• No results found

Pattern 5: Board experience is very different from professional experience.

0. PILOT INTERVIEW

De eerste vraag. Wanneer ben je afgestudeerd en waarin?

Ik ben op 20 januari 2014 afgestudeerd in International Financial Management en Business Economics.

Waarom koos je voor deze opleidingen?

Omdat ik altijd affiniteit met finance heb gehad en die studie me leuk leek. Maar ik wou tegelijkertijd ook een soort algemene studie doen. Dus daarom ook gekozen voor Business Economics.

Wat woog zwaarder in jouw master keuze, de goede vooruitzichten op de arbeidsmarkt, of een daadwerkelijke interesse in de vakken?

Nee, ik wou iets wou doen wat ik ook echt leuk zou vinden. Tijdens mijn bachelor kwam ik er achter dat ik finance heel leuk vond en daar wou ik dus mee verder.

Maar waarom wou je dan ook nog een algemene studie er naast doen?

Ondanks dat ik finance heel leuk vond wou ik me zeg maar niet beperken tot één vakgebied. Ik kon toentertijd 2 masters in anderhalf jaar doen. Dat was natuurlijk ideaal. Dus daarom wou ik ook een wat algemene studie ernaast.

Zou je kunnen omschrijven hoe jouw universiteitservaring eruit zag? Was het moeilijker of makkelijker dan je in de eerste instantie had verwacht, liep je op schema, deed je veel andere activiteiten?

Ik heb dus in Groningen gestudeerd. Dus ik heb het eerste half jaar in Groningen gezeten vor mijn master. Waarin ik denk ik moeilijke vakken had, maar ook makkelijke vakken, als je het zo wil zien. Ik was vooralsnog voorzitter van een financiële commissie op mijn

studievereniging. Dus dat deed ik ernaast. En toen na een half jaar ben ik naar Zweden gegaan waar ik Business Economics heb gedaan. Waar het niveau wel echt een stuk lager was. Ik had veel vergelijkbare vakken als in Groningen. Dus ik heb daar wel een stuk minder geleerd omdat de vakken gewoon veel makkelijker waren. En toen weer een halfjaar in Groningen gezeten om mijn scriptie te schrijven. Dat vond ik denk ik de grootste uitdaging van mijn diploma.

Hoe lang heb je daar over gedaan?

Een half jaar, dus ik heb gewoon alles nominaal gedaan.

Dat is netjes. Kan je samenvatten wat er gebeurde na het behalen van je diploma? Na het behalen van mijn diploma ben ik naar Amsterdam verhuisd om een fulltime bestuursjaar bij AIESEC te gaan doen. Wat ik op dit moment ook nog steeds doe.

De meeste mensen zijn stage gaan lopen.

En waarom heb jij besloten om een bestuursjaar te gaan doen?

Omdat ik altijd al een motivatie had om een bestuursjaar te gaan doen. Dus ik wou het altijd al omdat je in een bestuursjaar hele andere vaardigheden leert dan tijdens een stage. Je leert om jezelf verder te ontwikkelen. Dus je eigen capaciteiten waarvan je weet dat je er eigenlijk te kort in komt, ontwikkel je tijdens zo’n jaar. En daarnaast leek het me hartstikke leuk om nog een jaar iets anders te doen dan al meteen serieus te gaan stage lopen of al aan het werk te gaan.

Tijdens een bestuursjaar ontwikkel je dus vaardigheden die je niet tijdens een stage kan ontwikkelen?

Ja. Tijdens een stage ben je veel meer in opdracht bezig van iemand. Terwijl ik nu een jaar lang de kans krijg om fouten te maken. Tuurlijk moeten we rekening houden met het een en het ander. Maar ik heb veel meer vrijheid om mijn eigen keuzes te maken. En ik heb een jaar lang de leiding over een team van zeven personen om evenementen neer te zetten. Dat leer je tijdens een stage niet.

Denk je dat de nadruk tijdens een bestuursjaar meer ligt op het ontwikkelen van persoonlijke vaardigheden dan professionele vaardigheden?

Ik denk dat je tijdens een stage voornamelijk doet wat een opdrachtgever je verteld om te doen. Dus je bent meer simpele klusjes aan het doen. Terwijl ik daadwerkelijk wel hele moeilijke dingen moet doen. En ook zelf mag bepalen hoe ik deze dingen doe. En ik heb ook over een veel groter budget mijn eigen beschikking.

Oke. Dan gaan we nu verder naar de werkkenniskloof. Business scholen krijgen momenteel veel kritiek van de huidige media en de academische literatuur. Deze kritiek gaat vooral om het feit dat business scholen niet relevant zijn. Ze bereiden studenten niet effectief voor op de arbeidsmarkt. Denk jij dat jij genoeg voorbereid zou zijn geweest op de arbeidsmarkt na het behalen van je master?

