• No results found

Participatiewet en WWB

In document VZHG JOURNAAL VOOR DE GEMEENTEN (pagina 15-0)

1 Inhoud

11.2 Participatiewet en WWB

Uitgangspunt van de Participatiewet is dat veel meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag komen bij gewone werkgevers. De sociale partners hebben zich in het sociaal akkoord

gecommitteerd aan 100.000 banen voor deze groep. Daarnaast zetten overheidswerkgevers 25.000 banen er bovenop. Maar het succes van de Participatiewet valt of staat volgens de VNG hoe de begeleiding naar werk in de praktijk vorm krijgt. Het kabinet boekt een totale structurele bezuiniging in van € 1,6 miljard over 40 jaar. Het is vooral in de komende jaren dat gemeenten de stapeling van bezuinigingen (korting op de wet sociale werkvoorziening, korting op het re-integratiebudget en korting op het budget bij overdracht Wajongeren naar gemeenten) niet op zullen kunnen vangen. Daarom stellen gemeenten: op de begeleiding moet de komende jaren niet bezuinigd worden. De werkkamer (waarin het landelijk overleg plaatsvindt tussen sociale partners en gemeenten) zal de wijze waarop effectief kan worden samengewerkt onder de vlag van regionale werkbedrijven verder uitwerken.

Op 2 december is door staatssecretaris Klijnsma de Partcipatiewet naar de Tweede Kamer gestuurd.

Deze wet komt volgens de VNG grotendeels tegemoet aan de wens van gemeenten om meer maatwerk te kunnen bieden bij het begeleiden naar werk van mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Tegelijk stelt de VNG dat deze wet alleen een succes kan worden als daarbij een toereikend budget hoort. Volgens de VNG is begeleiding cruciaal is voor een succesvolle uitvoering van de Participatiewet. Lees meer: Participatiewet opent deuren naar arbeidsmarkt voor mensen met beperking. en Infobladen Participatiewet(4 december 2013).

De Raad van State (RvS) betwijfelt of gemeenten met de Participatiewet voldoende geld en

instrumenten krijgen om de Participatiewet naar behoren uit te kunnen voeren en de beoogde doelen van het wetsvoorstel te bereiken. Dat is gebleken uit het advies de Raad van State over de

Participatiewet. Lees meer: Advies over Invoeringswet Participatiewet (Raad van State, 2 december 2013).

Wet Werk en Bijstand

Het kabinet wil de Participatiewet in laten gaan op 1 januari 2015. Tegelijkertijd wordt ook de bijstandswet ingrijpend veranderd. Het kabinet wil de nieuwe bijstandswet WWB medio 2014 laten ingaan. Beide wetten hebben veel raakvlakken en het is dan ook volgens de VNG logisch om ze allebei tegelijk in te voeren. Twee invoeringsdata zorgen ervoor dat inwoners door hun gemeenten twee keer op de hoogte moeten worden gebracht van wijzigingen en dat gemeenten daarnaast twee keer hun processen (zowel op terrein van ICT en in de organisatie) moeten aanpassen. Met als gevolg: onduidelijkheid voor inwoners en extra werk voor gemeenten. Gemeenten pleiten dan ook

Vereniging van Zuid-Hollandse Gemeenten

voor een gelijktijdige invoering van beide wetten op 1 januari 2015.

Lees meer: Verzoek uitstel invoerdatum Maatregelen WWB naar 1 januari 2015.

De WWB is bedoeld als vangnet voor burgers die niet in hun eigen onderhoud kunnen voorzien. De uitstroom naar werk vereist maatwerk per burger. Bij de totstandkoming van de WWB in 2004 is daarom gekozen voor vereenvoudiging van de regelgeving. Gemeenten kregen meer beleidsruimte en daarmee ook meer mogelijkheden om eigen keuzes te maken. Met de Maatregelen WWB die het kabinet nu voorstaat zouden die bevoegdheden weer omgezet worden in geüniformeerde

verplichtingen. Welke problemen worden door de VNG voorzien:

- het wetsvoorstel dwingt gemeenten capaciteit die bedoeld is om mensen aan het werk te helpen, te besteden aan extra bureaucratie.

