• No results found

Paragraaf Grondbeleid Inleiding

tabel 67. Renteschema

3.7 Paragraaf Grondbeleid Inleiding

De paragraaf grondbeleid geeft een visie op het grondbeleid en inzicht in de realisatie van de bestuurlijke doelstellingen. Het gemeentelijk grondbeleid is in 2019 herschreven in een nieuwe Nota Duurzaam Grondbeleid 2019-2024. De basis voor het nieuwe

grondbeleid vormt de Woonvisie van de gemeente die begin 2019 door de raad is vastgesteld. Volgens deze visie is een grote diversiteit aan woonvormen en ingrepen in de fysieke leefomgeving nodig om de woonkwaliteit te verbeteren. De Nota Duurzaam Grondbeleid 2019-2024 stelt kaders een het mandaat van het college en geeft richting aan de wijze waarop ruimtelijk beleid geëffectueerd kan worden. Het grondbeleid gaat over de wijze waarop de gemeente haar doelstellingen wil bereiken van inrichten fysieke leefomgeving, wonen, infrastructuur, economie, zorg, energie, milieu. Ook door gronden te (laten) exploiteren en bouwgronden te produceren.

Herziening Grondexploitaties

Alle lopende grondexploitaties (bouwgronden in exploitatie) worden jaarlijks

geactualiseerd in de Meerjaren Prognose Grondexploitaties (MPG). De begroting 2021 en de meerjarenbegroting is gebaseerd op de MPG 2020 die op in juni 2020 is vastgesteld.

Winst en verlies

Het beheersen van de financiën rondom grondexploitaties is geregeld in het BBV.

Volgens deze voorschriften moet een verlies worden voorzien als deze wordt verwacht en de winst worden genomen als deze is gerealiseerd op basis van de voortgang van de exploitatie.

Grondexploitaties IJsbaan – Sappemeer

In het plan zijn nog 2 vrije kavels beschikbaar, de rest is onder optie of verkocht. We hopen in 2021 alle resterende vrije kavels onder optie te hebben of verkocht te hebben.

In 2020 zijn opties verstrekt aan twee ontwikkelende partijen voor de realisatie van in totaal 27 projectmatig te ontwikkelen woningen. Het streven is om deze opties in 2021 om te zetten in daadwerkelijke verkoop.

Stadshart Hoogezand

Het totale gebied Stadshart Hoogezand wordt grotendeels gevormd door de Kerkstraat en het gebied dat ten westen van de Kerkstraat ligt. Een deel ligt ten oosten van de Kerkstraat. Het gebied wordt begrensd door de Meint Veningastraat, de Kerkstraat, het Kieldiep en appartementencomplex Tussenhof-Zuid. Dit deel vormt het entreegebied van Hoogezand en de toegang tot het Stadshart vanaf de A7.

Het Stadshart kent een karakteristieke ruimtelijke structuur, waarvan de Kerkstraat een belangrijk onderdeel is. De leefbaarheid en de uitstraling van het noordelijk deel van de Kerkstraat kan worden verbeterd. Om hier verandering in te brengen is een integrale aanpak gaande door middel van het project Stadshart om de Kerkstraat en omgeving te vernieuwen op het gebied van ruimtelijke kwaliteit, verkeer, woningen passend binnen het woningbouwprogramma en kwaliteitsverbetering van de openbare ruimte.

Het gebied tussen Tussenhof-Zuid, Kerkstraat, Meint Veningastraat en Kieldiep zal gefaseerd worden ontwikkeld. De gemeente ontwikkelt het plangebied in samenwerking met Geveke Bouw & Ontwikkeling. Begin 2018 is gestart met de plannen voor de

eerste fase ‘Tussenhof’, gelegen tussen Kerkstraat, spoor, Kieldiep en Tussenhof-Zuid. Het bestemmingsplan en het beeldkwaliteitsplan voor Tussenhof zijn in juli 2019 door de raad vastgesteld. Eind 2019 is in Tussenhof begonnen met de bouw van de woningen voor Reensche Compagnie, Lefier, Groninger Huis en Geveke. Het voorontwerp-bestemmingsplan van ‘de Componist’, de kavel aan Kerkstraat ten zuiden van het spoor, heeft ter inzage gelegen. Het plan en het ontwerp-bestemmingsplan is in behandeling. De ontwikkeling van de delen ten noorden van het spoor is opgestart.

Hierbij worden naast ruimtelijke aspecten ook milieuaspecten beoordeeld. Tevens wordt onderzocht hoe verpauperde panden het beste kunnen worden ingepast in de plannen. En waar mogelijk deze locaties tot (her) ontwikkeling kunnen komen.