Mm … Dat verschilt denk ik per persoon maar ik denk dat ik, in mijn geval, eigenlijk niet. Ik denk dat ik nog niet klaar was om me al op de arbeidsmarkt te gaan begeven.

Waarom denk je van niet? Welke kennis en vaardigheden miste je?

Ik wil hierna graag een management traineeship gaan doen. En ik denk dat ik die capaciteiten nog niet had. Ik had geen idee hoe het was om leiding te geven aan een groot team. Dus voornamelijk de kennis hoe je leiding geeft aan een team. Die denk ik dat ik nog niet had. En ook persoonlijkheid. Ik denk dat ik die ook continue aan het ontwikkelen ben nu gedurende zo’n jaar.

Zou je deze vaardigheden ook op een business school kunnen ontwikkelen? Of kan dat eigenlijk alleen tijdens zo’n bestuursjaar? Of kunnen business scholen hun programma aanpassen om dat soort capaciteiten beter te ontwikkelen?

Ja dat is lastig. Tijdens je studie kom je gewoon niet in de mogelijkheid om deze capaciteiten te ontwikkelen. Dus ik weet ook niet of business scholen hier effectief ik zouden kunnen zijn. Je werkt misschien samen in een werkgroep. Waarin je misschien de mogelijkheid krijgt om meer de leiding te nemen dan anderen. Maar je bent gewoon onderdeel van een groep. En dat is heel anders. Tijdens een bestuursjaar ben je gewoon samen verantwoordelijk. Of voor een team of je bent samen met anderen verantwoordelijk voor een organisatie. Ik denk dat dat sowieso eigenschappen zijn die je tijdens je studie niet kan behalen.

Dus vooral die leiderschip eigenschappen?

Bijvoorbeeld. Maar je hebt natuurlijk veel verschillende besturen waarin iedereens functie anders is. Bij elke functie leer je andere dingen.

Welke kennis en vaardigheden die je hebt geleerd op de universiteit lijken je wel nuttig? Misschien meer de diepgang die je leert in vakken. Dus je leert wel hoe je op een bepaalde manier moet denken. Dat leer je tijdens een master. En ik heb tijdens mijn studie wel geleerd hoe je heel precies met Excel omgaat. En natuurlijk zijn mijn financiële vaardigheden er ook wel op vooruitgegaan. Dus hoe je met cijfers berekeningen maakt, dus je vergroot je kennis sowieso wel.

Je benadrukt nu vooral kennis, en geen vaardigheden. Klopt dit?

Ja. Universiteiten leren je vooral academische kennis denk ik. Vaardigheden ontwikkel je misschien wel. Maar daar ligt geen nadruk op. Dat gaat dan in het proces van het ontwikkelen van je academische kennis. Dat vinden universiteiten belangrijk.

Denk je dat deze academische kennis genoeg kan zijn om studenten voor te bereiden op de arbeidsmarkt?

Tuurlijk. Ik denk dat het behalen van een master zeker voldoende is om je op de arbeidsmarkt te gaan begeven. En ik ben er ook wel van overtuigd dat het zeker wel genoeg moet zijn om direct een baan te gaan zoeken. Maar tegenwoordig is de concurrentie zo groot dat je liever jezelf zo ver mogelijk ontwikkeld voordat je je daar op die arbeidsmarkt gaat begeven en een baan gaat zoeken.

Wil je jezelf dan ontwikkelen voor je werkgever of voor jezelf? Beide.

Dus je denkt niet dat business scholen hun vakken moeten aanpassen om het meer relevant te maken? Of dat business scholen dat überhaupt zouden kunnen?

Ja dat is moeilijk, want iedereen krijgt een andere opleiding dus iedereen leert andere dingen. Misschien dat andere opleidingen wel veel meer op dat soort zaken ingaan. Moeilijk te zeggen.

De manier van denken. Ik ben wel al een stuk verder dan dat ik tijdens mijn bachelor was. Omdat ja, ik weet niet, je leert op een andere manier denken, je leert ook hoe je een andere manier kan interpreteren. Je academische kennis wordt dan heel erg vergroot tijdens een master en tijdens een bachelor heb je dat absoluut niet.

Oké. Ik heb ook nog wat vragen met betrekking tot werkervaring. Wat is je werkervaring tot nu toe, dus eigenlijk voordat je bestuursfunctie begon?

Ik heb tijdens mijn bachelor en master nooit gewerkt. Ik heb altijd wel verscheidene commissies ernaast gedaan op mijn vereniging en ook op mijn universiteit. Tijdens mijn bachelor heb ik een driedaags feest georganiseerd, daar was ik fiscus van. Ik heb in de promotie commissie gezeten van Vindicat waarin ik een jaar lang verantwoordelijk was voor alle promotie activiteiten. Denk aan scholierenfeesten, maar ook aan de introductieweek en alle externe evenementen dat jaar. En ik heb anderhalf jaar in een financiële commissie gezeten. Dus dan ben je verantwoordelijk voor acquisitie zeg maar, de sponsoring van heel Vindicat.