- de regels zijn veelal extra eisen waar werkzoekenden aan moeten voldoen, zoals bereidheid om te verhuizen, gedrag- en kledingvoorschriften en de verplichting tot een tegenprestatie. Een aantal verplichtingen is bovendien nauwelijks te handhaven.

- de maatregelen WWB gaan voorbij aan de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

Uitkeringsgerechtigden vinden meestal tijdelijke en parttime baantjes terwijl het wetsvoorstel ervan uit gaat dat iemand óf een bijstandsuitkering heeft óf een baan.

- gemeenten beschikken over voldoende prikkels en instrumenten om niet-willers aan te pakken. Extra maatregelen zijn volgens gemeenten niet nodig.

- de Maatregelen WWB zouden kunnen leiden tot verhoging van schulden bij werkzoekenden - er kan een groter beroep van werkzoekenden op andere gemeentelijke vangnetten worden gedaan zoals de bijzondere bijstand, schuldhulpverlening, ondersteuning van de voedselbanken en de maatschappelijke opvang

Lees meer: Wetsvoorstel Maatregelen WWB .

Er is ook vanuit de TK kritiek op het wetsvoorstel Maatregelen WWB: de maatregelen schieten hun doel voorbij, brengen bijstandsgerechtigden in de problemen en belemmeren gemeenten bij de uitvoering. Dat bleek o.a. op 28 november tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer. Lees meer:

Wetsvoorstel Maatregelen WWB leidt tot uitzichtloze situatie voor burger (VNG).

Het wetsvoorstel over de maatregelen voor de WWB leidt waarschijnlijk niet tot problemen in de ICT.

Dit blijkt uit een verkenning die KING (Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten) heeft uitgevoerd.

Wanneer de specificaties minimaal 6 maanden voor de invoeringsdatum beschikbaar worden, kunnen de systemen worden aangepast en zijn ze beschikbaar voor gemeenten. Lees meer: Nieuwsbericht KING.

11.3 Informatieveiligheid

De VNG heeft begin november gereageerd op de conclusies uit het rapport ‘De Burger Bediend 2013’

van de SZW-Inspectie over de wijze waarop gemeenten omgaan met gegevens van burgers.

Suwi-net is het systeem van gegevensuitwisseling op het terrein van werk en inkomen.

Lees meer: Rapport: De Burger Bediend 2013 (SZW-Inspectie, 8 nov 2013) en Veilig gebruik van SUWI-net: reactie op inspectierapportage en verbetertraject voor gemeenten .

Dat gemeenten zorgvuldig hiermee omgaan is van het grootste belang. Daarom startte de VNG een tweeledig verbetertraject:

- Een aanpak die voorziet in een generiek normenkader voor informatieveiligheid in het algemeen, omdat informatieveiligheid en waarborgen privacy niet uitsluitend aan de orde zijn binnen het beleidsveld Werk en Inkomen. Deze aspecten spelen in vrijwel alle dienstverlening aan burgers een rol. Het brede kader, ‘Informatieveiligheid, randvoorwaarde voor de professionele gemeente’, werd tijdens de BALV op 29 november voorgelegd en aangenomen door de leden (zie ook punt 4.2.).

- Een specifiek traject gericht op korte termijnverbetering binnen het terrein werk en inkomen.

In vervolg op het SZW-inspectierapport ‘De Burger Bediend 2013’ heeft de VNG in 80 gemeenten onderzocht hoe ze omgaan met gegevens van burgers, gegevens die opgevraagd kunnen worden via Suwi-net. De uitkomsten zijn gepubliceerd in het rapport: ‘Naar veiliger gebruik van Suwi-net: De bal ligt bij gemeenten’. Lees meer: Naar veiliger gebruik van Suwi-net: De bal ligt bij gemeenten.

