• No results found

Parkeren voor gehandicapten en ouderen

In document Parkeerbeleidsplan 2013 - 2012 (pagina 59-62)

gehandicaptenparkeren, de parkeerverwijzing en het faciliteren van oplaadpunten voor elektrische motorvoertuigen.

10.1 Parkeren voor gehandicapten en ouderen

Tot op heden is zowel op landelijk als op gemeentelijk niveau geen beleid geformuleerd voor de aanwijzing van gehandicaptenparkeerplaatsen. Gemeenten zijn autonoom wat betreft de procedures die zij volgen met betrekking tot het aanwijzen van gehandicaptenparkeerplaatsen.

Binnen de gemeente Roermond wordt uitgegaan van onderstaande beleidsregels. Algemene gehandicaptenparkeerplaatsen

Voor de aanleg van algemene gehandicaptenparkeerplaatsen geldt dat de gemeente hierin volledig autonoom kan handelen. Dit soort gehandicaptenparkeerplaatsen wordt doorgaans gerealiseerd bij voorzieningen en openbare instellingen waar regelmatig gehandicapte personen komen. Een landelijke richtlijn is dat op 50 ‘gewone’ parkeerplaatsen één algemene

gehandicaptenparkeerplaats beschikbaar moet zijn. Bij nieuw te bouwen functies wordt rekening gehouden met het aanleggen van gehandicaptenparkeerplaatsen volgens de richtlijnen van het CROW. Het aantal te realiseren gehandicaptenparkeerplaatsen heeft ook een bovengrens.

De gemeente Roermond hecht, net als veel andere gemeenten, grote waarde aan dat gehandicapten zelfstandig kunnen functioneren, waarbij de eigen mobiliteit, zonder hierbij

afhankelijk te zijn van derden, zoveel mogelijk dient te worden gewaarborgd. Het uitgangspunt voor het aanwijzen van algemene gehandicaptenparkeerplaatsen is dat instellingen waar een

gehandicapten uit medische noodzaak naar toe moet gaan, over tenminste één algemene gehandicaptenparkeerplaats in de nabijheid van de ingang beschikken. In gevallen waar een instelling om meerdere algemene gehandicaptenparkeerplaatsen verzoekt, dient inzicht te worden gegeven in het (gehandicapte) cliëntenbestand van de instelling. Van de instelling wordt ter onderbouwing van de aanvraag ook verwacht dat men er alles aan heeft gedaan om zo efficiënt mogelijk met de beschikbare algemene gehandicaptenparkeerplaats(en) om te gaan.

Individuele gehandicaptenparkeerplaatsen

Een keuring is noodzakelijk om in aanmerking te kunnen komen voor een

gehandicaptenparkeerplaats op kenteken. Om te bepalen of een gehandicapte in aanmerking komt voor een individuele gehandicaptenparkeerplaats nabij woning en/of werk wordt bekeken of binnen de maximale loopafstand (straal van 100 meter) die de gehandicapte af kan leggen doorgaans parkeergelegenheid gevonden kan worden. Indien in de regel mogelijkheden aanwezig zijn om het voertuig te parkeren, wordt de aanvraag afgewezen. Personen die in het bezit zijn van eigen parkeergelegenheid (bijvoorbeeld een garage of oprit) komen ook niet in aanmerking voor een individuele gehandicaptenparkeerplaats.

Parkeren door gehandicapten

Automobilisten die in het bezit zijn van een (Europese) gehandicaptenparkeerkaart kunnen onbeperkt in de blauwe zone parkeren. Zij zijn vrijgesteld van de parkeerduurbeperking. Veel gemeenten in Nederland die betaald parkeren hebben ingevoerd hanteren geen parkeertarief voor gehandicaptenparkeerkaarthouders. Automobilisten met een gehandicaptenparkeerkaart kunnen maximaal 3 uur ‘gratis’ parkeren op de hiervoor aangewezen parkeerplaatsen.

