• No results found

plaatsing is haalbaar zonder extra ondersteuning. We schrijven het kind in

In document Montessorischool Van Lith (pagina 29-34)

Mogelijkheid 2: plaatsing is haalbaar met extra ondersteuning. De school beschikt over de ondersteuning of we vragen een arrangement aan bij de Commissie TLV van Sine Limite. We schrijven het kind in en openen een POP (Persoonlijk Ontwikkel Plan) om een

ontwikkelingsperspectief op te stellen.

Mogelijkheid 3: Plaatsing is niet haalbaar. Sine Limite gaat voor ons samen met de ouders op zoek naar een passende onderwijsplek. Dat kan een andere basisschool zijn maar in de meeste gevallen zal het een school voor speciaal (basis) onderwijs zijn.

Als dit laatste het geval is vraagt onze school met uw toestemming een toelaatbaarheidsverklaring aan voor een (tijdelijke) plaatsing binnen het speciaal (basis) onderwijs bij de Commissie TLV.

Als ouders het niet eens zijn met de genomen beslissing kunnen zij bezwaar aantekenen bij het bevoegd gezag van de school of bij de geschillencommissie. De klachtenregeling staat op de laatste pagina van de schoolgids/ op de website/ etc.

Waar kunt u verder informatie vinden?

Alle afspraken over passend onderwijs vindt u op www.sinelimite.nl. Heeft u vragen over ondersteuning of passend onderwijs kunt u het loket van Sine Limite bellen: 0570-638577.

HGPD en trajectoverleg

Op onze school vinden groepsbesprekingen plaats. Tijdens de contactmomenten bespreken we de ontwikkeling van uw kind. Als er signalen zijn dat het leren, gedrag of sociaal-emotionele ontwikkeling niet goed gaat, bespreekt de leerkracht dit met u. We willen ook graag weten wat uw kijk is en hoe het thuis gaat. Als de aanpassingen niet helpen of er is meer zorg, dan gaan de leerkracht, intern begeleider en u met elkaar in overleg. Ook de mening van uw kind is hierbij belangrijk. Het kan zijn dat we een medewerker van Sine Limite hierbij uitnodigen of een andere deskundige. Ook u kan iemand uit uw omgeving meenemen die betrokken is bij uw kind.

Dit overleg heet interne HGPD. Van tevoren vullen wij en u een formulier in die als leidraad dient tijdens de bespreking. Het kan zijn dat er één keer een HGPD plaatsvindt, maar ook meerdere keren. Als er behoefte is aan extra ondersteuning voor uw kind of de vragen blijven, organiseren we een trajectoverleg. Aan het trajectoverleg nemen deel: leerkracht, intern

begeleider, ouders, trajectmedewerker van Sine Limite en de medewerker team toegang jeugd (gezinscoach) van de GGD. Daarnaast kunnen ook andere deskundigen deelnemen of iemand uit uw omgeving.

In de HGPD en trajectoverleg bespreken we de vraag: wat heeft uw kind nodig om een bepaald doel te behalen? Wat is de ondersteuningsbehoefte van uw kind? Daarbij kijken we ook naar andere factoren, zoals de groep, de school en de thuissituatie.

In iedere bespreking komen ook de positieve aspecten en de talenten van uw kind aan de orde.

Voor ieder kind dat extra ondersteuning nodig heeft maken we een ontwikkelingsperspectief. Dit is een formulier waarin het plan van aanpak vastgelegd is, het uitstroomniveau van het kind en de afspraken tussen school en ouders vastgelegd worden. Is een (tijdelijke) plaatsing in het speciaal (basis)onderwijs de meest passende plek? Dan vragen we hiervoor een

‘toelaatbaarheidsverklaring’ aan bij Sine Limite. Met deze toelaatbaarheidsverklaring heeft uw kind recht op plaatsing op een school voor speciaal (basis)onderwijs.

