• No results found

Overzicht studiepunten reguliere beroepsgerichte route

In document STUDIEGIDS HBO-PEDAGOGIEK (pagina 34-40)

Schematisch overzicht van de reguliere, beroepsgerichte opleiding

2) Twee kiezen uit: Didactiek voor het beroepsonderwijs, Onderwijsbegeleiding, Jeugdzorg

Propedeuse

De propedeuse omvat het eerste studiejaar. Het bestaat uit een basisprogramma met een oriënterend, motiverend en selecterend karakter. Het programma bevat inleidingen in het hoofdvak Pedagogiek, de hulpwetenschappen Filosofie, Psychologie en Sociologie, Gezinspedagogiek, het vak Filosofie van opvoeding en onderwijs en het Referaatpracticum. De studielast van het basisprogramma bedraagt, inclusief onderwijscontacttijd en literatuurstudie, in totaal 60 ECTS.

Daarbij is de volgende verdeling van toepassing:

Eerste studiejaar: propedeuse

Filosofie van opvoeding en onderwijs 10

Referaatpracticum 4

Overgangsregeling in verband met wijzigingen programma

Met ingang van 2016-2017 is het vak Wiskunde komen te vervallen. Hiervoor is het vak Gezinspedagogiek in de plaats gekomen. Studenten die reeds het vak Wiskunde met goed gevolg hebben afgerond hoeven het vak Gezinspedagogiek niet te volgen. Studenten die het Wiskunde nog niet met goed gevolg hebben afgerond dienen in plaats hiervan het vak Gezinspedagogiek te volgen. Studenten die in 2015-2016 het vak Wiskunde hebben gevolgd, maar niet succesvol hebben afgerond en die graag het vak alsnog willen afronden kunnen terecht in het schakelprogramma, waar het vak nog wel wordt aangeboden. Met de roostering van de colleges en tentamens wordt echter geen rekening gehouden met het HBO-rooster.

Het tweede studiejaar

Het tweede studiejaar is het eerste jaar van het postpropedeutische programma.

Het bevat een voortzetting en verdieping van het basisprogramma en een nadere oriëntatie in subdisciplines van de pedagogiek.

De voortzetting en verdieping van het basisprogramma betreft het hoofdvak Pedagogiek, de hulpwetenschappen Sociologie en Filosofie (wetenschapsfilosofie) en het vak Interculturele sensitiviteit in onderwijs en jeugdzorg.

De subdisciplinaire oriëntaties zijn vakken die een verdieping geven van het hoofdvak Pedagogiek naar enkele subdisciplines, namelijk: Onderwijskunde, Andragogiek en Orthopedagogiek. In het tweede studiejaar dienen Andragogiek en Onderwijskunde te worden gevolgd. De oriëntaties vormen een voorbereiding op de beroepsdifferentiaties in het derde studiejaar. Daarbij gelden de volgende combinaties: Onderwijskunde bereidt voor op Onderwijsbegeleiding, Andragogiek en Orthopedagogiek (in het derde jaar) op Jeugdzorg.

De studielast bedraagt 60 ECTS en is als volgt verdeeld:

Tweede studiejaar

Onderdelen ECTS ECTS

Pedagogiek 2 15

Sociologie 2 8

Filosofie 2: wetenschapsfilosofie 7 Interculturele sensitiviteit in onderwijs en jeugdzorg

6 Beroepsoriëntatie en internationalisering 4

2 subdisciplines: 20

- Andragogiek 10

- Onderwijskunde 10

Het derde studiejaar

In het derde studiejaar gaan de wegen uiteen van studenten die de academische route volgen en van hen die de beroepsgerichte reguliere routes volgen (HBO-pedagogiek en/of Lerarenopleiding Pedagogiek).

Voor studenten die het beroepsgerichte reguliere programma volgen, is het derde studiejaar een beroepsgericht jaar. Het bestaat uit een verdieping van het vak Pedagogiek in de subdiscipline Orthopedagogiek. Daarnaast krijgen studenten het vak Methodologie.

Beroepsvoorbereiding vindt plaats in vier taakveldonderdelen, de beroepsdifferentiaties en het ondersteunende vak Interculturele sensitiviteit in onderwijs en jeugdzorg. De taakvelden hebben betrekking op typen functies, die binnen allerlei beroepssectoren kunnen worden vervuld. De volgende algemene taakveldonderdelen worden onderscheiden: Visie en profilering, Advisering en begeleiding, Beleid en organisatie en Gespreksvoering en rapportage.

De beroepsdifferentiatie Didactiek voor het Beroepsonderwijs verzorgt de opleiding tot de tweedegraads lesbevoegdheid en/of geeft een algemene beroepsvoorbereiding op enkele pedagogische/agogische werkterreinen.

Studenten die de Lerarenopleiding Pedagogiek willen afronden kiezen de beroepsdifferentiatie Didactiek voor het Beroepsonderwijs en kunnen daarnaast kiezen uit de twee overige door de opleiding aangeboden beroepsdifferentiaties Onderwijsbegeleiding en Jeugdzorg.

