• No results found

De in-situ partij (± 2.975 m3 / ± 5.355 ton) bevindt zich ter plaatse van het (voormalige) perceel Fabriek-straat 41 te Doetinchem (zie bijlage 1). De partij komt vrij bij het ontgraven van een groeiplaats van de Japanse Duizendknoop en heeft betrekking op het bodemtraject 0,0 - 0,7 m-mv.

In bijlage 2a is de gekeurde partij op een locatieschets weergegeven. Bijlage 2b bevat enkele foto's van de partij.

2.2 Vooronderzoek

Voorafgaand aan de uitvoering van de veldwerkzaamheden is een vooronderzoek uitgevoerd op basis van de NEN 5725. In tabel I zijn de in het kader van het vooronderzoek geraadpleegde bronnen weer-geven. Van de locatie en de directe omgeving zijn uit verschillende informatiebronnen gegevens ver-zameld over het historische, huidige en toekomstige gebruik, eventuele calamiteiten, eventueel eerder uitgevoerde bodemonderzoeken, de bodemopbouw, verhardingen, kabels en leidingen.

Rapport 8468.002 versie D1 Pagina 2 van 8

Tabel I. Geraadpleegde bronnen

Onderdeel Bron

Historisch, huidig en toekomstig gebruik Opdrachtgever (Klaassen Groep, de heer R.W.M. Mombarg), d.d. 07-12-2018

Bouw-/milieudossier, ondergrondse tanks, calami-teiten, eerder uitgevoerd bodemonderzoek

Recent uitgevoerd vooronderzoek in het kader van een verkennend bodemonderzoek (Ecopart, 4 juli 2017, projectnummer 16255)

Provincie Gelderland (provincieloket d.d. 10-12-2019)

Locatiegegevens van internet:

- historisch topografisch kaartmateriaal - basisregistratie grootschalige topografie - kadastrale gegevens

- hoogtekaart - luchtfoto's - Google streetview - provinciale bodeminformatie - bodemopbouw

- geo(hydro)logie - kabels en leidingen

www.topotijdreis.nl www.pdok.nl www.kadaster.nl www.ahn.nl

webservices.gbo-provincies.nl/lufo/services/wms maps.google.nl

www.bodemloket.nl maps.bodemdata.nl www.dinoloket.nl www.kadaster.nl/klic-wion

Terreininspectie Uitgevoerd door de heer R.J.E. Kok (medewerker Econsultancy), d.d. 07-01-2019

Onderzoekslocatie

De in-situ partij grond bevindt zich op het (voormalige) perceel Fabriekstraat 41 te Doetinchem binnen het bedrijventerrein Verheulsweide. De partij komt vrij bij het ontgraven van een groeiplaats van de Japanse Duizendknoop. De in-situ partij heeft een oppervlakte van circa 4.250 m2 en heeft betrekking op het bodemtraject 0,0 – 0,7 m-mv.

De locatie is in de jaren ’60 van de vorige eeuw in gebruik genomen door de firma Vromen en Papier-fabriek Doetinchem. Hiervoor was de locatie in gebruik als landbouwgrond. In het 1970 is het bedrijf overgenomen door de firma Edelpapier (bedrukken en verdelen van papier). Hierna is de locatie in gebruik geweest door de firma Sopal. De activiteiten bestonden uit het bewerken van papier (o.a. lami-neren en plastificeren). In de jaren ’00 van deze eeuw is de bebouwing gesloopt en sindsdien is de locatie braakliggend.

Op de locatie hebben diverse bodembedreigende activiteiten plaatsgevonden. Deze verdachte deello-caties zijn tijdens diverse bodemonderzoeken onderzocht waaruit blijkt dat deze geen relevante bo-demverontreiniging hebben veroorzaakt.

In 2017 is een verkennend bodemonderzoek uitgevoerd waarbij in de bovengrond een sterke veront-reiniging met minerale olie en PAK is aangetoond. Deze verontveront-reiniging was te relateren aan bijmen-gingen van asfaltresten in een bodemlaag onder een voormalige asfaltverharding (parkeerterrein). Ver-volgens is, na uitvoering van een nader bodemonderzoek, de verontreiniging volledig gesaneerd tot de lokale maximale waarde. Er is gesaneerd tot een diepte van 0,7 m-mv. Er heeft geen aanvulling plaats-gevonden. De saneringscontour bevindt zich deels binnen de in-situ partij. De gesaneerde bodemlaag betrof waarschijnlijk (deels) een overhoogte. Ter plaatse van saneringslocatie bevindt het maaiveld zich in de huidige situatie enkele tientallen centimeters lager ten opzichte van de omgeving.

In tabel II is een overzicht weergegeven van de uitgevoerde bodemonderzoeken en de bodemsanering op de onderzoekslocatie.