12 RUIMTE EN WONEN

12.1 Stand van zaken Visie Ruimte en Mobiliteit

De provincie Zuid-Holland maakt samen met mede-overheden, kennisinstellingen, bedrijven en maatschappelijke organisaties een nieuwe Visie Ruimte & Mobiliteit. Deze visie bestaat uit de Visie, de Verordening Ruimte en de Programma’s Ruimte, Mobiliteit en andere programma's. Om te bepalen welke opgaven er zijn heeft de provincie deze zomer en interactief proces gestart. De ambtelijke

Vereniging van Zuid-Hollandse Gemeenten

conceptversies van de Visie Ruimte en Mobiliteit, de Verordening Ruimte en het Programma Ruimte zijn beschikbaar en zijn inmiddels besproken. De concepten zijn op onderdelen nog niet compleet en het kaartmateriaal voor het Programma en de Verordening ontbreekt nog. Het Programma Mobiliteit is pas later beschikbaar. Op 28 oktober vond een Najaarsbijeenkomst plaats, gevolgd door bestuurlijke tafels met de regio’s tot en met 8 november jl. Deze interactie heeft geleid tot een aantal wijzigingen en toezeggingen. Bij sommige partijen raakt het oplossen van de problemen op provinciale schaal volgens de provincie aan hun lokale belangen.

De producten zijn deze maand verder bewerkt, mede op basis van de signalen uit deze tafels. Op 3 december stond de Visie Ruimte en Mobiliteit, de bijbehorende programma’s en de Verordening Ruimte op de agenda voor GS om het ontwerp vast te stellen. Na behandeling in de Staten

Commissies op 18 december (zie punt 12.2.) wordt het ontwerp naar verwachting vanaf 6 januari 2014 ter visie gelegd. Uiteindelijke vaststelling door Provinciale Staten staat gepland voor de zomer van 2014.

Lees meer: Ambtelijke concept Visie Ruimte en Mobiliteit en Ambtelijke concept Verordening Ruimte en Ambtelijke concept Programma Ruimte.

Binnengekomen reacties op de herziening Visie Ruimte en Mobiliteit zijn te vinden op:

https://structuurvisiezh.pleio.nl/groups/profile/21225292/opbrengsten .

12.2 Vergadering Statencommissie Ruimte en leefomgeving op 4 en 18 december

Deze Statencommissie zou vergaderen op 20 november maar werd verzet naar 4 december.

Agendapunten op 4 december waren:

- herijkingsstudie Zuidplaspolder

De Statencommissie besprak op 4 december 2013 de Herijkingsstudie Zuidplaspolder die de gevolgen beschrijft van de beleidswijzigingen voor de integrale gebiedsontwikkeling. Aan de orde kwam het Restveengebied, het gevaar voor verrommeling en de financiële consequenties. De commissie sprak haar zorg uit over hoe het nu verder moet met het Restveengebied. In de herijkingstudie staat niet duidelijk wat de toekomst is voor dit gebied. Wordt het natuur of agrarisch en hoe zit het met de waterberging, zo vroegen verschillende fracties. De integrale herijkingsstudie Zuidplaspolder wordt verder meegenomen in de voorbereiding op de Visie Ruimte en Mobiliteit.

Lees meer: Herijkingsstudie Zuidplaspolder.pdf.

- evaluatie ROZ en Grondbank RZG

De commissie besprak ook de conceptreactie van GS op de evaluatie van de ROZ en de Grondbank Rotterdam, Zoetermeer en Gouda (RZG). Daarbij werd het ontwerp- liquidatieplan door de gehele commissie ondersteund. Dat gold ook voor het voorstel tot opheffing van de gemeenschappelijke regeling ROZ.

Lees meer: Evaluatierapport ROZ en Grondbank RZG en voorstel tot opheffing GR ROZ.pdf.

- brief gedeputeerde Veldhuijzen inzake ROM Zuidvleugel

Lees meer: Brief van gedeputeerde Veldhuijzen inzake ROM Zuidvleugel.pdf.

Deze Statencommissie vergadert op 18 december over de Visie Ruimte en Mobiliteit, Programma Ruimte, Programma Mobiliteit en Verordening Ruimte .

Lees meer: Ontwerpvisie Ruimte en Mobiliteit.pdf.

12.3 Bestuurdersbijeenkomst BGT op 8 januari 2014 in Woerden

Op 28 november is door de VZHG een uitnodiging verzonden aan de gemeentesecretarissen van Zuid-Holland voor een bijeenkomst inzake geo-informatie en BGT.

Op 8 januari 2014 vindt van 15.00 – 17.00 uur in Restaurant De Markies in Woerden een bijeenkomst plaats inzake geo-informatie. De afgelopen jaren zijn op alle bestuurlijke niveaus grote stappen gezet om de geo-informatievoorziening meer aan te laten sluiten bij de maatschappelijke behoefte. Het potentieel wordt echter nog niet ten volle benut. Er is nog méér te halen uit geo-informatie. Zie hiervoor ook de videoboodschap:

(

http://youtu.be/KrA5SINbvME).

