• No results found

De NT2-opleiding bestaat uit vier richtgraden. Elke richtgraad bevat verschillende clusters met aandacht voor domeinen en rollen. In tabel 1 wordt er meer informatie gegeven over richtgraad 1 en richtgraad 2. Zo is er eerst algemene informatie, om vervolgens dieper op de onderverdeling per richtgraad in te gaan. Na het volgen van een richtgraad wordt er van de cursist een bepaald niveau verwacht. Bij de rubriek Wat kan de cursist? worden algemene doelstellingen per richtgraad geformuleerd. Ook het niveau van het Europees

Referentiekader dat met een bepaalde richtgraad overeenstemt, wordt voor de volledigheid in de tabel opgenomen. In paragraaf 5.3 Het Europees Referentiekader wordt er over dat onderwerp meer uitleg gegeven. Tabel 2 geeft dezelfde informatie, maar dan voor

richtgraad 3 en 4. Er wordt bij deze paragraaf voor een tabel geopteerd om de verschillende richtgraden op een overzichtelijke manier met elkaar te vergelijken.

Bijkomende informatie wordt gegeven om de module ‘schriftelijk’ of ‘mondeling’ te verduidelijken. De schriftelijke modules bevatten twee vaardigheden, namelijk lezen en schrijven. Luisteren en spreken zijn de vaardigheden die bij de mondelinge modules horen. (Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming, 2014b)

34

Tabel 1

NT2-opleiding: richtgraad 1 en richtgraad 2

Richtgraad 1 Richtgraad 2

Algemene informatie De opleiding Nederlands tweede taal – Richtgraad 1 bevat twee clusters: NT 2 – R1 – 1.1 en NT 2 – R1 – 1.2.

De opleiding Nederlands tweede taal – Richtgraad 2 is een cluster die twee blokken van vier modules bevat met per blok 2 vaardigheden. Bovendien wordt per blok voor elke parallelle module de focus op een ander domein gelegd.

Onderverdeling  NT 2 – R1 – 1.1 met twee modules die de vier vaardigheden bevatten en met telkens de focus op een ander domein:  NT 2 – Breakthrough persoonlijk

 NT 2 – Breakthrough publiek

 NT 2 – R1 – 1.2 met twee modules die 2 vaardigheden bevatten met de focus op 2 domeinen:

 NT 2 – Waystage mondeling  NT 2 – Waystage schriftelijk

Blok 1 Mondeling  NT2 – R2 – 2.1

 NT2 – Threshold 1 mondeling persoonlijk  NT2 – R2 – 2.2

 NT2 – Threshold 2 mondeling publiek  NT2 – R2 – 2.3

 NT2 – Threshold 3 mondeling persoonlijk  NT2- R2 – 2.4

 NT2 – Threshold 4 mondeling publiek Blok 2 Schriftelijk

 NT2 – R2 – 2.1

 NT2 – Threshold 1 schriftelijk persoonlijk  NT2 – R2 – 2.2

 NT2 – Threshold 2 schriftelijk publiek  NT2 – R2 – 2.3

 NT2 – Threshold 3 schriftelijk persoonlijk  NT2- R2 – 2.4

 NT2 – Threshold 4 schriftelijk publiek

Wat kan de cursist? Na de twee modules van 1.1 is de cursist, rekening houdend met zijn rollen, in staat om:

 vertrouwde, dagelijkse uitdrukkingen en basiszinnen, gericht op de bevrediging van concrete behoeften te begrijpen en te gebruiken;

 zichzelf aan anderen voor te stellen;

Na de mondelinge en/of schriftelijke modules van richtgraad 2 is de cursist, rekening houdend met zijn rollen, in staat om:

 de belangrijkste punten te begrijpen uit duidelijke standaardteksten over vertrouwde zaken die regelmatig voorkomen;

 zich te redden in de meeste situaties waarin het Nederlands wordt gebruikt;

35

 vragen te stellen en te beantwoorden over persoonlijke gegevens;

 op een eenvoudige wijze te reageren, aangenomen dat de andere persoon langzaam en duidelijk praat en bereid is te helpen.

Na de twee modules van 1.2 is de cursist, rekening houdend met zijn rollen, in staat om:

 zinnen en regelmatig voorkomende uitdrukkingen te begrijpen die verband hebben met zaken van direct belang;  te communiceren in eenvoudige en alledaagse taken die

een eenvoudige en directe uitwisseling over vertrouwde en alledaagse kwesties vereisen;

 in eenvoudige bewoordingen aspecten van de eigen achtergrond, de onmiddellijke omgeving en kwesties op het gebied van directe behoeften te beschrijven.

 een eenvoudige en lopende tekst te produceren over onderwerpen die vertrouwd zijn of die voor hem van belang zijn;

 ervaringen en gebeurtenissen, dromen, verwachtingen en ambities te beschrijven en kort redenen en verklaringen te geven voor zijn meningen en plannen.