Rapport 8468.002 versie D1 Pagina 3 van 8

Binnen de onderzoekslocatie bevindt zich een sterke grondwaterverontreiniging met VOCL, welke niet te relateren is aan de voormalige bedrijfsactiviteiten binnen de onderzoekslocatie. De VOCL-grondwa-terverontreiniging maakt onderdeel uit van een grootschalige verontreiniging die binnen het bedrijven-terrein Verheulsweide voorkomt. Aangezien de in-situ partij zich ruim boven het grondwaterniveau be-vindt wordt deze VOCL-verontreiniging in onderhavige rapport niet verder behandeld.

Voor zover bij de opdrachtgever bekend hebben zich op de onderzoekslocatie in het verleden geen calamiteiten met een bodembedreigend karakter voorgedaan.

Er zijn geen gegevens bekend omtrent sloop van opstallen waarin asbesthoudend materiaal was ver-werkt en/of toepassingen van puin(granulaat).

Tijdens de terreininspectie zijn geen mogelijke bronnen voor bodemverontreiniging en geen asbestver-dachte materialen waargenomen.

Tabel II. Uitgevoerde bodemonderzoeken en bodemsanering

Jaar Type Kenmerk Aanleiding Resultaten

1998 BSB-bodemonder-zoek

Verhoeve Milieu, 16-10-1998, pro-jectnummer 78120/045

Vastleggen actuele bodemkwaliteit i.h.k.v.

BSB-operatie

Plaatselijk zijn in de grond sterk verhoogde gehalten aan arseen aangetoond, deze hebben een natuurlijke oor-sprong. Verder zijn in de grond licht verhoogde gehalten aan diverse metalen en PAK aangetoond. In het grondwa-ter zijn sgrondwa-terk verhoogde gehalten aan VOCL gemeten.

2006 aanvullend bodem-onderzoek en ver-kennend asbeston-derzoek

Verhoeve Milieu Oost, 18-07-2006, kenmerk LWI/ADV/VMO/15 6113

Eigendomsoverdracht locatie

Alle bekende niet reeds eerder onderzochte verdachte deellocatie zijn onderzocht. Tevens is het overig terrein (onverdacht) onderzocht. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat in de grond maximaal licht verhoogde gehalten aan metalen, PAK en minerale olie zijn aangetoond. In het grondwater zijn sterk verhoogde gehalten aan VOCL ge-meten. Op het maaiveld en in de opgeboorde en opgegra-ven grond zijn geen asbestverdachte materialen waarge-nomen. De fijne grondfractie is niet analytisch onderzocht op de aanwezigheid van asbest.

2017 verkennend bo-demonderzoek

Ecopart, 4 juli 2017, projectnum-mer 16255

Eigendomsoverdracht en herontwikkeling lo-catie

Op de westelijke perceelsgrens zijn 5 boringen uitgevoerd om de begrenzing van de stortlocatie (ten westen van het perceel) te verifiëren. In de opgeboorde grond zijn op en-kele puinsporen in één boring na, geen bodemvreemde bijmengingen/stortmateriaal aangetroffen. Ter plaatse van boringen B102 en B108 is in de bovengrond een sterke verontreiniging met PAK en minerale olie aangetoond.

Verder zijn in de boven- en ondergrond maximaal licht ver-hoogde gehalten aan diverse metalen, PAK en/of PCB aangetoond.

2017 nader bodemon-derzoek

Ecopart, 26 sep-tember 2017, pro-jectnummer 16272

Eigendomsoverdracht en herontwikkeling lo-catie en resultaten verkennend bodem-onderzoek

De verontreiniging met minerale olie en PAK die in boven-genoemd verkennend bodemonderzoek is uitgevoerd, is afgeperkt. De verontreiniging is aanwezig vanaf maaiveld tot circa 0,7 m-mv, over een oppervlakte van circa 1.350 m2.

2017 verkennend onder-zoek asbest in bo-dem

Ecopart, 31 augus-tus 2017, project-nummer 16269

Eigendomsoverdracht en herontwikkeling lo-catie

Tijdens de maaiveldinspectie zijn geen asbestverdachte materialen waargenomen. In de opgegraven grond zijn in de grove fractie (>16 mm) zintuiglijk geen asbestverdachte materialen waargenomen. Analytisch (fractie <16 mm) is maximaal een asbestgehalte van 2 mg/kg d.s. aange-toond. Het asbestgehalte bevindt zich ruim onder de toet-singswaarde voor nader asbestonderzoek (50 mg/kg d.s.) en de Interventiewaarde (100 mg/kg d.s.)

