• No results found

PERSONEELSSAMENSTELLING

In document Kwaliteitsverslag Maart 2020 (pagina 21-26)

6.1. Aandacht, aanwezigheid en toezicht

Voor het verlenen van veilige, verantwoorde en persoonsgerichte zorg is een goede bezetting de basis.

Dagelijks Leven heeft een basisrooster voor de locaties, waarin is geborgd dat er 24 uur per dag, 7 dagen per week voldoende gekwalifi ceerde medewerkers met diverse competenties aanwezig zijn. Wanneer een specifi eke situatie dit vraagt, bijvoorbeeld bij toenemende zorgzwaarte en/of complexiteit, wordt dit rooster aangepast en wordt de capaciteit verhoogd.

In 2019 is de basisbezetting vanuit de extra middelen vanuit het Kwaliteitsbudget opgehoogd door 25 uur extra inzet per week van de gastvrouw/ helpende.

6.1.1. Personeelssamenstelling

Dagelijks Leven Zorg B.V. FTE

Activiteitenbegeleider 33,78

Gastvrouw/gastheer 58

Gespecialiseerd verzorgende psychogeriatrie 1

Helpende 166,9

Huishoudelijk verzorger 30,39

Kok 26,65

Leerling Activiteitenbegeleider 0,75

Leerling Helpende 2,75

Leerling Verpleegkundige 6,92

Leerling Verzorgende IG 15,58

Locatie assistent 0,33

Locatiemanager 44,12

Trainee Locatiemanager 5,89

Verpleegkundige 56,15

Verzorgende C 9,8

Verzorgende IG 204,94

TOTAAL 663,95

Stagiair(e) 53,02

Vrijwilliger 35,95

TOTAAL 88,97

EINDTOTAAL 752,93

Figuur 6.1a: samenstelling medewerkersbestand naar functie, Fte op basis van contractomvang, exclusief ELSSC

6.1.2. In- en uitstroom

In onderstaand fi guur is de in- en uitstroom weergegeven.

Dagelijks Leven Zorg B.V. Instroom Uitstroom Op verzoek werknemer

Totaal* 598 369 270 98 1

Figuur 6.1b: in- en uitstroom, periode 31-12-2018 t/m 31-12-2019, excl. vakantiekrachten, stagiaires en vrijwilligers

In 2019 zijn er totaal 598 nieuwe medewerkers in dienst gekomen en hebben 369 medewerkers de organisatie verlaten, een netto groei van 229 medewerkers. Deze aantallen zijn exclusief vakantiemedewerkers/

vakantiekrachten en stagiaires. Het verloop is nog steeds hoog. Op basis van de exit-enquêtes die door vertrekkende medewerkers worden ingevuld, worden analyses gemaakt om inzichtelijk te krijgen wat de reden is van vertrek. Er zijn veel voorkomende redenen zoals persoonlijke omstandigheden, aard van het werk, werkdruk, balans werk/privé en beperkte ontwikkelingsmogelijkheden.

6.1.3. Ratio personele kosten versus opbrengsten

Ratio personele kosten versus opbrengsten over 2019 betreft 63,44% (incl. inhuur externe zorgverleners).

Locatie %

De verschillen per locatie worden verklaard door:

 Verschil in ureninzet en productiviteit

 Verschillen in inzetmix (niveaus van medewerkers)

 Verschillen in inschaling al dan niet als gevolg van ‘leeft ijd’ van de locaties

6.1.4. Verzuim

Binnen Dagelijks Leven wordt ten aanzien van verzuim het Eigen-Regiemodel gehanteerd. Dagelijks Leven regelt zelf het verzuim en maakt hiervoor gebruik van bedrijfsartsen om hen te adviseren ten aanzien van de medische situatie en het vaststellen van de belastbaarheid van de medewerker conform de Wet verbetering poortwachter (Wvp). De leidinggevenden zijn verantwoordelijk voor de verzuimbegeleiding. Zij worden daarbij ondersteund door de afdeling HR. De afdeling HR signaleert de leidinggevenden ten aanzien van de Wvp, zodat alle verplichtingen die hier uit voortvloeien op tijd worden ingezet. Tevens ondersteunt de afdeling HR bij verzuimvraagstukken. Dagelijks Leven benadert verzuim vanuit de gedragsmatige visie. Er wordt vanuit gegaan dat er bij verzuim sprake is van een keuze. Een medewerker (met een ziekte of klacht) maakt de keuze om al dan niet te verzuimen. De locatiemanagers zijn hier in 2019 meer op gaan sturen. Om hen hierbij te ondersteunen, hebben de locatiemanagers een externe training gevolgd voor de gedragsmatige visie op verzuim van Falke en Verbaan. Ook gaan locatiemanagers in een vroeg stadium van het verzuim het gesprek aan met medewerkers om samen te kijken naar mogelijkheden.