Studenten die opteren voor de HBO-opleiding Pedagogiek volgen de beroepsdifferentiaties Onderwijsbegeleiding en Jeugdzorg.

Ter ondersteuning van het vak Methodologie wordt het vak Statistiek aangeboden. De studielast van het derde jaar bedraagt in totaal 60 ECTS. Hierbij geldt voor de studenten van de reguliere beroepsgerichte route de volgende verdeling.

Derde studiejaar: reguliere beroepsgerichte route.

Onderdeel Onderverdeling ECTS ECTS

Beroepsdifferentiatie: 18

Keuze uit: Visie en profilering 6

Advisering en begeleiding

6

Beleid en organisatie 6

Gespreksvoering en rapportage

6

*Het vierde taakveld wordt in jaar 4 aangeboden

Overgangsregeling in verband met wijzigingen programma

Met ingang van 2018-2019 is het aantal studiepunten van het vak Statistiek verlaagd van 8 naar 6 ECTS. Het aantal ECTS van het vak Beroepsoriëntatie en Internationalisering is verhoogd van 2 naar 4 ECTS. De studenten die reeds met goed gevolg het vak Statistiek voor 8 punten hebben gevolgd, maar nog niet het vak Beroepsoriëntatie en Internationalisering hebben voltooid, kunnen dit onderdeel in oude stijl afmaken (2 ECTS). Studenten die het onderdeel Beroepsoriëntatie en Internationalisering voor 2 punten hebben afgerond, maar nog niet het vak Statistiek hebben gedaan, kunnen door het maken van een extra opdracht het onderdeel Statistiek voor 8 punten afronden.

Het vierde studiejaar

Het vierde studiejaar bestaat uit één taakveld, een stage en een afronding van de studie in de vorm van een scriptie. De stage bestaat uit 38 ECTS en wordt gevolgd in aansluiting op één of twee van de gekozen beroepsdifferentiaties, afhankelijk van de gekozen opleiding.

Vanaf 2015-2016 gelden vanwege de profilering van de Lerarenopleiding en de opleiding HBO-pedagogiek nieuwe eisen voor de stage. Studenten dienen de hele stage te voldoen binnen de opleiding die ze kiezen. Dit houdt in dat studenten die de tweedegraads lesbevoegdheid willen behalen hun volledige stage (38 ECTS) lopen binnen de Lerarenopleiding Pedagogiek op het gebied van didactiek en vormgeving van het onderwijs (gekoppeld aan de

beroepsdifferentiatie Didactiek voor het beroepsonderwijs). Zittende studenten die Didactiek voor het beroepsonderwijs volgen worden geacht te hebben gekozen voor de Lerarenopleiding Pedagogiek.

Voor studenten die kiezen voor de opleiding HBO-pedagogiek (Onderwijsbegeleiding en Jeugdzorg) geldt dat ze de stage lopen binnen een van deze beroepsdifferentiaties of beide. Studenten mogen de stage splitsen in twee halve stages van 19 ECTS. De combinatie van een beroepsdifferentiatie met een stage van tenminste 19 ECTS levert de aantekening van de specialisatie op van de betreffende beroepsdifferentiatie.

Studenten die diploma’s van beide opleidingen willen behalen dienen een extra beroepsdifferentiatie te doen en een (halve) stage te lopen.

De scriptie wordt in het laatste deel van het vierde studiejaar gedaan. Deze bevat een vraagstelling die zowel theoretisch als empirisch wordt onderzocht. De scriptie binnen de reguliere beroepsgerichte routes omvat 16 ECTS.

De totale omvang van het vierde studiejaar bedraagt 60 ECTS en is voor studenten binnen de reguliere beroepsgerichteroute als volgt verdeeld:

Vierde studiejaar: reguliere beroepsgerichte route

HBO-pedagogiek ECTS ECTS

1 taakveld 6

Stage 38

Stage gekoppeld aan Onderwijsbegeleiding of Jeugdzorg

38

Stage gekoppeld aan Onderwijsbegeleiding 19

Stage gekoppeld aan Jeugdzorg 19

Scriptie 16

Lerarenopleiding Pedagogiek ECTS ECTS

1 taakveld 6

Stage 38

Stage gekoppeld aan Didactiek voor het beroepsonderwijs

38

Overgangsregeling in verband met wijzigingen programma 2019-2020 De individuele studieonderdelen stage en scriptie kunnen oude stijl worden afgerond. Studenten dienen in het stageplan en op het scriptievoorstel aan te geven voor hoeveel punten zij dit onderdeel moeten afronden.

Voor studenten die op een later moment te maken krijgen met de consequenties van de programmawijziging en op minder dan 240 ects uitkomen geldt dat er individueel wordt gekeken naar een oplossing. Zij dienen contact op te nemen met de studiecoördinator Mandy van Oostwaard.

In document STUDIEGIDS HBO-PEDAGOGIEK (pagina 34-40)