• No results found

Pagina Stijlen

In document Handleiding Fotoboeken.nl software (pagina 21-28)

2.7.1 Pagina Stijlen

Een ‘Pagina Stijl’ is een pagina die wij van te voren hebben ontworpen met één of meerdere foto- en / of tekstkaders. U kunt door de verschillende pagina stijlen heen bladeren met behulp van de pijltjes aan de zijkant. Uiteraard kunt u ook zelf een pagina stijl creëren.

2.7.1.1 Een bestaande pagina stijl gebruiken

Als u een paginastijl uit de bibliotheek wilt gebruiken, sleept u deze (net als bij een foto) naar de pagina toe waar u deze wilt toepassen:

Wanneer u ontevreden bent met de gekozen pagina stijl, herhaalt u simpelweg bovenstaand omschreven handeling, tot dat de pagina stijl is zoals u wenst.

2.7.1.2 Zelf een pagina stijl maken

Mocht de pagina stijl die u wenst niet in de bibliotheek aanwezig zijn, kunt u ook zelf een paginastijl ontwerpen. U kunt daarbij uitgaan van een bestaande paginastijl en deze veranderen of u kunt vanaf een lege pagina beginnen en zelf fotokaders toevoegen:

 Stap 1: Sleep de lege pagina stijl naar de pagina die u wilt aanpassen.

 Stap 2: Voeg met behulp van de knop ‘Fotokader toevoegen’ in de werkbalk (zie paragraaf 2.4) een fotokader toe aan de gewenste pagina.

 Stap 3: Verander het fotokader van vorm en plaats (zie paragraaf 2.6.3)totdat deze aan uw wensen voldoet.

 Stap 4: Herhaal bovenstaande stappen totdat u met één of meerdere fotokaders de gewenste paginastijl heeft gecreëerd. Zie ook paragraaf 2.10 voor handige tips & tricks!

2.7.2 Maskers

Een masker is een vorm die u over de foto heen kunt plaatsen. De bibliotheek bevat een aantal maskers welke u kunt bekijken door in de bibliotheek te klikken op het betreffende tabblad. U kunt door de verschillende maskers heen bladeren met behulp van de pijltjes aan de zijkant.

Als u een masker uit de bibliotheek wilt gebruiken, sleept u deze (net als bij een foto) naar het fotokader toe waar u deze wilt toepassen:

Wanneer u ontevreden bent met het gekozen masker, herhaalt u simpelweg bovenstaand omschreven handeling, tot u het gewenste masker heeft toegepast. Wanneer u bij nader inzien helemaal geen masker wilt gebruiken, sleept u het masker ‘Geen’ over het betreffende fotokader.

2.7.3 Achtergronden

Bij de opmaak van uw fotoproduct is het leuk om van verschillende achtergronden gebruik te maken.

De bibliotheek bevat een aantal achtergronden welke u kunt bekijken door in de bibliotheek te klikken op het betreffende tabblad. U kunt door de verschillende achtergronden heen bladeren met behulp van de pijltjes aan de zijkant. Uiteraard kunt u ook uw eigen foto’s als achtergrond gebruiken.

2.7.3.1 Een bestaande achtergrond gebruiken

Als u een achtergrond uit de bibliotheek wilt gebruiken, sleept u deze naar de betreffende pagina toe:

U kunt er ook voor kiezen de achtergrond niet op één van de pagina’s toe te passen, maar gelijk op de hele spread (= twee pagina’s naast elkaar). Hiervoor sleept u de achtergrond niet naar één van de pagina’s zoals in bovenstaand voorbeeld, maar naar het midden van de spread toe. Daar laat u de achtergrond los en dan wordt de achtergrond direct over de twee pagina’s verspreid:

Wanneer u ontevreden bent over de gekozen achtergrond, herhaalt u simpelweg bovenstaand omschreven handeling, tot u de gewenste achtergrond heeft toegepast. Wanneer u bij nader inzien helemaal geen achtergrond wilt gebruiken, sleept u de achtergrond ‘Geen’ over de betreffende pagina(‘s).