Deze bijeenkomst is bedoeld voor bestuurders uit de provincie Zuid-Holland en Utrecht.

Meer informatie: http://www.svb-bgt.nl/Home2/default.aspx .

13 GROEN

13.1 Statencommissie Groen en Water bijeen op 27 november

Deze statencommissie vergaderde op 27 november met o.a. de volgende agendapunten:

- Herziening Provinciale Structuurvisie en Provinciale Verordening Ruimte: onderdeel Herijking EHS Het ontwerp van de herziening van de PSV en PVR: onderdeel herijkte EHS heeft na goedkeuring van

Vereniging van Zuid-Hollandse Gemeenten

de commissie Groen en Water van 17 juni tot met 26 augustus 2013 ter inzage gelegen. De

binnengekomen zienswijzen vormen aanleiding om op een aantal punten de begrenzing van de EHS en/of ecologische verbindingen aan te passen ten opzichte van het ontwerp. Bovendien zijn er fouten en onduidelijkheden in de begrenzing gecorrigeerd. Lees meer: . Herziening PSV en VR inzake de herijking EHS_SV.pdf.

- subsidieplafonds Uitvoeringsregeling Groen 2014

Gedeputeerde Staten hebben besloten de Subsidieregeling Landelijk Gebied 2013 (SLG) integraal te herzien en te vervangen door de Uitvoeringsregeling Groen Zuid-Holland (URG). Lees meer:

Vaststelling uitvoeringsregeling groen (URG) 2014_SV.pdf - Fusie van vier natuur- en recreatieschappen

In het hoofdlijnenakkoord 2011- 2015 van de provincie Zuid-Holland is opgenomen dat het beheer van recreatiegebieden efficienter kan worden georganiseerd en dat het beheer van dergelijke groengebieden geen kerntaak meer is van de provincie. GS hebben in het kader van "Toekomstig beheer van de recreatiegebieden" een voorstel gemaakt om de huidige 4 gemeenschappelijke

regelingen te vervangen door 2 nieuwe gemeenschappelijke regelingen. Het voorstel is om de natuur- en recreatieschappen De Grevelingen en Haringvliet te fuseren tot de Zuidwestelijke Delta. Bovendien wordt voorgesteld om de natuur- en recreatieschappen Krimpenerwaard en Reeuwijkse Plassen te fuseren tot de Groenalliantie Midden-Holland. Lees meer: Fusies van 4 natuur- en

recreatieschappen_SV.pdf.

- Verordening Flora- en Faunawet Zuid-Holland

Deze verordening regelt dat grondgebruikers onder bepaalde voorwaarden aangewezen

dierensoorten opzettelijk mogen verontrusten. Lees meer: Brief van Gedeputeerde Weber inzake LTA_agendering verordening FFwet voor 27 november 2013.pdf.

Ook op de agenda een initiatiefvoorstel tot wijziging Beleidsplan Uitvoering flora en faunawet.

14 MILIEU

14.1 VNG-commissie Milieu en Mobiliteit bijeen op 14 november

Deze commissie vergaderde op 14 november met o.a. de volgende agendapunten:

- SER energieakkoord

De commissie was het er over eens dat de regierol voor de ondersteuningsstructuur bij de VNG moet liggen. Belangrijk is inzichtelijk te krijgen welke vragen spelen en welke behoeften leven op

lokaal/regionaal niveau bij burgers, bedrijven en gemeenten. Daarbij moet gebruik gemaakt worden van bestaande kennis over energiebesparing en duurzame energieopwekking. Daarnaast is een continue dialoog vanuit VNG met het Rijk van belang, o.a. om mogelijke blokkades en problemen in de uitvoering op te lossen.

- mobiliteit

De commissie was akkoord met het voorstel om de Regeling verkeersregelaars te dereguleren, maar vindt dat de politie haar taak bij het opleiden en begeleiden van verkeersregelaars bij evenementen moet behouden. De VNG gaat hierover in overleg met de politie. De commissie toonde zich positief over de beleidsregel oplaadinfrastructuur elektrische voertuigen. Afhankelijk van de eigen ambitie van de gemeente kan men uit verschillende rollen kiezen variërend tussen niets doen, het stellen van beleidsregels en het stimuleren en zelf realiseren van elektrische oplaadinfrastructuur.