Hoe nuttig is deze ervaring geweest om deze bestuursfunctie te gaan doen? Denk je dat het jou heeft geholpen in de selectie en de aanmeldprocedure van AIESEC?

Ongetwijfeld, dat was wel een van de redenen hoor. Ik kreeg later te horen dat het feit dat ik al wel wat ervaring had in leiding geven aan een team en werken met een team wel

meespeelde. Dus ik denk dat het wel zeker handig is. Maar ik denk niet dat het noodzakelijk is dat je dat al kan.

Je had dus een hele goede academische achtergrond en ook veel nevenactiviteiten. Wat denk je dat belangrijker was?

Nevenactiviteiten. Die onderscheiden je van de rest.

Hoe belangrijk denk je dan dat het hebben van werkervaring is in het krijgen van een toekomstige baan?

Ik denk wel heel belangrijk. Als ik nu het hele sollicitatie proces van mijn eigen evenementen zie, en kijk naar waar bedrijven geïnteresseerd in zijn, is het helemaal niet specifiek welke master je hebt gedaan, of je nou cum laude bent afgestudeerd of niet, dat is vaak niet eens wat zo belangrijk is. Maar er wordt alleen maar gekeken naar wat je ernaast hebt gedaan. Dus of je buitenland ervaring hebt, dat is belangrijk, en of je op hoog niveau gesport hebt, een eigen onderneming, of dat je inderdaad nevenactiviteiten hebt gedaan. Zoals een parttime

bestuursjaar of een fulltime bestuursjaar.

Denk je dat deze studenten ook daadwerkelijk beter voorbereid zijn op de arbeidsmarkt dan studenten met alleen universiteitservaring?

Ja. Je leert zoveel tijdens een bestuursjaar. Je krijgt een jaar lang alleen maar trainingen. En een jaar lang werk je heel intensief met andere mensen samen en organiseer je dingen. Dat zijn natuurlijk zaken die je in een studie onmogelijk leert.

Denk je dat dit invloed heeft op de trainingsbehoefte van deze studenten? Hoeven ze dan binnen het bedrijf minder trainingen en raken ze eerder gewend op de werkvloer?

Ja. Dat denk ik wel.

Heb jij ook een training gehad toen je net met AIESEC begon? Om bepaalde kennis en vaardigheden aan te vullen die je nog miste?

Hoe bedoel je dat?

Bedrijven zeggen nu vaak dat studenten niet klaar zijn voor de arbeidsmarkt. Dus dat ze net worden aangenomen, hebben deze studenten veel trainingen nodig. Heb jij dat ook ervaren toen je net begon met AISEC? Heb jij ook een soort training gehad voordat je begon? Voordat ik begon aan AIESEC?

Ja. Of eigenlijk toen je net begon. Misschien meer in de zin van take-over dan?

O ja tuurlijk. Ik heb met mijn voorganger take-over gehad een aantal dagen. En ik ben al mee geweest naar allerlei evenementen van AIESEC voordat ik begon. Om mijn kennis over AIESEC te vergroten en in ieder geval te begrijpen waar ik mee bezig ben of mee bezig ga zijn.

Dus de focus tijdens deze take-over lag vooral op het vergroten van je kennis over het bedrijf, in dit geval AIESEC dan?

Ja. En voor mijn functie specifiek. Ik had algemene dagen en dagen voor mijn functie specifiek. De algemene dagen gingen over de visie, missie en strategie van AIESEC. De functionele dingen gingen meer over de dingen waar ik persoonlijk geconfronteerd mee zou worden. Dus wat mijn voorganger heeft gedaan, waar hij tegenaan is gelopen en waar ik rekening mee moet houden.

Oké. Dus de nadruk lag niet per se op het ontwikkelen van vaardigheden die je miste, die je niet via je studie had geleerd, maar meer om het begrijpen hoe AIESEC in elkaar zat en wat jou functie inhield?

Ja.

Denk je dat dit effectief was, deze training, heb je er veel aan gehad?

Niet echt. Ik heb gewoon een hele korte take-over gehad van drie keer een halve dag geloof ik. Wat veel te weinig was. Dus ik moest in het begin wel mijn draai vinden en zelf uitzoeken wat ik moest gaan doen. Terwijl wij nu een hele andere take-over willen gaan plannen. Dat je twee weken fulltime of in ieder geval dagdelen met het hele bestuur take-over doet. Dus ik denk dat we nu veel meer kennis overdragen naar de nieuwe bestuursleden toe en dat die veel makkelijker begin zullen hebben dan ik.

