• No results found

Meerdere instanties in het Caribische en het Europese deel van het Koninkrijk zetten zich in voor een succesvolle overgang van de Caribische student naar zijn of haar vervolgonderwijs.

Curaçao

Stichting Studentenfinanciering Curaçao (SSC)

Instelling die studiefinanciering toekent, studenten aanmeldt bij hoger onderwijs, studenten voorlicht en begeleidt en bemiddelt bij huisvesting. Ook geeft SSC voorlichting op middelbare scholen in Curaçao.

Studeren in Nederland: wat en hoe?

Een gezamenlijk evenement van verschillende scholen van Curaçao en hoger onderwijsinstellingen uit Nederland voor iedereen die in Nederland wil studeren. Tijdens het evenement op Kolegio Alejandro Paula kunnen scholieren en ouders/verzorgers verschillende

voorlichtingen bijwonen omtrent: voorbereiding studiekeuze, praktisch regelwerk en studeren in Nederland.

Het studiekeuzesteunpunt Het steunpunt is gevestigd in de Biblioteka Nashonal Korsou, is kosteloos toegankelijk voor iedereen die in het hoger onderwijs in Nederland, op Curaçao of in de regio wil studeren.

My Future Career My Future Career is een organisatie die scholieren en studenten helpt bij het maken van een studiekeuze en hen begeleidt in de

voorbereiding op studenten in het buitenland en in de regio. My Future Career biedt persoonlijke begeleiding en een

studiekeuzetraject en hulp in de verschillende stappen tijdens de transitiefase (www.myfuturecareer.cw)

SIGE SIGE biedt begeleiding, coaching en ondersteuning, ter verbetering en innovatie van educatie en onderwijs. SIGE begeleidt en adviseert scholen en voert zelf verbeteringsprojecten uit.

Aruba

Academic Foundation Year In 2016 is het Academic Foundation Year (AFY) opgezet door de Universiteit van Aruba. Het één jaar durende programma heeft als doel net geslaagde middelbare scholieren (HAVO/VWO of MBO 4) een basis te bieden voor een goede start in het hoger onderwijs

(waaronder maar niet per se in Nederland). Belangrijke onderdelen van de opleiding zijn: oriënteren op academische loopbaan, uitbreiden van communicatie skills, onafhankelijk leren denken en ontwikkelen van onderzoeksvaardigheden.

Office of Student Affairs (OSA) Bureau op de Universiteit van Aruba ter ondersteuning van (aankomende) studenten. Biedt i.s.m. faculteiten en studenten verschillende manieren van hulp aan middelbare scholieren, zoals:

algemene informatiedagen, een ‘Academic Experience’

(meeloopdagen voor middelbare scholen), informatiesessies in samenwerking met andere scholen, en oriëntatiedagen.

Afdeling studiefaciliteiten van de Directie Onderwijs Aruba

Afdeling studiefaciliteiten verstrekt studiefinanciering van het Land Aruba (Arubalening) en verzorgd informatie en voorlichting over studieleningen.

N&CG Studiekeuzebegeleiding Studiekeuzebegeleiding en begeleiding bij profielkeuze. Coaching voor en tijdens je studie en bij faalangst in Nederland en het Caribisch gebied.

St. Maarten

Division of Studyfinancing St.

Maarten

Deze afdeling is onderdeel van het St. Maarten huis en

verantwoordelijk voor begeleiding van scholieren die willen gaan studeren. Aankomende studenten zijn verplicht om voorbereidende sessies en workshops van de ‘Division of Studyfinancing’ te volgen.

Verder kent deze afdeling de studiefinanciering aan studenten uit St.

Maarten toe.

USC Foundation St. Maarten Deze organisatie is sinds 2016 actief in St. Maarten ter ondersteuning van studenten die in Nederland gaan studeren en afgestudeerden die terug willen keren naar St. Maarten. USC richt zich op het organiseren van workshops en informatiesessies voor deze doelgroep.

St. Maarten Students Support Services (S4)

S4foundation begeleidt studenten van Bonaire, Saba, St. Eustatius en St. Maarten die naar Nederland komen om te studeren. Zij geven voorlichting over onderwerpen als huisvesting, studiefinanciering en verzekeringen. Daarnaast helpt S4foundation bij de voorbereidingen van de reis naar Nederland.

Bonaire

Fundashon Ban Boneiru Bèk Deze stichting organiseert ieder jaar het Student & Career Event op Bonaire in samenwerking met Skills Netherlands Caribbean. Iets minder dan 500 leerlingen hebben het evenement van 2019 bezocht.

Er zijn presentaties en er is een beroepenmarkt, waar organisaties en onderwijsinstellingen van zowel Europees Nederland als de Caribische Koninkrijksdelen aanwezig zijn.

St. Eustatius

Op St. Eustatius wordt periodiek een studie- en beroepenmarkt georganiseerd.

Saba

Buiten het onderwijs zijn er geen lokale ondersteunende organisaties bekend.

Europees Nederland, algemeen Curaçaohuis / Arubahuis / St.