- landelijke handhavingstrategie

Vanuit het VNG-bureau werd voorgesteld om besluitvorming over de landelijke handhavingstrategie voorlopig aan te houden. De commissie stemde daar mee in. De commissie was kritisch over de snelheid van het proces en inhoudelijk heeft men bezwaren tegen het uitgangspunt van de handhavingstrategie, namelijk uniformiteit in de uitvoering in plaats van lokale autonomie. Het onderwerp komt daarom op de agenda van een van de eerstvolgende commissievergaderingen.

- afval en verpakkingen

De NVRD geeft in haar presentatie aan behoefte te hebben aan meer afstemming en samenwerking op het beleidsterrein afval en verpakkingen. Afgesproken werd dat de NVRD een adviserende rol speelt, terwijl de VNG de bestuurlijke lead heeft.

14.2 Bevoegdheden gemeenten verlenen van Omgevingsvergunning

Gemeenten worden per 1 januari 2014 volledig bevoegd voor het verlenen van een

omgevingsvergunning voor alle voormalige provinciale bedrijven, met uitzondering van de (provinciale) IPPC- en de BRZO-bedrijven. Voor deze laatste categorie zijn en blijven provincies bevoegd.

Vereniging van Zuid-Hollandse Gemeenten

Gemeenten gaan via de RUD’s/Omgevingsdiensten ook het toezicht en de handhaving op de milieuwetgeving uitvoeren. Het overhevelen van de bevoegdheden van provincies naar gemeenten wordt mogelijk doordat het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) per januari 2014 de verklaring van geen bedenkingen (vvgb) afschaft die voor de bedrijven gold. Met het overhevelen van de

bevoegdheden gaat ook het bijbehorende geld vanuit het provinciefonds naar het gemeentefonds.

Lees meer: Brief Ministerie van Infrastructuur en Milieu (26 november 2013).

15 DELTA AANGELEGENHEDEN

15.1 Strategische agenda Deltaprogramma

De strategische agenda van Zuid-Holland 2014 voor het Deltaprogramma is door GS van Zuid-Holland vastgesteld. Daarmee bepalen GS de provinciale inzet voor de Deltabeslissingen.

In november 2011 hebben GS de eerste strategische agenda voor het Nationaal Deltaprogramma vastgesteld. Daarbij was afgesproken deze jaarlijks te actualiseren naar aanleiding van de

vorderingen van het Deltaprogramma.

In de strategische agenda 2014 is de inzet van Zuid-Holland beschreven ten aanzien van de concept Deltabeslissingen, voor zover deze op dat moment (oktober 2013) waren uitgekristalliseerd. Eind november zijn de concept Deltabeslissingen in de landelijke stuurgroep Deltaprogramma besproken.

In de Strategische Agenda 2014 wordt met name aandacht gegeven aan de verbinding tussen de opgaven vanuit water met opgaven vanuit ruimtelijke invalshoek. Voor zover relevant is de

Strategische Agenda verwerkt in de Provinciale Visie Ruimte en Mobiliteit. Lees meer: strategische agenda 2014.

15.2 Nieuwe programmamanager ZW-Delta

Het deelprogramma Zuidwestelijke Delta werkt aan de lange termijn (tot 2100) en werkt aan toekomstverkenningen en een gezamenlijke visie op de ontwikkeling van de Zuidwestelijke Delta.

Samenwerking en participatie spelen daarbij een belangrijke rol. De organisatie van het deelprogramma Zuidwestelijke Delta bestaat uit een stuurgroep, een adviesgroep, en een

programmadirecteur met programmabureau. Het deelprogramma Zuidwestelijke Delta valt onder het ministerie van EZ. Per 1 november 2013 is Jan Nathan Rozendaal voor 1 jaar benoemd als

programmamanager. Hij werkt op dit moment bij de Provincie Zuid-Holland. Hij volgt Martie van Essen op.

