• No results found

Planning Bacheloropdracht Martijn Bergsma 30-3-2015 maart april mei

D at u m 24 25 26 27 30 31 1 2 3 6 7 8 9 10 13 14 15 16 17 20 21 22 23 24 27 28 29 30 1 4 5 6 7 8 11 12 13 14 15 18 19 Activiteit Di Wo Do Vr Ma Di Wo Do Vr Ma Di Wo Do Vr Ma Di Wo Do Vr Ma Di Wo Do Vr Ma Di Wo Do Vr Ma Di Wo Do Vr Ma Di Wo Do Vr Ma Di Analyse / informatiefase

- Plan van aanpak schrijven - Goedkeuring PvA en start BO - Onderzoeksopzet - Wat is de situatie? - Opdrachtomschrijving

- Wat en waarom moet het onderzocht worden? - Hoe wordt het onderzocht?

Startinformatie

- Wat zijn de eisen voor de machine? - Wat is het proces waar vanuit wordt gegaan? - Wat is het FDM proces en hoe werkt het?

Proces/machineonderdelen

- Wat zijn de resultaten van eerdere testen met lijm/zaagsel mengsels? - Wat is de huidige staat van FDM 3D printen met houtvulling?

- Wat is de huidige staat van FDM 3D printen met laagdiktes > 5mm? Op dit punt is de basisinformatie beschikbaar en kan opnieuw worden bekeken hoe de rest van het project aangepakt moet worden. - Lijm

- Welke lijmsoort resulteert in een slurry met de beste eigenschappen voor punten c-e?

- Welke verhouding van lijm en zaagsel resulteert in een slurry met de beste eigenschappen op punten c-e? - Opslag, transport en depositie

- Kan de slurry worden verplaatst met een extrusieproces?

- Is de machine na te vullen en schoon te maken? (Uitharding in de machine) - Wat heeft invloed op een juiste depositie van de slurry?

- Uitharding en constructie van de het product - Blijft de slurry op zijn plek na depositie?

- Hoe snel kan een volgende laag op de vorige worden gedeponeerd? - Wat zijn de eigenschappen van het geprinte materiaal? - Wat zijn de belemmeringen voor te printen vormen?

Opschalen en praktijkinzet

- Welke procesparameters resulteren in een economisch acceptabel proces?

Conceptontwerp

- Wat behoeft de machine die dit proces in praktijk zou kunnen uitvoeren?

Verslag

- Projectverslag Eerste deel verslag inleveren Tweede deel verslag inleveren Derde deel verslag inleveren - Opmaak en afronding

- Samenvatting

Tentamen - Presentatie

juni juli aug

20 21 22 25 26 27 28 29 1 2 3 4 5 8 9 10 11 12 15 16 17 18 19 22 23 24 25 26 29 30 1 2 3 6 7 8 9 10 13 14 15 16 17 20 21 22 23 24 27 28 29 30 31 3 4 5 6 7 10 Wo Do Vr Ma Di Wo Do Vr Ma Di Wo Do Vr Ma Di Wo Do Vr Ma Di Wo Do Vr Ma Di Wo Do Vr Ma Di Wo Do Vr Ma Di Wo Do Vr Ma Di Wo Do Vr Ma Di Wo Do Vr Ma Di Wo Do Vr Ma Di Wo Do Vr Ma

Op dit punt is de basisinformatie beschikbaar en kan opnieuw worden bekeken hoe de rest van het project aangepakt moet worden.

Vierde deel verslag inleveren Vijfde deel verslag inleveren Pre-definitieve verslag inleveren Uiterlijk inleveren definitief verslag

Presentatie/tentamen in deze week Uiterlijk beoordeling BO bekend

E. – Samenvatting Stargesprek met Coors

Startgesprek met Coors – 1-4-2015

In gesprek met Chris in aanwezigheid van Ruby.

Bij de oplevering van een nieuw gebouw is het geld altijd op en is de planning al lang verstreken. Op dat moment moet Coors nog het interieur regelen. Er is dus weinig marge en weinig tijd.

Coors ontvangt van de architect de ontwerpen, dat zijn voornamelijk tekeningen uit Sketchup, plattegronden met looproutes en ideeën over kleur en vormen.

Voorbeelden van projecten waarbij Coors betrokken is geweest zijn: het stadskantoor in Utrecht en het scheepvaartmuseum. De werk van de interieurdelen is voor 80% spaanplaat-werk (rechttoe rechtaan plaatmateriaal), de overige 20% zijn bijzondere delen met bijzondere vormen (afrondingen) of materialen.

Het ultieme doel van Coors bij de opdracht is het printen op locatie. Dus je zet een printer bij de klant neer, inclusief het materiaal, en daarmee wordt dan een binnen de juiste ruimte het meubelstuk gecreëerd met de volledige afmetingen.

De korrels die Tom eerder al heeft gekregen bestaan voor 30% uit zaagsel en 70% is PPC.

Coors gaat er van uit dat dergelijke ontwerpproblemen stap voor stap opgelost moeten worden. Eerst een mengsel vormen, dan iets opbouwen, dan proberen ronde vormen te maken en daarna nog een gladde afwerking.

3D printen van meubels met kunststof is uitgeprobeerd met Jasper Menge (TNO?).

Elke maand wordt er ongeveer 30 m3 zaagsel geproduceerd en afgevoerd, momenteel moet daarvoor worden bijbetaald.

In samples met het zaagsel is eenmaal een prima resultaat gehaald, maar de tweede keer toen er bamboe door het mengsel zat ging het mis. In het bamboe zat vocht dat ging koken door het verwarmingsproces en daardoor ontstonden onregelmatigheden en bubbels in het sample.

Krimp is duidelijke een probleem bij het 3D printen, zeker bij grote dunwandige oppervlakten trekt het krom en worden de verschillende laagjes losgetrokken.

Coors gebruikt 3 soorten lijmen: 1. Standaard houtlijm

2. Lijm voor een poeder dat in een van de zakjes zat.

3. Lijm voor te lijmen op een melanine laag, die zal daar beter op hechten.

Om een aantal parameters vast te leggen kan de balie uit een van de vorige artikelen worden gebruikt als referentieobject. De doorlooptijd hangt af van de te vormen meubels. Als er veel rondingen in zitten kan een normale meubelmaker er al snel dagen mee bezig zijn.

Een tweede optie voor het testen van de extrusiemogelijkheden kan een holbeitelboor worden gebruikt. Dat is een vierkante holle beitel met een boor binnenin, zodat vierkante gaten worden geboord.

Een mooi resultaat zou zijn als er iets opgebouwd kan worden vanuit een mengsel van het zaagsel (zo veel mogelijk zaagsel) en een bindmiddel. Daarbij zouden materiaaleigenschappen, zoals sterkte, bewerkingsmogelijkheid en vormvastheid bij printen (en uitharding) bekend moeten zijn.

In de werkplaats komen planken binnen die voor elk project verschillend van kleur, dikte en andere eigenschappen. Die worden verwerkt door te zagen en te frezen. Op dat moment zijn de meubelstukken ‘ikea-pakketjes’ en kunnen ze stuk voor stuk worden opgebouwd door de meubelmakers en vervolgens getransporteerd naar bestemming. Meubels kunnen ook ter plekke worden gebouwd en dan worden ze getransporteerd als de ‘ikea-pakketjes’.

F. – Programma van eisen