Formeel is het gratis parkeren van gehandicapten in strijd met de gemeentewet artikel 219. Het differentiëren op basis van inkomen of de mogelijkheid om een inkomen te verwerven is niet toegestaan. De Eerste Kamer heeft zich gebogen over een wetsvoorstel om parkeren voor houders van gehandicaptenparkeerkaarten gratis te maken in betaald parkeergebieden (initiatiefvoorstel van Dijken). Het voorstel (EK 30.879,A) is op 9 juni 2009 aangenomen door de Tweede Kamer. Op 30 maart 2010 is het voorstel echter verworpen door de Eerste Kamer.

Ouderen

Wanneer het nieuwe digitale parkeersysteem is geïntroduceerd kunnen eenvoudiger

maatwerkoplossingen worden geboden aan minder mobiele (oudere) mensen. Dit systeem biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om op daluren de maximale parkeertijd in de binnenstad iets te verlengen, bijvoorbeeld 1 of 1,5 uur. Hierdoor kunnen mensen die slechter ter been zijn eenvoudiger een bezoek brengen aan een winkel in de binnenstad.

10.2 Parkeerverwijzing

De huidige versnipperde parkeerregulering zorgt er voor dat goede communicatie soms lastig is. Hierdoor ontstaat veel zoekverkeer. Door de sterke vereenvoudiging verbetert deze situatie. Door het gebruik van navigatiesystemen wordt de huidige parkeerverwijzing op straat steeds vaker over het hoofd gezien. De ambitie is innovatieve parkeerinformatie en –verwijzing, die bijdraagt aan de gastvrijheid en bereikbaarheid van Roermond.

Doelgroepen

Vooral voor bezoekers is parkeercommunicatie van groot belang. Vaste gebruikers als bewoners en werknemers kennen de parkeersituatie beter. Maar ook zij moeten na een verhuizing of een nieuwe baan zich goed kunnen informeren.

Maatregelen

Parkeerverwijzing is belangrijk om de automobilist te wijzen waar hij of zij het beste kan parkeren. Van belang is dat de informatie, die wordt gecommuniceerd, klopt, actueel en op maat gesneden is. Hierdoor wordt zoekverkeer voorkomen. Er komt een sterke nadruk op doelgroepen-benadering bij de communicatie: “de juiste parkeerder op de juiste plaats”.

Er zijn meerdere kanalen van communicatie: parkeerverwijzing, -bebording en -markering op straat, navigatiesystemen, smartphone-apps, internet en parkeerfolder. Steeds meer automobilisten beschikken over “in-car”-systemen zoals navigatiesystemen en smartphone-apps. Dit maakt het mogelijk om actuele en dynamische parkeergegevens te communiceren met de gebruiker. Ook kunnen gerichte, individuele parkeeradviezen gegeven worden. Hierbij kan bijvoorbeeld de

beschikbare parkeerplaatsen in de parkeergarages getoond worden aan bezoekers van Roermond. Van belang is dat de informatie centraal wordt bijgehouden, actueel is en aansluit bij de landelijke standaard, die nu in ontwikkeling is.

De parkeergarages worden via de parkeerverwijzing (PRIS) vanaf de Singelring bewegwijzerd. Deze parkeerverwijzing op straat blijft nodig. Dit systeem zal echter niet uitgebreid worden, vanwege de hoge kosten, afgezien van de toevoeging van de nieuwe garage. Door de

vereenvoudiging van de parkeerregulering is minder bebording op straat nodig. De bebording voor betaald parkeren (internationaal verkeersbord) is overigens helderder weer te geven voor

bijvoorbeeld Duitse bezoekers dan bebording voor vergunningparkeren (landelijk verkeersbord). Communicatie zal daarnaast via de gemeentelijke website blijven bestaan. Voor toeristen en

buitenlands winkelend publiek zal relevante informatie ook in het Engels en Duits beschikbaar komen. Voor het kanaliseren van deze informatie wordt samenwerking gezocht met de Roermondse ondernemers (BIZ).

In document Parkeerbeleidsplan 2013 - 2012 (pagina 59-62)