16 VERKEER EN VERVOER

16.1 Statencommissie Verkeer en Milieu bijeen op 20 november en op 4 december

Op 20 november vergaderde deze commissie met o.a. de volgende agendapunten:

- Randstadnet

In september 2012 is door acht vervoersautoriteiten, waaronder de provincie Zuid-Holland, de bestuursovereenkomst hoogwaardig OV Randstad vastgesteld. Hierin wordt de ambitie uitgesproken om uiterlijk in 2028 een Randstad-net (R-net) voor het OV te realiseren in de Randstad. Lees meer:

Programmabesluit R-net Zuid-Holland.pdf - Burgerinitiatief Boskoop

Waarmee aandacht werd gevraagd voor de verkeerssituatie rondom de opening van de hefbrug in Boskoop voor het scheepvaartverkeer gedurende de spitstijden

- Analyse verkeer- en vervoercijfers provinciale bus, effecten OV-Chipkaart en nieuwe tarieven Lees meer: Brief gedeputeerde De Bondt over analyse verkeer- en vervoercijfers en effecten OV-chipkaart en nieuwe tarieven.pdf.

- Evaluatie medegebruik busbanen door het vrachtverkeer

In de evaluatie is geconcludeerd dat naast een zichtbaar voordeel voor het vrachtverkeer geen extra verliestijd optreedt voor busverkeer en het overige verkeer. Wel zijn er aandachtspunten met

betrekking tot de verkeersveiligheid.

- Verschuiving plafond subsidieregeling milieumaatregelen binnenvaart

Voor de subsidieregeling milieumaatregelen binnenvaart Zuid-Holland is 6,5 miljoen euro beschikbaar, waarvan 300.000 euro voor de uitvoering van de regeling.

Op 4 december stonden o.a. de volgende onderwerpen op de agenda:

- Ontwerpnota Vergunningen, Toezicht en Handhaving 2014-2017

Vereniging van Zuid-Hollandse Gemeenten

De nota is een uitwerking van de uitgangspunten visie en strategie VTH, die op 18 september in deze Statencommissie was besproken. De belangrijkste inhoudelijke aanscherpingen ten opzichte van het beleid van de afgelopen jaren zijn opgesomd in de 5-minuten versie. Lees meer: Ontwerpnota Vergunningen, Toezicht en Handhaving 2014-2017_5-minuten versie.pdf.

17 EUROPA EN INTERNATIONAAL

17.1 Rapport Rob “Met Europa verbonden”

Bij grote, middelgrote gemeenten en bij provincies moet een centraal loket voor Europese subsidies komen. Dat adviseert de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in het rapport ‘Met Europa

verbonden.’ Het aanvragen van Europese subsidies en het afleggen van verantwoording over de besteding ervan kosten gemeenten en provincies veel tijd. Daarom vindt de Rob het instellen van een centraal loket bij (middel)grote gemeenten en provincies voor Europese subsidies een goede zaak.

Voor kleinere gemeenten is het instellen van een eigen centraal loket voor Europese subsidies volgens de Rob een brug te ver. ‘Maar in samenwerking met andere kleinere gemeenten in de regio kan het ook voor hen profijtelijk zijn’, adviseert de Raad. Veel tijd en inzet vraagt het lobbyen om de Europese beleidsvorming te beïnvloeden voor decentrale overheden. De Raad bepleit daarom

selectiviteit qua themakeuze en vergaande samenwerking tussen overheden met gemeenschappelijke belangen. Een inspirerend voorbeeld is de Regio Randstad. De provincies Utrecht, Flevoland, Noord- en Zuid-Holland trekken in dat verband al sinds 1993 samen op richting Brussel.

Ongeveer 70% van de Europese regelgeving wordt uitgevoerd door gemeenten en provincies.

Daarnaast krijgen de decentrale overheden aanzienlijke bedragen uit de Europese structuurfondsen.

Gemeenten en provincies kunnen volgens de Rob van elkaar leren hoe ze de Europese werkelijkheid zo goed mogelijk kunnen inzetten voor hun eigen beleidspraktijk.

Lees meer: Samenvatting Met Europa verbonden en Advies Met Europa verbonden.

17.2 VNG voorzitter Jorritsma benoemd tot voorzitter CEMR

VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma is 2 december in Praag gekozen tot President van de Europese

VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma is 2 december in Praag gekozen tot President van de Europese

In document VZHG JOURNAAL VOOR DE GEMEENTEN (pagina 15-0)