Periode 1 2 3 4 5 6

Ziekte% 4,79% 5,53% 4,63% 5,23% 4,87% 5,72%

7 8 9 10 11 12 Er 13

4,31% 3,59% 4,42% 4,62% 5,11% 5,32% 6,58%

Figuur 6.1d: Verzuim – per periode 2019

Het verzuim is in 2019 gestegen ten opzichte van 2018 van 3,83% naar 4,97% (excl. zwangerschapsverlof/ excl.

stagiairs/ excl. ELSSC) . Een deel van de verklaring is gelegen in het feit dat de organisatie ouder wordt en dat er meer medewerkers een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd hebben ten opzichte van het jaar ervoor.

6.2. Specifi eke kennis, vaardigheden

In de basis is er altijd een verantwoordelijke dienst aanwezig. Dit wil zeggen een verzorgende IG of verpleegkundige. De huisarts is hoofdbehandelaar en indien nodig binnen 30 minuten ter plaatse.

Aan elke locatie van Dagelijks Leven is een specialist ouderengeneeskunde verbonden. De SO komt minimaal één keer per maand op locatie en participeert actief in het MDO van de bewoners. Tevens is er de mogelijkheid om een gedragsdeskundige in te schakelen.

Voor ongeplande zorg, vragen of (toenemende) complexiteit zijn er 24/7 aanvullende voorzieningen

beschikbaar. In principe is de huisarts als hoofdbehandelaar altijd bereikbaar en oproepbaar. Tijdens ANW loopt dit via de HAP. Voor spoedsituaties tijdens de ANW heeft Dagelijks Leven per 2019 tevens twee voorzieningen beschikbaar ter ontlasting van de huisarts/ HAP:

 Inzet NAAST (advies en triage op afstand) bij vragen van medische aard

Medewerkers kunnen deze hulplijn bellen voor advies en assistentie bij triage op de momenten dat er geen verpleegkundige aanwezig is (voornamelijk tijdens de ANW).

 Inzet van een SO van Novicare bij vragen rondom inzet VBM of complexe situaties in relatie tot onbegrepen gedrag

Tijdens de ABW is er telefonisch een SO van Novicare bereikbaar voor advies en assistentie in noodsituaties rondom de inzet van VBM en in geval van complexe situaties in relatie tot onbegrepen gedrag.

Daarnaast heeft Dagelijks Leven op locatieniveau afspraken met collega aanbieders voor de invulling van ongeplande zorgvragen of wanneer zeer specialistische kennis nodig is.

Voor onverwachte uitval van medewerkers is er in 2019 een interne fl expool ingericht. De opstart van de fl expool heeft plaatsgevonden in regio Brabant, waarbij ongeveer 10 medewerkers zijn geworven. In januari 2020 is de verdere uitrol van start gegaan, medio maart staat de meter op ongeveer 60 medewerkers.

6.3. Refl ectie, leren en ontwikkelen

In 2019 is de DL Academy van start gegaan. De DL Academy is het opleidingscentrum van Dagelijks Leven en verantwoordelijk voor het opleidingsprogramma en het faciliteren van de mogelijkheden tot deskundigheidsbevordering van onze medewerkers.