Sine Limite heeft ook een loket dat door intern begeleiders gebeld kan worden voor vragen over passend onderwijs en inzet van diensten van Sine Limite. Ook ouders kunnen het loket bellen. Wel hebben ouders altijd eerst de vraag op school gesteld. Als er vragen blijven, kan het loket van Sine Limite gebeld worden.

4.2 Intern Begeleider

De intern begeleider heeft taken op drie niveaus.

• De zorg in de groep

• De zorg in de school

• De bovenschoolse en schoolnabije zorg

De zorg in de groep

Deze taak van de intern begeleider bestaat er vooral uit om de leerkrachten in staat te stellen adequaat met alle kinderen om te gaan, goed te signaleren en te ondersteunen in het omgaan met specifieke ontwikkelingsbehoeften.

De zorg in de school

Deze taak omvat om, in samenwerking met de directeur, op schoolniveau een goede ondersteuningsstructuur in te richten (leerlingvolgsysteem) en te laten functioneren. Het stelt leerkrachten in staat voor elk kind passend onderwijs en passende zorg te bieden.

De bovenschoolse en schoolnabije zorg

Deze taak houdt in om, in samenwerking met de directeur, ervoor te zorgen dat de bovenschoolse zorgmogelijkheden van het samenwerkingsverband (Sine Limite) in aansluiting op de zorg van de school optimaal benut worden. Het doel is om voor elk kind passende zorg te kunnen bieden en leerkrachten in staat te stellen elk kind passend onderwijs te kunnen geven.

Herfstkinderen

De school staat bij de overgang naar de middenbouw voor de kinderen die jarig zijn tussen 1 oktober en 31 december voor een keuze: moeten deze kinderen anderhalf jaar over de onderbouw doen, zoals de regelgeving bepleit, of moeten deze kinderen er toch ruim twee en een half jaar over doen, net zoals vroeger het geval was.

Onze school heeft bij deze beslissing gekozen voor het standpunt van de NMV (Nederlandse Montessori Vereniging).

Dit betekent dat wij ons laten leiden door de ontwikkeling van het kind, op het gebied van de sociaal-emotionele ontwikkeling, de cognitieve ontwikkeling en de fysieke ontwikkeling van het kind.

De intern begeleider wordt nauw betrokken bij dit proces en geeft adviezen. Komt de leerkracht uit de onderbouw tot de conclusie dat het kind, gezien zijn ontwikkeling de overstap naar de middenbouw maken kan, dan zal dat ook in overleg met de ouders gebeuren.

Komt de leerkracht tot de conclusie dat het beter is dat het kind nog een jaar in de onderbouw blijft, dan zal daarvoor gekozen worden. In dat geval moet de school een handelingsplan maken waarin

duidelijk wordt vastgelegd op welke gebieden nog aandacht nodig is. In dit handelingsplan worden vervolgens concrete doelen vastgesteld.

Hoogbegaafdheid

Onze school neemt deel aan het invoeringstraject (hoog)begaafdheid van het samenwerkingsverband Sine Limite. Dit traject houdt in dat we scholing (talent ontwikkeling) volgen en beleid vastleggen. Op deze wijze kunnen we (hoog)begaafdheid (talenten) bij kinderen beter signaleren en onderwijs op maat bieden.

Zo krijgen alle kinderen met talenten de aanvullende zorg en begeleiding die ze nodig hebben.

Dyslexie

Op onze school volgen wij het dyslexieprotocol van het samenwerkingsverband Sine Limite. Bij de kinderen die het dyslexieprotocol volgen nemen we regelmatig toetsen (oktober, januari, april, juni) die aansluiten bij het niveau van het kind. Wij volgen kinderen met dyslexiekenmerken (dat kan al vanaf de kleuters) met een handelingsplan voor dyslexie. Deze kinderen worden geholpen door middel van een voorschotbenadering, connect-lezen, BOUW en/of voor/koor/door lezen. Volgens het protocol worden de interventies bijgehouden en besproken met de ouders. Vanaf groep 5 gaan de kinderen zoveel mogelijk met Read en Write aan de slag.