Er zijn plannen in voorbereiding voor o.a. de kavel aan de Parallelweg en het gebied direct ten noorden van het spoor.

Julianapark - Hoogezand

De exploitatie loopt conform verwachting. Op 1-1-2020 moesten nog 8 van de 34 kavels verkocht worden, waarvan in 2020 alweer 2 kavels zijn verkocht. De resterende 6 kavels zijn allemaal onder optie. De verwachting is dat de grondexploitatie eind 2021 afgesloten kan worden.

Tolweg – Muntendam

Alle kavels van fase I en II zijn verkocht, behoudens kavel 25 van fase I. De verwachting is dat ook kavel 25 dit jaar wordt verkocht. Er zijn nog 28 kavels voor vrijstaande woningen (2-1 kap x 2) te realiseren in fase III. Fase III is het noordelijke deel van fase II.

Voor de ontwikkeling van fase III wordt een startnotitie geschreven.

Verlengde Veenlaan – Slochteren

Aan de westzijde van Slochteren is de uitbreidingslocatie Verlengde Veenlaan in ontwikkeling. Het gebied bevindt zich ten westen van de provinciale weg N387 ter hoogte van Slochteren. Aan beide zijde van de bestaande weg Verlengde Veenlaan is plaats voor verschillende soorten woningen op flexibele kavels.

Samen met de bewonersgroep is een gedragen (concept) BKP opgesteld. Middels de raadsbrief van 20 maart 2020 bent u geïnformeerd over het met de bewonersgroep doorlopen proces en het resultaat wat is vastgelegd in een gezamenlijk gedragen (concept) Beeldkwaliteitsplan (BKP).

Door vaststelling van de MPG 2020 is tevens de herziene bijbehorende grondexploitatie vastgesteld.

Op het moment dat er concrete plannen zijn zal een planologisch procedure worden opgestart om e.e.a. verder te formaliseren.

Burgemeester Venemastraat – Meeden

Aan de zuidwestzijde van Meeden is de woningbouwlocatie Burgemeester Venemastraat in ontwikkeling. Het plan bestaat uit 6 kavels gelegen aan de

Burgemeester Venemastraat. Het gaat om 6 ruime vrije kavels met een oppervlakte vanaf 1.100 m2. De parkstructuur achter de kavels is bereikbaar via een pad tussen twee kavels en sluit aan op bestaande groenstructuren. In het stedenbouwkundig plan is een 7de kavel gelegen. Deze valt echter buiten het exploitatiegebied en is derhalve niet meegenomen in de exploitatie. Met de MPG 2019 zijn de kavelprijzen naar beneden bijgesteld, hierdoor krijgen de kavels een grondwaarde welke beter binnen de Meedense woningmarkt voor vrijstaande woningen past. In dit plan van 6 kavels is nog niets verkocht, wel zijn de 6 kavels onder optie. Het is moeilijk in te schatten of, en zo ja, wanneer de kavels worden verkocht.

Rengerspark – Kolham

Dit plan is in 2018 overgenomen uit de samenwerking met Groningen. We zien lokaal en regionaal dat de vraag naar bedrijfskavels toeneemt en hier willen we van profiteren.

Er is veel interesse voor bedrijfskavels op Rengers en we hopen deze interesse in 2021 te kunnen omzetten naar concrete verkopen.

Korenmolenweg – Slochteren

De herinrichting van de Korenmolenweg is fysiek afgerond. Een deel van de beschikbare kavels is verkocht. Er ligt nog 8.210 m2 bedrijventerrein te wachten op een koper.

We verwachten in 2021 en 2022 de laatste kavels te verkopen.

Overige bouwgronden in exploitatie Schiereiland Foxhol

Het schiereiland Foxhol is een kleinschalig bedrijventerrein dat is gerealiseerd ten tijde van de revitalisering van de bedrijventerreinen Foxhol en Martenshoek.

Op dit bedrijventerrein is nog een kavel van 2.623 m2 beschikbaar voor verkoop.

Winkelpark

De gronden zijn in het verleden aangekocht voor de ontwikkeling van een winkelpark.

Visser Vastgoed heeft een deel daarvan aangekocht. Op dit deel hebben zich een aantal winkels gevestigd. De resterende aangrenzende gronden zijn eigendom van de gemeente. Deels bouwrijp en deels niet. De afgelopen jaren vonden geen ontwikkelingen plaats op de gronden die in eigendom zijn van de gemeente.

Financieel

Hier volgt de financiële toelichting op de lopende grondexploitaties van de gemeente Midden-Groningen.