6.3.1. Scholingsprogramma

De DL Academy heeft een uitgebreid functiegericht opleidingshuis met ‘verplichte’ en ‘optionele’ scholingen om medewerkers verder te ontwikkelen in hun functie zodat ze kwalitatief hoogwaardige zorg kunnen verlenen. Binnen het opleidingshuis wordt gebruik gemaakt van meerdere leervormen om tot het beste resultaat te komen. We maken gebruik van een digitale leeromgeving die voor iedere functie, op ieder moment

6.3.2. Intervisie

In 2019 zijn er 2 intervisietrajecten geweest: een traject specifi ek voor de verpleegkundigen en een traject voor de locatiemanagers. Thema’s die aan de orde zijn gekomen zijn o.a. communicatie, zorgzwaarte van bewoners, werkdruk en de relatie met collega’s/ leidinggevende.

6.3.3. Samenwerkingsgesprekken

Conform beleid hoort elke medewerker jaarlijks een samenwerkingsgesprek te hebben met zijn/ haar leidinggevende. De locatiemanager is verantwoordelijk voor uitvoering en registratie van de uitkomsten op locatieniveau en het meenemen van de uitkomsten als verbetermaatregel in o.a. het scholingsplan en het jaarplan. De cyclus is afgelopen jaar geëvalueerd en het format voor het gespreksverslag is aangepast. De 360 graden feedback is als extra tool aangeboden aan de leidinggevenden.

6.4. Verantwoording a.d.h.v. vereisten Kwaliteitskader

Vereisten Voldoet Ja (groen) - Nee (oranje)

Elke verpleeghuisorganisatie moet voor zijn

personeelssamenstelling gebruik maken van de tijdelijke normen die beschreven zijn in paragraaf 6.3, totdat de sector landelijke context-gebonden normen heeft ontwikkeld voor voldoende en vakbekwaam personeel.

Dagelijks Leven heeft basisroosters per locatie waarin is geborgd dat er 24 uur per dag, 7 dagen per week voldoende gekwalifi ceerde medewerkers met diverse competenties aanwezig zijn. Wanneer een specifi eke situatie dit vraagt, bijvoorbeeld bij toenemende zorgzwaarte en/of complexiteit wordt dit rooster aangepast en wordt de capaciteit verhoogd.

Daarnaast heeft Dagelijks Leven afspraken met collega aanbieders voor invulling van ongeplande zorgvragen of wanneer zeer specialistische kennis nodig is. Ook is er voor elke locatie de mogelijkheid een specialist ouderengeneeskunde of gedragsdeskundige in te schakelen.

De personeelssamenstelling in al haar dimensies is zoals beschreven in de hoofdstuk onderdeel van het kwaliteitsplan en wordt geëvalueerd in het jaarlijkse kwaliteitsverslag.

Vooruitlopend hierop publiceert elke zorgorganisatie de gegevens van 2017 uiterlijk 1-7-2017 op zijn website.

Dagelijks Leven heeft de personele gegevens gepresenteerd op haar website. De personeelssamenstelling is een continu punt van aandacht in al haar dimensies op alle niveaus binnen de organisatie.

Vanaf 1-1-18 is er voor iedere zorgverlener tijd en ruimte om op gezette tijden mee te lopen bij een collega organisatie uit het lerend netwerk. De wijze hoe dit wordt georganiseerd wordt vastgelegd in het kwaliteitsplan en geëvalueerd in het kwaliteitsverslag.

Gegeven de krapte op de arbeidsmarkt zien wij vooralsnog geen mogelijkheden om alle zorgverleners bij collega-organisaties mee te laten lopen. Ook zijn medewerkers gezien de leeft ijd van de organisatie nog relatief erg kort in de dienst. Zij brengen derhalve veel ervaring mee vanuit andere zorgaanbieders. Tevens wordt onderlinge uitwisseling tussen de locaties gestimuleerd.

Er is voor alle zorgverleners voldoende tijd en ruimte om te leren en te ontwikkelen via feedback, intervisie, refl ectie en scholing. De omvang en aard hiervan worden vastgelegd in het kwaliteitsplan en geëvalueerd in het kwaliteitsverslag.

Medewerkers van Dagelijks Leven krijgen een breed pakket aan scholing aangeboden zowel klassikaal als digitaal. Uitvoering ervan voldoet aan de voorwaarden zoals zijn vastgelegd in de CAO. Voor locatiemanagers en verpleegkundigen is er een intervisietraject ingericht.

Hoofdstuk 6: Personeelssamenstelling

In document Kwaliteitsverslag Maart 2020 (pagina 21-26)