Ouders kunnen een aanvraag voor vergoeding dyslexie (behandeling) aanvragen na advies van de leerkracht en Intern Begeleider.

Onze school

De leerlingzorg op onze school is vastgelegd in een zorgprotocol. Ouders, die meer willen weten over de inhoud van dit protocol, kunnen informatie opvragen op school.

4.3 Kwaliteitszorg

Wij hechten veel waarde aan kwaliteitszorg. Naast de wettelijk verplichte inspecties door de inspectie van onderwijs willen we ook graag weten wat ouders, kinderen en externe partners van onze school vinden. Daarvoor houden we regelmatig tevredenheidsonderzoeken.

De uitkomsten en wat we ermee gaan doen zetten we op de website. Verder worden we door een auditteam van ons schoolbestuur bezocht. Een auditteam van Sine Limite bekijkt hoe de stand van zaken van ons passend onderwijs is. We zijn in schooljaar 2019-2020 bezocht. De uitkomsten van dit bezoek staan/zetten we in het SOP (www.sopdeventer.nl).

4.4 Team Toegang Jeugd

Vanaf januari 2015 is jeugdzorg onder de gemeente komen te vallen. In Deventer zijn in alle wijken gezinscoaches werkzaam. Een gezinscoach helpt ouders bij opvoed- en opgroeivragen. Soms zijn enkele gesprekken voldoende. In andere gevallen kunnen zij hulpverlening inzetten. Elke school heeft een gezinscoach als contactpersoon. Deze gezinscoach zit in ons trajectoverleg. Op die manier kan indien nodig laagdrempelig hulp geboden worden.

U kunt de gezinscoach ook rechtstreeks benaderen via telefoonnummer 14 0570 (geen netnummer nodig) of per e-mail: toegangjeugd@deventer.nl

4.5 Voortgezet onderwijs

Gedurende het laatste jaar van de basisschool proberen we de kinderen al enigszins vertrouwd te maken met het vervolgonderwijs waarin ze terecht komen. Wekelijks krijgen ze enkele

huiswerkopdrachten, die op een afgesproken tijd ingeleverd moeten worden. Ook leren ze met een agenda omgaan.

Over het algemeen blijkt dat onze kinderen zich goed weten aan te passen aan de onderwijssituatie in het voortgezet onderwijs. Hun leermotivatie en zelfstandigheid worden vaak als kenmerkende

eigenschappen genoemd. Vertegenwoordigers van het voortgezet onderwijs geven voorlichting over het vervolgonderwijs. De groepsleerkrachten die na drie jaar bovenbouw een goed zicht op de werkinzet, de leerprestaties en de capaciteiten van de kinderen hebben, geven een schooladvies. Na gesprekken met kinderen en ouders de schoolkeuze vastgesteld.

Onze school gebruikt de CITO-toets. Deze toets geeft ons informatie over de cognitieve vaardigheden van een kind, maar geeft ook extra informatie over de capaciteiten en de werkhouding.

In schooljaar 2018-2019 was onze opbrengst van de eind CITO ver boven het landelijke gemiddelde 540,3. (In het schooljaar 2019-2020 is geen landelijke toets afgenomen in verband met de

Coronacrisis). Dit is een te verwachten opbrengst gezien onze kind populatie. Door kinderen

structureel te volgen en te kijken naar de onderwijsbehoefte, stemmen we ons onderwijs af op het kind. Zowel op kind als op groepsniveau vindt er vier keer per jaar een groepsbespreking plaats.

Hierin worden ook de analyses gemaakt met de teamleden over de resultaten.

Uitstroom

Wat de uitstroom van kinderen uit groep 8 van de Van Lith betreft, kunnen we het volgende laten zien:

2019-2020

Overzicht welke schoolkeuze onze kinderen hebben gemaakt:

2019-2020

EHL Stormink 7

EHL Boerhaave 5

EHL Marke 1

EHL Marke (Corberic/Vrije school) 7

Arkelstein -

Ambelt -

Vrije school (Zutphen) -

AOC -

In document Montessorischool Van Lith (pagina 29-34)