• No results found

2021 Paragraaf E – Bedrijfsvoering

In document Programmabegroting 2021 - 2024 (pagina 63-67)

2024

Algemeen

Het realiseren van doelstellingen is mede afhankelijk van een goede sturing en van een goede interne bedrijfsvoering. In deze paragraaf gaan we in op actuele ontwikkelingen op deze terreinen.

1. Planning en Control

Als vertegenwoordiging van de inwoners van onze gemeente heeft de raad een sturende en controlerende rol. De vraag welke doelen de gemeente nastreeft en welke maatregelen en middelen daarvoor beschikbaar zijn beantwoorden we in deze begroting. De controle op de uitvoering vindt plaats via bestuursrapportages en de jaarrekening.

Om de control in het sociaal domein te verbeteren wordt in 2021 een financieel controller toegevoegd aan het hoofdproces Inwonerszaken.

Doorgaande lijn p&c-documenten

De opzet en lay-out van de p&c-documenten sluiten op elkaar aan. Hierdoor ontstaat een herkenbare lijn.

De perspectiefnota bevat de uitgangspunten voor de begroting. De begroting bevat de beleidsmatige en financiële kaders. In de bestuursrapportages rapporteren we over de uitvoering van de begroting en kan de raad de begroting aanpassen. In het jaar daarop leggen we in de jaarstukken verantwoording af over het hele begrotingsjaar. We willen dat de instrumenten goed aansluiten bij de politieke prioriteiten. Daar-om is in de begroting 2021 de indeling gewijzigd met zes focusgebieden en vijf basistaken.

Rechtmatigheidsverantwoording college 2021

Over het jaar 2021 geeft het college voor het eerste jaar een rechtmatigheidsverantwoording af.

Tot en met 2020 wordt de jaarrekening van gemeenten op verschillende manieren gecontroleerd. In de huidige situatie toetst de (externe) accountant jaarlijks de getrouwheid van de cijfers en de rechtmatigheid van hoe de gemeente heeft gehandeld. Rechtmatigheid houdt in, heeft de gemeente de wet- en regelge-ving gevolgd voor alle baten en lasten. De controleverklaring wordt opgenomen in de jaarrekening.

Vanaf 2021 gaat het College van burgemeester en wethouders zelf verantwoording afleggen over de rechtmatigheid in de jaarrekening. Deze verantwoording wordt in de jaarrekening opgenomen. De ac-countant legt alleen nog een controleverklaring af, waarin de getrouwheid van de rechtmatigheidsverant-woording wordt getoetst. Het doel van de verandering is om meer transparantie te geven in de totstand-koming van de gemeentelijke financiën, en om een beter gesprek tussen de gemeenteraad en het college mogelijk te maken. De bedoeling is om dit vanaf 2021 in te voeren. Hiervoor moet nog wel de nodige wet- en regelgeving aangepast worden, zoals onder meer de Gemeentewet. Dit zal in 2020 nog gerealiseerd moeten worden.

2. Kwaliteitszorg

Het borgen van een goede kwaliteit doen we zoveel mogelijk door kwaliteitstoetsen te verankeren in de werkprocessen. Vanuit de houding van continu verbeteren werken we aan het verminderen van fouten die kunnen optreden in de werkprocessen. Daarnaast vinden er gedurende het jaar interne controles plaats door eigen medewerkers. De uitkomsten van deze interne controles worden door de accountant gebruikt bij de controle van de jaarstukken. Met het benoemen van een kwaliteitsmedewerker en het aan-trekken van een financial controller in het Team voor Elkaar ligt de focus het komende jaar op het be-heersbaar krijgen van de uitgaven in het sociaal domein en het monitoren van de doelstellingen en de budgetten.

3. Personeel en Organisatie

De gemeentelijke organisatie werkt klant- en procesgericht met ‘lean’ als leidend principe. Wij werken vanuit de kernwaarden dichtbij, aandacht, samen en bewust. Wij zijn continu gericht op verbeteren en het behalen van de afgesproken resultaten voor inwoner, organisatie, bestuur of collega.

We zijn in 2020 een persoonlijk leiderschapstraject gestart met subsidie van de provincie Gelderland.

Iedere collega heeft een Insightsprofiel gekregen waarin hun voorkeursstijl in gedrag is beschreven. Ook

64

is de samenwerking in procesteams met behulp van de persoonlijke profielen besproken. Een mooie basis om in de procesteams verder te gaan met verbeteringen in kwaliteit en processen en het inzetten van ieders kwaliteiten bij de taken die uitgevoerd worden.

Het opvolgen van adviezen en maatregelen uit de externe scan van het sociaal domein vraagt aandacht in 2021. Op alle gebieden: beleid, proces, formatie en ontwikkeling van medewerkers. De implementatie van de Omgevingswet is een jaar uitgesteld. In 2021 wordt verder gegaan met het ontwikkelen van orga-nisatie, systemen en medewerkers om deze nieuwe wetgeving goed uit te kunnen voeren.