2.7.3.2 Uw eigen foto als achtergrond gebruiken

U kunt natuurlijk ook uw eigen foto als achtergrond gebruiken. U klikt hiervoor (terwijl het tabblad

‘Achtergronden’ is geselecteerd) op het instellingen symbooltje aan de rechterkant en vervolgens op

‘Toevoegen’.

U kunt nu op uw eigen computer een foto selecteren die u aan de bibliotheek wilt toevoegen. U kiest de gewenste foto en klikt op ‘Openen’.

Dan wordt aan u gevraagd om de foto die u aan de bibliotheek wilt toevoegen een naam te geven. U kunt de naam laten zoals de oorspronkelijke naam is of deze aanpassen. U kunt eventueel categorieën maken en aangeven of u wilt dat deze toegevoegde foto ook bij soortgelijk volgende projecten

beschikbaar is. Daarna klikt u ok ‘OK’.

De foto is nu als achtergrond aan de bibliotheek toegevoegd en u kunt deze net als de andere achtergrond foto’s waar gewenst in uw fotoproduct toevoegen door deze naar de gewenste pagina / spread in het fotoproduct toe te slepen.

2.7.3.3 Achtergronden transparant maken

Een effect wat veel wordt toegepast bij gebruik van achtergronden, is het transparant maken ervan.

Hierdoor geeft u bij uw opmaak goed het verschil tussen de voor- en achtergrond aan. Wanneer u een achtergrond transparant wilt maken, selecteert u eerst de achtergrond door er één keer op te klikken. Vervolgens gebruikt u de balk ‘Dichtheid’ in de ‘Inspector’. Zie voor meer informatie paragraaf 2.9.1.

2.7.4 Kaders

U kunt bij de opmaak van uw fotoproduct gebruik maken van verschillende kaders. Een kader kunt u toepassen op een foto en kunt u zien als een soort fotolijst.

De bibliotheek bevat een aantal kaders welke u kunt bekijken door in de bibliotheek te klikken op het betreffende tabblad. U kunt door de verschillende kaders heen bladeren met behulp van de pijltjes aan de zijkant.

Als u een kader uit de bibliotheek wilt gebruiken, sleept u deze naar het betreffende fotokader toe:

Wanneer u ontevreden bent over het gekozen kader, herhaalt u simpelweg bovenstaand omschreven handeling, tot u het gewenste kader heeft toegepast. Wanneer u bij nader inzien helemaal geen kader wilt gebruiken, sleept u het kader ‘Geen’ over het betreffende fotokader.

2.7.5 Plakboek

U kunt bij de opmaak van uw fotoproduct gebruik maken van verschillende plakboek items. Een plakboek item kunt u toepassen op iedere plaats in uw fotoproduct. Een plakboek items is geen toevoeging op een foto in uw product, maar een los plaatje wat u bij kunt voegen.

De bibliotheek bevat een aantal plakboek items welke u kunt bekijken door in de bibliotheek te klikken op het betreffende tabblad. U kunt door de verschillende plakboek items heen bladeren met behulp van de pijltjes aan de zijkant.

Als u een plakboek item uit de bibliotheek wilt gebruiken, voegt u eerst m.b.v. de knop ‘Fotokader toevoegen’ in de werkbalk een fotokader toe en u plaatst deze op de plaats waar u het plakboek items wilt toevoegen. Vervolgens sleept u vanuit de bibliotheek het gewenst plakboek item naar het zojuist toegevoegde fotokader.

2.8 Teksten

U kunt overal waar u dat wenst in het fotoproduct teksten toevoegen. Onderstaand uitleg over hoe u deze teksten kunt plaatsen en de lay-out ervan kunt wijzigen.

In document Handleiding Fotoboeken.nl software (pagina 21-28)

GERELATEERDE DOCUMENTEN