Maar in het algemeen, denk je dat een training een nuttige manier is om je kennis te vergroten als je net een functie start?

Ja natuurlijk, ik denk dat dat noodzakelijk is. Je kan niks als je niet weet wat je moet doen en waar je moet beginnen.

Oke helder. De laatste vragen gaan wat specifieker in op jouw bestuurservaring. Wanneer ben je gestart met je bestuursfunctie?

Officieel ben ik gevraagd halverwege november. Toen een inwerk periode gehad van twee maanden. Ik ben toen officieel gestart op 6 januari.

Hoe kwam je in aanmerking met AIESEC?

Een keer met een vriendje gebeld die AIESEC deed in Utrecht. En toen ben ik in contact gebracht met een meisje die vorig jaar in het bestuur zat en na lang met haar gebeld te hebben ben ik met mijn broer gaan praten en zo is het gaan lopen.

Waarom wou je een bestuursjaar gaan doen? Wat hoopte je te leren?

Wat ik zei: leidinggeven aan een team. Iedereen is anders en het is gewoon heel leerzaam om met verschillende persoonlijkheden en een divers team om te gaan. Maar daarnaast hoop ik ook veel training te krijgen om mezelf verder te ontwikkelen.

Hoe zou je je huidige functie omschrijven? Wat zijn je voornaamste taken en verantwoordelijkheden?

Het coördineren van een team van zeven parttimers. Ik denk dat dat het het beste weergeeft. Je bent helemaal niet operationeel bezig met het taken uitvoeren maar meer aan het tracken of het team daadwerkelijk doet wat jij wil.

Hoe ziet je tijdsbesteding er ongeveer uit?

We starten op kantoor om tien uur en we zijn om zes uur klaar. Maar op maandag hebben we natuurlijk nog team meeting, dus op maandag eigenlijk ook nog ’s avonds van zes tot tien. En de rest van de week wel gewoon van tien tot zes. Maar dat kan ook variëren hoor. Soms zijn er bijvoorbeeld extra dingen. Zoals RW, reception weekend. Dat om de zes weken. Dat is in het weekend dus dan gaat er meer tijd in zitten. Maar soms heb ik bijvoorbeeld om vier uur een afspraak met het MC. Dan ga ik daarna gewoon naar huis. Maar ik besteed zeker wel 40 uur per week aan AIESEC.

Met betrekking tot je verantwoordelijkheden en taken, welke kennis of welke skills heb je nodig om deze taken goed uit te voeren?

Ik denk dat je heel open moet zijn als leider zijnde. Dat je dus naar je team heel open moet zijn om te begrijpen wat zij aan het doen zijn. En dat je heel empatisch moet zijn. Dus je moet meeleven met je team op persoonlijk gebied maar ook op zakelijk gebied. Dat zij goed in hun vel zitten en dat ze daardoor meer gemotiveerd zijn. En ik denk dat je ook heel

gedisciplineerd moet zijn. Als je teamgenoten zien dat jij gedisciplineerd bent, dan zijn zij ook meer gemotiveerd om voor jou te werken. En ik denk dat je gewoon je

verantwoordelijkheid moet pakken, dus bijvoorbeeld op bepaalde momenten wat eerder naar bed moet gaan dan parttimers die nog ergens staan op een feest.

Zijn dit dingen die je ook tijdens je studie hebt geleerd? Of ontwikkel je deze vaardigheiden eigenlijk alleen tijdens je bestuursjaar?

Ja, deels. Tijdens je studie leer je dit natuurlijk ook wel weer een beetje. Omdat je in

werkgroepen samenwerkt met andere mensen en je je altijd flexibel moet leren opstellen want ook in een werkgroep werkt het anders niet. Dus je leert het tijdens je studie ook wel maar in mindere mate nu.

Maar wat denk jij dan dat je alleen tijdens je bestuursjaar zou leren wat je niet tijdens je studie leert?

Leidinggeven aan een team. Het coördineren van een team.

En denk je dat deze vaardigheden relevant zijn voor je toekomstige baan? De vaardigheden die je tijdens je bestuursjaar leert. En wat is de meest relevante?

Dat denk ik zeker. En de meest relevant is leidinggeven aan een team. Maar ook het

organiseren van evenementen is belangrijk. Ik denk dat dat ook zeker mee gaat spelen later. Omdat ik veel meer begrijp hoe bedrijven in elkaar steken.

In de literatuur omschrijven ze vaak vier dimensies, gedrag, vaardigheden, kennis, en werkstijl. Welke denk je dat jij het meest ontwikkeld hebt tijdens je bestuursfunctie? Vaardigheden.

Denk je dat je na dit bestuursjaar de kloof tussen de kennis die je opdoet tijdens je studie en de kennis die je nodig hebt voor de werkvloer kleiner is geworden?

Dat denk ik wel.