anderzijds en komt deels op dezelfde planten uit.

Droge omstandigheden met kortdurende overstroming noemt deze organisatie ook, als- mede infiltratievoorzieningen met kiezel, split en steenslag.

In de door de Bayerische LWG uitgebrachte folder ‘Mit Pflanzen versickern. Ver-

sickerungsmulden standortgerecht bepflanzt’ komen dezelfde planten voor, maar zijn de lijsten voor de verschillende standplaatsen nog verder aangevuld.

Betrekkelijk dichtbij Nederland, namelijk in Rheda-Wiedenbrück, worden de volgende planten aanbevolen voor infiltratievoorzieningen:

Vaste planten Grassen

Achillea ptarmica Helianthus rigidus Calamagrostis x acutiflora ‘Karl Förster’ Alchemilla mollis Hemerocallis Calamagrostis arundinacea var. brachytricha Aster laevis Phlox x arendsii Festuca mairei

Aster laterifl orus var. horizontalis Rheum palmatum Miscanthus sinensis Bistorta amplexicaulis Rudbeckia Molinia spec. Centaurea macrocephala Salvia nemorosa Panicum virgatum Coreopsis tripteris Veronica gentianoides Stipa calamagrostis Coreopsis verticillata Veronica longifolium

Eupatorium fistulosum Veronicastrum virginicum Geranium pratense - hybriden

Aanbevolen beplanting

I

Engeland/Verenigd Koninkrijk

Een aantal organisaties heeft de krachten gebundeld. Uit deze samenwerking is de ‘Rain Garden Guide’ voortgekomen. Ook hierin is een plantenlijst opgenomen. Nage- noeg alle hierop voorkomende planten zijn ook in Nederland bekend.

De lezer wordt aangemoedigd, te experimenteren met aanvullende, mogelijk ge- schikte planten. Gewaarschuwd wordt voor het toepassen van planten, die beslist geen overstroming verdragen of die vatbaar zijn voor wortelrot.

I

Bronnen

De volgende bronnen zijn geraadpleegd bij het opstellen van deze bijlage:

1. Blänsdorf, E. (2016). Beplanting voor waterretentie. Tuin en Landschap, 24, 10-13.

2. Boogaard, Ir N. Jeurink, Ing. J.H.B. Gels, Ir F.C. Vooronderzoek natuurvriendelijke

wadi’s. Inrichting, functioneren en beheer (2003/4). Ede: Stichting RIONED.

3. Heuschneider Landschaftsarchitekten (2013). Regenwasserversickerung - Ein

Leitfaden für den Bauherren. Gedownload 12 september 2016.

4. Hop, Ir M.E.C.M. , (2016). Advies voor functioneel stadsgroen. Tuin en Landschap

18, pagina 12.

5. http://www.cornellbotanicgardens.org/our-gardens/botanical/bioswalegarden

geraadpleegd op 18 mei 2017

6. Portland, City of. Flow-through planters (2006). Gedownload 22 september 2016.

7. Vaste planten in openbaar groen. Ir M.E.C.M. Hop, 2011.

I

Verenigde Staten

De op de eerder genoemde Cornell Plantations Plant List Bioswale (zie bijgevoegde lijst) vermelde plantengeslachten, soorten en cultivars van zowel vaste planten als houtige gewassen zijn voor een groot deel in Nederland verkrijgbaar. Het kan zijn dat sommige cultivars onbekend zijn, maar dan is in de meeste gevallen de soort wel bekend.

Wat bij de vaste planten opvalt, is dat er diverse soorten tussen staan, die heden- tendage veel toegepast worden in zogeheten ‘perennial meadows’, dus een meer natuurlijk ogende beplanting.

Het Wisconsin Rain Garden Manual vermeldt lijsten voor diverse omstandigheden en bodemsoorten en zelfs complete beplantingsplannen voor kleine oppervlakten. Deze zijn vanzelfsprekend gemakkelijk uit te breiden naar grotere oppervlakten. Ook hier komen de meeste planten bekend voor, zij het wat minder dan die op de lijst van Cornell Plantations. De meeste geslachtsnamen zijn bekend, de soortnamen minder. Alle planten zijn ook geschikt voor de omstandigheden tijdens droge perioden.

I

Australië

Uit de Australische plantlijst van de Melbourne Water Corporation blijkt, dat er met dit werelddeel minder planten worden uitgewisseld dan met de Verenigde Staten. De plantengeslachten zijn - op een enkele na - een stuk minder bekend, maar wor- den daar aanbevolen als geschikt voor wadi-omstandigheden in Melbourne en om- geving.

120 Onderzoeksrapport beplante wadi’s Onderzoeksrapport beplante wadi’s 121

BIJLAGE II

In document De beplante wadi (pagina 59-61)