Werken in Coronatijd

In 2020 zijn we als gevolg van het Covid-19 virus veelal vanuit huis gaan werken. Overleggen en contac-ten met burgers, organisaties en tussen collega’s gebeurt op afstand (telefonisch of digitaal). We wecontac-ten niet hoe het virus zich ontwikkelt, duidelijk is al wel dat thuiswerken ook in 2021 meer zal plaatsvinden dan voorheen. Vanuit de organisatie blijft extra inzet nodig om dit goed te faciliteren en organiseren. Zo-wel voor de crisisorganisatie als vanuit de bedrijfsvoerende processen.

Strategisch HRM-beleid

Binnen het HRM-beleid worden gerichte keuzes gemaakt om bij te dragen aan de realisatie van de missie en visie van de gemeente Brummen. Het HRM-beleid ondersteunt de doelen van beleidsvisies in het kader van Wij Werken voor Brummen, zoals de visie op dienstverlening, de I-visie, de implementatie van de Omgevingswet, de Participatiewijzer etc.

De arbeidsmarkt wordt schaarser. Dit merken wij steeds meer bij het invullen van vacatures. Toch lukt het ons tot nu toe nog steeds om nieuwe, goede medewerkers te vinden. Onze manier van werken, de groot-te van de organisatie en de ingroot-teressangroot-te opgaven maken ons een aantrekkelijk werkgever. Toch moegroot-ten we blijven inzetten op het nog flexibeler maken van onze medewerkers. En gericht zijn op mogelijkheden om collega’s intern te laten doorstromen.

In 2020 is veel aandacht besteed aan het implementeren van de gesprekscyclus, het opleidingsbeleid en het vitaliteitsbeleid. In 2021 gaan we meer focussen op de thema’s mobiliteit, ontwikkeling, medewerkers-tevredenheid, balans belasting – belastbaarheid. Hierdoor hopen we een positieve werkbeleving te me-ten, evenals een lager ziekteverzuim en een beheersbare in- en uitstroom.

Loonsombeheer en inhuurkosten

De vraag vanuit de samenleving is aan verandering onderhevig. Het is daarom noodzakelijk om continu te peilen welke nieuwe ontwikkelingen in wettelijke taken, ambities, en afspraken uit het bestuursakkoord op ons afkomen. Flexibiliteit van de organisatie is een belangrijk uitgangspunt in de organisatieontwikke-ling “Wij werken voor Brummen”.

We monitoren continu de uitgaven op loonsom en inhuur. Er worden organisatiebrede keuzes gemaakt voor het beschikbaar stellen van capaciteit voor (nieuwe) taken. Het inhuurbudget ter vervanging van ziekte was in 2020 gebaseerd op een laag ziekteverzuimpercentage (2,75%). In 2021 is het ziektevangingsbudget gebaseerd op een ziekteverzuimpercentage van 4%. Dit is nog altijd lager dan het ver-zuimpercentage in de praktijk.

De formatie en de loonsom

De ontwikkeling van de formatie (in aantal fte’s) in de afgelopen jaren ziet er als volgt uit:

Omschrijving 1-1-2019 1-1-2020 1-1-2021

Griffie 1,80 1,80 1,80

Gemeentesecretaris 1,00 1,00 1,00

Management 5,67 5,67 6,67*

Ambtelijke organisatie 156,83 157,45 156,74

Concernposten 0,72 1,44 0,72

Totaal 166,02 167,36 166,93

*Coördinator Werkfit

In de onderstaande tabel zijn de personeelslasten en overige kerncijfers over de organisatie opgenomen.

Onderdeel Raming 2020

na wijziging

Raming 2021

Griffie € 146.925 € 141.310

Gemeentesecretaris € 126.681 € 131.815

65

Onderdeel Raming 2020

na wijziging

Raming 2021

Management € 598.319 € 622.567

Ambtelijke organisatie € 10.788.161 € 11.257.223

Concernposten € 100.709 € 56.422

Totaal

Aantal personeelsleden 178 178

Percentage mannen in dienst (in personen) 48% 49%

Percentage vrouwen in dienst (in personen) 52% 51%

Percentage mannen in dienst (in FTE) 52% 52%

Percentage vrouwen in dienst (in FTE) 48% 48%

Ziekteverzuimpercentage, totaal (excl zwangerschap) 5,6% 5,3%

De ramingen 2020 (na wijziging) en 2021 zijn gebaseerd op het in juni 2019 gesloten cao-akkoord voor het gemeentepersoneel.

66

67

2021

In document Programmabegroting 2021 - 2024 (pagina 63-67)