Rapport 8468.002 versie D1 Pagina 4 van 8

Jaar Type Kenmerk Aanleiding Resultaten

2018 BUS-evaluatie Ecopart, indentifi-catienummer mel-ding 195261695

Herontwikkeling loca-tie en aanwezigheid sterke bodemveront-reiniging met PAK en minerale olie

Op basis van de BUS-evaluatie is de sterke bodemveront-reiniging met PAK en minerale olie volledig verwijderd. Er heeft geen aanvulling plaats gevonden. De Omgevings-dienst Regio Arnhem heeft ingestemd met het evaluatie-verslag (zaaknummer 195275227 d.d. 16 januari 2019, GE022201556).

Omgeving

Ten westen van de onderzoekslocatie (in-situ partij) bevindt zich een sterk verontreinigde voormalige stortlocatie (Havenstraat 11 Doetinchem). Deze stortlocatie is gesaneerd middels het aanbrengen van een isolatielaag. De verontreiniging is immobiel.

Uit de verzamelde informatie blijkt, dat er vanuit de omliggende percelen geen grensoverschrijdende verontreinigingen zijn te verwachten.

Bodemkwaliteitskaart

De gemeente Doetinchem heeft, in samenwerking met 7 andere gemeenten in de Regio Achterhoek de achtergrondwaarden, van een aantal metalen, PAK, PCB en minerale olie voor grond vastgesteld (CSO, kenmerk 11K054, 24 oktober 2011). De onderzoekslocatie ligt binnen de bodemkwaliteitszone

"Wonen voor 1970". De gemeente Doetinchem hanteert de 80-percentielwaarde (80% van de beschik-bare gemeten stofgehalten voor die zone zijn lager dan deze waarde vastgesteld) als gebiedseigen bodemkwaliteit binnen een zone. Als deze waarde onder de landelijke achtergrondwaarde (AW) is ge-legen, geldt de AW als de gebiedseigen bodemkwaliteit.

Met betrekking tot de bovengrond in deze zone overschrijden de 80-percentielswaarden van de para-meters kwik, lood, zink en PAK de landelijke achtergrondwaarden. In de ondergrond overschrijdt de 80-percentielwaarde van de parameter kwik de landelijke achtergrondwaarde.

Bodemopbouw

De onderzoekslocatie ligt volgens de bodemkaart van Nederland in een gebied met een kalkloze pol-dervaagrond, die volgens de Stichting voor Bodemkartering voornamelijk is opgebouwd uit lichte zavel.

De afzettingen, waarin deze bodem is ontstaan, behoren geologisch gezien tot de Formatie van Boxtel.

Conclusie vooronderzoek

De in-situ partij bevindt zich op basis van het vooronderzoek niet op een verdachte of verontreinigde locatie. De partij kan op basis van een recent (2017) uitgevoerd verkennend onderzoek asbest in bodem (NEN 5707), als niet-asbestverdacht worden beschouwd

Rapport 8468.002 versie D1 Pagina 5 van 8

2.3 Veldinspectie

Tijdens de veldinspectie is de partijgrootte in het veld geverifieerd en is het te bemonsteren materiaal, aan de buitenzijde van de partij, beoordeeld op soort, fysische eigenschappen en visueel aanwezige verontreinigingen. De partij bleek voor monsterneming goed toegankelijk te zijn.

De in-situ partij heeft een oppervlakte van circa 4.250 m2 en betreft het bodemtraject 0,0 -0,7 m-mv. De partij heeft hiermee een omvang van circa 2.975 m3 (± 5.355 ton). De partij bestaat uit grijsbruin, matig siltig, matig kleiig, zeer fijn zand. Aan het maaiveld van de partij en in de opgeboorde grond zijn geen bodemvreemde materialen en geen asbestverdachte materialen waargenomen.

De soortelijke massa (bulkdichtheid) is vastgesteld op 1,8 g/cm³ en de D95 van het materiaal is geschat op < 16 mm.

Voorafgaand aan de partijkeuring zijn drie boringen tot 1,0 m -mv verricht teneinde de homogeniteit van de partij te bepalen (zie bijlage 6). Uit de boringen blijkt dat de in-situ partij als homogeen kan worden beschouwd.

2.4 Partijdefinitie

De partij betreft een statische partij in-situ.

Het te bemonsteren materiaal voldoet aan de definitie van grond zoals deze in het kader van het Besluit bodemkwaliteit wordt gehanteerd. Indicatief wordt in protocol 1001 aangehouden dat grond maximaal 20 % bodemvreemde bestanddelen (puin etc.) mag bevatten.

De maximale (deel)partijgrootte bedraagt volgens het Besluit bodemkwaliteit voor analyse op de mili-euhygiënische parameters 10.000 ton.

De gehele partij grond is derhalve onderzocht als één partij.

GERELATEERDE DOCUMENTEN