Maartenhuis

Zijn belast met de opvang en begeleiding van de studenten afkomstig van hun eilanden in Nederland. De opvang wordt verzorgd onder leiding van mentoren samen met de Plaatselijke of Lokale Opvangcommissies van het Curaçao- Aruba-/St. Maartenhuis.

TuranGoeloe Den Haag TuranGoeloe draagt in opdracht van OCW zorg voor de begeleiding van alle studenten die vanuit de drie BES-eilanden met een opstarttoelage (WSF BES) in Nederland komen studeren en biedt daarnaast tegen vergoeding begeleiding aan voor andere studenten.

TG begeleidt studenten met huisvesting en praktische zaken bij aankomst in Nederland. Verder biedt TuranGoeloe, gedurende het schooljaar, studentenbegeleiding aan, onder andere met buddies, en extra begeleiding bij onder andere dreiging tot schooluitval, heimwee en/of andere toekomstplannen. TuranGoeloe bezoekt ook eilanden om voorlichting te geven over studeren in Europees Nederland.

Stichting WeConnect Dit is een organisatie die zich richt op talentontwikkeling van Caribische studenten. Er worden diverse informatiebijeenkomsten georganiseerd voor eerste- en ouderejaars studenten. Ook verzorgt WeConnect collegetours en heeft WeConnect projecten lopen zoals TOP traineeship in Bonaire en diverse andere op samenwerking gerichte projecten.

Ederlin Integration Services Adviseert, helpt en begeleidt studenten en hun ouders/verzorgers die vanuit Aruba, Curaçao, Bonaire, St. Maarten, St. Eustatius of Saba hun vervolgopleiding in Nederland gaan volgen.

Aalse & Partners – Student Support

Aalse & Partners – Student Support begeleidde tot voor kort in opdracht van het ministerie van OCW studenten uit de BES-eilanden (Bonaire, St. Eustatius en Saba) die in Nederland mbo, hbo of wo gaan volgen. Na een nieuwe aanbestedingsprocedure heeft TuranGoeloe recentelijk deze taak overgenomen.

Nederland, onderwijsinstellingen en studentenverenigingen

HvAnti Dit is het netwerk voor Caribische studenten en begeleidt

aankomende en zittende Caribische studenten tijdens hun studie aan de Hogeschool van Amsterdam. HvAnti organiseert introductiedagen, informatiesessies en sociale bijeenkomsten. Daarnaast krijgt elke Caribisch-Nederlandse HvA-student een mentor (afgestudeerde student) toegewezen.

Han Huntu Nijmegen Caribische studenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) werken in Han Huntu samen om elkaar te helpen. Huntu betekent ook ‘samen’. Studenten ondersteunen elkaar in de studievoortgang en om hun welzijn als student in Nederland te verbeteren. HAN Huntu probeert bewustwording te creëren over de positie van studenten met een Caribische achtergrond in Nederland.

Daarom worden ook docenten en medewerkers van HAN nauw betrokken bij de activiteiten.

Hogeschool Rotterdam Subi Jèt pa bo Gèt

Een programma dat toekomstige studenten voorbereidt op studeren aan Hogeschool Rotterdam. Er wordt aandacht besteed aan je studiekeuze. Daarnaast krijg je informatie over huisvesting,

financiën, levensonderhoud, verzekeringen en verschillende culturen in Rotterdam. Ook word je ondersteund bij het samenstellen van de documenten die nodig zijn voor een studie in Nederland. Verder ga je aan de slag met de Nederlandse taal en een juiste studiehouding. De hogeschool werkt samen met studentenorganisatie Antuba.

Antuba Rotterdam Organiseert kennismakings- en introductiebijeenkomsten en thema-avonden in de Cariben en Hogeschool Rotterdam, zoals workshops effectief leren of taal, en biedt persoonlijke coaching voor nieuwe studenten. Daarnaast kunnen nieuwe studenten het keuzevak Studeren in Nederland vanuit de eilanden volgen.

Fontys In 2016 heeft Fontys het netwerk Ariba Caribe opgezet. Alumni geven workshops en nieuwe studenten kunnen op aanvraag een student-begeleider toegewezen krijgen.

Dutch Caribbean Unity (DCU) Dit is een studentenvereniging, gekoppeld aan de Haagse Hogeschool, die zich richt op de opvang en begeleiding van Caribische studenten in Europees Nederland. Er worden sociale, studiegerelateerde en carrière evenementen georganiseerd.

De Haagse Hogeschool De Haagse Hogeschool organiseert in de laatste week van de zomervakantie een taalweek. Hier kunnen Caribische studenten zich voor aanmelden.

Stichting Passaat Voorheen was dit een studentenvereniging die zich inzette voor Antilliaanse en Arubaanse studenten, maar sinds een aantal jaar overgegaan in een stichting. Organisaties die zich inzetten voor Caribische leerlingen, studenten of young professionals kunnen (financiële) ondersteuning bij de stichting aanvragen.

ABC Compas Dit is een studentenvereniging in Delft, in eerste instantie opgericht ter ondersteuning van technische studenten uit Aruba, Bonaire en Curaçao. De organisatie geeft aan tegenwoordig hulp te bieden aan studenten vanuit alle sectoren. Verschillende commissies organiseren sociale, studiegerelateerde en carrière evenementen.