ERK De benaming richtgraad 1.1 van het volwassenenonderwijs komt overeen met de benaming Breakthrough A1 van het Europees Referentiekader. Dat is het basisniveau.

De benaming richtgraad 1.2 van het volwassenenonderwijs komt overeen met de benaming Waystage A2 van het Europees Referentiekader. Dat stemt overeen met het overlevingsniveau.

De benaming richtgraad 2 van het volwassenenonderwijs komt overeen met de benaming Threshold B1 van het Europees Referentiekader.

Opmerking:

Aangepast overgenomen van ‘Leerplan: Opleiding Nederlands tweede taal: Richtgraad 1 – Breakthrough – Modulair (Studiegebied Nederlandse tweede taal – Secundair volwassenenonderwijs)’, door Avonds et al., 2015, p. 7. Copyright bij Avonds et al., 2015.

Aangepast overgenomen van ‘Secundair volwassenenonderwijs: STUDIEGEBIED NEDERLANDS TWEEDE TAAL - Opleiding Nederlands tweede taal - Richtgraad 1 - AO NT 016’, door het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming, 2014a, pp. 4-5. Copyright bij het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming, 2014a.

Aangepast overgenomen van ‘Secundair volwassenenonderwijs: STUDIEGEBIED NEDERLANDS TWEEDE TAAL - Opleiding Nederlands tweede taal - Richtgraad 2 - AO NT 017’, door het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming, 2014b, pp. 4-5. Copyright bij het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming, 2014b.

36

Tabel 2

NT2-opleiding: richtgraad 3 en richtgraad 4

Richtgraad 3 Richtgraad 4

Algemene informatie De opleiding Nederlands tweede taal – Richtgraad 3 is een cluster die 2 modules bevat met de focus op 2 domeinen:

De opleiding Nederlands tweede taal – Richtgraad 4 is een cluster die 2 modules bevat met de focus op 2 domeinen:

Onderverdeling  NT2 Vantage mondeling  NT2 Vantage schriftelijk

 NT2 Effectiveness mondeling  NT2 Effectiveness schriftelijk

Wat kan de cursist? Na de twee modules van richtgraad 3 is de cursist, rekening houdend met zijn rollen, in staat om:

 de hoofdgedachte van een ingewikkelde tekst te begrijpen, zowel over concrete als over abstracte onderwerpen, met inbegrip van technische besprekingen in het eigen vakgebied;  zo vloeiend en spontaan te reageren dat een normale

uitwisseling met moedertaalsprekers mogelijk is zonder dat dit voor een van de partijen inspanning met zich meebrengt;  een duidelijke en gestructureerde tekst te produceren over

een breed scala van onderwerpen;

 een standpunt over een actuele kwestie uiteen te zetten en daarbij in te gaan op de voor- en nadelen van diverse opties.

Na de twee modules van richtgraad 4 is de cursist, rekening houdend met zijn rollen, in staat om:

 een uitgebreid scala van veeleisende, lange teksten te begrijpen en de impliciete betekenis te herkennen;

 zich vloeiend en spontaan uit te drukken zonder daarvoor aantoonbaar naar uitdrukkingen te moeten zoeken;

 flexibel en effectief met taal om te gaan ten behoeve van de domeinen/rollen die bij zijn leerperspectief aansluiten;

 een duidelijke, goed gestructureerde en gedetailleerde tekst over complexe onderwerpen te produceren en daarbij gebruik te maken van ordeningspatronen en cohesie bevorderende elementen.

ERK De benaming richtgraad 3 van het volwassenenonderwijs komt overeen met de benaming Vantage B2 van het Europees Referentiekader.

De benaming richtgraad 4 van het volwassenenonderwijs komt overeen met de benaming Effectiveness C1 van het Europees Referentiekader. Voor de benaming Mastery C2 van het Europees Referentiekader is er geen overeenkomende richtgraad in het volwassenenonderwijs. Dat niveau beschouwt men in het volwassenenonderwijs als niet realiseerbaar.

Opmerking:

Aangepast overgenomen van ‘Leerplan: Opleiding Nederlands tweede taal: Richtgraad 1 – Breakthrough – Modulair (Studiegebied Nederlandse tweede taal – Secundair volwassenenonderwijs)’, door Avonds et al., 2015, p. 7. Copyright bij Avonds et al., 2015.

Aangepast overgenomen van ‘Secundair volwassenenonderwijs: STUDIEGEBIED NEDERLANDS TWEEDE TAAL - Opleiding Nederlands tweede taal - Richtgraad 3 - AO NT 018’ van het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming, 2014c, p. 3-4. Copyright bij het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming, 2014c.

Aangepast overgenomen van ‘Secundair volwassenenonderwijs: STUDIEGEBIED NEDERLANDS TWEEDE TAAL - Opleiding Nederlands tweede taal - Richtgraad 4 - AO NT 019’ van het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming, 2014d, p. 3-4. Copyright bij het Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming, 2014d.

37